A jövőben a hadsereg részt vesz a válságkezelésben

Események

Vágólapra másolva!
Az MSZP jelezte, hogy tartózkodni fog, mégis meglett a kétharmad, a hadsereg így a jövőben közreműködik a migrációs válságkezelésben. A vita előtt Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a tömeges bevándorlás miatt szükségessé vált intézkedésekről. Simicskó István letette honvédelmi miniszteri esküjét.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül61 bejegyzés
14:26
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Megköszönte a rendőröknek és a katonáknak

Fegyelmezett és emberséges a rendőrök és a katonák fellépése, teljesítménye a kormányfő szerint, aki arról beszél, mit tett eddig a kabinet, és mi várható menekültügyben.

14:29
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Népvándorlás, menekültek milliói várhatók

Irak, Szíria, Afganisztán, Líbia - ezeket a válságövezeteket sorolja elsőként a kormányfő, aki szerint menekültek milliói élnek segélyből, és kelhetnek útra. Fokozódik a migrációs nyomás, egyre többen indulnak útnak, Európa pedig meghívókat küldözgetett a menekülteknek.

14:30
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Erkölcsi kötelesség

Erkölcsi kötelesség Európa határainak megvédése. Amikor az ország határait védik a magyarok, Európa határait is védik. A kontinensről kiderült: gazdag, de gyenge.

14:32
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs mindenkinek munka

Nem tudunk mindenkinek munkát adni, és nem is biztos, hogy mindenki dolgozni akar. Az az Európa, amely félmilliárd európai polgártól követeli meg a törvények tiszteletét, képtelen arra, hogy menekültek százezreit regisztrációra rábírja. Menekültnek tekinti azt is, aki valójában illegális gazdasági bevándorló.

14:35
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rövidlátó európai politika

Szemben állunk Brüsszellel, mert a rövidlátó európai politika szembefordult az európaiakkal. Az európai baloldal számára valóban lehetőség a bevándorlás. Európa nem tudja megvédeni külső határait, ezért belső határok épülnek.

14:37
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Az országot meg kell védeni

Amíg Európa nem tudja megvédeni a saját határait, a nemzetállamok arra kényszerülnek, hogy erejükön felül védjék a saját határaikat. A magyar emberek döntöttek, az országot meg kell védeni. Minden eddigi és következő lépés ennek érdekében történik, a határzárépítés, a jogszabályok szigorítása a népvándorlás megfékezésére is ezt a célt szolgálja.

14:40
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Egységes európai cselekvési terv kell

A kormányzati intézkedések önmagukban nem fékezhetik meg az egész Európát nyomás alatt tartó emberáradatot, de amíg nem lesz egységes európai cselekvési terv, addig a problémát nem lehet megoldani, csak kezelni. Mind a 28 uniós tagállamnak ki kell vennie a részét a déli határok védelméből. A menekülttáborokat az unión kívül kell létrehozni, segíteni kell azoknak az országoknak, amelyek már eddig is több millió háborús menekültet helyeztek biztonságba.

14:42
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nem jó a kvótarendszer

A kvótarendszer nem megoldás, az okokat nem orvosolja. Előbb meg kell védeni a határokat, utána lehet beszélni a már itt lévő menekültek elosztásáról. A kormányfő arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül támogassák a kormányt az ország védelmében.

14:43
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Vastapsot kapott Orbán Viktor

A frakciók 5-5 percben reagálhatnak. 

14:43
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Schiffer András szerint is globális a válság

Az LMP elismerte, hogy méltánytalan támadások érték Magyarországot, de a közös európai határok megvédése egyedül nem megy. A kormány egyetlenegy dologban volt következetes: a teljes következetlenségben. 

14:45
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

A kerítés nem hozott csodát

A kétmilliárd forintos plakátkampány árából a menekülteket kellett volna tájékoztatni, de a rendőrök túlórapénze is hiányzik. A kerítés nem jött be – fogalmazott Schiffer András. Az LMP szerint embertelenség megtagadni a fair bánásmódot a menekültektől. Az azonnali segítségnyújtást nem lehet összekeverni a hosszú távú integrációval.

14:47
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Pitiáner viselkedés

Mi lesz akkor, ha mindenki elkezd kerítést építeni? Nem kvótára, hanem egységes európai eljárásrendre van szükség: az okokat ezzel párhuzamosan kell kezelni - véli az LMP. Az ok nem más, mint a globális kizsákmányolás. Erről önök nem beszélnek, pedig az önök politikája a magyar bérek vészes leszorításával ugyanide vezet - mondta Schiffer András. 

14:53
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Vizsgahelyzet van

Vona Gábor is megköszönte a rendőröknek a határok védelmét. Szerinte minden párt vizsga előtt áll. Gyurcsány Ferenc nettó hazaárulást követett el Röszkén – fogalmazott. A téli szünetben, amikor a Jobbik reményei szerint elapad a menekülthullám, el kell végezni a szükséges feladatokat. A kerítést az összes határszakaszon meg kell építeni. Vissza kell állítani a határőrséget. Meg kell mozgatni a civileket: be kell vonni őket a határvédelembe. Haza kell hozni a katonákat azokból a háborúkból, amik a menekültválságot okozzák. A Jobbik önkéntes sorkatonai szolgálatot vezetne be. Meg kell akadályozni a kvótarendszert, akár népszavazással is – zárta a szükséges intézkedések sorát Vona Gábor.

14:59
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

KDNP: Meghallgattuk a magyarok véleményét

"A nemzeti konzultációra mondja Schiffer András, hogy felesleges volt: egy igazi demokrata." A kereszténydemokrata Soltész Miklós szerint a magyar emberek védelme mellett a nők és gyermekek védelmében Magyarország helytállt. 

Az LMP politikai előrelátása a nullával egyenlő, ha Schiffer András nem veszi észre, hogy a bevándorlók nem bekopogtattak, hanem berúgták az ajtót, és megtámadták az országot. A baloldal most kereszténységről beszél, holott az ötvenes években felszámolták volna a kereszténységet. Soltész Miklós baloldali politikusoktól idézett. a leginkább felháborítónak Ujhelyi István és Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát nevezte, akik a kormányt tették felelőssé a menekültválságért. 

15:04
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Mélyponton a magyar diplomácia

Tóbiás József az MSZP-frakcióból a közös európai uniós határvédelem szükségességéről beszélt. A közös menekültügyi rendszer felállásáig lehetővé kell tenni, hogy a menekültek eljuthassanak oda, ahova akarnak. 

Konfrontatív politikával nem lehet hosszú távon megoldani a válságot. A rendszerváltás óta nem volt ilyen mélyponton a magyar diplomácia. Arra kérte a kormányfőt, hogy az Országgyűlés pártjainak egységes támogatásával tárgyaljon Brüsszelben. 

15:09
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: A baloldalnak nincs megoldása

Kommunikációs okokból a baloldal most benyújtott egy javaslatot, amiben az szerepel, hogy európai rendőrök és katonák védenék a határt. Az európai katona és az európai rendőr rendben van, de a magyar katona és a magyar rendőr nem? - tette fel a kérdést Rogán Antal.

A kormány nem tudta értelmezni az LMP karperecre, nyomkövetőre vonatkozó javaslatát – szólította meg Schiffer Andrást Rogán Antal, és pártcsaládtól függetlenül kérte a támogatást a mai törvények elfogadásához.

15:11
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor válaszol

Tóbiás Józsefnek felhívta a figyelmét, hogy a gazdasági menekülteket nem kell befogadnia Európának. A menekültek viszont nem mondhatják meg, hogy melyik országba szeretnének menekültstátuszt kapni. Mindez ugyanúgy működik, mint 1956-ban. Olyan nincs, hogy elindulok, és közlöm, hogy egyik ország sem felel meg nekem. Ennek semmilyen nemzetközi menekültügyi eljáráshoz nincs köze, ezért ezt nem is lehet rajtunk számon kérni. 

15:15
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

A probléma megoldására nem vállalkozhatunk

A helyzet megoldására Magyarország nem tud vállalkozni. Részt tudunk venni egy nemzetközi akcióban, de az okokat egyedül nem tudjuk megváltoztatni – válaszolt a miniszterelnök Schiffer Andrásnak. Csak a probléma kezelésére tudunk vállalkozni, ami a problémával való együttélésről szól. Azért választottuk a kerítést, mert működik. Sokkal nagyobb mértékben esett vissza a bevándorlók száma, mint gondoltuk. 175 km-en megakadályoztuk az illegális belépést Magyarországra. Nem a határt zártuk le, csak a zöldhatárt, és létrehoztunk egy fizikai építményt, ami erővel megvédhető. Ezért nemcsak kommunikációs trükk, amikor határzárról beszélünk - fogalmazott a kormányfő.

15:20
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Szükség van a hadseregre

A két határt együtt: a szerb és a horvát szakaszt csak a hadsereggel tudjuk megvédeni. De ehhez önök nem adtak nekünk meghatalmazást. Akik ezek után azt mondják, hogy nem vagyunk elég hatékonyak, azok képmutatóak – fogalmazott Orbán Viktor. 

Akik együttműködnek a hatóságokkal, és regisztrálnak, azok orvosi ellátást és fedelet kapnak a kormánytól. A civilek ennél többet tettek és adtak azoknak is, akik nem működtek együtt. Ez rendben van, és a magyarok szolidaritása példás. Halkan mondom, hogy a civileknek sok pénzt adunk azért, hogy ezt megtegyék, holott erre semmilyen nemzetközi egyezmény nem kötelez minket. 

15:22
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem lesz téli szünet

Most egyelőre a védekezésen van a hangsúly, de el fog jönni az a vita is, ami a visszaküldésről szól – reagált Vona Gábor szavaira Orbán Viktor. Ez a görög vita még hátravan.

Sajnos szünetre nem, sőt erősödő migrációra kell számítani télen is, a tavalyi adatok erre utalnak.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
15:26
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Mások is építsenek kerítést

Schengen kötelező határvédelmet ír elő a tagállamoknak, Horvátországnak is, ha be akar lépni. Ha ehhez kerítést kell építeni, akkor mindenki építsen kerítést – mondta Orbán Viktor. 

A kormányzati kompetenciahiány beismerése, ha valaki azt mondja, hogy ez túl nagy feladat. Ha mindenki megvédi a saját határát, akkor Európa határai meg vannak védve – szögezte le Orbán Viktor. 

Ahol a nemzetállamok tétlenek, ott az európai katonaságnak kell megjelennie a határokon. 

15:27
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

A kvótarendszer jogszabály lehet

A kvótarendszer ellen nem tudunk mit tenni, mert ehhez minősített többség kell az Európai Unióban. Külön kérdés, amire fel kell készülni, hogy mit tegyünk akkor, ha a kvótarendszer jogszabály lesz. 

15:33
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Megváltozik-e Európa?

Vannak országok, amelyek vissza nem térő lehetőséget látnak a nagyszámú muzulmán közösség befogadásában. Van, aki szerint ez jó. Mi azonban azt gondoljuk, hogy, ha jó, ha rossz, mi ezt nem akarjuk. Nem akarunk ilyen ütemben kulturális és jogi mintázatot váltani. A kérdés az, hogy van-e Magyarországnak joga ahhoz, hogy kit enged be a hazájába? A magyar álláspont ebben a kérdésben szilárd, nem akarom azt mondani, hogy nyakas. De bennünket nem azzal bíztak meg, hogy ilyen radikális változást elfogadjunk Magyarországon. Nem akarunk megváltozni, mi akarjuk megmondani, hogy milyenek vagyunk és leszünk. Kérem önöket, hogy tartsunk ki e mellett az álláspont mellett – zárta szavait Orbán Viktor. 

15:38
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Bevándorlás után a kivándorlásról

Szél Bernadett kezdi a szokásos napirend előtti felszólalások sorát. A kivándorlásról beszél. Az LMP online felméréséből egyértelműen kiderül, hogy a magyarok a dolgozói szegénység elől mennek külföldre. Az LMP szerint egy egész generáció veszhet el a mostani kivándorlás miatt. Mit tesz a kormány a kényszerű kivándorlás, az alacsony bérek ellen? Az LMP a bérekben is visszaadná munka becsületét. 

15:43
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

A magyarok vendégmunkások külföldön

A magyarok vendégmunkások külföldön, mindössze tíz százalékuk távozott végleg az országból. Czomba Sándor államtitkár jobban hisz az általa idézett adatsornak, mint Szél Bernadettnek. 210 000 helyett, ma 65 000-rel többen dolgoznak, mint 2010-ben. A kormány rengeteg programmal érte el ezt az eredményt. A gyere haza fiatal! program egyedülálló Európában: egyetlen más ország sem indított hasonlót - reagált Szél Bernadett szavaira. 

15:49
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Harrach: Migrációs invázió van

Magyarország vizsgázott a legjobban menekültügyben. A kereszténydemokrata Harrach Péter napirend előtti felszólalásában reagált a kormányfő szavaira. Segíteni kell, de önvédelemre is szükség van. Az öngyilkossági kísérlet Nyugat-Európában sikerrel járt: az iszlamizálás megállíthatatlan. 

Az individualista megoldás multikulturalizmusa megbukott. Azok, akik Európát a nemzetek közösségének látják, szükségesnek tartják a nemzetek önvédelmét is. 

15:55
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rétvári: A bevándorlók balra szavaznak

Kik a bevándorlás haszonélvezői? A választásokon jól látható, hogy a muzulmán bevándorlók a baloldalra szavaznak. Sárközyt Franciaországban a baloldalra szavazó muzulmán közösség buktatta meg – mondta Rétvári Bence államtitkár Harrach Péter szavaira reagálva. 

A muzulmánok az állam lebontására törekszenek. Az európai-keresztény közösségek és a muzulmánok közti értékkülönbségek feszültségeket generálnak a befogadó államokban. 

16:03
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

A baloldal fizetésemelést követel

Miközben a kormány az állami vezetők fizetését megemeli, az MNB pazarol, szegénységben tartják a lakosság nagy részét. Tóbiás József ezért az MSZP nevében átlagosan ötvenszázalékos fizetésemelést követelt. A béremelés nem felesleges kiadás, hanem befektetés a jövőbe – fogalmazott.  

Rétvári Bence szerint a baloldalnak mindig jó ötletei vannak, amikor nincs kormányon, kormányon viszont nem jeleskedett a kisjövedelműek fizetésének az emelésében. A baloldal állami bérplafon bevezetésén sem gondolkozott, és a devizahitelek kapcsán is elsősorban a bankokért és nem a hitelesekért aggódott. 

16:10
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Vona: Mi is felelünk a migrációért

Az igazságtalan világrend okoz migrációs válságot. A válságért Magyarország is felelős, mert részt vett azokban a háborúkban, amelyek elűzték a menekülteket otthonaikból. Vona Gábor nem érti, hogy miért hagyjuk, hogy a horvátok a magyar határra hordják a migránsokat. 

Az embercsempész-hálózatokat fel kell göngyölíteni: a határ közelében az ember lépten-nyomon embercsempészekbe ütközik – mondta el személyes tapasztalatát, majd elismételte a Jobbik álláspontját a határőrség visszaállításáról, az önkéntes sorkatonaságról és a kvótarendszer elutasításáról.

16:14
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Kontrát: Hatékony a határvédelem

A szeptember közepi tízezres tömeghez képest az elmúlt 72 órában már csak 724 fő lépte át illegálisan a magyar-szerb határt – tájékoztatott Kontrát Károly, aki szerint mindez azt bizonyítja, hogy a jogi szabályozás, az élőerős és a műszaki határzár meghozták a várt eredményt. A horvát határszakaszra viszont 19 000 migráns érkezett - tájékoztatott.

16:19
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rogán: Újkori népvándorlásról van szó

Többmilliós a potenciális bevándorlás. Ebben a helyzetben fel kell tenni a kérdést, hogy az Európai Unió képes-e többmilliós tömeget integrálni a nélkül, hogy párhuzamos társadalmak alakulnának ki. A korlátlan befogadás nem lehet európai szintű megoldás, mert ezzel nyilvánvalóan nem ért egyet az összes tagállam. A magyar emberek 80 százaléka ezt nem akarja – utalt a nemzeti konzultációra Rogán Antal. A védelemhez a honvédségre is szükség van, ehhez az Országgyűlés támogatását kérte. 

16:24
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

"Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra"

A schengeni határokat csak munkaidőben kell megnyitni - derült ki Kontrát Károly válaszából, aki szintén a kétharmados törvények támogatására buzdított. "Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra" - zárta felszólalását.

16:26
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar gyorsírók a leggyorsabbak!

Kövér László bejelentette, hogy magyar gyorsírók nyerték az első négy helyet egy nemzetközi versenyen.

16:29
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Mandátumigazolások kezdődtek

Hollik István (KDNP) lesz Papcsák Ferenc utóda. Mandátumát 187 szavazattal egyhangúlag igazolta az Országgyűlés. Eskütételéhez felálltak a képviselők. 

16:34
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Simicskó István is esküt tett

Az új honvédelmi miniszternek elsőként Orbán Viktor gratulált.  

16:37
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán most mással foglalkozik

Orbán Viktor nemrég az irodájából kilépve annyit mondott: nem volt még egyeztetés Rogán Antal, Lázár János és közötte. Most ő a menekültüggyel foglalkozik, és nem személyi kérdésekkel. 

Részleteket itt olvashat.

16:46
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lett meg a négyötöd

Megszavazták az őszi ülésszak munkarendjét. De nem lett meg a négyötödös többség ahhoz, hogy még a mai napon, házszabálytól eltéréssel tárgyalják az egyes polgári és büntető ügyekben eljáró bíróságok illetékességéről szóló jogszabályt. A sürgősséggel történő tárgyaláshoz szükséges kétharmadot  viszont megadta az Országgyűlés, így a törvényt holnap megvitathatja a Ház.

16:52
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a hadsereg bevonásáról szóló vita

Mengyi Roland ismerteti a törvényalkotási bizottság álláspontját. A honvédség a rendőri intézkedéseknek csak egy részére kap felhatalmazást. Az MSZP tévesen állítja, hogy a katonák fegyverhasználati jogosultsága változna. A másik kardinális kérdés a katonák közreműködése. A katonaság már számos katasztrófahelyzetben bizonyított – utalt a vörösiszap-katasztrófára Mengyi Roland. Az állam végrehajtó szerve a kormány, amelynek joga van a rendőrséget és a hadsereget is használni – hangsúlyozta.

16:55
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Újsághirdetésekkel tartaná távol a menekülteket a kormány

A magyar kormány jordániai és libanoni újságok hirdetéseiben hívta fel az ott lakók figyelmét, hogy Magyarország határait lezárták, és az illegális határátlépés börtönbüntetéssel jár.

17:01
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Akik nemmel szavaztak

Negyvenegy képviselő szavazott három héttel ezelőtt nemmel a jogszabályra – emlékeztetett Németh Szilárd. A bevándorlók száma 30 százalékkal csökkent, és áttolódott a horvát–magyar határra. A törvényjavaslat célja, hogy a határon tudjuk megállítani ezt az illegális mozgalmat. Az élő emberi erőforrást csak az ellenzék szavazataival tudjuk a határra küldeni – fogalmazott, és kérte az ellenzék támogatását.

17:04
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs mozgósítás Magyarországon

A honvédség felkészült az illegális bevándorlásból fakadó további feladatokra - szögezte le a Honvéd Vezérkar főnöke. Benkő Tibor vezérezredes hozzátette, hogy békeidőszak van, semmiféle összeírás, mozgósítás nincs Magyarországon.

17:08
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Simicskó István beszél

Az új honvédelmi miniszter köszönetet mondott Hende Csabának, akinek a munkáját folytatni szeretné. 

Hódmezővásárhelyen a Határozott Fellépés 2015 hadgyakorlaton készítik fel a hadsereget a migráció kezelésébe történő bevonására – tudatta. 

A honvédség a kihirdetett válsághelyzet idején és helyén kizárólag közreműködői feladatokat kap. A katonák fegyverhasználati joga jog és nem kötelesség, elsősorban önvédelemre korlátozódik. A kormány szerint a törvény kiállja az alkotmányosság próbáját – mondta a miniszter. 

Kontrát Károly államtitkár is az Országgyűlés támogatását kérte.

17:13
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nem fogadták el az ellenzék módosítóit

Őrzési és védelmi feladatokat szánnak a honvédségnek. Fegyvert csak önvédelemből és társaik védelmére használhatnak. A honvédelmi és rendészeti bizottság nem fogadott el módosító javaslatokat az ellenzéktől - ismertette a bizottság véleményét Ágh Péter.

17:17
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Újra listáz a Fidesz

Újra listáz a Fidesz, holott önök ezt a törvényt az elmúlt másfél hétben átírták, ami a legnagyobb beismerése annak, hogy rossz törvényt akartak elfogadtatni az Országgyűléssel. 

Kivették például a honvédség kötelező tűzparancsát, de természetesen nem az ellenzék erre irányuló javaslatával – ismertette a honvédelmi bizottság kisebbségi véleményét Harangozó Tamás. Az MSZP tartózkodni fog, mert szerintük a jogszabály nem alkalmas a végrehajtásra. 

17:22
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Új megoldást javasolnak az osztrákok

Időszakos menekültstátusz alkalmazását szorgalmazza az Osztrák Néppárt. Az ÖVP által összeállított tervezet szerint a menekültstátuszt az odaítélésekor csak korlátozott ideig, legfeljebb három évig biztosítanák. Ha ezek után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, kiutasíthatják a menekültet az országból, ellenkező esetben viszont még két évig meghosszabbíthatják a dokumentum érvényességét. Amennyiben ezek után sem javul a menekült országában a helyzet, a státusz határozatlan ideig lenne biztosítható.

Civilek tapsoló tömege és rengeteg ruha és étel várta a Wien Westbahnhofra érkező menekülteket, akik utaznak is tovább Salzburgon át Németországba szeptember 6-án Fotó: Szabó Gábor - Origo
17:25
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: Riogat a baloldal

Kósa Lajos szerint a jogszabály egyértelmű. A hadsereg segítsége eddig csak úgy volt megoldható, hogy hadgyakorlatot folytatott a helyszínen. Akinek magyarázni kell, hogy miért védheti a hadsereg a magyar határt, azzal nehéz mit kezdeni. Ennek elutasítására az ellenzéki pártok nem adtak a bizottsági ülésen magyarázatot. Természetesen fegyveres szolgálatról van szó, de ez számos jogszabállyal van körülbástyázva. Senki sem gondol például arra, hogy egy rendőr, akinek egyébként szintén van fegyverhasználati joga, ezzel veszélyeztetné a magyar állampolgárokat. 

A katonaság és a rendőrség felkészült, pontosan tudják, hogy arányosan kell fellépniük, ezért a fegyverhasználattal való riogatás indokolatlan a baloldal és a liberális törpepártok részéről – véli Kósa Lajos. Igen, a magyar határokat meg kell védeni. Ne tartózkodjanak, hanem bátran szavazzanak igennel! – kérte a baloldalt. 

17:28
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó ismét támadta a kvótarendszert

Ábrándokat kerget az Európai Unió, ha azt gondolja, hogy a kötelező kvótarendszer megoldhatja a migrációs válságot – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. "Az igazi megoldás az lenne, ha az EU visszaszerezné az ellenőrzést a saját határai felett, ha az EU ismét képes lenne megvédeni a saját határait" – hangsúlyozta. 

17:28
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Zéró toleranciát követel a Jobbik

Kétfelé lehet elindulni: vagy a regisztráció felfüggesztése, vagy a határzár teljes lezárása irányába - véli a Jobbik. Magyarország tegye egyértelművé, hogy nem fogadja el a kvótarendszert: ebben a kérdésben zéró toleranciát kell képviselni, és ha mindez nem elég, népszavazásra kell vinni az ügyet – mondta Z. Kárpát Dániel. A Jobbik támogatja a hadsereg felhatalmazását. 

17:33
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

DK: A Fidesz összefog a szélsőjobbal

A hadsereg bevonása megoldást nem, csak áldozatokat hoz. A Fidesz a szélsőjobbal összefogva igyekszik elfogadni a törvényt. A katonák bevetése esetén egyetlen túlkapás ártatlan emberek halálát okozhatja. Minden, amit tesznek, alkotmányellenes, a hadgyakorlattal trükköznek. Az a kormány, aki embercsoportokat terroristának nyilvánít, az előbb-utóbb a saját lakosságával teszi ugyanezt. 

A Demokratikus Koalíció ma este élőlánccal tiltakozik – jelentette be Varju László. 

17:35
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz Lázár–Rogán-kiegyezés

Felosztja a feladat-, illetve hatásköröket egymás között Lázár János és Rogán Antal. Az Origo munkatársa fideszes forrásból úgy értesült, hogy Lázár János a közigazgatási-operatív vonalat viszi, míg Rogán Antal inkább a politikai vonalat kapja. Noha úgy volt, hogy a Fidesz-frakcióülésen ezt Orbán Viktor is megerősíti, erre legfeljebb a jövő héten kerülhet sor. Úgy tudjuk, a napokban a miniszterelnök fogadja Rogánt és Lázárt, és minderről egyeztetnek. Az biztosnak látszik, hogy Lázár János nem mond le.

17:39
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Novák Előd önkéntesként segít

Novák Előd bejelentette, hogy önkéntesnek jelentkezett. Az önkéntesség évében ideje példát mutatni. Sajnálatosnak nevezte, hogy a honvédség egyes tagjai panaszkodtak az ellátásra és a hidegre. Novák Előd nemzeti összefogásra szólított fel. 

A Jobbik ugyanakkor kérdéseket is intéz a kormányhoz, és sürgeti, hogy a magyar katonákat hozzák haza külföldről Magyarországra. 

17:42
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

A KDNP támogatja a törvényt

A KDNP nem iszlámellenes, de támogatja a törvényt, mert azt szeretné, hogy Magyarország keresztény ország maradjon – mondta Vejkey Imre.

17:48
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Schiffer nem érti a műhisztit

Schiffer András nem érti Kósa Lajos szavait: hiszen a kormány a törvény elfogadása nélkül is mozgósította a hadsereget, Simicskó István miniszteri eskü nélkül is utasításokat adott. 

Az LMP szerint a valódi gond az, hogy a hadsereg nincs kiképezve rendészeti feladatok ellátására. 

A kurdisztáni hadművelet kapcsán a kormány nem aggódott a terrorakciók miatt, mondván, hogy ezek az akciók csak azok ellen az országok ellen irányulnak, amelyek a médiafigyelem középpontjába kerültek. Önök szerint az elmúlt hetek eseményei nem növelték a terrorfenyegetettséget? – kérdezte Schiffer András. Az okok megszüntetéséhez kicsit komolyabban kellene venni a nemzetközi segélyezést, amire mindössze 26 millió forintot szánt a költségvetésben a kormány – emlékeztetett Schiffer András. 

17:53
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Alkotmányellenes a jogszabály

A választók megvonták önöktől a kétharmados támogatást, ezért most feles törvénnyel, a válsághelyzet kihirdetésével próbálják kivonni magukat a kétharmados kötelezettségek alól. A válsághelyzet egy műfogalom, ami valójában veszélyhelyzetet jelent: ennek bejelentéséhez viszont alkotmánymódosításra van szükség. 

Bárándy Gergely hiányolta az ötpárti egyeztetéseket: ezek után miért várják az ellenzék támogatását? Az MSZP nem látja szívesen a vízágyúzást és a könnygáz használatát, amit a Jobbik propagál – utalt Apáti István felszólalására. Bárándy Gergely kikérte azt is, hogy a Jobbik megkérdőjelezi egy teljes frakció hazaszeretetét. 

18:03
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Simicskó István szerint nincs veszélyhelyzet

Apáti István ügyrendben kért szót és cáfolta, hogy a hazaárulásra vonatkozó felszólalása az MSZP-re vonatkozott volna: valójában a liberális nanopártokra vonatkozott - mondta.

Simicskó István szerint nincs veszélyhelyzet, mert az természeti és ipari katasztrófára vonatkozik. Schiffer András aggodalmát ugyanakkor osztotta, amikor azt mondta: nehéz cáfolni, hogy a migráció nem növelte a terrorfenyegetettséget Magyarországon.

Bárándy Gergelyt nem győzte meg Simicskó István, szerinte továbbra sem jogszerű a javaslat, ahhoz módosítani kellene az alaptörvényt.

 

18:03
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár elnézést kért az újságíróktól

Az ülésterembe sietett Lázár János, aki a rá váró újságírók kérdéseit azzal hárította el, hogy "nem akar lekésni a kétharmadról". Jókedvű volt, feszültségnek semmi nyomát nem látta rajta kollégánk.

18:05
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó szerint Európa szégyene, amit Ponta csinál

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román kormányfő nyilatkozatára reagálva Európa szégyenének nevezte, hogy egy bűnvádi eljárás alá vont miniszterelnök "folyamatosan, hazug módon rágalmaz egy szomszédos országot". Victor Ponta a többi között azt mondta: Magyarországnak a menekültkérdésben tanúsított magatartása Európa-ellenes, és szégyen Európa számára. 

18:08
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint alkotmányos

Balla Mihály (Fidesz) közölte: a közép-európai országokban nem idegen a hadsereg bevonása a határvédelembe. Csehország és Ausztria is ezt teszi. 

Tuzson Bence (Fidesz) hosszasan magyarázta, hogy a Fidesz miért gondolja úgy, hogy alkotmányosan járt el. 

Németh Szilárd zárszavában úgy fogalmazott, hogy azok ellenzik leginkább a katonaság bevonását, akik nem is voltak katonák. Szavait megtapsolták.  

18:15
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Személyesen nyugtatta a menekülteket a horvát miniszter

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter személyesen nyugtatta meg a menekülteket arról, hogy nem vesznek tőlük ujjlenyomatot - tudósított honlapján az N1 horvát hírcsatorna. "Szálem alejkum, my name is Ranko" (Béke veled, nevem Ranko) - így köszöntötte a buszokon a menekülteket a horvát belügyminiszter. A hírportál honlapjára feltöltött videón az látható, hogy a politikus azt mondja nekik: legfeljebb 24 órát maradnak az országban, kapnak élelmet, majd továbbviszik őket. 

18:16
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Következik a szavazás

Az Országgyűlés 151 igen szavazattal, 12 nem ellenében elfogadta a hadsereg bevonásáról szóló jogszabályt. 27 képviselő tartózkodott. Rogán Antal és Németh Szilárd mentelmi ügyének tárgyalásával folytatódik az ülés. Mi búcsúzunk. Köszönjük a figyelmet! 

18:57
szeptember 21, 2015
Vágólapra másolva!

Valami nagyon gyanús a barcsi rendőröknek

Mintegy 50 rendőr várakozik Barcson, tudósítónknak azt mondták, reggel tíz órára vártak egy menekültekkel teli vonatot, de az nem érkezett meg. Arra gyanakodnak, hogy horvát részről szándékosan dezinformálják őket. A személyi forgalom nincs felfüggesztve, úgyhogy kollégánk legközelebbi tudósítását már Horvátországból adja.