Ritka pillanat az Országgyűlésben: terítéken az MNB gazdálkodása

Vágólapra másolva!
Tiltott állami támogatás, közpénzpazarlás, felhatalmazás nélküli tevékenység. Árstabilitás, monetáris stabilitás és a gazdaságpolitika támogatása. Az ellenzék szereptévesztésként, Matolcsy György csodaként értékelte a megújult jegybank tevékenységét. A pártok vezérszónokai a Magyar Nemzeti Bank 2012 és 2014 közötti időszakának gazdálkodását tekintették át. Követtük a felszólalásokat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
10:07
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

A november 4-i gyásznapra emlékezik a Ház

A napirend tárgyalása előtt a november 4-i gyásznapra emlékezik a Ház. A nemzeti gyászról szóló kormányrendelet 2001-ben született. Megérkezett Lezsák Sándor ülésvezető elnök. 

10:12
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Technikai hibával indul az ülés

Valamiért nem hallható, amit Lezsák Sándor mond, ezért mikrofont hoztak neki. "Látom, hogy már jegyzetelik, hogy kisebb zavarokkal kezdődött...." - kommentálta az eseményeket. Majd a bekiabálásokra reagálva: " Hát az ritka pillanat lesz Novák Előd képviselőtársamtól, hogy csöndben lesznek." Nincsenek túl sokan az ülésteremben. Csendben várakoznak. 

10:18
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a megemlékezés

Egy norvég költő verséből idéz Lezsák Sándor: "Emlékezzetek az elesettekre...! " November negyedikén hajnali 4 óra 15 perckor indult a szovjet csapatok Magyarország elleni művelete, amelynek során 60 000 katona érkezett hazánkba. A következő napokban a világ tétlenül nézte az eseményeket. Magyarországon elkeseredett harcok indultak, amelynek során közel két és félezren haltak meg, 20 000 megsebesültek, de a megtorlás több száz meggyilkolt, és tízezer számban meghurcolt áldozataira is ma emlékezünk. Magyarország két gyásznapja két eltiport forradalomra, az 1848-as és az 1956-os forradalomra emlékezik. A képviselők egyperces néma felállással gyászolnak. 

10:24
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Matolcsy György az előterjesztő

Kezdődik az együttes vita. Matolcsy György 30 percben beszélhet. A három év két szakaszra oszlik, a régi és egy 2013. márciusa óta megújúló szakaszra. Éles a választóvonal - fogalmazott. 2012-ben a Jegybank egyetlen mandátumának sem tett eleget: se az inflációs célnak, se a megfelelő gazdálkodásnak, se a kormány gazdaságpolitika támogatásának. A Jegybank még 2013-ra is veszteséges gazdálkodást prognosztizált, akkor, amikor Magyarország a túlzott deficit-eljárás alól igyekezett kikerülni, amihez 3 százalék alatt kellett tartani a hiányt. A jegybank 2013-as prognózisa szerint, vesztesége a GDP 0,7 százalékát tette volna ki, 203 milliárd forint összegben, ami megakadályozta volna a konszolidáció lezárását.

10:29
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Aktív és intenzív jegybanki politika

2013 márciusában az új jegybank-vezetés jelezte az Európai Bizottságnak, hogy nem lesz hiány, sőt az új vezetés nyereséget produkál. 2010 után ez volta az első eset a kormányzat és a jegybank együttműködésére. Az MNB fordulatát önök is ismerik, a jegybanki alapkamat csökkentését, ami továbbgyűrűzött és évente 300 milliárd forintot takarít meg az alacsonyabb állampapírhozamok miatt. Ezért fontos az egyensúlyi kamatlábhoz közel álló alapkamat. Ismerik a növekedési hitelprogramokat is, ami 200-300 milliárd forintot juttat a mikro- és kisvállalkozásoknak. Nagyjából 27-28 000 kisvállalkozás jut ilyen hitelhez, ami meghaladja az uniós forrásokhoz jutó cégek számát - mondta Matolcsy György. 

10:36
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Középtávú inflációs célkövetés

A magyar jegybank 2013 óta érvényesíti a 3 százalékos középtávú inflációs célt, amit korábban nem tartott be és ami visszatérést jelent egy felelős, konzervatív de kreatív politikához. A válság után alig akadt jegybank, amelyik ne változtatott volna tevékenységén, de Magyarországon ez csak több év szendergés után történt meg. A jegybank önálló felügyeletének integrálása a 15 éve működő csalárd pénzügyi rendszert fél év alatt megtisztította. Az árstabilitás, és a pénzügyi stabilitás mellett, a gazdaságpolitika támogatása az alapkamat-csökkentésen, önfinanszírozáson és a hitelprogramokon keresztül a GDP bővülés felét tudta adni - értékelt Matolcsy György. Mínusz 203 millirád helyett, a plusz 26-30 milliárd forintos nyereség lehetővé tette a közösségi vagyon építését is a jegybank részéről. A közösségi pénzből, a kormánnyal egyeztetett programok célja az oktatási rendszer megújítása. Példaként a kecskeméti, a pécsi és a Corvinuson indított közös programokat sorolta fel Matolcsy György. 

10:40
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Újra a magyar nemzet bankja

A kormány a jövő évi növekedés lassulása miatt az MNB-hez fordult. A stratégiai együttműködés következtében Nagy Márton alenök vezetésével kidolgozott programot a Monetáris Tanács elfogadta, célja a 2016-os növekedés megerősítése. Hatásától fél-egy százalékkal nagyobb növekedést vár Matolcsy György, azaz 3 százalék vagy a fölötti növekedést - zárta felszólalását a jegybank elnöke.

10:43
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Bánki Erik, gazdasági bizottság

A 2012-es beszámoló még Simor András tevékenységét mutatja be, ennek ellenére a gazdasági bizottság nevében Bánki Erik a beszámoló elfogadását kérte a képviselőktől. Ebben az évben a jegybank 40 milliárdos vezsteséget produkált, a működéséhez hiányzó összeget a magyar költségvetés és az adófizetők állták. 

10:53
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Bánki Erik megköszönte a jegybanknak

A fordulat után, 2013. márciusától a jegybank a törvényben rögzített mindhárom feladatát komolyan vette. A fordulat előtt az MNB a világ 10 legrosszab pénzügyi stabilitását tudta csak felmutatni. Az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás, és az együttműködés eredményei a magyar gazdaság növekedésében is megmutatkozott. A jegybank összességében évi 700 milliárd forintnyi összeggel támogatta a gazdaságpolitikát. A gazdaság belső finanszírozását, a hitelpiacon nem versenyképes kisvállalkozások támogatásával a jegybank mintegy hét milliárd eurónyi hitellel segítette két év alatt, ami az Európai Parlament hétéves, mindössze 4 milliárd eurónyi támogatásához képest is történelmi jelentőségű - értékelte Bánki Erik a növekedési és hitelprogramot. A sikeres gazdálkodásnak köszönhetően a jegybank társadalmi felelősséget is vállal, ami kritika helyett inkább köszönetet érdemel. 

11:03
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Bánki Erik, Fidesz

A gazdasági bizottság képviselete után, Bánki Erik ezúttal a Fidesz vezérszónokaként szólal fel. Előtte Lezsák Sándor bejelentett, hogy a jegybank függetlenségét tiszteletben tartva a kormányt képviselő Hornung Ágnes államtitkár nem kíván felszólalni. Bánki Erik reméli, hamarosan kiderül, hogy a korábbi, a jegybankot ért támadások pusztán politikai indulatok voltak. A jegybank jól mérte fel az általa biztosított hitelmennyiséget, azt a mikro- és kisvállalkozások fel tudták szívni, ami 400 ezer fővel bővítette a foglalkoztatást. A magyar gazdaság önálló pályára ált, ezt mára már külföldön sem vitatják. Nem kell mást tenni, mint megnézni a mai napig mesterséges lélegeztetésen tartott Görögországot, és ennek fényében kell értékelni a jegybank teljesítményét. Unortodox helyzet unortodox politikát kíván. Bánki Erik a Fidesz vezérszónokaként is méltatta az MNB bátor politikáját. 

11:06
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP megosztva szólal fel

Burány Sándor, az MSZP első vezérszónoka szerint Matolcsy György beszámolójából kiderült, ki a jegybankelnök kedvenc költője. Szerinte Kosztolányi, "aki önmagát önmagával méri ... " - idézett a versből. Elképesztőnek tartja, hogy öntömjénező beszéde után Matolcsy gyáván megfutamodott, túszul itthagyva a jegybank alalnökét. 

11:11
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

2010 óta bóvli

Ezt a gazdaságpolitikát azért annyira nem méltatták külföldön. 2010-ben még befektetésre ajánlott kategóriában volt Magyarország, azóta bóvliba kerültünk és még mindig ott vagyunk, a versenyképesség terén pedig két helyet csúsztunk vissza - emlékeztetett Burány Sándor. A forint árfolyamának alakulásáról elfelejtett beszélni Matolcsy György, pedig az árfolyam 275-ről 310-re romlott, egy euróért 18-20 forinttal többet kell fizetni. A forint tudatos gyengítésé valóban fordulat. Az ebből származó nyereség szabad prédává vált. Burány Sándor szerint ezt az összeget lehetne másra is fordítani, mint ingatlanvásárlásokra. A felelős gazdálkodás azt jelentené, ha a jegybank tartalékot képezne a forint gyengülésének idejére. 

11:17
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Példátlan pazarlás folyik

Példátlan aránytévesztés, hogy a matolcsizmus oktatására másfélszer annyi pénzt költ a jegybank, mint a magyar felsőoktatás egészének költségvetése - fogalmazott Burány Sándor. 

Miközben a forintot sorsára hagyták, a saját fizetésükről azért gondoskodtak. Nem csípi a szemüket, hogy a jegybanki vezetés jelentős pluszjuttatásokban részesül: van olyan alalnök, aki havi három millió forintot vesz ki a jegybank alapítványainak kuratóriumaiból. Maga Matolcsy György plusz 14 millió forintot vett ki a fizetésén felül, amit elsőre elfelejtett feltüntetni vagyonyilatkozatában. Nehéz komolyan venni egy olyan beszámolót, amit az MNB elnöke sem vesz komolyan. Az MSZP szerint az MNB teljesítményének eredménye a gyengülő forint és egy gigantikus oktatási program, ami nem méltó egy jegybankhoz. 

11:23
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Tóth Bertalan, MSZP

Pökhendiség, hogy Matolcsy távozott, mint ahogy az is, hogy a kormány nem nyilatkozik - folytatta Burány Sándor szavait az MSZP második vezérszónoka.

"Csoda, amit az MNB-nél az elmúlt évben véghezvittünk" - idézte Tóth Bertalan Matolcsy szavait. Valóban, álmomban nem gondoltam volna, hogy az MNB 230 milliárd forintot költ el alapítványaire,  csoda az is, hogy a sikertelen növekedési hitelprogram reklámozására hat milliárd forintot költött. A legnagyobb csoda azonban az, hogy mai napig az MNB-nél dolgoznak azok, akik felelnek a brókerbotrányokért, sőt az MNB elfogadtatott egy olyan törvényt, hogy a mulasztásából okozott károkért nem felel.

11:28
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: A jegybank tiltott monetáris politikát folytat

Az átlagfizetések a jegybanknál rövid időn belül 600 ezer forintról 900 ezerre emelkedett, ami nem éppen a közpénzekkel való felelős gazdálkodásról szól, a létszám több száz fővel nőtt, a felügyelet átvétele nem indokolja ezt a mértékű létszámbővülést. Tóth Bertalan hangsúlyozta: a jegybank közpénzből gazdálkodik, még akkor is, ha Varga Mihály vitatja ezt.

Az alapítványok állampapírokat vásárolnak, ami tiltott monetáris politika az MSZP szerint. Ezt Tuzson Bence is elismerte egy interjúban, sőt a jegybank feladatának nevezte, hogy állampapírok vásárlásával támogassa a kormányt. Az MSZP szerint viszont az uniós jog tiltja, hogy a jegybank az államot finanszírozza.  

11:33
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Quaestor: A Jegybank felelős

2014. novemberében az MNB engedélyezte a Questor 70 milliárdos kötvénykibocsátását, majd 2015-ben a Quaestor banki tevékenységét. Ne mutogassanak itt 10-15 éves csalásra, amikor az önök szeme láttára, és mulasztásával történt a fiktív 230 milliárdos kötvénykibocsátása.

Ez a csoda több száz milliárdos közpénz elherdálásáról, 32 000 Quaestor-károsult magára hagyásáról szól. Ebből a csodából az MSZP nem kér - zárta szavait Tóth Bertalan.

11:35
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

KDNP: az MSZP politikai cirkuszt akar

Az MSZP nem szólalt fel a gazdasági bizottságban, ahol Matolcsy Györgyöt kérdezhette volna. A szocialisták a szakmai munkában nem vesznek részt, csak politikai cirkuszt akarnak, ezt láttuk most - mondta a frakció bekiabálásai közepette a KDNP vezérszónokaként Hollik István.

11:39
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

A jegybank destabilizált

A jegybanki fordulatot megelőzően az MNB nemhogy nem segített a pénzügyi stabilitás megteremtésében, hanem destabilizálta az országot. Hollik István a jegybank forintosításban vállalt szerepét is méltatta. 

11:41
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Marxi emlőkön nevelkedett elit

Az MNB oktatási tevékenységét a KDNP azért támogatja, mert a mostani gazdasági elit olyan marxi emlőkön nevelkedett, ami rendre csődbeviszi az országot. Az MNB oktatási programjai ezt próbálják ellensúlyozni, ami helyes. A bóvli kategóriát is a szocialista kormányzás hozta létre - vitatta az MSZP vezérszónokait Hollik István. 

11:46
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Volner János, Jobbik

Jelenleg egyedül az Európai Központi Bank adhat utasítást a magyar jegybanknak, vagyis az 1848-as jegybanki függetlenség a mai napig nem valósult meg. 

A pénzügyi és monetáris politikai alrendszereknek támogatniuk kellene egymást: Magyarországon ez nem valósul meg. A szocialisták túl magasan tartották a kamatokat, amikor a Fidesz van kormányon a szocialisták kritizálják az MNB-t. 

Az Országgyűlés éveken keresztül nem tudta gyakorolni az MNB feletti ellenőrzési jogát, mert a Fidesz nem hozta a bizottság elé a beszámolókat, 14 hónapig az MNB-nél sem volt felügyelet. Mik történtek ez alatt az idő alatt? Bedőlt hitelek, elszált svájci frank, tranzakciós illeték - és minderről nem volt szó az Országgyűlésben. 

11:49
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Pofátlan fizetések, pazarlás

Ami a szocialisták idején pofátlannak számított, annak a kétszerese ma nem számít pofátlannak a Fidesznek. A jegybanknál ma az öt millió forintos fizetések sem szokatlanok. A jegybank működési költsége a hármoszorosára nőtt, amit a Jobbik szerint nem indokol a PSZÁF és a jegybank összevonása. 

11:54
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Devizakárosultak

A Jobbik az árfolyam elszabadulása előtt sürgette a forintosítást, de a kormány és a jegybank ezt nem ismerte fel és végül először másfélszeresére drágult árfolyam mellett forintosított. Az Orbán-kormány történelmi bűnét a devizakárosultakkal fizettették meg, az árfolyamnyereséget a bankok tették el. A 150 ezer ember 90 napon túli tartozását az okozta, hogy ők fizették az árfolyamkockázatot, és az irreálisan magas kamatokat is. A lengyel devizaadósok kamata több százalékkal alacsonyabb volt a magyar devizaadósokénál, az MNB pedig semmit sem tett - értékelt Volner János. 

11:56
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Nem a szegényeken segítettek

A végtörlesztés a leginkább tehetőseken segített. Az országkockázatot a bedőlt hitelek növelték, ami további kamatemeléshez és további hitelek bedőléséhez vezetett. A piaci árfolyamon történő forintosítást a Jobbik kezdettől ellenezte. 

11:58
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Tranzakciós illeték

Az ügyfelek tranzakciós költségét a kereskedelmi bankok pontosan akkora összeggel emelték meg, mint a tranzakciós illeték összege, a 227 milliárd forintos többlet a lakosságra hárult a bankszektor helyett. A PSZÁF, később a jegybank semmit sem tett. Az Orbán-kormány úgy vélte, hogy nem kell félni, mert nem fog fájni - fogalmazott Volner János. 

12:02
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Hitelszűke

Az MNB kamattámogatott hitelkonstrukciója a kereskedelmi bankok számára nulla százalékos hitelt biztosított, amit a bankok 2,5 százalékon adtak tovább. A növekedési hitelprogram első két pillérében kihelyezett 701 milliárd forintból a 10 fő alatti vállalkozásokhoz mindössze 11 milliárd forint került. Az összeg nagy része külföldi középvállalkozások hitelkiváltását szolgálta, ami a Jobbik szerint egyértelmű kudarc. A stratégiai ágazatok nem jutottak hitelhez, csak azok a vállalkozások, amelyek amúgy is hitelképesek voltak. 

12:07
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Évek óta ellenőrizetlenül

Az MNB zsebpénzként bánik több száz milliárd forinttal, a helyett, hogy a nyereségét osztalékként visszafizetné az állami költségvetésbe. Egy olyan gyakorlatot folytat, amire nincsenek szavak. A kormánynak nincs pénze a 40 éve dolgozó férfiak nyugdíjba vonulásához, miközben az MNB ennek kétszeresét költi el. Az országgyűlésben 1-2 milliárd forintról is vita folyik, Matolcsy társadalmilag érzéketlen politikája pedig százmilliárdokról dönt, ami nem demokratikus. Volner János a szocialistákhoz hasonlóan közpénznek tekinti a jegybank nyereségét, annak ingatlanokba történő befagyasztása az anticiklikus gazdálkodás követelményeinek nem felel meg. 

12:11
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Brókerbotrányok

A Magyarországon működő két tucat brókercéget a  Magyar Nemzeti Bank éveken keresztül nem tudta ellenőrizni. Ötven jegybanki alkalmazott jutott egy brókercégre, mégsem sikerült ellenőrizni azokat. Jól tudjuk mi van e mögött. Tarsoly Csaba és a brókercégek jó kapcoslatokat ápoltak a szocialista és a fideszes kormányokkal is. Az a mulasztás, ami a magyar emberek számára 350 milliárd forint kárt okozott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és a jegybankot terheli. A Jobbik nem fogadja el a beszámolókat - mondta Volner János. 

12:16
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Tisztelt jegybankelnök

Tisztelt jegybankelnök - mondanám, ha itt lenne Matolcsy György. Ami ma zajlik az Országgyűlésben, egy vita Matolcsy György beszámolóiról Matolcsy György nélkül jól mutatja, az általa elszabadult hajóként működő jegybank tevékenységét. Olyan beszámolókat tárgyalunk, amelyeket az MNB felügyelő bizottsága nem fogadott el, mert másfél évig nem volt felügyelő bizottsága, vagyis törvénytelenül működött. Ráadásul a beszámolók csak a jegybank monetáris politikájáról szólnak, a felügyeleti tevékenységéről nem, amit az LMP nem tart helyesnek - kezdte felszólalását Schiffer András. 

12:22
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

A nyereség elkótyavetyélése

Önmagában helyes az az antiinflációs politika, ami csökkenti a kamatokat és gyengíti a forintot. Minden más politika azonban, amit a jegybank tett elfogadhatlan. Önök úgy tesznek, mintha a jegybank nyeresége egy csodálatos politika eredménye lenne, holott annak oka a gyengülő forint. A nyereség abból származik, hogy a jegybank korábbi vezetői, a Járai-vezetés is, drágán vette a devizatartalékokat, és Matolcsy György alacsony forintárfolyam mellett adja el. A jegybank mostani ámokfutása, a nyereség elkótyavetyélése szűkíti a monetáris mozgásteret. Amikor véget ér a mostani antiinflációs ciklus, nem lesz tartalék, és a veszteséget ismét a magyar adófizetők lesznek kénytelenek állni. 

12:26
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Rendbe kell tenni a pénzügyi rendszert

A multik és az uniós forrásokra épülő gazdasági növekedés helyett a magyar gazdaságot kellene megerősíteni, ehhez rendbe kellene tenni a pénzügyi rendszert, ami eddig nem sikerült. A hitelprogramok sokkal kevésbé sikeresek, mint azt önök állítják. Schiffer András egyetért Tóth Bertalannal, az állam finanszírozása futóhomokra épülő gazdaságpolitika, amit az Európai Unió kötelezettségszegési eljárás esetén büntethet. 

12:29
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Pénzügyi felügyelet

Az MNB nyereségét két esetben lehet eltéríteni a tartalék felhalmozásától: a devizahitelesek helyzetbe hozása érdekében és a brókerkárosultak kártalanítására. Nem ez történt. A brókerbotrányok a jegybankot is váratlanul érték: Széchenyi bank, Quaestor - sorolta az eseteket Schiffer András. Hol volt a felügyelet?  - kérdezi. 

12:35
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Schiffer: Igenis közpénz

Schiffer András szerint az MNB az utolsó fillérig közpénzt kezel, ezt minden létező törvény alátámasztja. Minden köztulajdonban álló cég közpénzt kezel - szögezte le. Amikor önök számára úgy kedves, akkor az ortodox liberális felfogásra és a jegybank függetlenségére hivatkoznak, amikor meg nem, akkor unortodox politikát folytatnak. A magyar jegybank a devizahitelesek becsapásával és meglopásával 140 milliárd forint nyereségre tett szert. A felvételkori és a forintosításkori különbözetet nem a károsultak kapták, mégcsak nem is a felügyelet mulasztása miatt megkárosított emberek, az elment festményekre, és ami még nagyobb szégyen, a kastélyvásárlásokon keresztül adóparadicsomokba. A jegybanktörvény nem ad felhatalmazást műkincskereskedelemre. Innentől kezdve mindaz, amit önök jegybanki tevékenység címén folytatnak felveti a bűncselekmény gyanúját.  

12:40
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Megsokszorozódott céghálózat

Hogy még mire lehet fordítani ezt a pénzt? Külön aggályos, hogy a jegybank, mint alkotmányos intézmény üzleti kapcsolatban áll offshore cégekkel, mint ahogy az is, hogy a jegybanki fizetéseket 20 százalékkal megemelték az MNB sokszorosára duzzasztott alapítványainál - mondta Schiffer András. Az, amit önök társadalmi felelősségnek neveznek, az maga a társadalmi felelőtlenség. A hazai gazdaság, a magyar vállalkozások támogatását és az egyébként helyes monetáris politika útját keresztezi a tartalék felélése és az offshore kapcsolatok. Az egyébként helyes monetáris politikát megkérdőjelezi mindaz, amit Matolcsy György tesz. A magyar állampolgároknak túl sokba kerül Matolcsy György tevékenysége - értékelt Schiffer András. 

12:53
november 04, 2015
Vágólapra másolva!

Matolcsy György szereptévesztése

A liberális gazdaságpolitikával az LMP sem ért egyet, de ez nem változtat azon, hogy az oktatás nem Matolcsy György feladata és a jegybanknak oktatási tevékenységre sincs felhatalmazása. Matolcsy György többszörös szereptévesztésben van. Ő nem egy magáncég menedzsere, hanem egy részvénytársasági formában működő alkotmányos intézmény vezetője, akinek részt kellene vennie a mostani vitán - zárta felszólalását Schiffer András. A független képviselők közül senki sem állított felszólalót. A vita még folytatódik, de mi búcsúzunk. Köszönjük figyelmüket!