Vágólapra másolva!
Háromezernél is több menekültet állított meg a rendőrség tegnap Csongrád megyében. Egy embercsempészt is elkaptak. Sokan takarók nélkül maradtak a hidegben Röszkén. A franciák véleménye kezd megváltozni a bevándorlásról. Az Origo munkatársai a helyszíneken vannak, tudósításunk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
09:28
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ennyien még sosem jöttek egy éjszaka alatt

Minden eddiginél több menekültet állítottak meg a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén szerdán - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t. Szenti Szabolcs elmondta, 3011 menekült érkezett, köztük 661 gyermek, ezúttal is Röszke környékéről állították elő őket a rendőrök, többségük szíriai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát.

09:39
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Három menekültet sodort el egy személyautó Röszkénél

Több menekült sétált a régi 5-ös úton, a 178-as kilométer közelében Szeged felé szerda éjjel, amikor közülük három embert elsodort egy szintén Szeged felé haladó személyautó - közölte a rendőrség. A mentők a sérülteket kórházba vitték, a csoport többi tagja elszaladt a helyszínről.

09:42
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Befogadáspárti lett a franciák többsége

Miközben szeptember elején a franciáknak még csak 44 százaléka támogatta, hogy Franciaország befogadjon menekülteket, most már 53 százalék ez az arány. Ez alig egy hét alatt kilencszázalékos növekedés - derül ki az Elabe közvélemény-kutatóintézet felméréséből. A látványos változást a kutatók szerint a szíriai Aylan Kurdi fotója okozta. A hároméves gyermek, bátyja és édesanyjuk vízbe fúlt a török partoknál, amikor megpróbált a család Európába jutni. 

10:16
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kígyózó sorok a Keletiben

Tömött, kígyózó sorban állnak a menekültek a Keleti pályaudvaron a nyolcas vágány mellett - jelentette a helyszínről tudósítónk. A tranzitzónában is állnak a sátrak, sokan még alszanak. A hangulat nyugodt, rendőrök is vannak a helyszínen, de kiabálás, tömegjelenetek nincsenek. 

10:30
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült a gyűjtőpont Röszkén

A belga VRT televízió riportere a Twitterén közölt egy fotót arról, hogy a röszkei gyűjtőpont szinte teljesen kiürült reggelre. A tudósító azt írja, hogy a menekülteket buszokkal vitték el a területről éjjel.

10:52
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A Keletihez ment a norvég nagykövet

Meglátogatta a Keleti pályaudvar környékén várakozó menekülteket a norvég nagykövet, Tove Skarstein. A diplomata a Facebookon tett közzé fényképet a látogatásról.

Tove Skarstein nagykövet a helyszínen tájékozódott a Keleti pályaudvaron várakozó menekültek helyzetéről.***Ambassador Tove Skarstein visited Keleti train station in Budapest.

Posted by Norwegian Embassy in Budapest on 2015. szeptember 9.
11:27
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenegy sofőrt fogtak el a rendőrök

Tizenegy olyan sofőrt fogtak el a rendőrök szerdán Csongrád megyében, aki migránsokat szállított. A Csongrád megyei rendőrök szerda reggel az 55-ös főúton állítottak meg egy svájci rendszámú kisbuszt, amelyben 17 szír határsértő utazott. A rendőrök a 22 éves szerb sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett gyanúja miatt indult büntetőeljárás, őrizetbe vétele mellett.

A rendőrök még tíz olyan sofőrt értek tetten szerdán Szegeden, Röszkén, Ásotthalmon és az M5-ös autópálya Csongrád megyei szakaszán, aki pénzért fuvarozott migránsokat a főváros irányába. Ellenük jogellenes tartózkodás elősegítése vétségének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A rendőrök a járműveket is lefoglalták.

11:58
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU együttműködik Törökországgal

Az Európai Unió Törökországgal együttműködve, a korábbinál hatékonyabban igyekszik fellépni a bevándorlás problémájának kezelésében és a terrorizmus visszaszorításában - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki Recep Tayyip Erdogan török államfővel tárgyalt Ankarában.

Donald Tusk szerint a vádaskodás nem visz előre Forrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski

Tusk szerint a helyzet megoldásának első feltétele a nemzetközi összefogás, az egymás elleni vádaskodás nem visz előre. Hozzátette, hogy határozott lépésekre van szükség a terrorizmussal szembeni harcban, ám a menekültek iránt továbbra is Európa és Törökország lesz a legbefogadóbb.

Recep Tayyip Erdogan egyetértett abban, hogy terrorszervezet nem lehet a kurd nép szócsöve Forrás: AFP/Adem Altan

Az Európai Tanács elnöke bírálta a török nacionalisták támadásait a kurdbarát Népi Demokrata Párt és a Hürriyet török napilap központjai ellen. Recep Tayyip Erdogan török elnök is megerősítette: terrorszervezet nem lehet a kurd nép szócsöve.

12:06
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Elszállítják a menekülteket Röszkéről

Folyamatosan szállítja el a rendőrség a menekülteket a röszkei gyűjtőpontról. Kora délelőtt hat busz várakozott ott. Reggel egy óra alatt kétszázan léphették át a határt a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, ahol a sínen nem épült kerítés - viszont, mint arról az Origo beszámolt, épül egy határkapu.

Rendőrök is osztottak vizet a menekülteknek Fotó: Polyák Attila - Origo

A gyűjtőpontnál több segélyszervezet is dolgozik: éjszaka csaknem száz embert - köztük kisgyermekeket és várandós nőket - láttak el főként végtagsérülésekkel és megfázásos tünetekkel. A táborban a menekültek enni- és innivalót kapnak, német civilek pedig esőkabátokat osztottak.

12:12
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Kétezren várakoznak a Keletinél

Mintegy kétezer illegális bevándorló várakozik a fővárosi Keleti pályaudvarnál - közölte a rendőrség. Őket a Bevándorlási Hivatal befogadóállomásaira irányítják. A jövő héten a határrendészeti igazgatóság felállításával ez a szám változni fog, de erről részleteket egyelőre nem tudott mondani.

Kétezren várakoznak a Keletinél - a rendőrség befogadóállomásra irányítja őket Forrás:Csanádi Márton - Origo

A rendőrség azt is közölte, hogy januártól szerda éjfélig 175 868 tiltott határátlépőt fogtak el és 1014 embercsempésszel szemben jártak el. Szerdán több mint 3 ezer illegális bevándorló érkezett, előállításuk és regisztrációjuk folyamatos. Csütörtök reggelig 866 illegális bevándorlót regisztráltak.

12:15
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Betonnal dobtak meg egy rendőrt Röszkén

Egy rendőr is megsebesült szerdán, amikor a menekültek többször is kitörtek a röszkei gyűjtőpontról - a támadó ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tettek.

Többször is kitörtek szerdán a menekültek Röszkénél Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy magát szírnek valló nő megpróbált a kordonok alatt átbújva kijutni, de ezt a rendőr megakadályozta, ezért a nő felkapott egy betondarabot, és a rendőrök felé dobta. Egy egyenruhást el is talált, de nem sérült meg.

12:21
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

2,5 milliárdot költöttek idén a menekültekre

Eddig 161 884 menedékjogi kérelmet regisztráltak, ebből 1835-öt szerdán, csütörtök reggelig pedig további 373-at. A befogadóállomásokon 2030 menekült van - közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója.

A kiskunhalasi menekülttábor Fotó: Polyak Attila - Origo

Kiss Attila elmondta azt is, hogy a bevándorlási hivatal tavaly 1,8 milliárd forintot fordított menekültellátásra, idén augusztusig már 2,5 milliárd forintot.

12:25
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A rendőrök nem állatok

Szemenszedett hazugságnak nevezte Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a New York-i központú Human Rights Watch emberi jogi szervezetnek a menekültellátással összefüggő kifogásait, és azt, hogy úgy értékelték, a magyar hatóságok állatként viselkednek a menekültekkel.

Visszautasította a rendőrség az emberi jogi szervezet kijelentését Fotó: Polyák Attila - Origo

A szóvivő jelezte: mind a nemzetközi, mind a hazai jogszabályoknak megfelelő ellátást biztosítanak a bevándorlóknak, és folyamatos, 24 órás egészségügyi jelenlétet tartanak fenn a számukra.

12:28
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Vasútvonalakra tereli a határzár a menekülteket

Már érezhető a gyorstelepítésű határzár terelő hatása, hiszen a beérkezők nem a településeken, hanem csak egyes pontokon, például a vasútvonalak mentén jelennek meg - mondta Tuzson Bence, a Fidesz -frakció szóvivője. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetéséről úgy nyilatkozott, erről a kormány dönt, de a kihirdetéshez szükséges - a hamarosan hatályba lépő törvénymódosításban szereplő - feltételek ma fennállnak.

Tuzson Bence, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának szóvivője Fotó: Polyak Attila - Origo

Vélhetően a Tuzson által említett terelő hatás vezette a Belügyminisztériumot, amikor eldöntötte, hogy a magyar-szerb határon átvezető vasútvonalra kaput épít. Mint arról az Origo beszámolt, szeptember 15-ig elkészül egy kapu a Szeged–Szabadka vasútvonalon, a Röszke és Horgos közötti szakaszon, ahol most nem jár a vonat.

12:35
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Chile és Paraguay is befogad menekülteket

Chile, Brazília, Venezuela és Paraguay is felajánlotta, hogy befogad közel-keleti menekülteket. Michelle Bachelet, Chile elnöke szerint országa tisztában van azzal, hogy a menekültválság "az egész emberiség tragédiája". A chilei kormány 100-150 szíriai család befogadását vállalhatja.

A szír menekültek egy részét Latin-Amerika fogadhatja be Forrás: Polyak Attila

Nicolás Maduro venezuelai elnök 20 ezer szíriai menekültnek ajánlott fel menedéket országában. Korábban a 2014-es izraeli-palesztin konfliktusban megsebesült vagy elárvult palesztin gyerekeket vett magához a latin-amerikai ország.

Brazília, amely a szíriai konfliktus 2011-es kirobbanása óta kétezer menekültet fogadott be, most is nyitott erre. Paraguay külügyminisztere is úgy nyilatkozott, a kormány "nyitott a menekültek fogadására, de csak észszerű mértékekben".

12:59
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét járnak a vonatok Németország és Dánia között

Ismét megindult a vasúti forgalom csütörtök reggel a német-dán határon, Flensburg és Padborg között, de a német Fehmarn és a dán Lolland-sziget között a vonatokat szállító kompok nem járnak. A közlekedést szerdán állították le a Svédországba igyekvő menedékkérők miatt.

Illegális bevándorlók a németországi Flensburg vasútállomásán 2015. szeptember 9-én Forrás: MTI/EPA/DPA/Benjamin Nolte
13:08
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A 11.10-es railjet indulására várnak

Nyugalom van a Keleti pályaudvaron, ahol a menekültek éppen a 11.10-es railjet indulására várnak. Az emberek fegyelmezetten, a rendőrök segítségével szállnak fel az óránként nyugatra induló nemzetközi vonatok valamelyikére.

A nemzetközi vonatokra várnak Forrás:Csanádi Márton - Origo
13:10
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Esik Röszkén, buszok érkeznek

Röszkén a szemerkélő esőben folyamatosan érkeznek a buszok a gyűjtőpontra a menekültekért, hogy előbb a regisztrációs pontra, majd onnan Vámosszabadiba vigyék őket.

Busz indul a rendőrségi gyűjtőpontról Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
13:14
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Hatmilliárd dollárt költöttek a törökök a menekültekre

A bevándorlási válság globális probléma, amelyre globális választ kell adni, minden országnak erőfeszítéseket kell tennie a helyzet kezelése érdekében - mondta Sakir Fakili budapesti török nagykövet.

Törökország kétmillió szír menekültet fogadott be Forrás: AFP/Ozan Kose

A diplomata elmondta: kétmillió szíriai menekült van Törökországban. Ellátásukra eddig több mint hatmilliárd dollárt költöttek, miközben mindössze 417 millió dollár támogatást kaptak a nemzetközi közösségtől - közölte.

13:22
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb embercsempészek buktak le

Jogellenes tartózkodás elősegítésének gyanúja miatt indított eljárást a Dabasi Rendőrkapitányság két férfi ellen, akik hétfőn 26 szír állampolgárt vettek fel a bérelt autójukba egy röszkei benzinkúton, hogy pénzért Budapestre vigyék őket.

13:29
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Menekült cica is érkezett Röszkére

A menekült kutya után menekült cica is érkezett Magyarországra, a szerb határ menti Röszkére. A képet Beatrice Montini, az olasz Corriere della Sera című lap újságírója osztotta meg Twitterén. Azt írja, hogy a fotón látható férfit Omernek hívják, ő a cica gazdája, és Szíriából érkezett Magyarországra. A macska neve Johnny.

13:56
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Harrach: Aki éhezik, annak enni kell adni

Harrach Péter szerint aki most éhezik, annak most kell enni adni, és ezt is teszik a hatóságok az együttműködő migránsokkal. A KDNP frakcióvezetője úgy véli, hosszú távon a valódi üldözöttek és a biztonságukat féltő európai polgárok érdekei azonosak.

Harrach Péter az Országgyűlésben Fotó: Polyák Attila - Origo

Kitért arra is: nem lehet szembeállítani a humanitárius segítségnyújtást az európai önvédelemmel.

13:57
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Meghalt az 5-ös úton elgázolt menekült

Meghalt az a szíriai férfi, akit két társával együtt elsodort egy gépkocsi csütörtökre virradóra a régi 5-ös úton, Szeged-Szentmihály közelében. Az egyik sérült a kórházban meghalt, két társát súlyos sérülésekkel kezelik. A rendőrség büntetőeljárás keretében tisztázza a baleset körülményeit és a felelősség kérdését - közölte Várkonyi Gergely, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

14:05
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

A kormányt okolja egy esetleges járványért a DK

A Demokratikus Koalíció szerint egyelőre nincs adat arról, hogy a bevándorlók érkezése járványveszélyt jelentene, a kormány viszont azzal, hogy nem gondoskodik a menekültek megfelelő ellátásáról, ennek kialakulását segíti.

László Imre, a párt egészségpolitikusa azt mondta, a menekültek csak akkor esnek át orvosi ellenőrzésen, és kapnak ellátást, ha azt a civil szervezetektől és az önkéntes orvosoktól megkapják.

Ha több tucat embert kis helyen összezsúfolnak, és még tisztálkodási lehetőséget sem biztosítanak nekik, akkor előbb-utóbb ki fog alakulni közöttük valamilyen betegség vagy fertőzés akkor is, ha az összezárt emberek egyébként egytől egyig egészségesek - mondta.