Vágólapra másolva!
Megszűnik a nettó 500 millió forint árbevételig érvényesíthető 0%-os sáv, és már 2015-ben a mikro- és kisvállalkozásoknak is meg kell fizetniük a 0,1%-os mértékű felügyeleti díjat, vagy élhetnek az átalányválasztás lehetőségével. A napi fogyasztási cikkekre kivetett, progresszívan változó, sávos díjat az Európai Bizottság vizsgálta, a módosítás az Európai Bizottság elmarasztaló ítéletének megy elébe. A kormány az Európai Bíróságon tovább harcol igazáért, derült ki a parlamenti vitából.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül8 bejegyzés
18:53
november 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a vita

Zsigó Róbert az előterjesztő. Az élelmiszerbiztonság indokolja a Nébih fenntartását, ennek költségeit a felügyeleti díj fedezi. A sávos díjmértéket az Európai Bizottság versenytorzító állami támogatásnak minősítette. Magyarország nem fogadta el ezt az érvelést. A sávos díjat a multinacionális cégek esetén az ellenőrzés nagyobb költségei indokolják - véli a kormány.

Az Európai Bizottság felfüggesztette a felügyeleti díj bevezetését a kereskedelmi vállalkozásoknál, ezért a terheket ismét csak a termelői szektornak kellene állnia. A díj nem adóbevétel, hanem az élelmiszerjog alapján kivetett díj, segítségével ellenőrzik az élelmiszereket, másra nem is költhető. Zsigó Róbert az Országgyűlés támogatását kérte. 

18:56
november 03, 2015
Vágólapra másolva!

Eredményesek a magyar hatóságok

Horváth István a Fidesz vezérszónoka szalagcímek felolvasásával kezdte felszólalását a szennyezett élelmiszerekről. Mindez indokolta a díj bevezetését, mondta, és megköszönte a hatóságok munkáját. Sajnos az Európai Bizottság máshogy látja, ezért a módosítás, ami közelíti a nagyokra és a kicsikre kivetett díjtételeket. 

18:59
november 03, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: szokásos törvényalkotási hibák

Az MSZP is fontosnak tartja az élelmiszerbiztonságot, de ezúttal is a szokásos törvényalkotási hibák okozzák, hogy visszakerült az Országgyűlés elé a törvény. Az ellenzék már a bevezetéskor jelezte, hogy a törvény szembemegy az uniós joggal - mondta Heringes Anita. Miután javítanak a törvényen és eltörlik a plusz adót, támogatható lenne, de mégjobb volna, ha időben meghallganák az ellenzéket - zárta rövid felszólalását.

19:07
november 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik nem támogatja a diktátumot

A Jobbik nem támogatja a brüsszeli diktátumot. A jogalkotó eredeti szándéka elvérzett Brüsszelben, ami terheket ró a kisvállalkozásokra. Ilyen típusú egyenlőség nincs a magyar piacon, itt inkább a kicsik versenyhátránya a jellemző. A Jobbik ugyanakkor értékeli a bevételek pántlikázását, ami a fogyasztóvédelem javítását szolgálta. Ugyanakkor hiányos is a javaslat, mivel képtelenség a magyar piacra zúduló áruk többségét ellenőrizni. Z. Kárpát Dániel példaként a genetikailag módosított összetevőket említette, ezek az összetevők szerinte igenis jelen vannak számos gyorsétteremben. Mindennek fényében merényletnek nevezte a gyermekétkeztetés felszámolásának KDNP-s elutasítását, aminek egyetlen oka az volt, hogy a javaslat ellenzéki pártoktól származott - utalt Harrach Péter frakcióvezető ma megjelent nyilatkozatára. A mostani javaslat távolodik a közteherviseléstől. A Jobbik a magyar érdekek védelmében további harcra szólította fel a kormányt.

19:12
november 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs több vezérszónok

Ismét Z. Kárpát Dániel kapott szót, miután nem állított minden frakció vezérszónokot. Megalázónak nevezte a vitát. A külföldi hálózatok hozták tető alá a leginkább megalázó feltételeket Magyarországra, ezért érthető volt a kormány szándéka ennek felszámolására. A mostani meghátrálás Brüsszel előtt precedens értékű lehet. Az, hogy a kormány nem áll ki az eredeti jogalkotói szándék mellett dominó effektust hozhat - véli a Jobbik képviselője.

19:15
november 03, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: nem szabadság harcolni, tárgyalni kell

Ebben különbözik a  véleményünk - mondta Heringes Anita, aki szerint tévedés egy olyan törvényt benyújtani, amiről lehet tudni, hogy megbukik Brüsszelben. Az MSZP szerint nem szabadságharcra, hanem tárgylásra van szükség. A bikaviadalokat sem támogatta az unió, de a hagyományra hivatkozva a tárgyalások után mégis engedélyezte - mondta Heringes Anita. 

19:26
november 03, 2015
Vágólapra másolva!

Zsigó Róbert válaszol

Nem adóztatásról, hanem a 2014. december 31-ig hatályban lévő díjtételek visszavezetéséről van szó - pontosította Z. Kárpát Dániel szavait előadói válaszában Zsigó Róbert. 2014-ben 66 000 ellenőrzés volt: a vizsgált 100 000 feletti tételből 10 000 felettit kellett kivonni a forgalomból és 700 millió feletti bírságot szabtak ki. A vizsgálatok lefedettsége meghaladja a 80 százalékot. Egy zöld számon a lakosság is tehet bejelentést, a rendszerre, amit a kormány működtet, valóban büszkék lehetünk - fogalmazott. 

Az élelmiszer-feketegazdaság fejlődik, ezért a felügyeleti díj 10 százalékát fejlesztésre fordítják, a bevétel 40 százaléka marad a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, 60 százaléka pedig a kormányhivatalokhoz kerül, szintén ellenőrzések lefolytatására - tájékoztatott. 

19:32
november 03, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány az Európai Bíróságon perel igazáért

A kormány a közétkeztetés és főleg a gyermekétkeztetés területén törekszik a helyi termékek minél szélesebbkörű bevonására - mondta Z. Kárpát Dánielnek.

Zsigó Róbert szerint a kormány nem hátrált meg, Magyarország bíróságon támadta meg az Európai Bizottság döntését, de a bírósági döntésig fontos, hogy a nagyok idén befizessék az Európai Bizottság által felfüggesztett díjakat. A módosítás ezt célozza - zárta szavait. Ezzel véget ért a javaslat vitája. Köszönjük a figyelmet!