Orbán Viktor: Módosítjuk az alaptörvényt

Események

népszavazás
Budapest, 2016. október 2. Urnabontás a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban kialakított 24. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Alkotmánymódosítás készül a kvótanépszavazás eredményeképpen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután értékelte a vasárnapi népszavazás eredményét. Ugyan a referendum az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett, ám a szavazatok 99,97 százalékának feldolgozása után 98,32 százalék a nemek aránya.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül81 bejegyzés
09:36
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Mindenhol rendben megkezdődött a szavazás

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országos népszavazáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel.
Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 331 szavazókör szavazatszámláló bizottsága megkezdte munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a voksukat.

09:37
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Szavazni személyazonosító igazolvánnyal és lakcímkártyával lehet

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a vasárnapi országos népszavazáson az ország 10 331 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.

A népszavazáson kizárólag személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni.

09:41
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Bemutatkoznak a műanyag urnák

A népszavazásnál elkezdi lecserélni a Nemzeti Választási Iroda a korábban használatos papírurnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak, vasárnap már minden szavazókörben lesz egy nagy és egy kis műanyag urna.

A műanyag urnán strapabíróbbak Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az urnák szürkék, plombával záródnak, 42 x 42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter magas, a nagyobb 85 centiméteres. A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson használt borítékot lehet elhelyezni.

Az NVI számításai szerint az urnák ára két ciklus alatt megtérül. A nagyobb urna nettó 17 500 forintba került, a kisebb 9 ezerbe.

09:54
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

7 óráig 1,16 százalék szavazott

A népszavazáson vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,16 százaléka (92 524 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 0,78 százaléka, 10 522 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 1,47 százalék, ami 4294 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt: 1,04 százalék, 3238 szavazó.

2008-ban, a legutóbbi népszavazáson reggel hét órakor 1,13 százalék volt a részvételi arány. Akkor végül 50,51 százalék lett a részvétel.

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

10:33
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Nincs kampánycsend

Vasárnap a népszavazás ideje alatt is szabad kampányolni a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeken kívül. Ezen belül tilos.

A tiltott zónákat a Nemzeti Választási Iroda honlapján külön-külön is megjelenítették.

11:18
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Alkotmányjogász: Senki nem akarja a kvótát

Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint az uniós politikusokon és néhány tagállami vezetőn kívül senki nem akarja a kötelező betelepítési kvótát. Az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában kiemelte: a kvóta kötelező jellegét többek között alátámasztja a szankció is, amelyet kilátásba helyeztek. 

Szerinte, ha a vasárnapi kvótareferendumon részt vesz egy kritikus tömeg, az már önmagában „üzen Brüsszelnek”. 

11:21
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

A kormányfő már szavazott

Orbán Viktor miniszterelnök azt tartja a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő azt közölte, ha így lesz, vagyis a nemek győznek, akkor annak - érvénytelenség esetén is - lesz közjogi következménye.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
11:38
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Ez kell a szavazáshoz

A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát és lakcímét vagy személyi számát, nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott, vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

Ha azonban visszamegy, és magával viszi az érvényes igazolványát, szavazhat. A választót a visszautasítottak jegyzékéből ilyen esetben nem kell törölni.

A választók a névjegyzék aláírásával igazolhatják a szavazólap átvételét. Ha valaki kifogásolja, hogy a névjegyzéket alá kell írnia, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke tájékoztatja arról, hogy az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése.

11:41
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

9 óráig 7,25 százalék szavazott

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 7,25 százaléka – összesen 578 666 ember - adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A kormány által népszavazásra feltett kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Budapesten a szavazók 4,85 százaléka, 65 163 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.
A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 8,92 százalék, ami 37 988 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 6,33 százalék, 34 281 szavazó.

A legutóbbi, 2008-as népszavazáson 9 óráig 7,66 százalék volt a részvétel, a legutóbbi októberben tartott választáson (a 2014-es önkormányzatin) 6,97. 2008-ban végül 50,51, 2014-ben 44,30 százalék lett a részvétel.

Nemzeti Választási Iroda kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

12:11
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Akinek szüksége van rá, kaphat segítséget a szavazáshoz

Az a választó, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság, vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, segítője - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttese – segítségével szavazhat.

A népszavazáson 10 331 szavazatszámláló bizottság működik, a szavazatszámláló bizottságok egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és - a törvény által előírt rendben - segítségnyújtás.

Szükség esetén - a választó befolyásolása nélkül - a szavazatszámláló bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.

Sárközi Jenőné, az orosházi Platán Idősek Otthona lakója mozgóurnába adja le szavazatát a kvótareferendum napján Forrás: MTI/Rosta Tibor

A vakok és gyengén látók Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe, hogy önállóan szavazhassanak. Ilyen sablon azonban csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár péntek délutánig igényelt ilyet.

12:37
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Osztrák külügyminiszter: A magyarok véleménye ismert

A menekültproblémát nem lehet a menekültek kvótákon alapuló elosztásával megoldani – mondta az osztrák külügyminiszter a Welt am Sonntag német lapnak adott interjúban.

Sebastian Kurz azt is mondta, rossznak tartja a 160 ezer menekült tagországok közötti elosztásáról hozott döntést.

A kvótareferendumról elmondta, hogy a magyarok véleménye ismert, és szerinte ezen nem változtat az országos népszavazás. Hangsúlyozta, hogy nem szabad azt az érzetet kelteni, mintha az uniós tagországok két különböző osztályt képeznének, és úgy vélte, bizonyos tagországok hibát követtek el azzal, hogy a menekültkérdésben megpróbálták rákényszeríteni másokra irányvonalukat.

13:19
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

A DK támadásokról beszélt

Rendszeresen megtámadták a DK aktivistáit a kampányban - ezt mondta Gréczy Zsolt, Gyurcsány Ferenc pártjának szóvivője egy sajtótájékoztatón. Szerinte ezért a kormányzati kampány a felelős. Azt mondta, szégyenletes, hogy a "jobboldal magyarok elleni támadásokat vitt véghez".

13:21
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Semjén: A népszavazásnak generációkon keresztüli a következménye

A népszavazás következményeit mindenki viselni fogja generációkon keresztül, és ha most a magyar nép ezt elrontja, az nem reparálható - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, miután leadta szavazatát Budapest II. kerületében, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban.

Ez nem olyan, mint egy választás, hogy majd négy év múlva választunk egy másik kormányt - mondta Semjén Zsolt.

A KDNP elnöke azt mondta, bízik a magyar nép "józan eszében és az önvédelmi reflexeiben".

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
13:22
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Még le lehet adni a levélszavazatokat

Aki nem adta fel postán csütörtökig a levélszavazatát, az még ma, a szavazás ideje alatt leadhatja a külképviseleteken, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában - írja az MTI.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, amennyiben kérték felvételüket a névjegyzékbe.

A szavazó dönthetett arról, milyen úton juttatja vissza voksát a Nemzeti Választási Irodához (NVI): a válaszborítékot feladhatta postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek október 1-jén éjfélig meg kellett érkeznie az NVI-hez. A válaszboríték leadható volt bármely külképviseleten is szeptember 19-től, munkanapokon.

Azok, akik ezt nem tették meg, még a szavazás napján is leadhatják levélszavazatukat: a válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen 19 óráig.

13:37
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

11 óráig 16,37 százalék a részvétel

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 16,37 százaléka (1 307 276 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 13,13 százaléka szavazott. A megyék közül a részvételi arány 11 órakor Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 18,54 százalék, ami 66 778 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 14,61 százalék, 79 107 szavazó.

A 2008-as népszavazáson 11 óráig 18,69 százalék volt a részvétel, a legutóbbi októberi választáson, 2014-ben 16,5 százalék. Az előbbin végül 50,51, az önkormányzatin 44,3 százalék lett a részvétel.

13:38
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Jegyzőkönyvet kell vezetni a rendkívüli eseményekről

A rendkívüli eseményekről jegyzőkönyvet kell vezetnie a bizottságnak, és azonnal tájékoztatnia kell arról a helyi választási iroda vezetőjét. A szavazatszámláló bizottság elnökének a rend fenntartása miatt hozott intézkedése mindenkire kötelező.

Rendkívüli eseménynek számít minden olyan eset, amely a választás szabadságát vagy titkosságát, illetve a választás lebonyolítását veszélyezteti. Ilyen lehet például, ha rosszullét miatt mentőt kell hívni, meghal valaki, bombariadó van, tűz üt ki, vagy áramszünet van a szavazóhelyiségben.

De rendkívüli eseménynek számít az is, ha megverik a szavazatszámláló bizottság valamelyik tagját, a szavazók összeverekszenek, részegen vagy kábítószerezve mennek szavazni, megrongálják a szavazóhelyiséget, vagy felborítják a szavazófülkét.

13:44
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vona Gábor nemmel szavazott

A Jobbik elnöke a népszavazás érvényességét nevezte az egyetlen tétnek, miután leadta szavazatát a XI. kerületben.

Vona Gábor - aki feleségével és kisfiával érkezett - azt mondta: ha nem lesz érvényes a referendum, akkor több mint 10 milliárd forintot egy közvélemény-kutatásra költött el Magyarország.

Forrás: MTI/Kovács Tamás


Azt is mondta: ebben az esetben Orbán Viktor miniszterelnöknek le kell mondania. Az érvénytelenség másik következményeként azt említette, hogy Magyarország Brüsszel kezébe ad egy aduászt azzal, hogy nem utasította el a kvótákat. Ahogy mondta, ezért vett részt a szavazáson, és szavazott nemmel.

14:08
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Tilos szavazás közben szelfizni

A szavazólapok lefényképezése, vagy azok a szavazókörből való kivitele jogsértő. A testület jogértelmezési álláspontját azzal indokolta, hogy a szavazólap okirat, amelynek rendeltetése a szavazók akaratának megjelenítése és a választás eredményének megállapítása.

Az NVB szerint ebből következik, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát és a választásban való önkéntes részvételt, ha valaki a szavazólapot sajátjaként kezeli, a szavazóhelyiségből kiviszi, vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla.

Ez azt jelenti, hogy a szavazók szelfit sem készíthetnek magukról a szavazófülkében.

14:13
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Áder János is szavazott

Áder János köztársasági elnök a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában adta le szavazatát. A szavazásra feleségével érkezett.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
14:42
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Brüsszelben is szavaznak

A brüsszeli magyar főkonzulátuson szavazhatnak a Belgiumban élők. A brüsszeli külképviseleten 714, magyarországi lakcímmel rendelkező szavazó vetette fel magát a szavazólistára.

Forrás: MTI
14:48
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Fodor: Az igennel Európára mondunk igent

Az igen szavazat kiállás az európai értékek mellett, és aktív fellépés az Orbán-rendszerrel szemben - mondta a Magyar Liberális Párt elnöke Gyöngyösön, miután leadta a szavazatát a kvótareferendumon.

Forrás: MTI


Fodor Gábor szerint a Fidesz-kormány az elmúlt egy évben több tízmilliárd forintból borzalmas, felháborító kampányt csinált, amelyben a segítségre szoruló menekülteket ellenségnek állította be.

Azt is mondta: az emberiség, az emberség, a tolerancia és a szabadság kultúrájának képviselete azt is jelenti, hogy kinyújtjuk a kezünket azoknak, akik segítségre szorulnak. Fodor szerint, aki azt akarja kifejezni, hogy elégedetlen az Orbán-rendszerrel, az igennel szavaz, mert ez a politikai cselekvés, míg az érvénytelen szavazat vagy az otthon maradás passzivitás.

15:05
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Kósa: A népszavazásnak mindenképpen lesz közjogi következménye

A népszavazásnak a részvételi aránytól függetlenül mindenképpen lesz közjogi következménye - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, miután Debrecenben leadta szavazatát.

Forrás: MTI

Kósa Lajos - aki feleségével és két lányával érkezett a szavazásra - nem a részvételt nevezte döntőnek, hanem azt, hogy a nemek vagy igenek lesznek-e többségben.

15:40
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

13 órás részvétel: 23,56 százalék

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap egy óráig a szavazásra jogosultak 23,56 százaléka - 1 881 856 ember - adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 21,31 százaléka, 286 468 ember adta le szavazatát. A megyék közül a részvételi arány Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, 25,91 százalék, ami 93 356 embert jelent, míg a legalacsonyabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 21,61 százalék, 117 051 ember.

A 2008-as népszavazáson egy óráig 26,92 százalék volt a részvételi arány, akkor végül 50,51 százalék lett. A legutolsó októberi szavazáson - a 2014-es önkormányzati választáson - eddig 23,53 százalék szavazott, akkor végül 44,3 százalék ment el.

16:05
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Münchenben is szavaznak

Németországban 761-en jelezték, hogy szavazni szeretnének. Ők a müncheni külképviseleten adhatják le a szavazataikat.

Forrás: MTI
16:16
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Cseh külügyminiszter: A kvótarendszer halva született

Európa kezdi megérteni, hogy ha a menekültválság megoldása érdekében nem fog össze, akkor mindent elveszíthet – mondta a cseh külügyminiszter. „Ha nem leszünk képesek összefogni, és nem hagyunk fel a bizonyíthatóan működésképtelen dolgokról folytatott vitáinkkal, akkor mindent elveszíthetünk - tette hozzá a magyarországi kvótanépszavazással kapcsolatban.

Lubomír Zaorálek szerint a "kvótarendszer halva született gyerek, nem életképes", és megvalósításának eddigi eredménye nagyon gyenge.

Azt is mondta: "mi nem akarjuk megismételni mások hibáit, eddig senki sem bizonyította be nekünk, hogy lehetséges az eltérő kultúrájú régiókból érkező migránsok integrálása".

A volt cseh külügyminiszter - a most ellenzéki politikus - Karel Schwarzenberg szerint Európa álláspontja migránsügyben kezd megváltozni, kezdenek észhez térni. Azt is mondta a magyarországi népszavazással kapcsolatban, hogy az "túlságosan is színházi, és inkább Orbán Viktor belpolitikai céljait szolgálja".

17:18
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Gyanús csomag és áramszünet - rendkívüli események a népszavazáson

Több helyen is rendkívüli esemény történt a szavazókörletekben. Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik körzetében és Hevesvezekényben is áramszünet volt.

Kiskunmajsán egy megbízott tag betegen jelent meg, napközben az állapota rosszabbodott, ezért orvoshoz kellett vinni. Mindezt jelentették a hivatalvezetőnek.

Budapesten a XV. kerületben gyanús csomagot találtak. Amíg a tűzszerészek a csomagokat átvizsgálták, a szavazóhelyiséget bezárták.

Velencénél pedig az egyik szavazatszámlálón olyan ruha volt, amely a választók befolyásolására alkalmas - az nem derült ki, hogy milyen.

17:40
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Három óráig 30,66 százalék szavazott

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson három óráig a szavazásra jogosultak 30,66 százaléka - 2 448 614 szavazó - adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 27,38 százaléka, 368 184 ember szavazott. A megyék közül a részvételi arány Vas megyében volt a legmagasabb, 35,45 százalék, ami 73 752 szavazót jelent, míg a legalacsonyabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt: 28,58 százalék, 154 810 szavazó.

A 2008-as népszavazáson három óráig 35,71 százalék volt a részvételi arány, akkor végül 50,51 százalék lett. A legutolsó októberi szavazáson - a 2014-es önkormányzati választáson - eddig az időpontig 30,11 százalék szavazott, akkor végül 44,3 százalék ment el.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
18:02
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Eddig 90 ezer levélszavazat érkezett

A legtöbben Romániából és Szerbiából szavaztak levélben a Nemzeti Választási Iroda eddigi összesítése szerint. A szombat éjfélig a Nemzeti Választási Irodához beérkezett közel 90 ezer levélszavazat harmada, 30 705 Romániából érkezett (legalábbis romániai értesítési cím szerepel benne), 14 511 a szerbiai és 1145 a németországi levélszavazat. 

A magyar lakcímmel nem rendelkező, levélben szavazó állampolgárok névjegyzéke 274 ezer fős, tegnap éjfélig 121 ezren adták le a szavazatukat. Az NVI-hez tegnap éjfélig beérkezett levélszavazatok 16 és fél százaléka érvénytelen. Az érvénytelen szavazatok döntő részében a választópolgár nem a nyilvántartásban egyezővel adta meg az anyja nevét – közölte korábban az NVI. 1326 levélszavazatban hibásan, további 106-ban egyáltalán nem szerepelt értesítési cím.

A közel 90 ezer levélszavazatból 64 283-at közvetlenül juttattak el az NVI-hez, 26 638 szavazatot adtak le a külképviseleteken levélben. E-mailben 23 411 levélszavazat érkezett szombat éjfélig, és volt 24 faxon elküldött szavazat is.

18:07
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Bécsben is szavaznak

A bécsi nagykövetségen kialakított szavazókörben szavazhatnak az Ausztriában élő magyarok.

Forrás: MTI
18:21
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Az ajtóra ragasztotta a szavazólapját

Kirakta a szavazólapját valaki Hosszúhetényben, a Baranya megyei kettes választókör bejárati ajtajára, amit egy másik választó jelzett a szavazatszámláló bizottságnak. A szavazólapot levették az ajtóról, és a helyi választási bizottság jegyzőkönyvet vett fel az esetről – közölte honlapján a Nemzeti Választási Iroda.

A baranyai egyes választókörben is történt szokatlan dolog: rosszul lett a szavazatszámláló bizottság egyik tagja, és kórházba kellett szállítani. Az állapotáról nincs hír, de a szavazást nem függesztették fel.

18:28
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Szerb miniszter: Minden ország a saját érdekeit védi

A magyar kvótanépszavazás eredményétől függetlenül változatlanok maradnak Szerbia és Magyarország, valamint Szerbia és az Európai Unió viszonyai - jelentette ki a szerb szociális ügyi miniszter.

Aleksandar Vulin azt is mondta, hogy az Európai Unió eddig sem alkalmazta a kvótaelosztást. Szerinte az EU nincs abban a helyzetben, hogy egységes politikát alakítson ki, és szerinte minden egyes tagország a saját érdekeinek megfelelően jár el, és, ahogy mondta, ez jelenti a valódi problémát.

Azt is mondta, Szerbia is hasonlóképpen fog eljárni, védelmezni fogja saját területét, törvényi változásokra is lehet számítani a migránsválság miatt.

A Vecernje Novosti című szerb napilap szerint, ha a nemek győznek a magyar népszavazáson, legalább hétezer migráns rekedhet Szerbiában. Vladimir Cucic szerb menekültügyi főbiztos szerint egy érvényes népszavazással újabb szigorító intézkedéseket lehetne bevezetni a magyar-szerb határon.

18:53
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Gulyás: Politikailag érvényes lesz a népszavazás

Politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot – mondta a Fidesz alelnöke az El País című spanyol napilapnak.

Gulyás Gergely azt is mondta, „mi a nemek nagy többségét szeretnénk, hogy az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal".

Gulyás szerint az európaiak többsége is ugyanezeket a nézeteket osztja. Szerinte a népszavazás jó példa lehet más uniós országoknak, hogy ki lehet nyilvánítani: az Európai Bizottság által hozott megoldások szemben állnak az európai szavazók véleményével.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt is mondta, az nem kérdés, hogy szolidaritást kell mutatni, és anyagilag segíteni kell azokat a biztonságos országokat, ahová a menekültek elsőként érkeznek, például a szírek esetében Törökországot, de szerinte nincs semmilyen nemzetközi törvény, amelyik azt mondja, hogy a menekültek dönthetnek, melyik országban akarnak élni.

A politikus szerint a párizsi támadások után az sem kérdés, a menekültek és a jobb életet kereső bevándorlók között érkeztek terroristák is Európába. Szerinte őrület engedni, hogy milliók lépjenek be Európába ellenőrzés nélkül. Ez veszély a társadalmunkra, függetlenül a százaléktól – tette hozzá.

19:43
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Hatalmas az érdeklődés a Fidesznél

Óriási a sajtóérdeklődés a Fidesz eredményváróján, amit a Bálnában tartanak. A teljes hazai média mellett a külföldi hírügynökségek is jelen vannak. Az utcán egyelőre nincsenek szimpatizánsok, a politikusok is lassan érkeznek. 

20:01
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Gulyás hét után nyilatkozik

Várhatóan hét óra után sajtótájékoztatót tart Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke. 

20:07
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Fél hatig 39,88 százalék a részvétel

A kötelező betelepítési kvótáról rendezett országos népszavazáson vasárnap 17.30-ig a szavazásra jogosultak 39,88 százaléka (3 185 343 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 34,9 százaléka, 469 268 választópolgár szavazott.

A megyék közül a részvételi arány 17.30-kor Vas megyében volt a legmagasabb, 47,62 százalék, ami 99 080 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Baranya megyében volt: 37,17 százalék, 115 743 szavazó.

A 2008-as népszavazáson fél hatig 46,34 százalék volt a részvételi arány, akkor végül 50,51 százalék lett. A legutolsó októberi szavazáson - a 2014-es önkormányzati választáson - eddig az időpontig 39,82 százalék szavazott, akkor végül 44,3 százalék ment el.

Az NVB nem ad ki több részeredményt, a végleges részvételi adatok csak a végeredménnyel lesznek ismertek.

20:09
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Megtartotta a PM a tüntetést a Kossuth téren

Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! - Ezzel a címmel demonstrált a Párbeszéd Magyarországért a budapesti Kossuth Lajos téren. A baloldali párt képviselői a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án délután tüntettek, annak ellenére, hogy a Nemzeti Választási Bizottság korábban a törvényre hivatkozva megtiltotta a rendezvényt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő (j), Molnár Gyula, az MSZP elnöke (j2), Karácsony Gergely, a PM másik társelnöke (b2) és Hiller István, az MSZP Országos Választmányának elnöke, parlamenti képviselő (b) beszélget a PM demonstrációján a budapesti Kossuth Lajos téren a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán
20:11
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

40-50% között lesz a részvétel az NVB elnöke szerint

40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint. Patyi András azt mondta: a 2008-as népszavazáson 15 óráig a részvétel 35,7 százalék volt, míg ma 15 óráig a választásra jogosultak 30,66 százaléka szavazott, így valószínű, hogy nem lesz érvényes a kvótareferendum, vagyis nem lesz meg este hétig az 50 százalékos részvétel.

20:27
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnöksége ülésezik

A Magyar Szocialista Párt a Soroksári úton található La Vida Rendezvényházban várja az eredményt. A Nemzeti Színház közelében lévő épületben nem sokkal 18 óra után csak az újságírók várakoznak, de úgy tudjuk, a párt elnöksége már ülésezik az egyik teremben.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo
20:29
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Lefényképezte a szavazólapját, majd feljelentéssel fenyegetőzött egy nő

 

Egy nő, miután átvette a papírt és a borítékot, úgy döntött, nem megy be a szavazófülkébe Kőbányán. Az egyik asztalra tette a szavazólapot, és a telefonjával lefényképezte. Mikor ezt a szavazatszámláló bizottság szóvá tette, kiabálni kezdett, aztán elkérte a két bizottsági tag nevét, és azt mondta, feljelentést tesz ellenük.

20:48
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Molnár Gyula fél nyolc körül beszél

Az MSZP elnöke, Molnár Gyula információink szerint fél nyolc körül áll ki sajtótájékoztatót tartani. 

20:51
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Semjén is megszólal

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is beszélni fog hét óra után. 

21:02
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Az MSZP-s vezetésű településeken kevesebben szavaztak

Megnéztük a főbb ellenzéki irányítású fővárosi kerületeket és vidéki településeket, mennyien mentek el szavazni ma.

Ezek közül a jobbikos vezetésű Ásotthalmon volt a legmagasabb a részvétel, 44,18 százalék

fél hatkor. A településen Toroczkai László, a Jobbik alelnöke a polgármester. Ráadásul a település a migrációs útvonalon, a szerb határ közelében fekszik.

Ugyanakkor a csongrádi megyeszékhely, Szeged az MSZP fellegvára, Botka László a polgármester. A szegedi szavazópolgárok 33,35 százaléka ment el a kvótareferendumra este fél hatig, ami alacsonyabb az országos közel 40 százalékos aránynál. Viszont a szintén csongrád megyei, és

MSZP-s vezetésű Szentesen 41,46 százalékos volt fél hatig a részvétel,

ez a legmagasabb a baloldali városok között. Csongrád megye átlaga egyébként közel 40 százalékos volt.

A baloldalon a legalacsonyabb részvételi arány – alig 29 százalék – Budapesten a XIII. kerületben volt, ahol az MSZP-s Tóth József a polgármester. A vidéki városok közül Kazincbarcika teljesített a legjobban MSZP-s mérce – vagyis a távolmaradás – szerint, ott a részvétel eddig alig több mint 29 százalék. 

Ha az öt ellenzéki vezetésű kerületet (XIII., XIV., XV., XIX., XX.) és a baloldali vezetésű főbb városokat (Szeged, Salgótarján, Tiszaújváros, Gyöngyös, Szentes, Kazincbarcika, Ajka és Oroszlány) vesszük, ezekben a részvétel átlagosan 34,47 százalék volt este fél hatkor. Az említett öt budapesti kerületben még ennél is alacsonyabb az átlagos részvétel: alig 33 százalék.

21:07
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Nézőpont: 3,2 millió "Nem" szavazat

A Nézőpont Intézet választásnapi kutatása (tehát nem exit poll) szerint a választásra jogosultak 42 százaléka, nagyjából 3 millió 200 ezer ember szavazott nemmel, ahogy a kormány kérte. Ez a szavazáson részt vevők 95 százaléka. Az igenek aránya 5 százalék lesz. A reprezentatív kutatásban 1000 embert kérdeztek meg telefonon.

21:14
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Gulyás: Elsöprő győzelem

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy elsöprő győzelmet aratott a kormány álláspontja a népszavazáson. Köszönetet mondott azoknak, akik nem a kormánypártok szavazói, és elmentek szavazni.

Fotó: Polyák Attila - Origo
21:15
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Semjén: A migránsok áldozatok

Semjén Zsolt szerint magas részvétellel zajlott a választás, ami egyértelmű felhatalmazást ad a kormánynak. A migránsok felé caritas, a migrációval szemben önvédelem - mondta a KDNP elnöke.

Fotó: Polyák Attila - Origo
21:24
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Gulyás: Több lehet a nem, mint az EU-ra voksolók száma

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a nemek száma várhatóan nagyobb lesz, mint amennyien az európai uniós csatlakozásra szavaztak. Szerinte mindez egyértelmű felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy törvényt alkosson a kötelező betelepítés ellen. 

21:26
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Megkezdték a levélszavazatok szkennelését is

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte a megérkezett csaknem 74 ezer levélszavazat felbontását és a szavazólapok szkennelését, a munkát mintegy harminc munkatársuk végzi.

Szkennelésre - a kézi számolást megelőzően - azért van szükség, hogy a levélszavazatok előzetes eredményét gyorsan közölni tudják. Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az országos népszavazáson.

Az NVI hétfőtől a beérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte a szavazási iratok érvényességét, de a szavazatot tartalmazó lezárt borítékok felbontásával megvárták a vasárnap este 7 órát.

Vasárnap reggelig összesen több mint 90 ezer levélszavazatot juttattak vissza a Nemzeti Választási Irodához a jogosultak, ezek közül az ellenőrzés során 74 652 szavazási iratot találtak érvényesnek.
Az országos népszavazásra összesen 274 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe az NVI.

21:38
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Jobbik: Hazárdjáték volt a népszavazás

A Jobbik szerint hazárdjáték volt a népszavazás, amit Orbán Viktor végül elvesztett.

Mirkóczki Ádám szóvivő urnazárást követő sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormányfő egyet tehet: lemond. Ugyanakkor azt is mondta, hogy abban érdekeltek, hogy a kvóta semmilyen fajtája sem holnap, sem a jövőben ne legyen érvényes.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Jobbik az Országgyűlés Irodaházában várja a referendum eredményét, ahová már megérkezett Vona Gábor pártelnök és az elnökség több tagja, köztük Szabó Gábor pártigazgató.

21:40
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Hivatalosan most van vége a népszavazásnak

Hivatalosan 19 óra 35 perckor zártak a szavazókörök - jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Nem az átjelentkezések miatt csúszott a zárás, hanem három XIII. kerületi bombariadó miatt. Ezek este fél hétkor voltak, akik ekkor sorban álltak, hét óra után szavazhattak. 

21:51
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba: 3 millió szavazat nem csak az EU mellett, a kényszerkvóta ellen is elég

A nemek várható elsöprő aránya kötelező a kormány számára - mondta az Origónak Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Azt is mondta: ha 3 millió szavazat elég volt ahhoz, hogy belépjünk az európai unióba, ennyi elég a kényszerkvóta ellen is.

21:55
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Vitathatatlan győzelem

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel, és ezzel politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - így kommentálta a népszavazás várható érvénytelen eredményét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, aki szerint győztek, "nem kicsit, nagyon".

Szerinte azzal, hogy érvénytelen lett a népszavazás, vitathatatlan győzelmet arattak a kormány és a Fidesz felett, és erre 10 éve vártak. Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktornak ma este le kellene mondania.

21:58
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

10-11 óra között lesz eredmény

A XIII. kerületben három szavazókörben is bombariadó volt fél hétkor, azért csúszott több mint fél órát a zárás. A rendőrség és a tűzszerészek semmit nem találtak, így a hét óráig megérkező szavazókat visszaengedték a szavazóhelyekre, és le tudták adni szavazatukat.

Az urnazárás, tehát 19.35 után elkezdődött a szavazatszámlálás. Előzetes eredmények 10-11 óra között lesznek – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A nagyjából 90 ezer levélszavazatot is, amely külföldről már megérkezett, elkezdték kibontani és beszkennelni, ez alapján történik a megszámlálásuk. A külképviseleten több mint 11 200-an szavaztak, ezeket majd lezárt urnákban hozzák haza, és szerdán kezdik felbontani és megszámolni őket. Ez után lesz majd hivatalos végeredménye a népszavazásnak.

22:02
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatdömping

A Fidesz központjában folyamatosan nyilatkoznak a vezetők. 

22:03
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Molnár Gyula nem szeretne győzelemről beszélni

Az emberek nem hittek Orbán Viktornak, nem nemzeti ügyet, hanem hataloméhséget láttak a népszavazásban – mondta Molnár Gyula, az MSZP elnöke. Szerinte nem lett érvényes és nem lett eredményes a referendum, ami látszólag jó hír, de nem szeretne győzelemről beszélni, ezért a Fidesz se beszéljen erkölcsi vagy politikai sikerről - mondta.

Molnár Gyula MSZP-elnök értékeli a népszavazás eredményét Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A pártvezető kijelentette, ha a Fidesz figyelmen kívül hagyja, hogy érvénytelen volt a népszavazás, és a referendumra hivatkozva tesz bármit, azzal megszegi az alaptörvényt.

22:13
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Pálffy Ilona: Egy részegre várt az ország

A III. kerület egyik szavazókörében egy részeg választót nem tudtak kitessékelni a helyiségből, ezért itt tartott legtovább a szavazás, fél nyolc után öt perccel tudták csak lezárni a szavazókört.

22:27
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

66 százalékos feldolgozottságnál: 98,2% nem, 1,8% igen

A szavazóhelységek 66,32 százalékában számolták össze a szavazatokat. Az érvényes szavazatok aránya 38,78 százalék - ezen belül a nemek 98,2, az igenek mindössze 1,8. 

22:28
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Figyelik az eredményeket

Mindenki az eredményeket figyeli a Fidesznél, egyelőre sajtótájékoztatót nem tartanak. 

22:37
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

85 százalékos feldolgozottságnál: 98,21% nem

A szavazóhelységek 85,52 százalékának adatai után 98,21 százalék a nemek aránya.

Összes leadott szavazat: 2 985 398
Érvényes szavazatok száma 2 736 510, ez az összes választópolgár számának 39,46 százaléka
- az igen szavazatok száma 48 968 (vagyis 1,79 százalék)
- a nem szavazatok száma 2 687 542 (vagyis 98,21 százalék)
Érvénytelen szavazatok száma 178 645

Forrás: MTI/Soós Lajos
22:43
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Futás a Bálnában

A Fidesz központjában az összes újságíró és operatőr elkezdett egy irányba szaladni, de nem történt semmi, és nem jött senki. 

22:45
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vona: Azok döntöttek, akik otthon maradtak

Vona Gábor, a Jobbik elnöke lemondásra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt. Azt mondta: a népszavazás sikertelensége Orbán Viktornak üzent, és nem Brüsszelnek. "Azok döntöttek, akik otthon maradtak, vagy érvénytelenül szavaztak, mert a kvótát egyébként elutasítók lényeges része sem szavazott" – mondta Vona. A Jobbik elnöke mindenkinek megköszönte a részvételt, aki nemmel szavazott. Megjegyezte, hogy a sikertelenség nem az ország felelőssége, hanem Orbán Viktoré, aki ezzel feltámasztotta az EU haldokló kvótajavaslatát.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

22:45
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Ekkor beszélhet Orbán

Várhatóan fél tízkor beszél majd Orbán Viktor miniszterelnök. 

22:53
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

94,8 százalékos feldolgozottság: 98,24% nem

94,8 százalékos feldolgozottságnál a nemek aránya: 98,24 százalék - eddig 3 031 355 szavazat. Ez alig több mint 20 ezerrel kevesebb, mint ahányan megszavazták az EU-csatlakozást, vagyis szinte biztos, hogy több lesz a kvótaellenes szavazat, mint az EU-párti volt 2003-ban. A szavazókörök zárása után Gulyás Gergely és Dömötör Csaba is arról beszélt, hogy ha 3 millió szavazat elég az EU-csatlakozáshoz, akkor a kvóta ellen is. 

Összes leadott szavazat: 3 358 138
Érvényes szavazatok száma 3 085 549, ez az összes választópolgár számának 39,72 százaléka
- az igen szavazatok száma 54 194 (vagyis 1,76 százalék)
- a nem szavazatok száma 3 031 355 (vagyis 98,24 százalék)
Érvénytelen szavazatok száma 204 376

22:55
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Kovács Zoltán: A kormány kötelezőnek érzi magára a döntést

A kormánynak és a parlamentnek kötelessége reagálni a vasárnapi kvótanépszavazás eredményére - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap este a kormánypártok fővárosi eredményvárójában.

A már közzétett adatokra hivatkozva azt mondta, a választók üzenete teljesen egyértelmű, hiszen elsöprő többségben vannak a nemek, "a brüsszeli politika elutasítottságának az aránya kiemelkedő".

"Tekintettel arra, hogy ezt a népszavazást a kormány kezdeményezte, nem is tehet másként, mint hogy kötelezőnek érzi magára nézve ezt a döntést" - fogalmazott a szóvivő.

Kovács Zoltán hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Brüsszelre nézve is ró kötelezettséget a magyar kvótareferendum, hiszen egy népszavazással nem lehet szembemenni.

22:59
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Együtt-PM-MoMa: Sikeres volt a bojkott

Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint sikeres volt a vasárnapi kvótareferendum bojkottja.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi "bizalmi szavazást" elbukta, "egy normális országban egy miniszterelnöknek ezek után le kellene mondania".

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke azt mondta, a bojkottal sikerült megvédeni a haza becsületét, Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Tordai Bence, a PM szóvivője pedig arról beszélt, hogy a magyar társadalom józan és jó szándékú többsége nyert, Orbán Viktor veszített.

23:07
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Molnár Gyula: Az MSZP-szavazók hiányoztak az érvényességhez

Molnár Gyula, az MSZP elnöke az Origónak azt mondta, az eredmények alapján úgy tűnik, sikerült az MSZP-szavazókat meggyőzni arról, hogy ne menjenek el szavazni. Százalékban nem tudta ennek a mértékét megmondani, de úgy becsülte, pont ennyi hiányzott a Fidesznek az érvényességhez.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Hozzátette, nemcsak a pártok, hanem a társadalom összefogására van szükség, beleértve a civileket, az értelmiséget és a szakszervezeteket. A politikai pártokkal a legszélesebb együttműködést szeretné megvalósítani, de ebbe nem tartozik bele a Jobbik és a Fidesz-KDNP. Hivatalos tárgyalások viszont egyelőre nem voltak, az első lépés az október 23-i rendezvényük lesz. Hosszabb távú céljuk viszont az, hogy „az elmúlt 28 év legegyszerűbb választását állítsák elő", amelynek lényege, hogy maradjon a mostani kormány, vagy ne.

23:09
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Az MSZP már pakol

Az MSZP eredményváró helyszínén véget is értek az események. Eltűntek a politikusok, csak az újságírók egy része maradt, közben pedig összepakolták a sajtótájékoztató kellékeit is.

23:12
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Több a nem, mint ahányan az EU-csatlakozásra szavaztak

98,5 százalékos feldolgozottságnál 3 175 773 nem szavazat van - ez bő százezerrel több, mint ahányan 2003-ban megszavazták az EU-csatlakozást. A Fidesz politikusai este hétkor ezt a számot jelölték meg célul. Ha 3 millió szavazat elég volt az EU-csatlakozáshoz, ennyi elég a kényszerkvóta ellen is, mondták többen.

23:28
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Nagyszerű eredmény

Orbán Viktor miniszterelnök a népszavazás után arról beszélt, hogy 13 évvel az után, hogy egy népszavazáson nagy többséggel az unióhoz való csatlakozásról döntöttünk, azt felülmúltuk. Nagyszerű eredményt értünk el - tette hozzá.

Fotó: Polyák Attila - Origo
23:29
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: A fegyver elég erős lesz

Orbán Viktor szerint mintegy 15 százalékkal többen vettek részt, mint a legutóbbi EP-választáson. A fegyver elég erős lesz Brüsszelben - mondta a miniszterelnök. 

23:31
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

2014-ben erről nem dönthettünk

10-ből kilenc ember Magyarország önálló döntési joga mellett szavazott - mondta Orbán. Büszkék lehetünk arra, hogy az EU tagállamai közül elsőként és egyetlenként a magyarok közvetlenül véleményt nyilváníthattak a bevándorlás kérdéséről. Orbán szerint 2014-ben a polgárok erről nem dönthettek. Magyarország és gyermekeink jövőjéről van szó most. 

23:32
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: A döntés Budapestet illeti

Modern kori népvándorlás zajlik, a kérdés, hogy mit válaszol erre az unió. Az EU válasza, hogy a migránsokat engedjük be és osszuk szét, és erről Brüsszel döntsön. A magyarok ezt most elutasították - mondta Orbán. Brüsszel vagy Budapest, ez volt a kérdés, és úgy döntöttünk, hogy a döntés joga kizárólag Budapestet illeti meg. 

23:33
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Változhat az alaptörvény

Két dolgot kell tennünk, hogy az emberek döntésének érvényt szerezzünk, így a következő napokban alkotmánymódosítást nyújtok be - mondta Orbán. 

23:34
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Érvényt kell szerezni

A mai döntésnek Brüsszelben is érvényt kell szereznünk - mondta Orbán. Ma egy tagállamban a résztvevők 92 százaléka kijelentette, hogy nem ért egyet a brüsszeli döntéssel. A kérdés, hogy ránk lehet-e kényszeríteni a kényszerbetelepítést - mondta Orbán.

Fotó: Polyák Attila - Origo
23:34
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Vége az értékelésnek

Véget ért Orbán Viktor rövid értékelése a referendumról. 

23:57
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

NVI: Érvénytelen a szavazás, 3,2 millió nem szavazat

Érvénytelen lett az országos népszavazás, mivel az érvényes szavazatok száma nem érte el az alaptörvény szerint szükséges 50 százalékot - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-vel vasárnap este.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Pálffy Ilona a szavazatok 98,82 százalékának feldolgozottsága után azt mondta, mivel az érvényes szavazatok száma mintegy 3,2 millió, ezért "megállapítható, hogy ez a népszavazás nem lett érvényes".

A szavazatok 99,8 százalékának feldolgozása után egyébként 3 millió 233 ezer nem szavazat van, ez 98,7 százalékos arány.

01:05
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor: Az ellenzék üljön le, és kezdjen tárgyalni

Egyetlen vesztese van ennek a napnak, ez Magyarország - mondta pártja budapesti eredményváróján tartott sajtótájékoztatóján a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke vasárnap este, a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás adatainak 98 százalékos feldolgozottságánál.

Úgy fogalmazott, az elmúlt egy évben felkorbácsolt idegengyűlölet nem múlik el nyomtalanul, ebben súlyos felelőssége van a Fidesz-kormányzatnak. Ezt nehéz megbocsátani, és nem lehet tudni, hogy mikor lehet kijavítani.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke sajtótájékoztatón értékeli a kvótareferendumot a párt fővárosi irodájában 2016. október 2-án Forrás: MTI/Marjai János

Szerinte a referendum eredményében az a kedvező, hogy "felszabadultan örülhetünk annak, hogy mégiscsak kapott egy pofont a kormányzat", hiszen számára kudarc az, ami történt. Hozzátette, könnyen lehet, hogy épp annyi szavazópolgárt sikerül mozgósítani a nem szavazat mellett, amennyi a Fidesz és a Jobbik szavazóbázisa.

A Liberálisok igen szavazatra buzdító felhívásáról azt mondta, értékalapú választás volt, kormányellenes, ahogy a bojkott és az érvénytelen szavazatok is kormányellenesnek tekinthetők. Szerinte az ellenzéki pártoknak ennek a közös alapnak a megtartására kell törekedniük. A népszavazás eredménye azt mutatja, hogy egyáltalán nem lehetetlen feladat a kormány leváltása - mondta Fodor Gábor.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye a PM baloldali előválasztásról szóló felvetéséhez, az MLP elnöke azt mondta, azzal egyetért, hogy az ellenzéki pártok üljenek le, és kezdjenek el tárgyalni egymással, és az előválasztás gondolatának vannak olyan elemei, amelyek részükről is támogathatóak. Ilyen például az, ha konkrét személyekre, például a miniszterelnök-jelöltre vagy a főpolgármester-jelöltre vonatkozik az előválasztás.

Arra a kérdésre, miszerint a népszavazáson az igenek aránya várhatóan nem éri el a 2 százalékot, azt hangsúlyozta, hogy még nincs meg a végleges eredmény, de körülbelül erre az adatra számítottak.

Amikor pedig arról kérdezték, miként vélekedik Molnár Gyula MSZP-elnök felvetéséről, miszerint jövő tavasszal közösen állítson köztársaságielnök-jelöltet az ellenzéki oldal, Fodor Gábor azt mondta, ha tudnak ilyen jelöltet találni, jó gondolatnak tartja.

01:07
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Tuzson: Brüsszelnek tudomásul kell vennie a voksolást

Brüsszelnek tudomásul kell vennie, hogy Magyarországon több mint 3 millió ember elutasította a kötelező kvótát - mondta Tuzson Bence a kvótanépszavazás eredményét értékelve.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár Fotó: Polyak Attila - Origo

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sikeresnek nevezte a kvótareferendum kampányát.

Szerinte legalább annyian látták meg az ügy fontosságát, mint ahányan az Európai Unióhoz történő csatlakozásról döntöttek korábban.

Tuzson úgy fogalmazott, az EU a népszavazásnak köszönhetően "most már nem állhat a tetejére", vagyis nem fordulhat elő újra, hogy "Brüsszel hoz egy döntést, és a nemzeteknek csak végrehajtó szerepük van".

- mondta az államtitkár, hozzátéve: az Országgyűlésnek és a kormánynak el kell végeznie a magyar közjogi feladatot.

01:25
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Az olasz külügyminiszter európai megoldásról beszélt

Üdvözölte a kvótanépszavazás eredményét az olasz külügyminiszter, aki szerint nemzetállami helyett európai megoldások kellenek a migránsválságra, és szolidaritásra van szükség az európai országok között.

A miniszter azt is mondta, tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megpróbál győzelmet kovácsolni abból, amit a magyar ellenzék a kormányfő személyes vereségének tart: azt, hogy nem sikerült elég szavazót mozgósítani.

Gentiloni szerint a gondok nem oldódnak meg azzal a mondattal, hogy mindenkinek az otthonában kell segíteni - bár azt állította, hogy Olaszország ezt már rég megteszi. 

01:26
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

269 településen volt 100 százalékos nem

269 olyan település volt, ahol a népszavazáson az érvényes voksokból 100 százalék volt a nem szavazatok aránya. Ezek többsége kistelepülés, de a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn például 939-en szavaztak nemmel, a Pest megyei Makádon pedig 439 nem szavazat volt.

Az igenek száma egyetlen településen sem előzte meg a nemekét, arányaiban a legtöbb igen szavazat (21,74 százalék) a Baranya megyei Pettenden volt.  Itt 46,08 százalékos részvétel mellett (47-en szavaztak) 10 igen, 36 nem, illetve 1 érvénytelen szavazat volt.

A Zala megyei Hernyéken a szavazásra jogosult 72 emberből 6-an szavaztak érvénytelenül, ez 20,69 százalék.  A statisztikák szerint a 3177 településből, illetve budapesti kerületből 1428-ban 50 százalékos vagy a feletti volt a részvétel. Egy településen volt 100 százalékos a részvétel: a Zala megyei Iborfián mind a tíz választó szavazott.

01:28
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

Nem nyitják meg újra a debreceni menekülttábort

Debrecen polgármestere szerint nincs realitása a helyi menekülttábor újranyitásának, miután a szavazók nagy többsége támogatja a kormány migránspolitikáját.

Papp László (Fidesz-KDNP) vasárnap este a népszavazás eredményét értékelő sajtótájékoztatóján az MTI-nek azt mondta, hogy a referendumon több mint 3,2 millió magyar állampolgár, köztük 66 ezer debreceni szavazó megerősítette a kormány politikáját, hogy jó döntés volt a déli határszakasz műszaki lezárása, a "migránsáradat" megfékezése, és a debreceni menekülttábor bezárása.
A politikus kiemelte, hogy ma senki nem kérdőjelezi meg Magyarország európai uniós tagságát, pedig 2004-ben kevesebben szavaztak a tagság mellett, mint most az uniós kvóta ellen. Ebből az következik, hogy senki nem vonhatja kétségbe a kvótaellenes népszavazás eredményét, amely komoly felhatalmazást ad a kormánynak a magyar álláspont brüsszeli képviseletére - mondta Papp László.

01:34
október 02, 2016
Vágólapra másolva!

99,98 százalékos feldolgozottság

A szavazatok 99,98 százalékos feldolgozottságával búcsúzunk ma estére:

- A népszavazáson a részvételi arány 43,35 százalék.

- Érvénytelenül szavazott: 6,31 százalék (223 210 szavazat).

- A nem szavazatok aránya: 98,32 százalék (3 257 657 szavazat).

- Az igen szavazatok aránya: 1,68 százalék (55 633 szavazat).