Vágólapra másolva!
A kormány hatékonyággal, kényelemmel és megállíthatatlan fejlődéssel indokolt, az ellenzék a szakmai egyeztetéseket, és a garanciákat hiányolta az e-kártya-törvényből. A vezérszónoki felszólalások végéig követtük az általános vitát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
21:27
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Pogácsás Tibor az előterjesztő

Az elektronikus személyit már 16 uniós tagállamban bevezették. Előnye, hogy éjjel nappali ügyintézést biztosít és megtakarítást jelent. Érvényességi ideje 6 év lenne. Az e-kártya technológiai megoldása korlátozza az adathozzáférést: minden állami szerv csak a rá vonatkozó adatokhoz fér hozzá. Az ujjlenyomat sem lesz hozzáférhető - kezdte a törvény ismertetését Pogácsás Tibor. 

21:29
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Elektornikus aláírás

Az elektronikus aláírás választható funkció lesz. Az ehhez szükséges szolgáltatást várhatóan a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) biztosítaná.

21:30
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Összerendelő nyilvántartás

Az összerendelő nyilvántartás a szakrendszerek titkos, kapcsolati kódjait tartalmazza. 

21:32
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Információbiztonság

Módosul az információbiztonságról szóló törvény. A nemzetbiztonsági és honvédelmi szerveket is érinti az átalakítás. A feladatellátás a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatban öszpontosul.

21:35
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Együttműködés

Az államtitkár a biztonsági eseményekre vonatkozó szabályozás változását is kiemelte. Az ágazati eseménykezelő központok megszűnnek, a jövőben egy központban működnek majd. Súlyos biztonsági esemény esetén, amikor a személyes adatok is sérülhetnek a Kormányzati Eseménykezelő Központ kötelezheti az érintett szerveket az együttműködésre. 

21:39
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Dunai Mónika a Fidesz vezérszónoka

A törvénymódosítások kapcsán nemes célkitűzésről beszél Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka. Az állam működésének a hatékonysága is javul - idéz az Alkotmányból, a technológia felhasználása a kormány kötelessége. Két fogalom, ami nem elválasztható egymástól: az elektronikus közigazgatás és az információbiztonság, vagyis az adatvédelem. Az adatok összekapcsolása tilalmának érvényesülnie kell - szögezte le. 

21:41
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

2002 óta tervezik

Az első tervek már 2002-ben elkészültek, de a szocilaista kormány nem lépett. Pedig az EU is ösztönzi az elektronikus adathordozókat. Észtországban már iskolai beiratkozás is intézhető a kártyával, a szavazást, népszámlálást is e-kártyával bonyolítják.

21:44
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

E-személyigazolvány

Az e-személyigazolvány adókártyaként és TAJ-kártyaként is működhet, a szolgáltatások folyamatosan bővülnének. Az előterjesztésnek egyelőre nem célja az adóazonosító és a TAJ-kártya megszüntetése. Az igazolványok cseréjére fokozatosan kerül sor. 65 év felett nem lesz kötelező.

21:46
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Egyetlen intézmény

A hatékonyság és az adatvagyon biztosítása érdekében egyetlen integrált intézményt hoznának létre.

21:49
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Bárándy Gergely, MSZP

Bárándy Gergely az MSZP vezérszónoka. Neki először Joda mester szavai jutnak eszébe: "Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld". Amikor a jegyzők még mindig kinyomtatnak mindent, mert csak ezt tartják biztonságosnak, akkor ott még tényleg csak a próbálkozás szintjén van a bevezetés.

21:53
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Elmaradt az érdemi egyeztetés

Az egyeztetésre mindössze 3 napot hagyott az előterjesztő, ami nemcsak jogszabályellenes, de érdemi észrevételek összegyűjtésére sem alkalmas. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének a véleményét sem mellékelte a kormány. A véleményét csak az újságokból ismerhetjük: azt hangsúlyozta, hogy a leolvasók szintjén is biztosítani kell az adatvédelmet.

21:57
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nemcsak a kényelemről szól

A kérdés az, hogy a kerületi és a kisvárosi rendelőkben is biztosítja-e a leolvasót a kormány úgy, hogy az adathozzáférés biztonságos legyen. Milyen technikai feltételekkel teremtik meg az adatbiztonságot és a célhoz kötöttséget? Mindez nem szerepel a törvényben és a nemzetközi példák sem megnyugtatóak - fejezte ki aggodalmát Bárándy Gergely. Az Egyesült Királyság például  épp a lehetséges visszaélések miatt állt el az e-kártya bevezetésétől. Németországban a leolvasókon keresztül sikeres támadás történt. Hollandiában 150 000 állampolgár adatát lopták el.

22:00
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: legyen önkéntes

Az MSZP nem szívesen adná meg az Orbán-kormánynak azt, hogy ilyen könnyen megvalósítsa a profilírozást. A rendőrségi törvény módosítása például nem célhoz kötött - fogalmazott Bárády Gergely, aki szerint a korábbi törvények sorába sem illik bele a mostani törvénymódosítás iránya. 

22:10
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

KDNP: nincs ok aggodalomra

Vejkey Imre, a kerszténydemokraták vezérszónokaként beszél. Az univerzális azonosító tilalmát nem töri át a javaslat - nyugtat meg mindenki. A felhatalmazások nem változnak, nincs szó biometrikus arcképazonosításról, a rendszerből csak azok az adatok olvashatók ki, amelyekre a törvények ma is felhatalmaznak. 

22:12
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: az időzítés nem optimális

A hármon napos véleményezési határidő cinikus és értelmetlen. Miért a költségvetési vita napjára hozták be? Vagy nem tudták, hogy ma lesz a költségvetés vitája, vagy az időzítés tudatos és nem akarják, hogy a szűk szakmán kívül bárki más tudomást szerezzen róla - vélekedett a Jobbik vezérszónokaként Staudt Gábor.

22:17
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az e-kártya nem egy bevett fogalom

A kormány előterjesztője és Vejkey Imre (KDNP) is úgy szólalt föl, mint akik ellenzéki kritikákra számítanak, gondolom a szakértői vélemények alapján. Staudt Gábor már az e-kártya elnevezést is kifogásolja. Szerinte az "e-kártya" Magyaroroszágon nem egy bevett fogalom.

Hogy fogja egy képzeletbeli adásvételi szerződés lebonyolítása esetén az eljáró ügyvéd ellenőrizni a kártyán lévő adatokat? - tette fel az életszerű kérdést a Jobbik vezérszónoka.

22:20
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Mi a garancia?

Mi a garancia arra, hogy a titkosszolgálatok nem fogják összerendezni az adatokat? Hiába írják le, hogy nem, ami technikailag megvalósítható, az meg is fog valósulni. A törvény indokolatlan hatalmat ad a kormány kezébe - véli a Jobbik. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is hiányolta a garanciális szabályokat. 

22:22
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Romlik az esélyegyenlőség

Az előterjesztő és a Fidesz vezérszónokának az állításával szemben nem javul, hanem romlik az esélyegyenlőség, hiszen a plusz szolgáltatásokat pénzért lehet megvásárolni és technikai eszközökhöz kötöttek. Nem biztos, hogy 5000 forintból megvalósítható: az csak egy becslés. 

22:24
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ujjlenyomat-adatbázisok

Időközben kiderült, hogy az ujjlenyomat-adatbázisok nem megbizhatóak. Az amerikaiak több millió adatot kezelnek. Számtalanszor fordult elő, hogy a kidobott személy ujjlenyomata hasonló volt, de nem teljesen azonos az elkövetőével, a hasonlóság miatt azonban téves gyanúsítások történtek - összegzett a jobbikos Staudt Gábor.

22:28
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP nem állított vezérszónokot

Varjú László függetlenként beszél. Őt személy szerint izgatja az e-kártya, de a törvény jelenlegi állapotában a kecskére bízza a káposztát. Az előterjesztés rengeteg kockázatot rejt magában, az összerendezés tiltását biztosan nem tudja jelenlegi formájában kezelni.

22:33
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

Rossz állam esetén komoly visszaélés

Az okmányirodák hátterére lehet támaszkodni, de a mostani előrelépés adatvédelmi szempontból túl nagy falat, különösen a kötelező ujjlenyomat. Itt ragaszkodni kell ahhoz, hogy abból ne építsenek központi adatbázist - idézte Péterfalvi Attilát. A törvény azonban igenis erre törekszik: 12 éves korban ujjlenyomathoz köti az e-kártyát. A rendőrséget pedig felhatalmazza, hogy azonosítás céljából összevethesse a két adatot. Ezt a fajta kiszolgáltatottságot senki sem akarja, a DK nem támogatja. A technikai megvalósítást viszont nem tartja lehetetlennek Varjú László, ebben a kérdésben vitába szállna Staudt Gáborral. 

22:39
május 27, 2015
Vágólapra másolva!

DK: Egy országot rabosítanának

12 éves korban a kötelező ujjlenyomat egy ország rabosításával ér fel: a módszert, amit eddig csak a  fogvatartottak esetén alkalmazhattak, most mindenkire kiterjesztenék. A Demokratikus Koalíció szerint az állampolgárok adatainak összegyűjtése a cél. Egy olyan országban, ahol a kormány az ellenzék megsemmisítésére törekszik nem rosszindulatú feltételezés arra gondolni, hogy az adatokat nyomásgyakorlásra akarják felhasználni. Az ujjlenyomat alkalmazása elfogadhatatlan, a DK ebben a kérdésben osztja a TASZ véleményét - melegedett bele Varjú László. Felszólalásával véget értek a vezérszónoki felszólalások. Köszönjük a figyelmet!