Mindenki a magyar határzárra készül

Események

Migráns, menekült - Nickelsdorf
Menekültek Nickelsdorfnál - Schäuble szerint uniós szintű menekültpolitikára van szükség
Vágólapra másolva!
Szerdára elkészül Letenyén az a tranzitzóna, ahol a Horvátország felől érkező menekülteket regisztrálják majd. Mindenki a magyar határzárra készül, a horvát belügyminisztérium például azzal számol, hogy a hideg, esős napok közeledtével a Törökország, illetve Görögország felől érkező menekültek várhatóan "melegebb útvonalat" választanak, Albánián és Montenegrón keresztül haladnak majd. Közben tovább zajlik a diplomáciai csata is: Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint Európa számára nem Oroszország vagy a gazdasági megszorítások jelentenek valódi kockázatot, hanem az újabb falat építő Magyarország. Viviane Reding sem támogatja a magyar intézkedéseket, szerinte "Orbán Fideszének el kell hagynia a Néppártot". A német szövetségi elnök közben arra hívta fel a figyelmet, hogy Németország menekültügyi befogadóképessége nem végtelen, akkor sem, ha most még nem tudni, hogy hol vannak a határai. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül53 bejegyzés
09:03
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Ezrek gyalogoltak át Ausztriába

Több ezer migráns lépte át a magyar-osztrák határt Hegyeshalomnál, az 1-es főúti kishatárátkelőnél vasárnap estig. Szőke László, a település polgármestere elmondta, hogy a migránsok négy különvonattal érkeztek, amelyeken mintegy 1500-1800-an utaztak. Az első három vonat délelőtt fél 10-ig futott be, a negyedik pedig este hat órakor. A migránsok rendőri biztosítás mellett gyalogoltak a hegyeshalmi vasútállomásról a magyar-osztrák határig.

Menekültek Nickelsdorfnál Forrás: MTI/Krizsán Csaba
09:08
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Németország lehetőségei is végesek

Németország menekültügyi befogadóképessége nem végtelen, akkor sem, ha most még nem tudni, hogy hol vannak a határai - mondta a német szövetségi elnök egy vasárnapi beszédében.

Joachim Gauck Forrás: MTI/EPA/Wolfgang Kumm

Joachim Gauck a mainzi katolikus székesegyházban a társadalmi integráció kérdéseivel foglalkozó, Interkulturális hetet megnyitó beszédében kiemelte: "már bízunk magunkban annyira, hogy nyíltan beszéljünk ezeknek a napoknak az alapvető dilemmájáról: segíteni akarunk, és a szívünk nagy, de a lehetőségeink végesek."

09:10
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Eurómilliárdokról van szó

Akár eurómilliárdokba is kerülhet Magyarországnak, ha visszaállnak a határellenőrzések a schengeni térségen belül - mondta a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Mint fogalmazott, a migrációs válságnak komoly gazdasági hatása van, és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra nagyon vigyázni kell a jelenlegi helyzetben. A bevándorlási kihívások kezelésének eltérő megítélése jól láthatóan politikai konfliktusokat okoz, vigyázni kell, hogy ezek ne alakuljanak át a gazdasági együttműködés területén érzékelhető visszaeséssé.

09:55
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

79 országból jöttek migránsok

A migránsok között 79 ország állampolgárait regisztrálta eddig Magyarország, mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az M1 aktuális csatornán kijelentette: "borzalmas nagyságrendű" az utánpótlás a migránsokból, hozzátéve, Fekete-Afrikából és távolabbi ázsiai országokból is jöhetnek még.

Bakondi György Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A magyar-horvát határon kialakult helyzetről azt mondta, folyamatos a nyomás, ezért rendkívüli erőfeszítést igényel a rend fenntartása. A legfontosabb feladat a gyors ellenőrzés, a minimális ellátás és a továbbutaztatás - fűzte hozzá.

10:43
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempészt fogtak Ásotthalomnál

Tíz határsértőt szállított volna Ásotthalomról Bécsbe egy szerb férfi, az embercsempészt a rendőrök tetten érték. A 21 éves szerb állampolgár olasz rendszámú autójába vette fel a hét szír és három iraki állampolgárt. Embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás ellene.

11:02
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Helyreállt a forgalom

Helyreállt a forgalom a szerb-horvát és a szerb-magyar határon, a nyitva tartó átkelőhelyeken zavartalan a közlekedés.

11:05
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Ennyien jöttek hétvégén

A rendőrség 24 258 illegális bevándorlóval szemben intézkedett a péntektől vasárnapig tartó három napban - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfő reggel a police.hu oldalon.

11:07
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Megint tömegverekedés volt

Németországban ismét tömegverekedés volt egy menekültszálláson, ezúttal egy Kassel melletti sátortáborban, ahol vasárnap több százan verekedtek össze. Az összecsapás több óráig tartott.

11:16
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Másfél év börtön az embercsempésznek

Nem jogerősen egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy román embercsempészt Kecskeméten, aki 40 szír migránst szállított autójában - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn.

11:56
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Renzi: Magyarország az igazi kockázat

Európa számára nem Oroszország vagy a gazdasági megszorítások jelentenek valódi kockázatot, hanem az újabb falat építő Magyarország – fejtegette az olasz miniszterelnök New Yorkban.
Matteo Renzi a volt amerikai elnök, Bill Clinton alapítványi rendezvényén beszélt az uniós helyzetről.

Az olasz kormányfő szerint Soros György téved, amikor azt mondja, hogy Európa elbukik, ha nem kezeli megfelelően a menekültválságot  – mint Renzi megjegyezte, az uniós politikusok ugyan sok hibát követtek el, de nem végzetes tévedésekről van szó.

12:16
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Kilométeres dugó Hegyeshalomnál

Szúrópróba jelleggel ellenőrzik az autókat az osztrák hatóságok, emiatt tíz óra után közel egy kilométeres torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátkelőnél.

12:36
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

A határra mennek a krisnások

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége közleménye szerint a menedékkérőknek szóló segélyakciójuk első szakasza 5000 tál meleg étel és másfél tonna egyéb élelem kiosztásával zárult. A jövőben a határ menti zónákban segítenek majd.

13:18
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Jól keresnek a menekülteken a német szállásadók

Nagyot kaszálnak a német szállásadók a menekülteken, írja a Bild, amely példaként hozza fel azt a berlini filmes céget, amely havi 990 euróért bérelt ki egy lakást, amit most felajánlott a városnak, hogy költöztessen oda menekülteket. A városháza 7 menekültet helyezett el náluk, és minden egyes menekültért napi 50 eurót fizet. A cég így havi 10 500 eurót keres. De jól járt az az ugyancsak a német fővárosban található hostel is, amely szintén menekülteket fogad be, és akik után napi 20 eurót kap. A hostelben a turistáknak amúgy 10 euróba kerül egy éjszaka.

13:49
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Kétszázezer menekült kelt át idén Szerbián

Becslések szerint idén már 200 ezer menekült haladt át Szerbián – mondta el a szerb közszolgálati televíziónak Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó helyi központ vezetője.

Djurovic elismerte, hogy az utóbbi napokban ugyan csökkent az érkezők száma – napi 4-5 ezer helyett már csak ezren várakoznak a szerb-macedón határ menti Presevóban – a közeljövőben azonban szerinte újabb nagyobb hullám várható, az újabb migránsok ellátására pedig nincs felkészülve az ország.

14:18
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb migránscsoport érkezett

Újabb migránscsoport lépte át a magyar-horvát határt a Baranya megyei Beremendnél hétfő délelőtt - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója.

 A Horvátország felől 10 busszal érkező illegális bevándorlókat a magyar határőrizeti szervek átvizsgálják, magyar buszokra szállítják át, de ezúttal nem a magyarbólyi vasútállomására, hanem Gyékényesre viszik és onnan utaztatják tovább őket. Ennek oka, hogy a közeli Magyarbólyban már nincs elegendő vasúti szerelvény.

14:20
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültekről tárgyal az Európa Tanács

A menekültválság lesz az egyik kiemelt téma az Európa Tanács (ET) Strasbourgban megrendezett Parlamenti Közgyűlésén.

A hétfőtől péntekig tartó őszi ülésszak második napján lesz központi kérdés a migrációs helyzet: a napirendi pontok között szerepel az egységes menekültügyi rendszer terve és az új tranzitországok helyzete is.

A magyar küldöttségben a fideszes Bartos Mónika, Csenger-Zalán Zsolt, Csöbör Katalin, Manninger Jenő és Tilki Attila, a KDNP-től Hoffmann Rózsa, a Jobbik színeiben Gyöngyösi Márton, az MSZP részéről pedig Mesterházy Attila és Harangozó Gábor kapott helyet. A delegációt Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke vezeti.

14:23
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Napirend előtt a menekültekről

Nemsokára kezdődik az Országgyűlés plenáris ülése, a napirend előtti felszólalások többsége a menekültválsággal lesz kapcsolatos - hangzott el az m1 híradójában.

14:51
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Közösen járőröznek a magyar és a szlovén rendőrök

Közös járőrözésbe kezdenek a teljes magyar–szlovén határszakaszon a magyar és a szlovén rendőrök, illetve folyamatos, valós idejű információval látják el egymást – közölte a belügyminiszter hétfőn, a Rédics–Hosszúfalu határátlépési pontnál.

Pintér Sándor a határ szlovén oldalán tartott megbeszélést szlovén kollégájával, Vesna Györkös Znidarral, illetve a két ország rendőri vezetőivel, majd a tárgyalások után beszélt arról az újságíróknak, hogy megegyeztek a közös járőrözés elindításáról.

Pintér Sándor belügyminiszter és Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter a határellenőrzésről és a járőrözésről tárgyalt Forrás: MTI/Varga György
15:12
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Miért dobálták el az irataikat a szírek?

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő érthetetlennek tartja, miért dobálták szét a szír állampolgárok azokat az irataikat – köztük regisztrációs papírokat, útleveleket, menekültstátuszt igazoló dokumentumokat –, amelyek lényegesen könnyebbé tennék az Európai Unióba való törvényes belépésüket.

Az m1 aktuális csatorna hétfőn annak kapcsán kérdezte meg a szakértőt, hogy egy Szeged környéki férfi eldobált regisztrációs papírokat, szerb személyi igazolványt, érvényes svéd tartózkodási engedélyt, Jordániában kiadott politikai menekültstátuszt igazoló dokumentumot, katonakönyveket, útleveleket gyűjtött össze az elmúlt hetekben. A papírokat szinte kivétel nélkül szír állampolgárok nevére állították ki, hangzott el a Híradóban. 

15:20
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürültek a horvát táborok

Hétfő délre Horvátországban kiürült az opatovaci és a tovarniki befogadótábor - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója.

Opatovacból 25, migránsokkal teli autóbusz indult útnak Magyarország, vagyis Barcs és Beremend felé. A tábor kiürítése arra utalhat, hogy Horvátország készül a magyar-horvát zöldhatár lezárására, hiszen hasonló történt Szerbiában is, mielőtt Magyarország lezárta volna a közös zöldhatárt - hangzott el.

Hétvégére lezárjuk a horvát határthttp://www.origo.hu/itthon/20150924-durva-helyzetekre-keszulnek-a-horvat-hatarnal.html

15:56
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

10 ezer menedékkérő bujkál Svédországban

Mintegy tízezer elutasított menedékkérő bujkál a hatóságok elől, és tartózkodik illegálisan Svédországban.

"Egyre kevesebben hagyják el az országot azok közül, akik nem kaptak tartózkodási engedélyt" - jelentette ki Fredrik Bengtsson, a bevándorlási hivatal szóvivője.

15:58
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Milliárdokat ad Japán

Japán 810 millió dollárt - 227 milliárd forintnyi összeget - ajánl fel szíriai és iraki menekültek támogatására.

16:22
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Letenyén is épül tranzitzóna

Szerdára elkészül Letenyén az a tranzitzóna, ahol a Horvátország felől a magyar határra szállított menekülteket fogják regisztrálni – jelentette be a Zala megyei kormánymegbízott.

Rigó Csaba elmondta, hogy a tranzitzóna építése folyamatosan zajlik, hétfő délig 13 konténert állítottak fel, és további 15 érkezik még a nap folyamán. A helyszín a "senki földje", vagyis a régi magyar–horvát közúti átkelőhelyen, a Mura híd közelében lévő terület, amit szerdáig közművesítenek, és kiépítik a bevándorlási hivatal informatikai hálózatát is.

17:01
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Árthat is Közép-Európának a határellenőrzés

A schengeni rendszert, közvetve pedig a közép-európai államok gazdaságát károsíthatja, ha tartósan megmaradnak a menekültválság miatti határellenőrzések – állítják londoni elemzők.

A Capital Economics tanulmánya szerint a tartós ellenőrzések főleg a feldolgozóipari beszállító hálózatnak árthatnak, Közép-Európa feldolgozóipari termékeinek exportja ugyanis zömmel más schengeni országokba – mindenekelőtt Németországba  – irányul, és a szükséges alapanyagok nagy része is a schengeni térségből érkezik.

17:24
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Az EB nem vitatja a magyar jogszabályt

Az Európai Bizottság nem vitatja annak a magyar törvénynek a létjogosultságát, amely bűncselekménnyé nyilvánítja az illegális határátlépést – mondta egy újságírói kérdésre a brüsszeli testület hétfői sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud. 

A szóvivő válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb uniós tagállam valamilyen módon szabályozza, feltételekhez köti a legális határátlépést  – így például érvényes okmányok felmutatását követeli meg –, és ezzel párhuzamosan bűncselekménynek nyilvánítja az illegális határátlépést. 

17:24
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Nem állt le a vonatforgalom Németország felé

Továbbra is közlekednek a menekülteket szállító különvonatok Ausztria és Németország között, délelőtt 400 ember szállításáról gondoskodtak a salzburgi városvezetés tájékoztatása szerint. Salzburg vezetése azzal számolt, hogy a különjáratok leállítása esetén a salzburgi pályaudvaron várhatóan kritikus helyzet alakul majd ki, hiszen a városba naponta kétezer ember érkezik, és a szolgálatot teljesítők már így is a kapacitásuk határán vannak.

Menekültek Salzburgban Fotó: Vörös Szabolcs - Origo
17:29
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Reding kizárná a Fideszt az Európai Néppártból

„Nagyon tisztelem a magyar népet. Éppen ezért fontos, hogy elvegyük Orbántól azt a legitimitást, amit az Európai Néppártban betöltött tagsága kölcsönöz neki. Orbán Fideszének el kell hagynia a Néppártot” – olvasható Viviane Reding véleménycikkében, ami a Die Weltben jelent meg.

Viviane Reding, igazságügyi kérdésekben, alapvető jogokban és állampolgársági ügyekben illetékes korábbi luxemburgi EU-biztos kizárná a Fideszt a Néppártból Forrás: AFP/Georges Gobet
17:35
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Banksy a menekülteknek adakozik

A franciaországi Calais-nál rekedt menekülteknek ajánlotta fel a hétvégén bezárt Banksy-féle angliai antividámpark bontásából származó minden faanyagot és rögzítőelemet a világhírű graffitiművész.

Az anti-vidámpark látványosságai a társadalmi problémákra hívta fel a figyelmet Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Teresa Dapp

A Somerset grófságban fekvő Weston-super-Mare városban kialakított Dismaland (Komorpark) célja az volt, hogy leszámoljon a közhelyekkel, és

összes attrakciója komoly társadalmi problémákra, köztük a menekültválságra hívta fel a figyelmet.

A létesítmény működésének öt hete alatt több mint 150 ezer látogatót vonzott, és 20 millió font, vagyis 8,5 milliárd forint idegenforgalmi bevételt hozott.

17:56
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Lemondott a szegedi egyetem kancellárja

Lemondott Devecz Miklós, a szegedi egyetem kancellárja. Három napja egy botrányos Facebook-bejegyzés miatt került a sajtó kereszttüzébe. Részleteket itt olvashat. 

18:02
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Svéd jogosítvánnyal igazolta volna magát

Vasárnap délben egy svéd rendszámú autóval érkezett három férfi a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőre, és mindhárman svéd iratokkal akarták igazolni magukat. A kocsi két utasának érvényes okmányai voltak, a sofőr azonban csak egy - határátlépésre nem jogosító - svéd jogosítványt tudott átadni. A további ellenőrzés során kiderült, hogy a járművet vezető férfi valójában iraki állampolgár, és a svéd gépjárművezetői engedélyt nem neki állították ki. Ő a Magyarországon való jogszerű tartózkodását sem tudta igazolni. A rendőrök ellene közokirat-hamisítás, az autó egyik utasa ellen pedig embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Rendőrök állnak migránsok egy csoportja mellett az M5-ös autópálya mellett, Lajosmizse közelében szeptember 27-én, ahol rendőrök elfogták azt a szerb férfit, aki autójában 14 illegális bevándorlóval az igazoltatás elől menekülve balesetet okozott Forrás: MTI/Donka Ferenc

18:46
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: A fal nem megoldás

A falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen – mondta Ferenc pápa az európai migrációval kapcsolatban az Egyesült Államok és Róma közötti repülőúton tartott sajtótájékoztatóján. Sajtóbeszámolók szerint Ferenc pápa kijelentette: "Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. (...) Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után." Az egyházfő hozzátette: "Az akadályok emelése hosszabb-rövidebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb."

Ferenc pápa háromnapos kubai útja után az Egyesült Államokba is ellátogatott. Kelet-Harlemben csaltak mosolyt az arcára amerikai hívei Forrás: AFP/Eric Thayer
18:49
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Focicsapatnyi menekültet fogtak el a szlovén rendőrök

Szíriai menekülteket szállító járművet tartóztatott fel a szlovén rendőrség a horvát határ közelében, Rogatecen. A kisbuszt egy ukrán állampolgár vezette, és 22 utast szállított.

A rendőrök egy német rendszámú autót is megállítottak a kisbusz után, amiben két, schengeni vízummal utazó szír állampolgár ült. A hatóság gyanúja szerint ők végig kapcsolatban lehetettek a furgon vezetőjével – bár az egyelőre nem egyértelmű, hogy a személyautó utasai is illegálisan lépték-e át a horvát-szlovén határt.

18:50
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Félig megtelt a bősi menekülttábor

Csaknem félig megtelt a szlovákiai Bősön az újranyitott menekülttábor az Ausztriából ideiglenes elhelyezésre odaszállított menedékkérőkkel. A többségében magyarok lakta, csallóközi Bősön augusztusban nyitották meg újra a 2009-ig ott működő menekülttábort, hogy ideiglenesen elhelyezzenek 500 olyan menekültet, akik Ausztriában már beadták a menekültkérelmüket. Az ausztriai Traiskirchenből áttelepített menedékkérők szlovákiai elhelyezéséről júliusban írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter. A bősi menekülttábor újranyitása komoly ellenérzéseket váltott ki a helyiek körében, akik augusztusban véleménynyilvánító népszavazáson elsöprő arányban elutasították a tábor újbóli üzembe helyezését.

Menekültek a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton az ausztriai Nickelsdorfnál Forrás: MTI/Krizsán Csaba
18:56
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó visszaszólt Renzinek

Szijjártó Péter válaszolt Matteo Renzi olasz miniszterelnök szavaira, aki úgy véli: "Ma a valódi veszélyt Európára nem Oroszország jelenti, hanem Magyarország, amely új falat épít." Az olasz miniszterelnök hozzátette: "Európa jövőjéről Oroszország nélkül gondolkodni tragikus hiba lenne." A magyar külügyminiszter kitért Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter szavaira is, a politikus egy hétvégi rendezvényen azt mondta: "Amit Orbán Viktor Magyarországa tesz, az tűrhetetlen. Ez nem Európa. Felhívom a figyelmet arra, hogy az EU-szerződés 7. cikkelye lehetővé teszi az intézkedéseket az olyan állam ellen, amely nem tartja tiszteletben az unió értékeit."

Szijjártó Péter külügyminiszter Forrás: AFP/John Thys

Szijjártó Péter szerint egyértelművé vált, hogy "minél kevesebb időt töltenek egy ország vezetői mások kritizálásával, annál hatékonyabban tudnak eleget tenni az európai előírásoknak". Méltatlan, hogy az olasz miniszterelnök és a francia igazságügyi miniszter pontosan az európai uniós jogszabályok betartása miatt bírálja Magyarországot – jelentette ki a külügyminiszter.

18:58
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Trócsányi: Magyarország minden nemzetközi normát tiszteletben tart

Magyarország minden nemzetközi normát tiszteletben tart, és tiszteletben is fog tartani - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután Strasbourgban hétfőn megbeszéléseket folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács (ET) főtitkárával. A tárcavezető a migrációs válsággal kapcsolatban szeptember 15-én hatályba lépett magyar törvények tartalmát és azok gyakorlati alkalmazását ismertette az Európa Tanács norvég főtitkárával, miután Jagland levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy az ET megvizsgálhassa a jogszabályokat.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Fotó: Polyak Attila - Origo
19:12
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Obama nem egyezne ki Aszad rendszerével

Barack Obama amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Szíriáról szólva zsarnoknak nevezte Bassár el-Aszad elnököt és azt hangoztatta, hogy az országban "irányított (hatalmi) átmenetre" van szükség. Kijelentette, hogy a szíriai helyzet rendezésével kapcsolatban az Egyesült Államok kész együttműködni bármely országgal, beleértve Oroszországot és Iránt is.

Barack Obama, amerikai elnök Forrás: AFP/Jim Watson
19:42
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán bölcs segítségéről beszél a lengyel lap

A DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap "Magyarország Európa védelmezője" című kommentárja szerint Orbán Viktor számára Magyarország biztonsága a legfontosabb, ugyanakkor a menekültválságban tett lépései a menekültekkel és az Európai Unióval való szolidaritásról is tanúskodnak. A cikk "bölcs módon nyújtott segítségnek" minősíti a magyar kormányfő által a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón tett, az európai migrációs válság megoldására irányuló hatpontos javaslatot.

19:44
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán képes "az árral szembe menni"

Orbán Viktor brüsszeli javaslatcsomagjáról írt kommentárt Grzegorz Górny is a WSieci című lengyel konzervatív hetilap hasábjain. Górny úgy véli: a vezető uniós politikusok közül egyedül a magyar miniszterelnök beszél a "saját hangján", képes "az árral szembe menni", és az őt egyébként bíráló uniós vezetők – elfogadva a csomagban szereplő javaslatok nagy részét – gyakorlatilag magukévá tették a migránsválsággal kapcsolatban elfoglalt magyar álláspontot is, miszerint Európa nem a politikai menekültek áradatával, hanem "bevándorlási invázióval" kénytelen szembesülni.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek a menekültválság ügyében összehívott rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben szeptember 23-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós
19:52
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Szétköltöztették a verekedő menekülteket

Szétköltöztették a konfliktusba került, etnikai alapon szerveződött csoportokat a németországi Hessen tartomány egyik menekültszállásán, ahol előző nap minden eddiginél nagyobb szabású tömegverekedés történt. Vasárnap pakisztániak és albánok estek egymásnak, először délben, ebédosztáskor, este pedig több százan verekedtek, és a rendőrség csak több óráig tartó küzdelemmel tudta helyreállítani a rendet. A tartományi kormány szerint a rendőrség fellépése arányos és hatékony volt. Ugyanakkor a "biztonsági koncepciót" felülvizsgálják.

Menekültek próbálnak a Győrből Hegyeshalomra induló vonatra felzsúfolódni Forrás: AFP/Vladimir Simicek
20:00
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs elég rendőr Németországban

A német rendőrszakszervezet (GdP) tartományi szervezete szerint a rendőrség egyre nehezebben tudja ellátni feladatait. "Már túlléptünk a teljesítőképesség határán" - mondta a GdP hesseni vezetője. Stefan Rüppel hozzátette, a szakszervezet már évek óta figyelmeztet, hogy nincs elég ember. Így mindazokat a kollégákat, akiket menekültszállásokhoz riasztanak, nem tudják pótolni más területeken, például a közlekedés ellenőrzésében vagy a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.

Menekültek Gyékényesnél Fotó: Polyák Attila - Origo
20:06
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Orbánék mellett tüntettek Prágában

Európát, illetve a kereszténységen és a görög-római kultúrán alapuló európai hagyományokat védik ma a magyarok azzal, hogy megpróbálják megállítani az Európába irányuló menekülthullámot - hangzott el azon a szimpátiatüntetésen, amelyet több cseh civil szervezet tartott közösen Prágában a magyar kormány menekültügyben tanúsított politikájának támogatására. "A magyarok a múltban már megvédték Európát a törökök ellen" - jelentette ki Pavel Skácel, a Szláv Stratégiai Tanulmányok Intézetének (ISSTRAS) egyik vezetője. 

20:10
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Ötvennégy ítélet két nap alatt

Ötvennégy ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság a hétvégén. A bíróság huszonkilenc vádlottat egy, huszonkettőt kettő, egyet három, egyet öt évre kiutasított Magyarország területéről. Egy fiatalkorú vádlottat a bíróság megrovásban részesített. A vádlottak többségében afgán és iraki állampolgárságúnak vallották magukat, de volt köztük olyan is, aki iráni és pakisztáni személyi adatokat közölt. Az ítéleteket a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek. A terheltek - egy kivételével - úgy nyilatkoztak, hogy nem kérik a tolmács által lefordított ítélet írásbeli kézbesítését anyanyelvükön.

A vádlott, a tolmács és a bíró egy korábbi tárgyaláson Forrás: Origo
20:36
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Visszafogottságot vár Csóti György

A Csóti György volt fideszes országgyűlési képviselő és volt zágrábi nagykövet által vezetett Magyar–Horvát Baráti Kör aggódva figyeli a magyar–horvát kapcsolatokat. Mint közleményükben írják, "végzetes hibának tartjuk, ha aktuálpolitikai kérdések hibás és túldimenzionált kezelése veszélyezteti ezt a kapcsolatot. Ebből kiindulva tisztelettel kérjük mindkét ország kormányát és a közvéleményt befolyásoló médiát, hogy az Európai Unió jogszabályainak és szerződéseinek előírásait betartva cselekedjenek, és egymás iránti tisztelettel, visszafogottan nyilatkozzanak a másik fél lépéseinek értékelésekor" – írják.

20:52
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Holnap vitáznak a magyar kerítésről

Az ET Parlamenti Közgyűlése elé kerülő jelentéstervezet, amelynek kedden lesz a plenáris vitája, Csenger-Zalán Zsolt tájékoztatása szerint olyan álláspontot fogalmaz meg, amely helyteleníti "a falak" építését, és azt javasolja, hogy engedjék be a migránsokat Európába. A jelentés megfogalmazói elleneznék, hogy az EU "rátolja a nyomást" a tranzitországokra. A Fidesz országgyűlési képviselője olyan módosító indítványok mellett érvelt a migrációs bizottság vitáján, amely törölné a tervezetből a kerítésépítés elítélését, arra hivatkozva, hogy csak ezzel a módszerrel lehet megakadályozni a helyzet eszkalálódását. Ehelyett a schengeni külső határok védelmét kellene erősíteni, elsősorban Görögországban - mondta.

Menekültek tartanak Németország felé Forrás: Origo
21:00
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Óriási hibáról beszélt Putyin

Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya, mert Bassár el-Aszad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam terrorszervezet ellen - jelentette ki New Yorkban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki tíz év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában. Az orosz elnök egy szélesebb körű nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, amelyben a muszlim országok kulcsszerepet játszanak. Ezt a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonlította.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának nyitóülésén a világszervezet New York-i székházában Forrás: MTI/EPA/Matt Campbell

Putyin szerint az úgynevezett demokratikus forradalmak nyugati exportja erőszakhoz, szegénységhez és társadalmi katasztrófához vezetett a Közel-Keleten, a hatalmi vákuumot pedig szélsőségesek töltötték ki. Hangoztatta, hogy az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók ellentétesek az ENSZ alapelveivel.

21:49
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Dubrovnikban nem lesz befogadóállomás

Határozottan elutasította Zoran Milanovic horvát kormányfő, hogy a Nyugat-Európába tartó menekülteknek Horvátország délkeleti részén keresztül vezető "útvonalat" nyissanak céljuk eléréséhez. Azt állította, hogy az ENSZ "irányítja ezeket a menekülteket", s azt üzente az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, hogy "ne küldjön embereket a déli útvonalon keresztül". Ennek ellenére előkészületek kezdődtek a Prevlaka-félszigeten egy befogadóállomás létrehozására. Goran Cvjetinovic, Dubrovnik-Neretva megye katasztrófavédelemi igazgatóságának szóvivője nem érti Zoran Milanovicot, mert a közművesítésre és építkezésre a Horvátországi Állami Mentési és Védelmi Hivataltól (DUZS) kaptak utasítást és már múlt pénteken elkezdték a munkálatokat.

Zoran Milanovic, horvát kormányfő Forrás: AFP/Thierry Charlier
21:53
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

"Egységfrontot" szeretne Irán

"Egységfrontot" szorgalmazott a szélsőségesség és az erőszak ellen az iráni államfő az ENSZ jubileumi közgyűlésének általános vitája során elhangzott felszólalásában. Haszán Róháni azt is kijelentette: országa kész segíteni a szíriai és jemeni demokrácia megteremtését.

22:30
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Minden készen áll a határ lezárásra

A gyékényesi vasúti átkelőnél minden készen áll a zöldhatár lezárásra. A kerítésépítők csak egy szűk, körülbelül kétméteres nyílást hagytak azon a szakaszon, ahol a Horvátországból a magyar határig vonattal szállított migránsokat gyalog a zákányi vasútállomásra kísérik a rendőrök.

Menekültek a gyékényesi vasútállomásnál, Zákány közelében szeptember 26-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán
22:34
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Sok szemétre panaszkodik a polgármester

Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), Zákány polgármestere az egyik legnagyobb gondként, az önkormányzat számára komoly kihívást jelentő feladatként a menekültek után naponta maradó többtonnányi eldobált szemét összegyűjtését említette. "Hihetetlen mennyiségű" étel, ruhanemű, italflakon, százszámra babakocsi, rokkantkocsi - sorolja a polgármester, hogy sok egyéb mellett mi mindent hagynak maguk után a menekültek a határtól a vasútállomásig vezető úton vagy a peronon. Szélmalomharcnak tűnő feladat - fogalmazott a mintegy 1100 lakosú falu vezetője. Naponta tizenöt-húsz ember csak azon dolgozik, hogy rendet tegyen két csoport érkezése között, amit nehezít, hogy a határ és a vasútállomás között csak kézzel lehet összeszedni a szemetet. Az ehhez szükséges eszközökről, védőfelszerelésről az önkormányzat gondoskodik. 

23:11
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Bírálták az EU menekültpolitikáját a román szenátusban

Az Európai Unió menekültpolitikáját bíráló határozatot szavazott meg a román szenátus, amely leszögezi: a kvótarendszer nem kezeli a jelenség okait, hanem bátorítja a tömeges bevándorlást. A román szenátus elutasítja a "tagországok sajtosságait figyelmen kívül hagyó kötelező menekült-elosztási mechanizmusokat", és úgy véli: fontos, hogy menekült- és bevándorláspolitikájuk tekintetében a tagországok önállóan dönthessenek. A határozatot az európai ügyekkel foglalkozó szakbizottság jelentése alapján 98 szavazattal, egy ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a román törvényhozás felsőháza.

Menekültek, rendőrök és katonák a magyar-horvát határon, a zákányi vasútállomáson Forrás: MTI/Máthé Zoltán
23:17
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Közösen lépnek fel az embercsempészek ellen

Október 7-étől az uniós tengeri erő felhatalmazást kap az embercsempészettel gyanúsítható vízi járművek feltartóztatására, arra, hogy annak fedélzetre lépjenek, átvizsgálják, lefoglalják, illetve tervezett útirányától eltérítsék a járművet. Mindezt azonban egyelőre csak a nemzetközi vizeken tehetik. A következő, harmadik fázis az lenne, hogy lecsaphassanak már a kiinduló országok - leginkább Líbia - parti vizein is az Európába irányuló tömeges migráció vámszedőire, a tengeri embercsempészekre. Ehhez azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség, csakhogy az észak-afrikai országban egyelőre meglehetősen áttekinthetetlenek a hatalmi viszonyok.

Menekültekkel teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainál Forrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo
23:19
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Módosítaná a német alaptörvényt a neves tudós

Az európai menekültválság kezeléséhez módosítani kell a német alaptörvényt, ki kell egészíteni azzal, hogy Németország csak a lehetőségei határain belül tud segíteni a védelemre szorulókon - véli a német történelem egyik legtekintélyesebb kutatója, Heinrich August Winkler, aki szerint a mostani válsághoz képest a második világháború utáni menekülthullám "szinte gyerekjáték" volt Németországnak. A berlini Humboldt Egyetem professzora egy keddi berlini háttérbeszélgetésen rámutatott, hogy Németországban az alaptörvény rögzíti a menekültügy legfőbb elveit, aminek történeti okai vannak, és nemigen találni a nyugati demokráciákban hasonló szabályozást. A területet az alaptörvény 16/a paragrafusa szabályozza, amelynek 1. pontja kimondja, hogy a "politikai üldözöttek menedékjogot élveznek" Németországban.

00:24
szeptember 28, 2015
Vágólapra másolva!

Néhány napot kaptak a menekültek

Néhány nappal meghosszabbították azt a megállapodást, amelynek alapján Ausztriából Németországba szállítottak menedékkérőket különvonatokkal - mondta a német belügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó szóvivője hétfőn a Die Presse című osztrák lapnak. A Spiegel Online német hírportál szerint a német kormány azt tervezi, hogy a következő időszakban is indítanak majd különvonatokat, amelyekkel naponta 4000 menedékkérőt szállítanak át Ausztriából Németországba. Az eddigi megállapodás szerint naponta legfeljebb 4-5 különvonat közlekedhet Ausztriából Németországba menedékkérőkkel. Ez a megállapodás ugyan vasárnap lejárt, de néhány nappal meghosszabbították, és tovább tárgyalnak majd a kérdésről. Cserébe az osztrákok azt vállalták, hogy nem szállítanak menekülteket buszokkal a német határra.

Menekültek várakoznak Németországban Forrás: AFP/Kay Nietfeld