Vágólapra másolva!
Egy egyszerű törvénymódosítás a biztonságos tranzitországból érkezők esetén megtagadhatóvá tenné a politikai menekült státusz elismerését, és ezzel lehetőséget teremtene a menekültek visszafordítására. A javaslat megélhetési bevándorlónak tekinti a kormányrendeletben felsorolandó biztonságos országokból Magyarországra belépőket, függetlenül attól, hogy hazájukból politikai okból menekültek el. E logika mentén egyedül Ausztria fogadhatta volna be menekültként az 1956-os magyarokat; Ausztriát elhagyva az 56-os menekülteket megélhetési bevándorlóként visszafordíthatta volna a világ. A napirend előtti felszólalásokat is követtük.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
10:08
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbágyság bevezetésétől tart az LMP

Hány lépés van még hátra a jobbágyság bevezetéséig? - kérdezi Szél Bernadett, a Pintér Sándor által jegyzett, ma tárgyalt törvényjavaslat alapján. Aki nem fogadja el az idénymunkát, azt három hónapra kizárják a közmunkából. Mégis kinek az érdeke ez? A munkáltatóknak. Az emberek 600 forintos munkabért kapnak, de van, ahol csak 350 forintot. Az idénymunka nem teremt jobb megélhetést, mint a közmunka. A törvény indoklása álságos: azt mondja, a cél, hogy a közmunkások visszatérjenek a valódi munkaerőpiacra.

Mi lesz a START mintaporgramokkal? Mikor állnak saját lábukra az itt dolgozók? Az LMP szerint röghöz köt a javaslat. Kovács Zoltán államtitkár a trükközés kiszűrésével indokolta a javaslatot, de itt egyedül a belügyminisztérium trükköz - véli az LMP.

10:13
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

A javaslat az egész társadalomnak érdeke

Pogácsás Tibor elismerte: egy szűk rétegnél, a legkevésbé képzettek körében, feltételezhetően a közmunkára hosszú távon is szükség lesz. De a többség esetén ez egyáltalán nem cél. Az idénymunka csökkenti azokat a költségeket, amelyeket a közmunka a társadalomra ró. Alkalmas arra, hogy a közmunkás piaci tapasztalatokat szerezzen. Vagyis a javaslat az egész társadalomnak érdeke. 

10:19
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: A Fidesz kohéziós ereje a korrupció

A bevándorlásellenes kampány célja, hogy a legszegényebbek féljenek és gyűlöljenek, miközben a 2016-os költségvetés elfogadásával épp most szavazott rabszolgasorsot az embereknek a Fidesz. A plakátkampányból 50 000 gyermek egész nyári étkeztetését meg lehetett volna oldani. A korrupció lett a Fidesz egyetlen kohéziós ereje - mondta a szocialista Harangozó Tamás. Fenébe a stadionjaikkal, a kisvasútjaikkal, a konzultációjukkal, a plakátjaikkal. Elitista, feudális oktatási rendszert oktrojáltak a társadalomra; a kivándorlás mögött emberi tragédiák sora áll, de Önök nem érnek rá ezzel foglalkozni, holott a probléma hosszabb távon a költségvetés és a nyugdíjrendszer összeomlásával fenyeget. 

10:25
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

A bevándorlás súlyosabb, mint mondtuk

L. Simon László szerint az MSZP most kezdi megérteni, hogy a bevándorlás még annál is súlyosabb, mint, amire a kormány figyelmeztetett. A hétvégén Ausztria és Franciaország lezárja a határait - emlékeztetett az államtitkár. A francia autópályák mentén gyalogoló menekültek megszállják a kamionokat. Önök is rájöttek, hogy igazunk van, ezért most előveszik a régi lemezt: jön a több tízezer éhező gyermek és a korrupció.

Jakab István ülésvezető elnök kénytelen fegyelmezni a szocialista frakciót.

Én végighallgattam az Ön demagóg felszólalását. Ön láthatóan ideges. Az ideges, akinek nincs igaza. Önök vagdalkoznak. Úgy beszélnek a korrupcióról, hogy egyetlenegy feljelentést sem tesznek, vagy ha igen, akkor az nem állja meg a helyét. Tudom, hogy nehéz műfaj a parlamenti műfaj, mert végig kell hallgatni az ellenvéleményt. Ezt még gyakorolniuk kell! - fogalmazott L. Simon László.

10:32
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

"...Hidak..." Vejkey Imre beszél

Vejkey Imre a legutóbbi Európai Prayer Breakfast-ről beszél, aminek központi témája volt a hidak. Viszonzás nélkül adni; a híd forgalmat jelent, akár egyirányú forgalmat is, aminek velejárója a szabadság és az átélt öröm. Vejkey Imre ilyen örömöt kíván mindenkinek. A világtalálkozóra minden év első februárjában kerül sor, idén 63. alkalommal Washington DC.-ben. Magam 2002-ben vettem részt először a találkozón, azzal a céllal, hogy létrehozzam a magyar prayer breakfast csoportot - mondta a kereszténydemokrata képviselő. Ami megvalósítható a republikánusok és a demokraták között, azt, úgy tűnt lehetetlen megvalósítani Magyarországon. De ami az embernek lehetetlen, az Isten számára nem az. 2015. április 10-én megtörtént az áttörés, amelyen kormány és ellenzék közösen imádkozott Magyarországért. 

10:37
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

A kereszténység közélet is

Rétvári Bence válaszában elmondta mit tett Gőgös Zoltán L. Simon László felszólalása alatt. A szocialista képviselő azt kiabálta, hogy, "Polt Pétert leváltjuk és akkor a büntetőügyek rendben lesznek." Ebből is látszik, hogy az MSZP nem sokban különbözik a Jobbiktól, de szerencsére egyhamar nem lesz többségben a szocialista frakció.

A kereszténység közélet is, az imareggelik közös erkölcsi alapra helyezik a politikát, ezért fontos, hogy a kereszténység Magyarországon se legyen tabu - fogalmazott a felszólalásra reagálva.

10:41
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Járőröző rendőröket a településeken!

Mirkóczki Ádám (Jobbik) szerint a halálbüntetés tematizálásánál a kormány elismerte a Jobbik érveit. Abban, szerinte nincs vita, hogy mennél nagyobb a rendőri jelenlét, annál kevesebb a bűncselekmény. Ezért a körzeti megbízotti rendszert tovább kell fejleszteni. A települések 40 százalékában, több mint  1000 faluban még mindig nincs állandó rendőri jelenlét. A készenléti rendőrség kivonulása meghozza az eredményt, de a készenléti rendőrök előbb utóbb elmennek, és a bűnözés visszatér. 

10:46
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ma nagyobb biztonságban élnek az emberek

Kontrát Károly megköszönte a Jobbiknak, hogy végre elismerte a kormány erőfeszítéseit. A rendőrség szigorúbb fellépésének köszönhetően ma már 18 000-ren vannak börtönben. 2010 előtt ez a szám még csak 12 000 volt. 

Minden településen biztosított a rendőri elenlét, még akkor is, ha nincs minden településen székhely és körzeti megbízott. A rendőrők az önkormányzatokkal egyeztetve naponta megjelennek a településeken. A kormány a helyi betörések ellen több megyében megelőző programot indított - tájékoztatott Kontrát Károly.

10:54
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

A kulturális alapellátás sikerei

2013-ban elindult a kulturális közfoglalkoztatás, amelynek egyik célja a közösségépítés. A programba 2000 településen 6000 embert sikerült bevonni, 25 százalékuk visszatért az elsődleges munkaerőpiacra - jelentette be a fideszes Simon Róbert. A kormány a célra 1,9 milliárd forintot költött, 2016-ban az összeg emelkedik. Az Országgyűlés döntött arról, hogy a települések az ingatlanvagyont is megkapják. 

11:00
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Sikeres a kultúrpolitika

Stabil a Nemzeti Kulturális Alap működése, minden pályázatát elektronikusan kezeli. A program nem áll meg az országhatárokon, a határon túli pályázatokat is 300 millió forinttal támogatta a kormány - folytatta a sort Rétvári Bence. Szintén sikeresek a Nemzeti Filmalap mára kiszámítható és átlátható pályázatai. Nemcsak a kulturális alapellátás erősödött meg, de nemzetközi szinten is sikeres kulturális intézményrendszert állt fel.

11:05
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: Bekövetkezett az, amitől tartottunk

Elkezdődött a belső határok lezárása, Franciaország és Ausztria felmondta a Schengeni Egyezményt, hogy visszafordítsák Olaszországba a menekülteket. A kérdésben a németek és az egyébként szocialista francia elnök is keményen fogalmaz.

Ausztria felfüggesztette a menekkérelmek elbírálását, hogy visszatoloncolja Magyarországra az illegális bevándorlókat. Június végéig 60 000, a nyár végéig 100 000 menekült várható. Felelős politikusok nem tehetnek mást, mint az azonnali cselekvés - mondta Rogán Antal. A Fidesz tegnap esti ülésén kifejezetten arra kérte a frakciót, hogy cselekedjen már a mai napon. Ehhez törvényi felhatalmazás kell. 

Megkezdődött a vita a bevándorlásról (T/5136).

 

.

11:08
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Biztonságos harmadik országok

A biztonságos harmadik országban a menekülteket már nem fenyegeti életveszély. 

A balkáni útvonal Görögországon, Szerbián, olykor Bulgárián át vezet. Ezek az országok biztonságosak, hiszen nem beszélhetnénk Szerbia uniós csatlakozásáról, ha ez nem így lenne - érvelt Rogán Antal.

11:11
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az uniótól nem idegen

Az Európai Unió maga is kezdeményezte Bulgáriában a határzárat, egy kerítés építését. Ha Magyarország nem lép, akkor délről és nyugatról is ideözönlenek a menekültek.

Rogán Antal arra kérte a liberálisokat és a szocialistákat, hogy a francia köztársasági elnökhöz hasonlóan tegyék félre bevándorláspárti ideológiájukat és segítsék elő még időben a hathatós intézkedések megtételét.

11:14
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Biztonságos tranzitországból nem menekült

Jogalkotással, közigazgatással hathatós válasz adható - mondta immár Kontrát Károly, aki a kormány nevében megköszönte a javaslat benyújtását. A menekültek többsége nem valódi menekült, a menekült státusz megadása nem indokolt, hiszen biztonságos országból érkeznek. Céljuk egyértelműen a könnyebb megélhetés, vagyis visszaélnek a nemzetközi joggal - fogalmazott.

11:21
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Ötmillióan vannak úton

Kósa Lajos a Fidesz vezérszónokaként az éves adatok felsorolásával kezdte felszólalását: 2500, 18 000, 47 000, 57 200. A riasztó adatokból világosan kiderül, hogy a nyomás nem fog csökkenni. Brüsszel bátortalan lépései semmire sem jók, tavaly 600 000 menekült lépett be az unió területére. Az Európai Unió által összeeszkábált kvótarendszer köszönőviszonyban sincs a valódi adatokkal. A biztonságos tranzitországok kijelölését Brüsszel visszautalta tagállami hatáskörbe: ezek kijelölése összhangban van az uniós irányelvekkel. Rövidtávon nincs más megoldás a probléma kezelésére; erre tesz kísérletet a mostani javaslat. Az uniónak ugyanis nincs bevándorláspolitikája, csak menekültpolitikája van. Az érintetteknek meg kellene várniuk a menekültügyi eljárás végét, mielőtt belépnek az unió területére: a határátlépők többsége nem kapja meg a menekült státuszt. 

11:29
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: Mindenki tartsa be a szabályokat!

A dublini egyezmény szerint Magyarországon kell elbírálni a kérelmeket. 15 napos átlagos ügyintézési idő mellett is ez rengeteg költséggel jár. A közegészségügyi és biztonsági kérdésekről nem is beszélve. Ha nem lép, Magyarország csapdába kerül, mivel a szerbek közölték, naponta 30 főnél többet nem vesznek vissza, miközben 500 ember lépi át a határt.

Jelenleg nem ismerünk sikeres integrációs modellt Európában: ezt maga Angela Merkel mondta ki. Magyaország nyitott és befogadó ország. A legális bevándorlók nem keverhetők össze az illegális bevándorlókkal; utóbbiak törvényt sértenek és nem működnek együtt a magyar hatóságokkal. Ugyancsak nem összetévesztendő az Európai Unió tagállamaiból másik tagállamba történő kivándorlás, ami jogszerű. Az unión belüli szabad mozgás a tagállamok állampolgárainak a joga - szögezte le Kósa Lajos.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
11:36
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán Antal nem mondott igazat

Ez a háromszavas megoldás nem old meg semmit. Rogán Antal nem mondott igazat, és Kósa Lajos sokadszorra nem mond igazat. A kormánynak már most a kezében a megoldás: a hatályos törvények szerint, aki papírok nélkül, vagy törvénytelenül lépnek az ország területére azokat őrizetbe lehet és kell venni, mint ahogy azokat is, akik elhagyják a menekülttáborokat. Hány főt vettek őrizetbe? Nyilvánvalóen egyet sem, mert maguk ismerték el, hogy átlagosan három napot tartózkodnak a menekültek Magyarországon. 

A mai törvények közt nem szerepel a biztonságos származási országok listája. A kormány nem hozott ilyen törvényt. Miért nem? Ha ehhez még felsoroljuk a biztonságos tranzitországokat, akkor sem változik semmi, mert minden bevándorlónak meg kell adni a lehetőséget, hogy bizonyítsa, nincs biztonságban. Hogy van az, hogy arról beszélnek, hogy Görögország és Szerbia nem tesz meg mindent? Önök mit tesznek meg? A kötlségvetésből világosan látszik, hogy semmit. A Bevándorlási Hivatalnak 50 millió forint plusz forrást biztosítanak és 30 embert is felvehetnek a 100 000-res menekültáradat kezelésére.

11:43
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kerékkötő

Orbán Viktor nem motorja, hanem kerékkötője az európai szintű megoldásnak. A párizsi terrotámadások után indította el a kormányfő izléstelen propagandáját. Valódi megoldások helyett Önök propagandát folytatnak, a helyett, hogy garantálnák a magyar emberek biztonságát és a menekültek jogait.

Az idegengyűlöletet szító kampánnyal újabb fokozatra kapcsol Orbán Viktor szabadságharca. Ha sikerrel folytatják, az eredmény egy szűkebb, magországokból álló Európa lesz, mi meg ismét mehetünk a C vágányra. Ha tényleg valódi megoldást keresnek, akkor számíthatnak az MSZP támogatására, de a mostani vitában és a szavazásban nem kívánunk részt venni - közölte Harangozó Tamás. Önöknek és a Jobbiknak pedig további jó örjöngést kívánunk! Ezzel kivonult a szocialista frakció.

Dr Harangozó Tamás MSZP-s képviselő beszél az illegális bevándorlás vitán Fotó: Szabó Gábor - Origo
11:54
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

2012-ig nem volt menekültnyomás

2012-ig nem volt menekültnyomás Magyarországon, mert az eljárás végéig őrizetbe lehetett venni a menekülteket. Ezt a biztonságos eljárást az Európai Unió kötelezettségszegési eljárással megszüntette.

A menekültek többsége immár nem Koszovóból, hanem a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkezik. Indiából és Pakisztánból is egy millió ember kelne útra, Líbiából 500 000 távoznának - ismerte el a kereszténydemokrata Vejkey Imre. 

Szerbia 30 menekült visszafogadását vállalja; ha az áradat megállna, a jelenlegi számok mellett 14 évet venne igénybe az illegális határátlépők visszafordítása. Németoszég korábban mindössze 800 menekültet küldött vissza Magyarországra évente, az idei első öt hónapban viszont 14 000 visszafordító döntést hozott, ezért nélkülözhetetlen még a nyár előtt elfogadni a törvényt - fogalmazott.

11:58
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Magyarország célország lehet

Mirkóczki Ádám emlékeztet: a Jobbik már az előző ciklus közepén jelezte, hogy baj lesz. A párt szerint a menekülteken erkölcsi kötelességünk segíteni. A bevándorlók nem a munkát akarják elvenni, hanem a szociális ellátórendszert kívánják igénybe venni, amennyiben nem tudnak továbbmenni. Ha a nyugati országok lezárják a határaikat, Magyarország könnyen célország lehet. 

12:04
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Összeurópai probléma, megoldás nélkül

A Jobbik zárt menekülttáborokat és határőrséget követel. Magyarország az egyetlen uniós tagállam, akinek van schengeni határa, de nincs önálló határőrsége; ez elfogadhatatlan - mondta Mirkóczki Ádám. A Jobbik szerint a harmadik pillér a visszafordítás. A probléma valóban összeurópai, de nincs összeurópai megoldás. Teljesen más a helyzet az Európai Unió déli, és keleti határainál. A baloldal nem képes felfogni a potenciális veszélyeket, ezért a kivonult szocialista frakció alkalmatlan arra, hogy valódi megoldást nyújtson.

12:10
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

A kettős mérce alávaló

A kettős mérce alávaló - utalt a baloldal kettős állampolgárságot megtorpedózó kampányára Z. Kárpát Dániel. A helyzet megváltozott: míg a koszovói albánok célországa Ausztria volt, egy afrikai számára Magyarország is paradicsom, ezért elfogadhatatlan, hogy az ország védtelen határain az masíroz be, aki akar. Kettős prés alá kerültünk, naponta félezer ember érkezik, mindeközben a Bevándorlási Hivatal költségvetési forrása, legutóbbi információnk szerint 320 millió forinttal csökken. A Jobbik évek óta szorgalmazza a viszaafordíthatóságot. A hangzatos bejelentéseket ideje lejárt; most már tett is kell, hogy kövesse az ígéreteket - utalt Orbán Viktor Debrecenben tett kijelentésére. A vita során a Jobbik választ vár arra, hogy mi a kormány hosszú távú víziója a megoldásról, és azt milyen erőforrásokkal kívánja megvalósítani.

"Elfogadhatatlan, hogy az ország védtelen határain az masíroz be, aki akar„ Fotó: Szabó Gábor - Origo
12:16
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Európai megoldás kell

Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy bevándorlás kérdésében minden tagállam egyedi utat jár - idézte Orbán Viktor 2007-es szavait Schiffer András. Az LMP egyetért a kormányfővel - kezdte felszólalását. Ezért kell mértéktartó és felelős vitát folytatni hisztériakeltés helyett. Önök ezt a vitát a Charlie Hebdo merénylet után nyitották meg. Elmondtuk akkor is, hogy a terrorizmust veszélyes összekeverni a menekültkérdéssel.

Elmondtuk, és ebben vitatkozunk a Jobbikkal, hogyha minden ország saját utat jár, a rövidebbet a periféria országai fogják húzni. A kvótarendszer a terhek megosztására törekszik. A Fidesz demagóg, uszító módon a terrorizmussal igyekszik manipulálni. Ha mindez igaz, akkor végképp érthetetlen Magyarország kurdisztáni szereplése. Az nem működik, hogy belföldön uszít a kormány, külföldön pedig bevállal egy olyan kockázatot, amire semmi nem kötelezi. 

12:22
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a jogszabályt

A jogszabály elfogadhatatlan, mert a menedékkérőktől megtagadja az egyedi mérlegelés jogát, ami a menedékjog és a genfi konvenció lényege. A Kúria 2012-es döntése a mostani javaslattal ellentétes: Szerbia nem tekinthető biztonságos harmadik országnak. Míg Európában a menedékkérelmek 35 százalékában pozitív elbírálás születik, addig nálunk az arány mindössze 9-10 százalék. A beilleszkedést segítő integrációs eszközök évről évre sorvadnak Magyarországon. Hiába szigorodott az őrizetbevételi gyakorlat, egyre több menekült érkezik, vagyis a szigorítás nem hoz megoldást - vitatta az eddig elhangzottakat Schiffer András.

Az LMP szerint Németország megvalósította a különböző kultúrák békés egymás mellett élését.

“Egyre több menekült érkezik, vagyis a szigorítás nem hoz megoldást„ Fotó: Szabó Gábor - Origo
12:28
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

A kivándorlás és bevándorlás összefügg

A tömeges kivándorlással nemcsak elszenvedői, de okozói is vagyunk a globális egyensúlytalanságnak. Az európai krízis oka a neoliberális gazdaságpolitika: a minél olcsóbb munkaerő, a lefelé tartó ár- és bérverseny. A menekültkrízis forrása az európai nagyhatalmak által gyarmati sorban tartott országok, köztük Koszovó összeomlása - szögezte le Schiffer András.

A szavak és a tettek elváltak. Miközben elismerik, hogy a probléma globális - utalt Harrach Péter hétfői felszólalására, a nemzetközi fejlesztési forrásokat a kormány elapasztotta, és nem kíván érdemben részt venni a felelősségvállalásban - fogalmazott Schiffer. 

12:37
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Emberiességi kérdés

Nincs az az ország, amelyik képes a problémával egyedül megbirkózni, ezért az előttünk fekvő javaslat cinikus és felelőtlen. Szerbia nem lesz biztonságos ország attól, hogy annak ismerjük el - vitatta az előterjesztést a függetlenként felszólaló Szelényi Zsuzsanna.

Az elmúlt hónapokban a menekültek ötvenezres tömege nem Koszovóból, hanem háborús övezetekből érkezett. Őket emberiességi okokból kötelességünk megmenteni. Csak Szíriából négy millióan indultak el, Európába csak a töredékük érkezett. Magyarországnak ugyanolyan felelősen kell eljárnia, mint az Iszlám Állami elleni fellépéskor - mondta Szelényi Zsuzsanna.

12:38
június 17, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a vezérszónoki körnek

Köszönjük a figyelmet!