Lezárták a Keleti egy részét

Események

menekültek, menekültválság, Röszke
Röszke, 2015.09.08
Vágólapra másolva!
Angela Merkel azt mondta a Bundestagban: a menekülteknek be kell illeszkedniük, a védelemre nem szorulóknak viszont távozniuk kell. A német kancellár szerint a menekültek nem tagadhatják meg az integrációt, és nem alkothatnak párhuzamos társadalmat. Eközben menekültek újabb csoportja indult el Röszkéről, tudósítónk pedig a menekültekkel tart a railjeten Münchenbe. A Keleti pályaudvar egy részét lezárták. Az Origo munkatársai a helyszíneken vannak, tudósításunk folyamatosan frissül.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül72 bejegyzés
12:45
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az előzmények

Korábbi hírfolyamunkat ITT olvashatja el.

12:51
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egy csoport elhagyta a röszkei gyűjtőpontot

Bevándorlók mintegy 200-250 fős csoportja elhagyta szerda délelőtt a röszkei Dugonyi úton kialakított rendőrségi gyűjtőpontot. A korábbi napokhoz hasonlóan főként fiatal férfiak feszültek neki a rendőrségi sorfalnak, majd amikor az egyenruhások már nem tudták tartani a tömeget, az elindult a régi 5-ös út és az M5-s autópálya felé. A menethez családosok és nők is csatlakoztak. A rendőrség nem alkalmazott kényszerítő eszközt.

12:56
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egymilliárdot költöttek a menekültekre Csongrádban

Az elmúlt nyolc hónapban több mint egymilliárdot költött a rendőrség csak Csongrád megyében a menekülthelyzet kezelésére – emlékeztetett Szenti Szabolcs. A megyei rendőrségi szóvivő cáfolta azokat a sajtóhíreket, amik szerint a rendőrök semmilyen segítséget nem nyújtanak a bevándorlóknak. "Több százezer szendvicset és 150 ezer liter vizet adtunk nekik, a gyerekeknek pedig tejet, kekszet, tápszert biztosítottunk" – mondta a szóvivő az Origónak.

12:59
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Aki nem szorul védelemre, mennie kell

Kiemelkedő fontosságúnak nevezte a menekültek beilleszkedését a német kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában. Angela Merkel megerősítette, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell.

13:10
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

A fontossági sorrendek

Angela Merkel elsőként a menekültként elismert, hosszabb távon Németországban maradó emberek minél gyorsabb integrációját emelte ki. A fontossági rangsor második eleme, hogy a nem háború vagy üldöztetés elől menekülő emberek nem maradhatnak az országban. A harmadik az, hogy a menekültek nem utasíthatják el a német társadalom szabályait, nem tagadhatják meg az integrációt, és nem alkothatnak "párhuzamos társadalmakat". Kiemelte még az idegenellenesség elutasítását, a közös európai fellépés fontosságát. Angela Merkel a geopolitikai összefüggésekre utalva kijelentette: "komoly belpolitikai következményei lehetnek, ha valamit nem végzünk el a külpolitikában".

13:15
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Csak az mehetett tovább, akinek volt jegye Münchenig

A 7.10-kor Budapestről indult müncheni railjet negyedórás késéssel indult tovább a bécsi Westbahnhofról. Azok, akiknek érvényes jegyük volt, maradhattak, a többiek - miután néhányan tudósítónktól megbizonyosodtak, hogy a vonat Münchenig megy, és belátták, hogy nincs idejük jegyet venni - leszálltak. Helyükre érkeztek újabb migránsok, de a tumultus már közel sem akkora, mint Győrtől Bécsig. Az újonnan felszállókat önkéntesek és rendőrök ültetik a helyükre, munkatársunkat például arra kérték, hogy a bajor fővárosig ne engedje őket leszállni. Hallottunk olyanról, akik Düsseldorfig szeretnének továbbutazni, de valószínű, hogy ez Münchenben nem fog olyan könnyen menni.

Csak azok mehettek tovább a bécsi Westbahnhofról, akiknek volt érvényes jegyük Forrás: Origo
13:22
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudni, mikor robban

Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök időzített bombának nevezte a migránshelyzetet, hozzátette, hogy csak azt nem lehet tudni, ez a bomba mikor robban fel. A macedón kormányfő kiemelte: az illegális bevándorlás a modern kor és az Európai Unió legnagyobb kihívása. Mint mondta, Szíriából jelenleg a középosztály távozik, azok, akiknek van pénzük az utazásra. A legszegényebbek még nem keltek útra, amikor az is megtörténik, akkor a probléma tovább fog növekedni. Megállapította, hogy az Európai Unió országainak nincs közös stratégiája a helyzet kezelésére, sok a dilemma és a nézetkülönbség a tagállamok között.

13:32
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Buszok mennek a menekültekért Röszkénél

Röszkénél a rendőrök az M5-ös autópálya melletti csomópontnál igyekeznek megállítani a bevándorlókat. A sisakot és testpáncélt viselő rendőrök tolmács segítségével azt kérték a migránsoktól, hogy ne menjenek tovább, mert kora délután húsz busz érkezik, amely mintegy ezer embert el tud vinni a befogadóállomásokra. A röszkei autópálya-határátkelőhely belépő oldalát, illetve a sztráda Budapest felé vezető részét lezárták, mert a migránsok egy része a sztrádán keresztül próbált a rendőrök elől elszaladni. A csoport nem indult el az autópályán, hanem az egyik benzinkútnál, valamint a kisszéksósi úton állt meg. A rendőrök igyekeznek körbevenni őket.

13:35
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Visszaviszik a pelenkákat Szerbiába

Több magyar és külföldi segélyszervezet is érkezett kedden Röszkére, de az adományok szétosztását egyelőre nem koordinálják megfelelően. Vannak olyan migránsok, akik a kapott élelmiszert, pelenkát visszaviszik a még szerb oldalon várakozó családjukhoz.

13:38
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a hét személyisége

A hét személyisége: Orbán Viktor; a gonosz, akinek igaza lehet címmel jelent meg kommentár az N-TV német televízió honlapján Wolfram Weimer tollából. A cikk szerint Magyarország miniszterelnöke az elmúlt időszak menekültdrámájában az EU-vezetés ellenségképévé vált, ugyanakkor bűnbakként is szolgál Brüsszelben, amiért az EU migrációs politikája csődöt mondott.

Orbán Viktor a misszióvezetői értekezlet megnyitóján szeptember 7-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
13:51
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

A csehek a kvóták ellen szavaznak

A cseh kormány szerdán felhatalmazta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy az európai uniós tagországok belügyminisztereinek a migrációs válság megoldásának ügyében szeptember 14-ére Brüsszelbe összehívott tanácskozásán utasítsa el a menekültekre vonatkozó kötelező befogadási kvótákat - közölték a cseh kormány ülésének szünetében, szerdán Prágában.

14:00
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megegyeztek a rendőrök a bevándorlókkal

Röszkén fél 12 körül sikerült megegyezni a migránsokkal abban, hogy elfogadják a korábban felkínált lehetőséget, tehát beleegyeztek abba, hogy buszokkal befogadóállomásokra vigyék őket. Az egyenruhások felvezetésével a bevándorlók egy, az út melletti füves területre vonultak, ahol megvárják a 13 és 14 óra között érkező buszokat. A rendőrök a csoportot körülállják, és ennivalót adnak az embereknek.

14:11
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az ajtajukat bezáró templomok múzeumok

Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott szerdai általános audienciáján ismét azt szorgalmazta, hogy a templomok és egyházi intézmények nyissák meg kapuikat a rászoruló menekültek előtt. Húszezer hívő előtt úgy fogalmazott, hogy az ajtajukat bezáró templomokat és plébániákat nem lehet templomoknak nevezni, csak múzeumoknak.

14:16
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Börtönt is kaphat a rugdosódó operatőr

Bocsánatot kell kérnie tettéért a menekülteket rugdosó László Petrának – nyilatkozta a Borsnak a volt operatőrnő egykori munkaadója. 

László Petra elismerte, hogy menekültekbe rúgott bele, tettére nem tudott magyarázatot adni. A Helsinki Bizottság hívta fel a figyelmet arra, hogy a Btk. kimondja: aki mást a vallása, nemzeti, etnikai, faji hovatartozása miatt bántalmaz, az közösség tagja elleni erőszak miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

14:31
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugodtabb a hangulat a Keletinél

Nagyjából 400 fő várakozik jelenleg a Keleti pályaudvar aluljárójában lévő tranzitzónában, amelyet a körülményekhez képest jól kitakarítottak - jelentette tudósítónk. A bevándorlók által vert sátrak mellett új szolgáltatások is megjelentek: a menekülteknek ugyanis ingyenes wifit, valamint mobiltöltési lehetőséget is biztosítanak. Sok bevándorló zenei előadásokkal üti el az idejét.

14:33
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Háromszor több a menedékkérelem Ausztriában

Az osztrák bevándorlási hivatal (BFA) adatai szerint 2015 első fél évében 37 ezer kérelmet nyújtottak be, míg 2014 első hat hónapjában 11 ezret. Míg az év elején főleg a koszovóiak, addig a vizsgált időszak után, augusztusban már jellemzően afgánok, szíriaiak és irakiak jelezték igényüket.

14:36
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az osztrákok szerint jó ötlet a kvóta

Werner Faymann osztrák kancellár üdvözölte Jean-Claude Juncker uniós kvótára vonatkozó javaslatát, és rendkívüli uniós csúcs összehívását sürgette.

14:38
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Aki hajlandó volna táborba menni, hoppon maradhat

Tegnap éjjel sok menekült nem fért be a röszkei regisztrációs ponton kialakított menekülttáborba. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR friss videóján 1:24-től néhány képkockán az látszik, hogy a gyűjtőpontról előzőleg kitört, majd a menekülttábor felé irányított emberek hiába akarnak bemenni a szögesdróttal ellátott kapun, az nem sikerül nekik. A narrátor azt mondja, hogy a regisztrációs központ tele volt, csak néhányan tudták bepréselni magukat, a többiek a kerítésen kívül éjszakáztak.

A regisztrációs pont a Szerbia felől érkező menekültek második hivatalos állomása kellene, hogy legyen: először a határ menti gyűjtőponton kell várakozniuk, hogy onnan buszokkal erre a regisztrációs pontra vigyék őket a rendőrök. Itt kezdődik meg a hivatalos menekültügyi eljárás. Cikkünkből kiderül, hogy vannak, akik napok óta várakoznak a gyűjtőponton.

14:40
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Gyurcsány: Ez még rosszabb lesz

„Röszkén jártunk néhány napja. Ahol a kormány menekülteket lát, ott mi embereket: asszonyokat, gyermekeket, férfiakat. Ők félelmet keltenek, mi megértést és megoldást keresünk. A helyzet már ma is alig tartható, és aggodalommal jósolom, hogy szeptember 15. után ez még rosszabb lesz. Nyugalom helyett még több feszültség” - írta közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc.

14:55
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Sem a határzár, sem a határnyitás nem megoldás

Sem a határok teljes lezárása, sem teljes megnyitása nem oldhatja meg a migrációs válságot - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén. A holland politikus szerint mindkettő illúzió, amelyek helyett szolidaritásra és felelős intézkedésekre van szükség. A korábbi holland külügyminiszter kiemelte, hogy szolidárisnak kell lenni azokkal az országokkal, amelyek a menedékkérők jelentette legnagyobb terhet viselik, így Olaszországgal, Görögországgal és Magyarországgal is.

Frans Timmermans Forrás: AFP/Martijn Beekman
15:03
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét tumultus a Keletinél

Tudósítónk helyszíni jelentése szerint ismét lökdösődés alakult ki a Keleti pályaudvarnál a vonatra váró menekültek és a rendőrök között, akik sorfalat állva próbálják megakadályozni, hogy egyszerre menjenek a peronra a bevándorlók. 

15:06
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Gazdasági következmények lesznek

A migrációs válság gazdasági következményei még nem mérhetők, de lesznek kedvezőtlen hatásai, amelyeket a magyar vállalkozói kör jelentős része megérez majd - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

15:08
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Beállt a railjet, felszállhatnak a menekültek

Megérkezett a Keleti pályaudvarra a Hegyeshalom-Bécs-München vonalon közlekedő railjet. A rendőrök kisebb csoportokban engedik át a sorfalon a menekülteket. 

15:12
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egész Európa hitelessége a tét

A menekültválság miatt az európaiak identitása és hitelessége egyaránt kockán forog - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője. Mogherini szerint meghatározó pillanat a mostani, amely "próbára teszi, hogy valóban európaiak és valóban unió vagyunk-e". A politikus szerint az EU aligha szónokolhat a világnak az emberi jogokról, ha a menekülteket nem a lehető legszívélyesebben fogadja. A korábbi olasz külügyminiszter szerint a problémának sem csak külső, sem csak belső megoldása nem lehetséges, a kettőnek ki kell egészítenie egymást.

15:22
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Elindult a railjet

Öt perc késéssel, de kifutott a Keleti pályaudvarról az a railjet, amelynek egyik vagonját a menekülteknek tartották fenn. Tudósítónk szerint a vagon teljesen megtelt, pedig sokan leszálltak róla, amikor látták, hogy családtagjuknak nem sikerült átjutni a rendőrsorfalon. A pályaudvaron jelenleg nagyjából 100 bevándorló vár arra, hogy elutazhasson, a rendőrök tolmácsok segítségével arra kérték a sor elejét, hogy üljenek le a földre.  

15:29
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Óriási biznisz a telefontöltés

A Greenpeace aktivistái azt mesélték a Keleti pályaudvaron lévő tudósítónknak, hogy a bevándorlók gyakran csak 5 euróért tudták feltölteni a telefonjukat. A zöldszervezet emiatt ingyenes szolgáltatást indított, és napelemmel működő töltővel települt ki.

15:33
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első ötven menekült Franciaországba

Megérkezett szerdán az első ötven menekült autóbusszal Münchenből Franciaországba abból az ezerfős csoportból, amelyet a francia kormány a következő napokban a németországi erőfeszítések enyhítésére átvesz a szomszédos országból.

15:45
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Fáradt BKV-sok a menekültjáratokon

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint kockázatos körülmények között viszik a BKV-buszok a bevándorlókat a határra, ezért tökéletes műszaki állapotú járműveket, mindegyikre két kipihent sofőrt és nekik megfelelő ellátást, valamint szükség esetén szállást követelnek. Ezek a járművezetők ugyanis a szolgálatukkal együtt összesen akár 24 órát is vezetnek, ami életveszélyes, ráadásul több mint a duplája az EU-s szabályban megengedettnek – figyelmeztet az EKSZ.

Sisakos, pajzzsal felszerelt rendőrök próbálják visszatartani a buszra felszállni akaró illegális bevándorlók tömegét Röszkén, a Dugonyi úti gyűjtőponton 2015. szeptember 5-én Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

És ugyanez a jelenet Ausztriában, emeletes buszokkal.

Magyarországról érkezett illegális bevándorlók buszokra várnak a magyar-osztrák határ ausztriai oldalán, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 5-én Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager
15:48
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Litvánia háromszor több menekültet vállal

Litvánia egyetért az afrikai és közel-keleti menekültek befogadására javasolt új uniós kvótával - jelentette be szerdán a balti ország államfője. Dalia Grybauskaite azt mondta, országa számára elfogadható az Európai Bizottság kérése, hogy az eddig meghatározotthoz képest újabb 780 embert fogadjanak be. Korábban ennek a számnak kevesebb mint feléről volt szó: a balti államnak 325 migránst kellett volna befogadnia. Az újabb javaslattal együtt 1105 szíriait, irakit és eritreait várnak Litvániába. 

15:52
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megnyílnak az osztrák plébániák

Christoph Schönborn bécsi érsek bejelentette, hogy a napokban levelet ír valamennyi osztrák egyházközségnek, hogy nyissák meg épületeiket a menekültek számára. Az érsek arra kéri a híveket, hogy maguk keressék a menekülteket, és ajánlják fel a támogatást.

16:13
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Utazni akarnak Kőbányáról is

A Kőbánya-Kispest vasútállomáson 30-40 menekült próbál feljutni a vonatokra, körülbelül 15 rendőr van a helyszínen, akik próbálnak rendet tartani az emberek között. A menekültek a jegyeiket lobogtatják, és követelik, hogy engedjék őket vonatra szállni.

Forrás: Origo
Jegyet már vettek Forrás: Origo
16:18
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Egy embercsempész 31 bevándorlót vitt a kisteherautójában

Elfogtak az M5-ös autópályán egy 31 éves tiszaalpári embercsempészt, aki harmincegy szír állampolgárt, köztük négy gyereket zsúfolt be a kisteherautójába, és fizetség ellenében Budapestre akarta őket vinni. A rendőrség szerint az embercsempészt az autópályán ellenőrizték, és őrizetbe vették.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kedden embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt összesen 5 magyar, 2 szerb és 2 horvát férfival, továbbá 1 magyar nővel szemben indított büntetőeljárást. Az 57 szír, 16 afgán és 5 iraki utassal szemben idegenrendészeti eljárást indítottak a rendőrök.

16:26
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Duzzad a tömeg a Keletinél

Nagyjából 400-500 menekült vár arra a Keleti pályaudvaron, hogy felszállhasson valamelyik nyugatra tartó vonatra. A helyszínen lévő tudósítónk azt mondta, először a családokat próbálják átengedni a hetes vágányon lévő, Sopronba induló vonathoz.  

16:37
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempész Budapesten

Nyolc szír férfit találtak a rendőrök egy autóban Budapesten, a XIX. kerületi Vas Gereben utcában szerdán hajnalban. A 23 éves sofőr Kecskeméten vette fel a bevándorlókat, akiktől több mint száz eurót kért a fővárosi fuvarért.  

16:46
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Cameron: A szír menekültek töredéke jött Európába

A szíriai menekültek töredéke érkezett csak Európába, és ők már biztonságban vannak, az erőfeszítéseket azoknak a millióknak a megsegítésére kell összpontosítani, akik a konfliktusövezetben vagy annak közelében maradtak - mondta a brit miniszterelnök. Kijelentette, hogy eddig 11 millió szíriait üldöztek el otthonából, de mindössze 3 százalékuk döntött úgy, hogy Európában keres menedéket.

Cameron szerint a szíriai nép és Európa érdeke is annak biztosítása, hogy a menekültek közül a lehető legtöbben a Szíriával szomszédos országokban, a menekülttáborokban maradhassanak, és onnan térhessenek haza, amikor az lehetségessé válik. Nagy-Britannia e meggondolásból ad segítséget a menekülttáborok fenntartásához.

16:53
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Csak a kijelölt helyeken van ellátás

Szijjártó Péter azt mondta: a nemzetközi konvenciókban rögzítetteknek megfelelő ellátást adnak minden bevándorlónak, azokon a helyeken, ahova megkérik őket, hogy menjenek, vagyis a befogadóállomásokon, menekülttáborokban. "Senki nem várhatja el tőlünk, hogy ha valakik önkényesen elfoglalnak egy-egy közterületet, akkor ott lássuk el őket." Csak az arra kijelölt helyeken juthatnak hozzá az ellátáshoz a bevándorlók, és oda el is viszik őket - közölte.

17:02
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Elindult a vonat Sopron felé

Elindult a Sopron felé tartó vonat, négy vagont töltöttek meg a menekültek - jelentette tudósítónk. A várakozók száma azonban nem apadt lényegesen, továbbra is sokan vannak a rendőrsorfal előtt. 

17:02
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Gyalog indultak el Ausztria felé Hegyeshalomból

Elindult gyalog mintegy 150-200 migráns a hegyeshalmi vasútállomásról a település kerékpárútján az 1-es úton lévő régi, kis határátkelőhöz. Hegyeshalom polgármestere szerint a bevándorlók nem akarják megvárni az Ausztria felé tartó következő vonatot, ezért indultak útnak. A csoportban gyerekek is vannak, a határt körülbelül fél óra alatt el tudják érni - tette hozzá.

17:09
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárták a Keleti egy részét

Tudósítónk helyszíni jelentése szerint a rendőrök lezárták a Keleti pályaudvar főbejáratánál lévő, a 9-es vágányhoz vezető részt, így aki olyan vonattal akar utazni, ami innen vagy ennél magasabb vágányszámról indul, a Kerepesi út felől tudja megközelíteni a vonatát. 

17:37
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Seibert: Mindenkit megillet az emberhez méltó bánásmód

Az EU valamennyi tagországának kötelessége, hogy emberhez méltó módon bánjon mindenkivel, függetlenül attól, hogy polgárháborús menekült, vagy a jobb gazdasági élet lehetőségeit keresi - mondta a német kormányszóvivő szerdán Berlinben a Magyarországról elindult menedékkérőkkel kapcsolatban. Steffen Seibert hozzátette: minden európai országnak vannak jogi és humanitárius kötelességei, amelyek a genfi menekültügyi egyezményből és a közös menekültpolitikából származnak.

17:48
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

54 ezer menekültet vennének át Magyarországtól

Magyarországtól 54 ezer menekültet venne át a többi uniós tagállam a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök által szerdán ismertetett javaslatcsomag értelmében - írja az MTI. 

17:57
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

661 ezer szendvicset osztottak ki a rendőrök

Az Országos Rendőr-főkapitányság augusztusban csaknem 300 millió forintot költött az illegális bevándorlók ellátására - közölte a rendőrség szerdán. A forrást a kormány által elkülönített 3,1 milliárdos keretösszegből biztosították. A közlemény szerint a gyűjtőpontokon és az előállítókban augusztusban a rendőrség többek között 661 639 szendvicset, 18 000 kockasajtot, 18 444 kilogramm kenyeret, mintegy 2000 kilogramm almát és banánt és 524 962 palack félliteres ásványvizet osztott ki az illegális bevándorlóknak.

Ételt osztanak a rendőrök Röszkén Forrás: Origo
18:17
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Látványos infografika a menekültekről

Eddig sem Magyarország volt a menekültek célországa - derül ki abból a látványos interaktív infografikából, amelyet az ENSZ 2014-es adatai alapján készítettek. A szíriaiak és irakiak korábban is Németországot választották.

18:32
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint vigyázni kell Európa keresztény gyökereire

Európa vezetőinek világos üzenetet kellene küldeniük a kontinensen kívüli országoknak és az embercsempészeknek, hogy Európa nem tud milliószám befogadni bevándorlókat - mondta Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese, aki szerint a visegrádi országoknak egységes az álláspontja abban, hogy amíg nem sikerül megállítani a tömeges bevándorlást, addig felesleges, értelmetlen kvótákról beszélni. Hozzátette azt is, Európa egy keresztény gyökerekkel rendelkező kontinens, amit így kell megőrizni.

18:43
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Vonatonként száz menekültet fogadnak az osztrákok

Vonatonként mintegy száz menekültet tudnak átengedni az osztrák-magyar határon - írja a bevándorlókat segítő refugeesinhungary.eu.

A honlap arra is figyelmezteti a menekülteket, hogy szeptember 15-től "tilos lesz átlépni a szerb-magyar határt" (illegálisan), aki pedig megteszi, azt a magyar rendőrök regisztráció nélkül küldik vissza Szerbiába.

18:50
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ellenséges magyar kormányról ír a Le Monde

"A magyar szolidaritást elhomályosítja a kormány ellenséges megközelítése" címmel közölt terjedelmes budapesti riportot honlapján a Le Monde A tudósító szerint a Berlinből és Münchenből közvetített ujjongó jelenetek nem a magyar önkénteseknek szólnak, mert Magyarországnak a migránsokkal szembeni ellenséges megközelítése, amelyet az Amnesty International kifogásolt, kizárólag Orbán Viktor kormányának tudható be, amely hónapok óta nyilvánvalóan migrációellenes politikát folytat a plakátkampánytól kezdve a határon épülő kerítésen át a hadsereg esetleges mobilizálásáig.

19:03
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Harminc migráns rejtőzött a furgonban

A 86-os főúton fogták el a rendőrök azt a magyar-román kettős állampolgárt, aki harminc menekültet szállított kisteherautójában. A tizenhat iraki, tizenhárom szír és egy tunéziai bevándorló Ausztriába szeretett volna eljutni, de a Vas megyei Hegyfalunál nem jutottak tovább.

A sofőrt jelenleg kihallgatják, a menekültekkel szemben tiltott határátlépés miatt indult eljárás.

19:09
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az EP támogatja a menekültek elosztását

Az Európai Parlament szerdán megszavazta, hogy támogatja azokat a szabályokat, amelyek alapján 40 ezer menedékkérőt lehet áttelepíteni Görögországból és Olaszországból az Európai Unió többi tagállamába. A javaslatot 498-an támogatták, 158-an szavaztak ellene, és 37-en tartózkodtak.

19:23
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ezer menekült sétál az osztrák határhoz

Újabb migránscsoport indult gyalog Hegyeshalomtól az osztrák határ felé szerda délután, több mint ezren vannak - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. A menekültek Budapestről érkeztek különvonattal, de mivel nem volt csatlakozásuk, gyalog indultak a vasútállomástól, rendőrök kísérik őket.

Az osztrák hatóságok a határ túloldalán buszokkal várják az érkezőket. Akik Németországba akarnak menni, azok vonatokra szállhatnak, az Ausztriában maradni szándékozókat gyűjtőpontokra viszik, ahol kérelmük elbírálásáig maradhatnak.

19:34
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Durva rajzot készített egy palesztin grafikus László Petráról

Egy rajzon ábrázolja a török partok mentén holtan talált menekült kisfiút és a Röszkénél menekülteket rugdosó magyar operatőrnőt egy Rijádban élő grafikus.

A grafikust Hasan Abadinak hívják, Facebook-oldala szerint az izraeli Nábluszban született, palesztin származású, jelenleg Szaúd-Arábia fővárosában él.

19:55
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Elfogták a menekülteket zaklató férfit

Elfogták azt a 40 éves biatorbágyi férfit, aki a gyanú szerint múlt pénteken az M1-M7-es autópályák közös szakaszánál szidalmazta a migránsokat és a nekik segítő embereket - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Az MTI úgy tudja, hogy a férfi azonos annak a Porsche személyautónak a sofőrjével, akiről az interneten videofelvétel jelent meg a múlt héten, ahogy szidalmazza a migránsokat segítőket.

A 40 éves Sz. Attila az M1-M7-es autópályák közös szakaszának Győr felé vezető oldalán ment oda egy kisbuszhoz, és az abban ülő illegális bevándorlókat sértegette, trágár szavakkal illette, és hangosan szidalmazta őket.

Az esetről a videót is készített a 24.hu, a felvétel a Videán jelent meg.

20:40
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tüntethetnek a menekültek ellen Varsóban

Nem engedélyezi a varsói városvezetés a szombatra tervezett bevándorlóellenes tüntetést, mert a demonstráció egyebek között sértené a gyűlöletbeszédet tiltó lengyel törvényeket - közölte Jaroslaw Józwiak varsói főpolgármester-helyettes szerdán.

A Lengyelek a migránsok ellen elnevezésű eseményt a Radikális Nemzeti Tábor (ONR) nevű szélsőjobboldali tömörülés kezdeményezte és szervezte, a megmozdulásra mintegy negyvenezer embert vártak.

21:15
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Dánia leállította a vonatközlekedést

A Németországból érkező menedékkérők százai miatt Dánia szerdán meghatározatlan időre felfüggesztette a két ország közötti vasúti összeköttetést - jelentette be a dán vasúttársasság szóvivője szerdán.

Minderre azután került sor, hogy egy dán határvárosban a vonatokon tartózkodó menekültek nem voltak hajlandók elhagyni a szerelvényeket. A Németországból utazó menekültek nem akarnak Dániában maradni, hanem Svédországba akarnak továbbutazni. Emiatt közülük többen nem hajlandóak regisztráltatni magukat, illetve nem engedik meg, hogy ujjlenyomatot vegyenek tőlük.

21:29
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: Szükséges a honvédség alkalmazása

Alkotmányos és szükséges a honvédség alkalmazása a jelenlegi migrációs szükséghelyzetben - hangsúlyozta Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülése után.

A kormánypárti politikus leszögezte, hogy a jelenlegi helyzetben nyilvánvalóan szükség van a honvédség segítségére, ám ezt a szocialisták és a liberális törpepártok ellenzik.

21:31
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

30 ezren érkeztek Münchenbe

Csaknem 30 ezer Magyarországról elindult menedékkérő érkezett szombattól szerda délutánig Bajorországba a felső-bajorországi közigazgatási régió vezetőségének adatai szerint. Münchenben további menedékkérők megérkezésére számítanak, de a zsúfoltság enyhült a hét eleje óta, így több ideiglenes szálláshelyet fel lehetett számolni - áll a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság br.de című hírportálján megjelent beszámolóban.

21:37
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Érzésből döntenek a taxisok

Érzés alapján kell, hogy eldöntsék a taxisok, hogy utasuk menedékkérő-e, vagy sem - mondta Metál Zoltán, az Országos Taxisszövetség elnöke az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a rendőrség egyértelművé tette korábban, hogy embercsempészetet követ el, aki illegális bevándorlót szállít akár országhatáron belül. Hozzátette, hogy ugyanakkor személyi okmányokat nincs joga elkérni a sofőrnek, ezért saját érzésre, a saját érdekében kell döntést hoznia.

21:55
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Szerbiában eddig nem találtak veszélyes menekülteket

Szerbiában eddig nem találtak biztonsági kockázatot jelentő embereket a migránsok között - jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerdán Belgrádban. Idén több mint 120 ezer migráns haladt át az országon, a biztonsági szolgálatok pedig mindenkit ellenőriztek, akivel szemben fennállt a gyanú, hogy részt vettek a szíriai harcokban, vagy hogy tagjai az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek.

22:09
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Fico nem akar kvótákat

A szlovák miniszterelnök szerdán ismét elutasította a kötelező menekültbefogadási kvótákat, és kijelentette, üdvözölné, ha az ügyben megszűnne a moralizálás a négy visegrádi ország rovására.

Fico Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szerdán Strasbourgban elhangzott beszédére reagált, aki ismertette a testület új javaslatát, miszerint az EU-tagállamoknak 160 ezer menekültet kellene befogadnia a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól. 

22:33
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Ezrek tüntetnek Göteborgban a menekültek befogadásáért

Többezres tüntetés a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/EPA/TT/Adam Ihse
22:37
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

17 ezer menekültet fogad be Spanyolország

Spanyolország 17 680 menekültet fog befogadni, ez több, mint amennyit az Európai Bizottság szerdai javaslatában előterjesztett - közölte a spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban szerdán.

A spanyol parlament költségvetési bizottsága szerdán egyhangúlag elfogadta, hogy az eredeti 53 millió euróról (16,6 milliárd forint) 200 millió euróra (62,9 milliárd forint) emeljék meg a menekültek ellátására szánt előirányzatot a jövő évi költségvetés tervezetében.

22:41
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Este is folyamatosan érkeztek Röszkére a migránsok

Folyamatosan érkeztek szerdán napnyugtakor a migránsok Röszkére, a magyar-szerb határra, ahol a Horgos-Szeged vasútvonal miatt nem épült gyorstelepítésű drótakadály - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A síneken százak álltak, de a határt átlépők beszámolója szerint a vajdasági oldalon még többen várakoznak. Az érkezők többsége szíriainak vallja magát, de szép számmal akadnak Afganisztánból érkezők is.

23:17
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Feszült a helyzet Röszkénél

Jelenleg egy busz van Röszkénél, amely elszállítja befogadóállomásokra a menekülteket - jelentette a Hír TV tudósítója. A gyűjtőponton feszült a helyzet, a migránsoknak körülbelül két órát kell várniuk az újabb buszokra. A helyszínen rohamrendőrök is vannak.

23:23
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Bírálják a röszkei regisztrációs pont körülményeit

A New York-i központú Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet egyik illetékese is kifogásolta a körülményeket a röszkei regisztrációs központban szerdán. Peter Brouckaert, a HRW rendkívüli helyzetekkel foglalkozó igazgatója szerint Magyarország a tökéletes megalázás terepévé vált a szíriai emberek és mindazok számára, akik menedéket keresnek Európában. 

23:26
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Simicskó: Magyarország képes megvédeni a határait

Magyarország képes megvédeni a saját határait és a schengenit is, és ezt be is fogja bizonyítani - jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

A miniszter - aki napközben vette át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöktől - hangsúlyozta: nem lehet milliószámra keresztülvonulni egy új típusú népvándorlás során egy uniós vagy NATO-tagországon. Arra a kérdésre, hogy a katonák pontosan mit csinálnak majd a rendőrség mellett, azt válaszolta, hogy segíteni fogják a munkájukat a határnál.

23:58
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Buszokra szállnak a menekültek az osztrák határnál

Buszokra szállnak a Magyarországról érkezett migránsok Nickelsdorfban Forrás: MTI/Krizsán Csaba
00:12
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Két busz érkezett Röszkére

Két busz futott be a röszkei gyűjtőponthoz, hogy elszállítsa a menekülteket - tudósított a Hír TV. A járművek mellett rohamrendőrök sorakoztak fel, hogy elkerüljék a tülekedést. A gyűjtőpontnál még mindig sokan várakoznak arra, hogy elszállítsák őket valamelyik befogadóállomásra. Többen tüzet gyújtottak, hogy ne fázzanak. 

00:33
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

A G7-csoport külügyminiszteri találkozóját kezdeményezik

A G7-csoport külügyminiszteri szintű találkozóját fogja kezdeményezni Frank-Walter Steinmeier. A német külügyminiszter a fórumra arab országokat is meghívna, hogy közösen keressenek megoldást a Szíriával szomszédos országokban lévő menekülttáborokat érintő pénzügyi problémákra.

Steinmeier felháborítónak nevezte, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) annyira alulfinanszírozott, hogy a Szíriával szomszédos országokban lévő menekülttáborokban az élelmiszer-fejadagokat a felére kellett csökkentenie.

00:38
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hadgyakorlattal készül a honvédség

A Magyar Honvédség a bevándorlási törvényjavaslat esetleges életbe lépésére készül egy szerdán kezdett gyakorlattal - mondta a vezérkari főnök az M1 aktuális csatorna esti híradójában.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a honvédség megkezdte a felkészülést és kitelepülést a Határozott fellépés 2015 elnevezésű gyakorlatra, ami a technikai eszközök nagyobb számú megjelenését jelenti az ország közútjain. Fokozott katonai jelenlét tapasztalható többek között Hódmezővásárhelyen, Baján és a két város melletti településen.

01:09
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan a szabadban éjszakáznak Röszkénél

Ma már nem érkezik Röszkéhez több busz, amely elszállítaná a menekülteket a befogadóállomásokra - jelentette a Hír TV tudósítója. Akiknek eddig nem sikerült buszra szállni, azok a szabad ég alatt éjszakáznak majd. A civilek sátrakat állítottak fel és takarókat osztottak, de ebből nem jutott mindenkinek.

01:11
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Két vonat futott be Hegyeshalomra

Két, menekülteket szállító vonat futott be este a hegyeshalmi vasútállomásra Győrből - számolt be az M1 tudósítója. A két szerelvény több száz menekültet szállított, akik gyalog indultak el a határ felé. Szerda este még egy vonatra számítanak, ami a budapesti Keleti pályaudvarról indult. 

01:51
szeptember 09, 2015
Vágólapra másolva!

Embercsempészt fogtak el a 86-os főúton

Harminc embert akart Ausztriába csempészni egy magyar-román kettős állampolgárságú férfi egy kisteherautóban, de a rendőrök elfogták - közölte honlapján a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán. A tájékoztatás szerint a jármű rakterében tizenhat iraki, tizenhárom szír és egy tunéziai állampolgárságú ember utazott, a rendőrök őket és a teherautó vezetőjét is elfogták és előállították.

02:11
szeptember 10, 2015
Vágólapra másolva!

Őrizetben az embercsempész

Kihallgatták, majd őrizetbe vették azt a magyar-román állampolgárságú férfit, aki harminc embert akart Ausztriába csempészni egy kisteherautóban. Embercsempészet megalapozott gyanúja miatt indítványozták előzetes letartóztatását. A migránsokkal szemben tiltott határátlépési kísérlet miatt szabálysértési eljárást indítottak.