Gömöri és a Főgáz is kegyvesztett lett Lázárnál

Események

Lázár János Lázár János Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Vágólapra másolva!
Elveszítette Lázár János a bizalmát a paralimpikonok elnökében, Gömöri Zsoltban, az állami gázcég vezetőinek pedig lehet, hogy büntetőeljárással kell szembenézniük. Kilencedik alkalommal jelentkezett Lázár János one-man show-ja, a Kormányinfó, ahol mindent meg lehet kérdezni, és szinte mindenre érkezik valamilyen válasz. Szó esett Orbán Viktor kormányfő Strasbourgban, a halálbüntetésről és a bevándorlókról tett kijelentéseiről is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
15:23
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Itt a kilencedik

Hamarosan kezdődik a kilencedik Kormányinfó Lázár Jánossal. A miniszter - Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár társaságában - ismét arra tesz kísérletet, hogy a kormányzati döntések hátterét és okait feltárja, valamint válaszoljon a kínos és kevésbé kínos kérdésekre.

15:29
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

A múlt heti rész tartalmából

A legutóbbi Kormányinfón is kifogyhatatlan témának bizonyult a brókerbotrány. Lázár János miniszter akkor jelentette be, hogy a kormány törvénnyel szabna gátat a közpénzekből való "kufárkodásnak".

Lázár János szerint véget kell vetni a kufárkodásnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezért előírnák, hogy az állami és az önkormányzati szektor állampapírban tartsa a pénzét, és lehetőleg az Államkincstárnál.

15:34
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Terítéken Orbán strasbourgi kijelentései

Biztosra vehető, hogy a Kormányinfón szóba kerülnek Orbán Viktor kormányfő keddi kijelentései, amelyek a strasbourgi EP-vitában hangzottak el a halálbüntetésről és a bevándorlásról.

Orbán Viktor sajtótájékoztatója a vita után az Európai Parlamentben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Strasbourgban a magyarországi helyzetről is vitáztak az uniós képviselők. Orbán többször elmondta, hogy tagállami hatáskörben kellene maradnia a bevándorlási ügyeknek az uniós szint helyett. Beszélt a kormányfő a halálbüntetéshez fűződő viszonyáról is.

15:38
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Az Origo szóba hozza Gömöri ügyét

Az Origo rákérdez majd a miniszternél a paralimpiai bizottság elnökének, Gömöri Zsoltnak a zűrös ügyeire, amelyek napok óta izgalomba tartják a sajtót és a közvéleményt.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke Forrás: MTI/Kollányi Péter

Legutóbb az derült ki, hogy a bizottság kétmilliót fizetett egy tenerifei edzőtábor megszervezéséért, az utat pedig Gömöri még öt nappal megtoldotta - igaz, ezt saját pénzből fizette. A rágalmazókat Gömöri perrel fenyegeti.

16:08
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hosszan ülésezett a kormány

Tegnap hosszan ülésezett a kormány, és legalább olyan sikeres intézkedéseket hozott, mint a kupadöntő eredménye - kezdte Giró-Szász András.

16:09
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár megköszönte a kitartást

Megköszönte a kitartást a sajtónak Lázár János, aki szerint a Kormányinfó egy új műfaj, ami nem mindig könnyű és sokszor hosszadalmas.

16:11
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

A külhoni magyarokra koncentrál a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából munkabizottság jött létre, amely a külhoni magyarokkal kapcsolatos kormányzati munkát hivatott összehangolni. Az 1920-ban elszakított magyarokra a kormány kiemelten figyel - magyarázta Lázár.

16:14
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Siker a kettős állampolgárság

Az elmúlt 25 év támogatáspolitikájának eredményeit értékelni kell, de Lázár szerint az már látszik, hogy a kettős állampolgárság fontos lépés volt. 

Eddig 716 ezer ember élt a kettős állampolgárság lehetőségével, közülük 232 ezren regisztráltak a magyar választásokra, és közülük 160 ezren le is adták voksukat a tavalyi választáson - hangzott el.

Ez a szám egyébként még messze van attól az egymillió új állampolgártól, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes választói rétegként gyakran emleget.

16:15
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Egy közmédiányi pénz jut a külhoni magyarokra

Mintegy 80 milliárd forintot fordít a kormány a külhoni magyarokra többféle csatornákon - mondta Lázár. Ez annyi pénz, amennyiből a közmédia működik egy évben. 

16:17
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Két százalék körüli a hibahatár

A 2007-2013 közötti uniós források majdnem háromnegyedét már elszámolta Magyarország az Európai Bizottság felé, és ennek a pénznek a nagy része meg is érkezett.

Idén 2236 milliárd forintot kell kifizetni, ezt viszont az ellenzéki pártok a miniszter szerint próbálják ellehetetleníteni, megakadályozni, április végéig mégis csaknem 700 milliárdot már kifizettek.

A hibaarány, vagyis a szabálytalanul elköltött pénzek aránya a teljes összeghez képest 2 százalék, ami normális mérték, a nemzetközi átlagnak megfelel Lázár szerint.

16:19
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Feljelentéshegyeket küld az ellenzék Brüsszelbe

Hiába küld feljelentéshegyeket az uniós pénzek felhasználása kapcsán a magyar ellenzék Brüsszelbe, ezek nagy része alaptalan - jelentette ki Lázár.

16:23
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Szóba került a volt nagykövet botránykönyve

Lázár János kitért a volt amerikai nagykövet élénk érdeklődést kiváltó könyvére, amelyben Eleni Tsakopoulos Kounalakis arról írt, hogy Németh Lászlóné fejlesztési miniszter Orbán Viktorral beszéli meg az egyes pályázatokat, közbeszerzési eljárásokat.

Orbán Viktor és Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Az amerikai nagykövet könyvet írt magyarországi élményeiről Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lázár a "keresetkiegészítés céljából megjelentett könyvvel" kapcsolatban jelezte, hogy a kormány nem pályázatokat bírál el, hanem fejlesztéspolitikai irányokat érintő döntéseket hoz, a miniszterelnök pedig soha nem dönt konkrét pályázatokról semelyik miniszterével.

16:25
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Jön az új közbeszerzési törvény

Lázár emlékeztetett, hogy az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat megszavazásával 2015. november 1-jétől új közbeszerzési törvény lép életbe, amely nagyobb átláthatóságot, nagyobb versenyt és könnyebb pályázati indulást tesz lehetővé.

16:27
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

37 milliárdos fejlesztés lesz, vagy mégsem

Az a cél, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem legyen a kizárólagos felsőfokú rendészeti és közigazgatási, valamint államtudományi képzést biztosító szervezet Magyarországon. Ehhez 37 milliárdos fejlesztést tervez a kormány, de Lázár szerint ennek csak akkor van, ha a kizárólagosság biztosítható.

16:31
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Olcsó gáz, olcsó áram és olcsó távhő

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató átvette a Főgáz ügyfeleit - tért át egy rezsitémára Lázár János. Elmondta, a közszolgáltatás területén további jelentős változások is várhatóak: a következő fél évben nem csak gáz-, hanem áramszolgáltatást is biztosít majd az állami szolgáltató.

Lázár János szerint a Főgáz eddig becsapta az embereket Fotó: Polyák Attila - Origo

Az olcsó gáz, az olcsó áram mellett olcsó távhőt is kíván az állami szolgáltatón keresztül a kormány biztosítani, ezért megindul az egyes önkormányzati távhőszolgáltatók állami hatáskörbe vonása - jelentette be a miniszter.

Mindez újabb rezsicsökkentést feltételez, már csak azért is, mert a Főgáz nagyobb gázmérőket szerelt fel a társasházakba, mint indokolt lett volna, magyarul becsapta az embereket, ezért a menedzsmentnek is viselnie kell a felelősséget - mondta egy korábbi témára visszautalva a miniszter.

16:32
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Új feladatot kap a Magyar Fejlesztési Bank

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) profiltisztítás elé néz Lázár János szerint, ami azt jelenti, hogy a bank csak a kiemelt nagy fejlesztésekre koncentrál majd. Meg arra, hogy a 2014-2020 közötti időszakban visszatérítse az uniós támogatásokat az érintett cégeknek. Ez a közvetítői tevékenység lesz a jövőben az MFB legnagyobb feladata.

16:34
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Jól teljesít a Magyar Posta

A Magyar Posta tevékenysége is téma volt a kormányülésen, és a beszámolók alapján Lázár azt mondta, hogy a postaliberalizációt a szervezet sikerrel vette, új piacokra lépett be - például állampapír-kereskedelem -, és a jövőben a postahivatalok ügyfélszolgálati pontokként is funkcionálnak majd.

16:37
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Megmentették a takarékszövetkezeteket is

Bár Demján Sándor nagyvállalkozó és mások is kritizálták a takarékszövetkezeti integrációt, de az Európai Bizottság sem talált szabálytalanságot, továbbá a magyar bíróságokon és az Alkotmánybíróságon is megnyerte a csatát a kormány ezen a területen.

Kilenc takarékszövetkezet "kihúzta magát" az integráció alól, közülük hét már csődbe ment - emlékeztetett Lázár, aki szerint az integrált takarékszövetkezeti rendszerben az emberek biztonságban tudhatják a pénzüket.

Ha nincs takarékszövetkezeti integráció, akkor csődhullám jött volna - jelezte Lázár. 

16:40
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nem Várpalotára viszik a veszélyes hulladékot

Nem Várpalotára viszik a zagyvaszántói veszélyes hulladékokat - mondta Lázár emlékeztetve, hogy Zagyvaszántóról 19 ezer köbméter veszélyes hulladékot szállítanak el 1,3 milliárd forintért. Most keresik a megoldást arra, hogy hová vigyék a hulladékot.

16:42
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Központi állami ügynökség intézi

Orbán Viktor nagyvárosokat érintő körútjáról is beszélt Lázár, aki bejelentette, hogy az ezeken bejelentett fejlesztésekhez egy központi állami ügynökség vásárolja majd fel a szükséges területeket.

16:43
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Béremelés a közalkalmazottaknak

A rendészeti ágazatban dolgozó közalkalmazottak mintegy 10 százalékos béremelésre számíthatnak két lépcsőben - ismertette a korábban bejelentett béremelés részleteit Lázár.

Lázár János közalkalmazotti béremelést is bejelentett Fotó: Polyák Attila - Origo
16:45
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenhétezren kaphatnak nyugdíj-kiegészítést

Varga Tamás, Rétvári Bence és Kovács Zoltán mellett Lázár János nyújtja be hamarosan a hadiárvák, hadirokkantak és hadiözvegyek helyzetének rendezésére szolgáló törvényjavaslatot.

Lázár erről azt mondta, a második világháború hadiárvái, hadiözvegyei jelenleg nem tartoznak bele a kárpótoltak körébe, pedig 17-18 ezer érintett él Magyarországon. Ők a tervek szerint havonta 8000-8500 forintos nyugdíj-kiegészítést kapnak majd a magyar államtól.

16:48
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nemzeti hatáskörbe a bevándorláspolitikát!

Szóba hozta Lázár János a bevándorlók kérdését is. Elmondta: a kormány célja az, hogy a bevándorlás kérdése nemzeti hatáskörbe tartozzon - erről beszélt kedden Strasbourgban Orbán Viktor kormányfő is.

A miniszter úgy vélte, ebben a kérdésben az elmúlt évtizedek legfontosabb vitája előtt áll az Európai Unió, ebben a vitában pedig - vélhetően - alátámasztja majd a kormány álláspontját a nemrég indult nemzeti konzultáció eredménye is.

16:51
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Halálbüntetés, három csapás

Szintén jelentős vitatéma a halálbüntetés lehetősége - folytatta Lázár, aki szerint fontos, hogy az erről szóló vita demokratikus és kulturált legyen.

Meghallgatta a kormány az igazságügyi miniszter jelentését a három csapás intézményének tapasztalatairól is - folytatta. Emellett a rendőrök számának növekedése is hozzájárult ahhoz, hogy nagyobb a közbiztonság ma Magyarországon.

Jelenleg 17-18 ezren vannak büntetés-végrehajtási intézetben Lázár szerint, ami - mint levezette - azt jelenti, hogy amíg bent vannak a börtönben, addig sem bűnöznek kint.

16:54
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Jelentés készül a mozgáskorlátozottakról

A mozgássérültek számára elérhető támogatásokról Lázár azt mondta, jár nekik használt lakásra 150 ezer forint, új lakásra pedig 250 ezer. A miniszter szerint azonban ez a szám túl kevés. 

16:56
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár az Origónak: az uniós szabályozás a baj

Az Origo kérdésére, miszerint hogyan kíván a kormány különbséget tenni a kormányzati terminológia szerinti megélhetési bevándorlók és a menekültek között, Lázár azt mondta, éppen az a baja a kormánynak az uniós szabályozással, hogy nem tud különbséget tenni. "Akármennyien jönnek, nem tudjuk őket visszatartani, visszafordítani."

Giró-Szász András ehhez hozzátette, hogy a statisztikák szerint a bevándorlók négyötöde olyan országból érkezik, ahol nem fenyegeti az életüket komoly veszély. 

16:59
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Gömöri elveszítette a bizalmat

Az Origo rákérdezett, hogy a kormány foglalkozik-e a paralimpiai bizottság elnökét, Gömöri Zsoltot övező botrányokkal, aggályos ügyekkel, de Lázár János szerint ezekbe nem kíván a kormány beleszólni.

Azt azért megjegyezte, hogy az illető sportvezető elveszítette a bizalmat, és felmerül a méltatlanná válás kérdése is.

17:01
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Németh Lászlóné lezárta magában

Németh Lászlóné áll a vizsgálatok elé, bár a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet - hangzott el a volt amerikai nagykövet könyvében említettekhez kapcsolódóan.

17:02
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Habony NAV-vizsgálatáról nem tudni

Nem tud a kormány sem Habony Árpáddal, sem pedig Szijjártó Péter miniszterrel szembeni vagyonosodási vizsgálatról - mondta Lázár egy kérdésre válaszolva.

Habony Árpád is szóba került a Kormányinfón Forrás: Origo
17:04
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyon figyel majd a Kehi a Várra

Amikor elkezdődik a Miniszterelnökség elhelyezése a Várban, vagyis a Karmelita kolostor átalakítása, akkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak kiemelten figyelnie, ellenőriznie kell a számlákat - mondta Lázár. 

17:05
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nem viccelődött a Corvinus ügyével Lázár

Elüthetné egy viccel Lázár a Corvinus Egyetem ügyét, de inkább komolyra fordította: fel sem merült, hogy a Corvinus diákjainak Hódmezővásárhelyre kellene járniuk majd a jövőben iskolába.

17:07
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Jó volna, ha valaki világos választ adna

A kormány semmilyen döntést nem hozott, ezért csak rosszindulatú pletykák a kertészeti kar elköltöztetéséről szóló hírek - mondta Lázár. Hozzátette: maga is várja, hogy végre valaki világos választ adjon ebben a kérdésben. 

17:09
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

A kórházigazgatók minden lépését figyelik

A kórházigazgatók sok kompromisszumot kötöttek az elmúlt 30 évben: a változó, sőt zavaros finanszírozási körülmények között mindent megtettek a működésért, de most új helyzet van, a központi irányítás miatt "minden lépésüket látja a kormány".

Lázár János a kórházigazgatóknak is üzent Forrás: MTI/Kovács Tamás
17:11
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Mecsetépítésről nem tárgyalt a kormány

A Kőbányára tervezett, végül elvetett mecsetépítésről kérdezték Lázárt, aki szerint a kormány nem tárgyalt még mecset építéséről, de ha a vallásgyakorlók kérik ezt, téma lehet a kérdés, napirenden lehet tartani. A kormányt nem keresték meg ilyen kéréssel, így nincs sem elutasító, sem elutasító hivatalos álláspont kormányzati szinten ebben a témában - állapította meg a miniszter.

17:14
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz juhászképzés a Ludovikán

Konszenzussal lehet csak elérni, hogy a korábban említett cél, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kizárólagossága megvalósuljon - tért vissza a korábbi témára Lázár. Jelezte, ez a 2015-ös tanévkezdést nem érinti, így lesz egy év, amíg ezt a kérdést rendezhetik, de nem más egyetemek rovására. A közszolgálati egyetem viszont nem fog a jövőben sem juhászokat képezni - fűzte hozzá.

17:18
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: akármit mondhatok a bíróságnak

Pert nyert a Direkt36 Lázár svájci útjaival kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy az utak tartalmi részéről is felvilágosítást kellene adnia, ha jogerőre emelkedik a bírósági ítélet - vetette fel egy kérdező Lázárnak.

A miniszter megismételte, amit korábban mondott: a bíróság ítélete után sem árulja majd el, kikkel találkozott ott. "A bíróság sosem tudja leellenőrizni a szavaim valóságtartalmát, hiszen mondhatom azt, hogy nem emlékszem, de mondhatok bármit arról, hogy kivel találkoztam" - magyarázta.

Szerinte idáig nem szabad eljutni, hiszen alapvetően bizalmi kérdés, kivel tárgyalt, de Lázár szerint a felesége sem hiszi el azt "a szubtrópusi" feltételezést, hogy "csajozni ment volna".

17:19
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Stabil a 2015-ös költségvetés

A 2015-ös költségvetés a kiadások visszafogásával és a bevételek növelésével összességében nagyon stabil - állapította meg Lázár János.

17:23
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász András szerint is stabil a büdzsé

A költségvetés stabilitását mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nemzetközi szervezetek javítottak is Magyarország megítélésén - fűzte hozzá Giró-Szász András.

Giró-Szász András pozitívan nyilatkozott a költségvetésről Forrás: MTI/Kovács Tamás
17:25
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

A reklámadó biztosan 5,3 százalék lesz

A kormány már nem foglalkozik a reklámadó kérdésével, mivel korábban döntött az 5,3 százalékos kulcsról, viszont arról még vita van az Európai Bizottsággal, hogy az adófizetési határ a 100 milliós bevételi értékhatárnál húzódjon-e, vagy az alatt. 

17:26
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Lehet büntetőügy is a gázórák miatt

Nem zárta ki a Főgáz menedzsmentjét érintő esetleges büntetőjogi kérdéseket sem Lázár János az általa említett gázóraügy miatt.  

17:27
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Kivizsgálják a közmunkásgate gyanúját

Közalkalmazottak, pedagógusasszisztensek kirúgása és közmunkásként való visszafoglalkoztatása ügyében Lázár jelezte: Orbán Viktor világossá tette, hogy a kormány számára az ilyesmi megengedhetetlen, ilyen nem történhet meg. Hozzátette: ez súlyos vád, kivizsgálják, hogy történt-e ilyen.

17:29
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Nehézséget jelent a Gripen kiesése

A magyar Gripen-gépet ért balesetről Lázár azt mondta, hogy Hende Csaba is elismerte, hogy a gép kiesése jelentősen megnehezíti a NATO-vállalásokat.

17:32
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Megint az Altus: tiltott pártfinanszírozás?

Az Európai Bizottság szerint teljesen rendben van Gyurcsány Ferenc cégének milliárdos értékű megbízása, de felajánlották, hogy utánanézhet a papírokban. Ezzel a lehetőséggel élni is kíván - mondta a miniszter az Altus Zrt.-re vonatkozó kérdésre válaszolva. Szerinte egyébként az EU-nak is érdeke, hogy tisztázzák: történt-e tiltott pártfinanszírozás ezzel, mert Lázár szerint felmerülhet ennek a gyanúja. 

17:35
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Szocialista fellegvárba is elmegy Orbán

Az összes megyei jogú városba ellátogat Orbán Viktor, így azokba is, ahol nem fideszes a polgármester vagy nincs közgyűlési többsége a kormánypártoknak - válaszolt egy kérdésre Lázár.

A miniszter elárulta, hogy a következő hetekben még Szolnokra és Székesfehérvárra látogat el a miniszterelnök, majd az ősszel folytatódó túrán Orbán Viktor felkeresi Szegedet, Salgótarjánt és Békéscsabát is.

17:39
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Kormányülés nélkül is lesz Kormányinfó

Az eddigiekhez képest gyorsan, alig több mint egy és negyed óra után véget ért a Kormányinfó, elfogytak a kérdések. A jövő héten nem lesz ugyan kormányülés, de Kormányinfó azért lesz, méghozzá jubileumi: a tizedik.