Orbán Viktort a nemzeti minimumról kérdezték

Események

Vágólapra másolva!
Váratlanul Orbán Viktor is válaszolt képviselői kérdésekre az Országgyűlés plenáris ülésén. A miskolciaknak tett ígéretekről, a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásáról és a nemzeti minimumról kérdezték. A kormányzati álláspont az, hogy a Fidesz-KDNP tett legtöbbet a gyermekéhezés felszámolásáért, a program jobban haladt, amíg a pártok nem avatkoztak bele. Az Emmi kapta a legtöbb kérdést, de nem kímélték a földművelési tárcát sem. Lázár János kiállt Németh Lászlóné mellett. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
12:09
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

A nemzeti minimum társadalmi minimum

Jakab István vezeti az ülést. Elsőként Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnökének adja meg a szót, aki a nemzeti minimumról kérdez. Minden nemzet jövője a gyermek, ha a gyermekek szegénységben élnek, az ország is szegény lesz. Magyarországon a szegénység mértéke nő. Közel ötvenezer a tartósan, 250 ezer az alkalmanként éhező gyermek. Minden negyedik gyermek szegénységben él. A nagycsaládosok 50 százaléka, a gyermekeiket egyedül nevelők 35 százaléka érintett. A szülők egyre kevésbé képesek ellátni gyermekeiket. Az MSZP szerint az elhibázott gazdaságpolitika és a szociális ellátórendszer állapota áll a háttérben. A nemzeti minimum nem pártpolitikai kérdés, hanem társadalmi minimum - fogalmazott Tóbiás József, és arra kérte az országgyűlést, vegye napirendjére a gyermekéhezés megszüntetését. 

12:12
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP kormányon nem segített

Rétvári Bence válaszol, az MSZP szociális érzékenységét vitatja: 2008-ban a válság veszteseivel egyedül Magyarország akkor szocialista kormánya nem törődött. Az idézet Ferge Zsuzsától származik, aki a véleményét tavaly mondta el. A szocialisták éhségmenetének az élén a 250 millió forintos bankszámlával rendelkező Simon Gábor haladt, ennyit a párt hitelességéről. 

12:16
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány munkával segít

A kormány az aréna bevételét a gyermekéhezés felszámolására ajánlotta föl: sajnos nem mentek el elegen. Rétvári Bence szerint a kérdés kezelése sokkal jobban ment, amíg nem avatkozott bele a pártpolitika, és a kormány Horgas Péterrel közvetlenül együtt tudott működni. A gyermekéhezés ellen nem nemzeti minimumot, hanem költségvetési maximumot ajánlott a kormány: rekordösszeget, 70 milliárd forintot költ gyermekétkeztetésre. 

12:21
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: A migráció mellett a korrupció is bénít

A Jobbik a korrupció ellen is gyűjtene aláírást, de a migráció ellen mégis inkább népszavazást tartana a kvótarendszerről. Egy országos népszavazás kellő legitimitást adna a kormánynak ahhoz, hogy megvédje Magyarország álláspontját Brüsszelben. Mivel nemzetközi kérdésről van szó, a Jobbik az alaptörvény módosítását javasolja, hogy a népszavazás megtartható legyen a migrációs válságra való tekintettel - jelentette be Z. Kárpát Dániel. A Jobbik pártpolitikától függetlenül a migráció kezelésében támogatta a kormányt, ezért azt várja, hogy cserébe a kormánypártok is segítsék az alaptörvény módosítását.

12:26
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar reformok működnek!

„A magyar reformok működnek! Megvédjük Magyarországot!” - válaszolta Kontrát Károly, aki nem tudott beszámolni határzárral összefüggő eseményről a déli határon. A veszély esélye továbbra is fennáll, de a rendészeti szervek figyelik a határszakaszokat - jelentette be. 

„A kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben, most önökön a sor. Kérem, valljanak színt a KGBS-s Kovács Béla ügyében!” - szólította fel immár sokadszorra a Jobbikot. A nemzeti konzultáció megtörtént, népszavazásra nincs szükség. Balatonfüreden, Kontrát Károly választókerületében támogatják a Fidesz aláírásgyűjtését - számolt be az államtitkár, aki bízik benne, hogy a kampány olyan sikeres lesz, mint a rezsicsökkentés melletti kiállás.

12:31
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Konferencia a demográfiai válságról

Hoffmann Rózsa (KDNP) a demográfiai válságról a hétvégi konferencia ürügyén beszél. A Bibliából a "szaporodjatok és sokasodjatok!" részt idézi. 1981 óta 866 ezerrel csökkent a magyar lakosság itthon: az ilyen nemzet halálra van ítálve. Választ kell adnunk a kérdésre, hogy a halál vagy az élet országa akarunk-e lenni, vagy a demográfiai válságot a betelepítés hamis megoldásával akarjuk-e megoldani. A miniszterelnök egyértelmű választ adott, a KDNP és a választók osztják a miniszterelnök véleményét.

12:36
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

18 ország részvételével

A demográfiai fórumon 18 ország részvételével keresték a választ a kérdésre. Az útkeresés Európában közös, de a válaszokat az országoknak maguknak kell megtalálniuk: a kormány a belső erőforrásokban, az erős családpolitikában bízik - mondta Novák Katalin. Ezt követően Demény Pál demográfustól idézett adatokat: miközben Magyarországon 860 ezer fővel csökkent a lakosság, Szíria 3,7 milliós lakossága 1950 óta 23 millióra nőtt. Az adatok a többi közel-keleti országban is hasonlóan alakultak. A konferenciára David Cameron egyik miniszterét küldte el, Ferenc pápa áldását küldte. 

12:43
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Csak néhány családot erősít a kormány

„Valóban: miközben a Mészáros Lőrinceket támogatják, a többi családot nem” - folytatta Sallai R. Benedek. 

„Aki üres házban él, az ne dobálózzon kavicsokkal!” Sallai Róbert idézetekkel mutatta be, hogy a kormánypártoknak ellenzékben "voltak tiszta pillanataik". Bitay Márton Örs honlapján mind a mai napig az szerepel, hogy a termőföld a Nemzeti Földalapkezelő feladata. Budai Gyula, Jakab István is az állami földek védelméről beszélt. „Az a hiteltelenség, amikor valamit mondunk, és azzal ellenkező módon cselekszünk. A kormányzásukat azzal védik, hogy volt önöknél rosszabb. Az állami földek eladásában azonban a mostani kormánynál nincs és nem is volt rosszabb. Györffy Balázs, Jakab István, Bitay Márton Örs a zászlóvivői ennek a nemzetveszejtő politikának, de önök még dönthetnek másképp” - kérte a képviselőket. 

12:47
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány vásárol is

„Ki a felelős - kérdezi ön, de mit nevez felelőtlenségnek? Azt, hogy meghalljuk a gazdák hangját?” - kérdezett vissza Nagy István államtitkár. A táperő-gazdálkodás, az állattenyésztés és a gazdák megerősítése is a magántulajdon mellett szólnak. Védett területeket a kormány ma is vásárol. A nyilvános árverésnél nincs átláthatóbb folyamat, a kormány felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal: a befolyó összegeket a megmaradt állami földek védelmére költik. A hitelgarancia segítségével minden magyar ember egyformán élhet a lehetőséggel. 

12:53
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Világzenei fesztivál: Womex 2015 Budapest

A Womex 2015 Budapest óriási megtiszteltetés és világsiker, amelyhez az Emmi jelentős anyagi támogatással járult hozzá. Október 21-25. között Magyarországra figyelt a világ - értékelt a fideszes Tessely Zoltán. Ehhez fogható pozitív országimázs már rég nem volt Magyarországon. A Womex történetében először minden jegy elkelt. 

12:59
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lüktetett a Bálna

Mindenki, aki fontos, itt volt Magyarországon. Rétvári Bence szerint a standoknál rengeteg lemezszerződést köthettek, az esemény a következő év világzenéjét is meghatározhatja. 270 standon 700 kiállító 54 országot képviselt. 250 művész lépett fel 7 színpadon, de a kulturális diplomácia képviselői is jelen voltak. A magyar zenét, a cigányzenét ennyi helyen még soha nem mutathattuk be egyszerre, 130 rádiócsatorna képviseltette magát, akik nemcsak a zenéről, de Budapestről is beszámoltak.

13:02
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Markhot Ferenc Kórház

Nagy baj lehet a Markhot Ferenc Kórházban, mert a radiológiáról az osztály egyharmada, hat orvos távozott, a sürgősségi osztályról pedig korábban szintén több orvos elment. A hiány az ellátásban is megmutatkozik: bakteriális fertőzés volt az egyik osztályon. Gúr Nándor (MSZP) az Emmi véleményét idézte. Mikor változtatnak az egészségügyi ellátórendszeren, hogy ne így legyen? - kérdezte. 

13:05
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Hospinvest öröksége

Kiderült, hogy mire volt jó a Hospinvest-privatizáció - reagált Rétvári Bence. Természetesen a szakmai minimumfeltételeknek eleget tesz a kórház. 16 radiológus továbbra is az osztályon maradt: felvétel történt többek között az urológián és máshol is. 

13:09
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Bérek az egészségügyben

Átlagban 1000-1500 forintos béremelést kaptak az egészségügyi dolgozók. Kiderült, hogy az alapbér emelése nélkül nem javul érdemben az egészségügyi dolgozók megbecsülése - véli a jobbikos Rig Lajos. 

A differenciált béremelés a betegágyak mellett dolgozókat kívánta inkább támogatni. A kormány 70-75 milliárdnyi forrással emelte az ágazati béreket, a gazdasági növekedés arányában. A befagyasztott bérpótlékokat megemelte, és olyan forrásokat is bevont, mint a chipsadó - mondta Rétvári Bence. 

13:11
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Illatos út: a civilek cáfolják a kormányt

A népegészségügyi kockázatok miatt a kormány felelőssége a szennyezés mielőbbi felszámolása az Illatos úton. Mikor történik meg mindez, lesznek-e felelősök?  -kérdezi Sallai R. Benedek. „Kérem, ne arról beszéljenek, hogy mit tettek idáig. Tudom, hogy tettek, de mindez kevés volt, mikor intézkednek?”

13:13
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Csak a mostani kormány tett valamit

Nagy István visszautasította azt az állítást, hogy a kormány ne látott volna teendőt az Illatos úti szennyezéssel kapcsolatban. Egyedül a jelenlegi kormány tett valamit az ügy megoldására. A hivatalos mérések szerint a kutak nem szennyezettek - tájékoztatott Nagy István. 

13:19
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Bővül a győri Audi

A 2015–18 között tervezett, 32 milliárd forintos beruházás 350 újabb munkahelyet teremt. A beruházást a kormány hatmilliárd forinttal támogatta - tájékoztatott a fideszes Simon Róbert. Szabó László államtitkár sikeresnek nevezte a duális képzést, ahol már több mint 50 000 diák tanul. A stratégiai, autóipari beruházások lendülete nem csökkent, a kkv-k már kétharmadban beszállítók.  

13:24
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Autizmus Magyarországon

Szelényi Zsuzsanna függetlenként kérdez az autizmusról. A felnőtt lakosság körében 10 000 autista él, a számukra fenntartott, bentlakásos és nappali férőhelyek száma rendkívül alacsony, miközben a gyámhivatal felé megalázó eljárásban kell a családtagoknak bizonyítaniuk, hogy el tudják látni a felnőtt autistákat.

A költségvetési források folyamatos növelése mellett létrejött egy bázishálózat az autizmus kezelésére - reagált Rétvári Bence. A kormány támogatta az alapellátást és a bentlakásos férőhelyek kiváltását új, nappali férőhelyek létrehozásával. A források összességében 1,2 milliárd forintra bővültek.

13:29
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Szent Margit Kórház

Kiss László (MSZP) a Honvédkórház és a Szent Margit Kórház ügyében szólalt fel annak kapcsán, hogy civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek a Margit-kórház fejlesztését támogatva. 

„Ön is ismeri az uniós források logikáját: a Közép-magyarországi régióba kevesebb forrás jutott. Az aránytalanság miatt került szóba egy új budapesti kórház felépítése. A KEOP-program keretében 250 millió forintot kapott a Margit-kórház, és további 6 milliárd forintra lehet még pályázni” - válaszolt Rétvári Bence.

13:34
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Közszolga vagy közrabszolga?

Sneider Tamás (Jobbik) az életpályamodellt kérte számon Lázár János minisztertől "Közszolga vagy közrabszolga?" című felszólalásában. A jobbikos képviselő szerint nem erről volt szó 2010-ben. 

Lázár János úgy látja, hogy a területileg egységesített közigazgatás létrehozása nagy legitimációval bírt. Ennek során 3500 vezetői állás szűnt meg: az itt felszabadult béreket bérkiegészítésképpen szétosztották a közigazgatásban dolgozók között, akik fejenként 25 000 forint értékben kaptak Erzsébet-utalványt. Az életpályamodell megvalósításához ötpárti egyeztetést kezdeményeznek, az életpálya mind a 35 000 munkavállalót érinteni fogja - ígérte meg Lázár János. 

13:38
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Internetsemlegesség

Az LMP szerint az uniós szabályozást követően veszélybe került az internetsemlegesség. Kétsebességű internet várható, ami az új, feltörekvő vállalatoknak versenyhátrányt jelent majd a nagyokkal szemben. Ikotity István harcos kormányzati kiállást kért. 

Kara Ákos elismerte, hogy az uniós szabályozás valóban nem elég precíz. A hálózatsemlegesség megvalósítására ugyanakkor lesz lehetőség a szabályozás hazai átültetésekor.

13:42
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Hulladékgazdálkodás

Új környezetvédelmi termékdíj elfogadása egy újabb előremutató lépés a hulladékgazdálkodásban - véli a fideszes Bartos Mónika. Nagy István államtitkár az átalakítást a lakossági és környezetvédelmi érdekek előtérbe helyezésével indokolta: ennek költségét a termékdíj fedezi, amit most pontosított az Országgyűlés. Csökkentek az adminisztrációs terhek, és a módosítás a gazdákat is igyekszik jobban bevonni a hulladékgazdálkodásba - tudtuk meg. 

13:46
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kik azok?

Pontosan hányan szereztek aranykalászos képesítést az elmúlt esztendőkben? Legény Zsolt (MSZP) szerint az állami földek eladásából a klientúra részesedik majd, nem a valódi gazdák. 

Nagy István kifogásolta, hogy az MSZP azt vitatja, hogy lehet-e paraszt, aki nem parasztnak született. Az államtitkár szerint mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy gazdálkodhasson, ha akar. A kormány nem vezet nyilvántartást a képzésben résztvevőkről, de a vidék megújulása szempontjából létkérdés, hogy minél többen vegyenek részt.

13:49
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Balatoni Hajózási Zrt.

Kepli Lajos (Jobbik) attól tart, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. magánkézbe kerül. A Balatoni Hajózási Zrt. részvényeit 2008-ban a helyi önkormányzatok kapták meg, számos biztosítékkal és kötelezettséggel - mondta Fónagy János. Az államtitkár semmiféle problémát nem lát az új menedzsment működésében, és nincs tudomása magánbefektetőkről.

13:52
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Balatonfenyvesi kikötőberuházás

Négy hektárt privatizált a Balatonból egy magánvállalkozás 400 millió forintos állami támogatással. Sallai R. Benedek emlékeztetett: a magánvállalkozó a Hospinvest privatizációjában is részt vett. Az LMP szerint nem összeegyeztethető, hogy a kormány az ország fejlesztésére szánt EU-s forrásokból olyan beruházásokat támogat, amelyek uniós élőhelyvédelmi és környezetvédelmi irányelveket sértenek. 

13:56
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Tállai András: Az ön kérdésében a válasz

Tállai András Sallai R. Benedek kérdéséből idéz: a balatonfenyvesiek már 18 éve tervezik egy kis balatoni kikötő létesítését. Környezetvédelmi hatások a beruházástól nem várhatók: ez is szerepel a kérdésben. Milyen közérdek sérül? - kérdezi, hiszen helyi igény kielégítéséről van szó. 

14:01
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP bevándorlásbizniszt gyanít

Tukacs István (MSZP) "Hogyan nő egy ukrán határ menti falu lakossága egy év alatt a kétszeresére?" címmel kérdez. Pogácsás Tibor államtitkár szerint Ukrajnában született ukrán-magyar állampolgárokról van szó, akik az egyszerűsített honosítás idejében létesítettek lakcímeket. Valóban van olyan eset is, amikor egy lakcímre 40 fő jelentkezett be: ezekben az esetekben bűncselekmény gyanújával több eljárás indult. 

14:07
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Túl drága a felsőoktatás

2010-ben még 140 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, mára ez a szám 105 ezer főre csökkent. A háttérben az áll, hogy az önköltséges képzések az átlagjövedelem 97 százalékát teszik ki. Az arány az Egyesült Államokban alig 50 százalék feletti, Nagy Britanniában pedig nem éri el az 50 százalékot - állítja Farkas Gergely. A Jobbik szerint a diákhitel nem megoldás, mert eladósít, a jelenlegi rendszer viszont a társadalmi mobilizáció ellen hat.

Rétvári Bence vitatta a számokat. Az egymillió forintos költségtérítés csak az orvosi képzés területén jellemző, a diákok többsége azonban államilag támogatott képzésben, ingyen tanul a felsőoktatásban, beleértve az orvosképzést. 

14:13
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Merényi-kórház és pszichiátriai ellátás

Lukács László (Jobbik) "40 millió a Merényinek. Na, de mennyi kellene a pszichiátriai ellátás rendbetételére?" címmel kérdez. A Merényiben tapasztalható állapotok a kormány egészségpolitikájának zsákutcáját mutatják a Jobbik szerint. Az OPNI-t a mai napig nem pótolták, érthetetlen, hogy miért nem költenek többet a pszichiátriai ellátásra. Miért fontosabbak a kisvasutak, a kaszinók és a kormánykommunikáció? 

Rétvári Bence bízik abban, hogy a 40 millió forint elég lesz a tető javítására, a nemek szétválasztására, az idősebb betegek elkülönítésére. A kormány azonnal vizsgálatot indított az esetek feltárására. Az OPNI hiánya valóban óriási, visszafordíthatatlan hiányt jelent, de 250 aktív ágyat már pótolt a kormány. 

14:19
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Agrár-környezetgazdálkodás

Az LMP szerint szakmailag nem indokolt, hogy állattartás nélkül kaphatnak agrár-környezetgazdálkodási támogatást a legelők tulajdonosai. Sallai R. Benedek nem lát szakmai koherenciát a természetvédelmi támogatásokban, és a pályázatok kihirdetése is késik. 

Lázár János közölte: október 7-én megnyíltak a pályázatok 170 milliárd forintra. Ökogazdálkodásra 62 milliárd forint jut, de jövőre újabb körös pályáztatás lesz. Megköszönte Sallai R. Benedeknek a kérdéseket, és megígérte, hogy utánajár a támogatásoknak. 

14:23
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Kínai méz? Nem

Az ipari úton előállított kínai méz gyakran bekerül az európai és magyar termelők mézeibe, és a komponenseit nem is vizsgálják. Tiltakozásul 50 gazda ment Brüsszelbe, de az Európai Parlament nem foglalkozik a kérdéssel. A Jobbik határozottabb fellépést kért a kormánytól. 

A Nébih folyamatosan vizsgálja a mézeket, és az európai vizsgálatokba is bekapcsolódott. 140 mézet néztek meg, de nem találtak illegális kínai alapanyagot - tájékoztatott Zsigó Róbert. 

14:29
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Megújuló energia

Kepli Lajos szerint a Kvassay Jenő-terv elégtelen a vízgazdálkodásban lévő megújuló energia kihasználására. A Jobbik úgy véli, hogy az atomenergia mellett a megújuló energiára is szükség van az energiafüggetlenséghez. A napelemekre kivetett termékdíj ennek ellene hat, akárcsak a szélenergia területén régóta hiányzó pályázatok. 

Fónagy János szerint Kepli Lajos a kérdéséből kifelejtette a hőenergiát és az autóiparban keletkező megújuló energiát. Összességében Magyarország túlteljesítette a 7,5 százalékos célt és 10 százalékban használ megújuló energiát.

14:36
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktort a Dam-ról kérdezik

Varga László (MSZP) a miskolciaknak tett ígéretekről kérdezi a miniszterelnököt. Az M30-as megépítése mellett a diósgyőri, korábbi kohászat területén barnamezős beruházásra, valamint intermodális csomópont fejlesztésére tesz javaslatot. 

Orbán Viktor közölte: Miskolc esetén már nem ígéretekről, hanem szerződésről van szó. A kormány nem kívánt beleszólni a fejlesztésekbe, arra a helyi városok tettek javaslatot. A ciklus végéig a magyar határig minden útnak el kell jutnia. Az intermodális csomópont terén több város harcol egymással, Miskolcnak jó esélyei vannak, de jelenleg több az eszkimó, mint a fóka. A  most aláírt fejlesztéseken felül, a Diósgyőri Acélművek területének barnamezős fejlesztésére a helyiek is javaslatot tettek, a kormány megfontolja a javaslatot. 

14:37
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

"Ön semmitől sem riad vissza?"

A Jobbik szerint a nyugdíjasok karrierjének a vége jelenleg a közmunka a férfiak számára. Sneider Tamás azt kérdezi, hogy mikor fog ez megváltozni? 

14:41
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Nem támogatjuk a korai nyugdíjazást!

A kormány nem támogatja a korai nyugdíjazást, mert abban a magyar gazdaság összeroppanna és veszélybe sodorná a már nyugdíjba vonultak nyugdíját. "A probléma ugyanakkor jogos, de nehezen megoldható. Nem várható el, hogy idős korban az embereknek fizikai munkát kelljen vállalniuk, a közmunkát ezért én sem tartom ideálisnak. Törekedni kell egy jó bérpolitikára, a bérek emelkedésére, ami nem könnyű. Ahol állami bérekről van szó, ott életpályákat állítunk fel" - mondta Orbán Viktor.

14:45
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

A nők nyugdíjazása családpolitikai kérdés

A Jobbik egyedül a férfiak 40 év utáni nyugdíjazását vitatja - reagált Sneider Tamás. Ennek költsége a nők nyugdíjazásánál kevesebb, mivel a férfiak korábban halnak meg. 

A Fidesz-KDNP a meglévő nyugdíjak értékének megőrzését ígérte, és semmit nem tud támogatni, ami ez ellen hat, így a férfiak korábbi nyugdíjazását sem. "Viszont egy kisördög bujkál bennem, és nem tudom szó nélkül hagyni, hogy a nők negyven év utáni nyugdíjazását a Jobbik nem támogatta." A Jobbikkal szemben ugyanakkor a nők esetében a kormány nem nyugdíjpolitikai, hanem családpolitikai döntést hozott.

14:56
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

A Klik létjogosultsága

Az LMP szerint az önkormányzatok 30-40 százalékkal olcsóbban képesek működtetni az iskolákat. Ikotity István azt gyanítja, hogy a Klik felárral dolgozik.

Rétvári Bence közölte: pontosan az ilyen kimazsolázgatós megközelítés indokolta a Klik létrehozását. Sokkal könnyebb egy korszerű intézményt olcsón működtetni, mint egy olyat, amit 30 éve nem újítottak fel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy óriási különbségek vannak a hátrányos helyzetük miatt támogatott gyerekek részarányában az ország egyes területei között, ezeknek a hátrányoknak a ledolgozása pedig sok pénzbe kerül. 

15:00
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

"A lencse és a különleges jogok"

Tóth Bertalan (MSZP) a bibliai Ézsau történetével indít, aki egy tál lencséért elárulta elsőszülöttségét. Ézsau tette az MVM Partner Zrt.-re emlékezteti, aki pár száz millióért mondott le a hosszú távú haszonról. A közpénzekkel garázdálkodó MVM 10 százalékkal drágábban tartotta a gáz árát a magyar lakosság és a magyar vállalkozások rovására. 

15:05
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár János bízik Németh Lászlónéban

Ez a kormány 1000 milliárd forinttal csökkentette a lakossági gáz árát. A kormány nem kufárkodik, így nem tudok válaszolni az MVM Partner Zrt.-t ért vádra. A közműszolgáltató célja annak a szocialista privatizációnak a visszafordítása, amit önök követtek el. 

Nem az a gond, hogy egy offshore hátterű magáncég hazaszaladt az állami pénzzel, hanem az a kérdés, hogy ezt miért engedte a kormány, ahelyett, hogy maga értékesítette volna a gázt. Töretlen-e a bizalma Németh Lászlóné iránt ezek után? - kérdezett vissza Tóth Bertalan. 

Az olcsó lakossági gáz miatt a bizalmam még meg is erősödött - válaszolt Lázár János.

15:07
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: "A nyomornak nincs pártszíne"

A Jobbik szerint nemzeti ügyekben félre kell tenni a pártpolitikát, úgy ahogy azt a Jobbik is tette a migránskérdésben, és túl kellene lépni azon a 20. századi politikán, amit Harrach Péter és Kósa Lajos a nemzeti minimum kérdésében folytat. Dúró Dóra Orbán Viktort kérdezi.

15:10
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

A nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van

Orbán Viktor szerénységre intette Dúró Dórát. A nyomornak valóban nincs pártszíne, de a megoldásnak van. Nincs még egy kormány, amelyik annyit tett volna a gyermekéhezés ellen, mint a mostani. 

A Tárki szerint 50 000 gyermek ma tartósan éhezik, a családok 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem tudja megvásárolni a megfelelő élelmiszert a gyermekének. Dúró Dóra nem vitatja a kormány eredményét, de a pénz nem elég, az eredmény is számít, és még rengeteg a tennivaló.

15:15
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az óvodáskorúak körében megszűnt az éhezés

"Magyarországon minden óvodáskorú naponta négyszer közpénzből enni kap, ami példátlan eredmény. Szintén elértük, hogy jövőre minden hároméves gyermek számára kötelező az óvodába járás, ami szintén a gyermekéhezés ellen hat. Kérem, hogy ezt az eredményt ismerjük el, és megköszönöm mindazt, amit ennek érdekében ön személy szerint tett" - válaszolt Orbán Viktor.

15:18
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mosógépcsere

Sikeresnek mondható e az Otthon Melege Program mosógépcsere-alprogramja. A kérdésben Fónagy János egyetértett Firtl Mátyás kereszténydemokrata képviselővel. A nagy érdeklődésre tekintettel az 500 millió forintos keretet 2 milliárd forintra emelték. Az alprogramra  44 000 pályázat érkezett. 

15:26
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Mezort-földek

Mégsem adják el a Mezort agrárcégek földjeit? - kérdezi Sallai R. Benedek. 148 ezer hektárt adtak oda 50 évre úgy, hogy kikötötték: a béreket később sem lehet megemelni, ami felveti a hűtlen kezelés gyanúját. 

Látom, hogy az LMP mindent megpróbál, hogy elbizonytalanítsa a gazdákat és eltántorítsa a földvásárlásoktól, de nem fog sikerülni - reagált Nagy István államtitkár.

15:31
november 09, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP vizsgálóbizottságot szeretne

Ki a felelős azért, hogy ezeket az állami földeket így adták bérbe? Ezt kérdeztem. Itt az idő, hogy a magyar gazdálkodók tisztán lássanak. Ennek semmi köze a földek privatizációjához, ennek az állami vagyon kezeléséhez van köze. Támogatja-e az LMP vizsgálóbizottságát? - kérdezett vissza Sallai R. Benedek. 

Mindent a maga idejében kell vizsgálni. A kormány felelősen járt el az állami földek bérbeadásánál, sokkal magasabb áron adta bérbe a földeket, mint a szocialista kormányok, de a bérleti díjak akkor jóval alacsonyabbak voltak. Nagy István elismerte: az LMP-nek joga van vizsgálóbizottságot kezdeményezni. Ezzel vége az azonnali kérdéseknek. Köszönjük a figyelmet!