Simicska-barátság előtt és után: Orbán Viktor és a közbeszerzések

Események

Vágólapra másolva!
Valamennyi ellenzéki frakció szóvá tette Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi kijelentését, amelyben nem cáfolta a volt amerikai nagykövetasszony állítását, hogy a végső szót ő mondta ki a közbeszerzéseknél. A korábban a Közgép által elnyert M4-es építésének a leállítása, a műszaki tartalom visszabontása is kiváltotta a Jobbik és az MSZP tiltakozását. A devizahitelesek, a brókerbotrányok, a költségvetés, és a közmunka is téma volt. Követtük az ülést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
13:07
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Munkahelyeket szüntet meg közmunka

Szél Bernadett (LMP) állítása egy bizottsági ülésen hangzott el, és a Klik szerinte jogtalan gyakorlatára vonatkozott. Balog Zoltán miniszter vizsgálatot indított az ügyben. A korábbi korlátozást, ami a foglalkoztatás növeléséhez kötötte a közmunkások alkalmazását, megszüntették. A közmunkásként visszafoglalkoztatott közalkalmazottak 120-150 000 forintos fizetése így töredékére, 50-60 000 forintra csökkent. Az állami cégek és az önkormányzatok is éltek a lehetőséggel. Az LMP visszamenőleges vizsgálatot és kártalanítást követel.

13:11
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem érdek a visszafoglalkoztatás

A kormánynak nemcsak nem érdeke, de törvénytelen is a visszafoglalkoztatás - állítja Pogácsás Tibor államtitkár. A közmunkások nem szoríthatják ki a közfoglalkoztatottakat: nem tömeges jelenségről van szó. Az Ön állítása egyszerűen nem igaz. Ha tudomása van róla, akkor segítsen megtalálni ezeket az eseteket. Ha az LMP tiszteli az embereket, akkor nem ijesztgeti őket. Szél Bernadett megdöbbent a válasz hallatán. Az Ön által idézett törvénymódosítás sem pontos: az a közmunkások foglalkoztatásának szabott korlátot az állami intézményeknél.

13:13
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Cserbenhagyás

A szocialisták azt várták volna a kormánytól, hogy szakít az eddigi gazdaságpolitikájával, ami csak a legjobban kereső keveseknek teremt további lehetőségeket - mondta Burány Sándor. A helyzet még súlyosabb az után, hogy Orbán Viktor elismerte: egyeztetett a fejlesztési miniszterrel a közbeszerzések nyerteseiről. 

13:17
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP mindent megtesz

A költségvetés cserbenhagyta az egészségügyet, az oktatást, a szociális szférát és az önkormányzatokat. Az egyszázalékos szja-csökkenés a jól keresőknek havi 20 000 forint plusz jövedelmet hoz, de a szegényeken nem segít. Pont fordítva kellene lennie. Az MSZP törvénymódosításai a nettó bérek emelésére irányulnak. 

13:21
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az emlékezete hagyta cserben

Nem először hagyja cserben az emlékezete a szocialistákat, ezúttal Burány Sándort. Nem a 2016-os költségvetés, hanem az Önök által benyújtott 2008-2009-es költségvetés hagyta cserben az emberket. Pontosabban azt nem is Önök írták, hanem az IMF. Ha valami ártott a szegényeknek az a szocialisták politikája: a negatív GDP, a magas államadósság, az áfa megemelése és a magas infláció, ami a szegények adója  - reagált Tállai András. Egyértelmű, hogy a gazdaság területén előrelépés történt; ezt mindenki hamarosan érezni fogja.

13:25
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán őszödi beszéde

A felülről irányított közbeszerzéseket nyugodtan nevezhetjük a Fidesz őszödi beszédének. Nincs olyan nap, hogy ne kapnánk hírt a kormány és holdudvara korrupciós ügyeiről. Nem történt más, mint hogy Orbán Viktor bűncselekményekkel vádolta meg saját magát. Ha a miniszter maga döntött, akkor az offshore pénzek kiáramlásáért is ő felel - mondta Szilágyi György, a Jobbik képviselője. 

13:29
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A tét nagy

Az egykori amerikai nagykövet azt állítja könyvében, hogy a miniszterelnök személyesen követett el korrupciót. Ha Vida Ildikó meggyanúsítása esetén feljelentés megtételére szólította fel Orbán Viktor a NAV elnökét, akkor most neki is feljelentést kell tennie, különben le kell váltani - idézte Szilágyi Orbán Viktor szavait. 

13:35
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik ízlésére vall

A felszólalás a Jobbik ízlését mutatja: a pártnak nem ez az első hasonló felszólalása az Országgyűlésben - reagált Fónagy János. A döntéseket nem Orbán Viktor, hanem mindig az állami intézmények hozzák meg. A fejlesztési kormánybizottság pedig a fejlesztéspolitikáról és annak irányáról dönt, az egy milliárd feletti pályázatok esetén a költségvetés teherbíró képességét vizsgálja. A kormánybizottságban magam is részt veszek, higgye el, hogy így van - mondta.

13:39
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Családi csődvédelem

Az eljárást kizárólag az adósok indíthatják el, az állampolgárok felé az egyetlen elvárás, hogy őszintén feltárják a helyzetüket és együttműködjenek a pénzintézetekkel. 

90 napon túli, 500 000 forintot elérő tartozás esetén lehet kezdeményezni, 2-60 millió forintos adósság esetén. Első körben a lakásukat vesztett adósokat segítenék, a második évben már azokat is, akik még nem vesztették el a lakásukat, de veszélyben van az otthonuk - tájékoztatott Harrach Péter. 

13:47
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Rengeteg egyeztetés volt

A családi csődvédelem bevezetésének elhúzódását az érintett intézményekkel, többek között a bankszövetséggel való egyeztetéssel indokolta Rétvári Bence.  

Háromszakaszos lesz az eljárás: az elsőben a belépési limitet vizsgálják, és azt, hogy nem visszaélés-szerűen használják-e az intézményt. A második a tárgyalási szakasz, a harmadik a bírósági szakasz. Ezért fontos az igazmondás. A felek megtévesztése családi bűntettnek minősül - folytatta Rétvári Bence.

13:50
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Jövő héttől költségvetési vita

A jövő héten kezdődik a költségvetés vitája - jelentette be Tállai András. A költségvetés korai elfogadása segítség a gazdaság szereplőinek. Tállai Völner Pál (Fidesz) felszólalására válaszolt, aki felolvasta a jövő évben várható adócsökkentéseket.

13:53
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A bankadó is csökken

A háziorvosoknak elengedhetik az iparűzési adót. A döntést a helyi önkormányzatok rendeletben hozhatják meg. A bankadó csökkenésétől a hitelezés beindulását várja a kormány. Az elmúlt 10 év legrövidebb adótörvényét nyújtottuk be - mondta Tállai András. 

13:56
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nápolyt idézi a hulladékgazdálkodás

Nápolyban a maffia miatt, nálunk az elhibázott politika miatt összeomlóban a hulladékgazdálkodás. Heringes Anita és az MSZP új hulladéktörvényt vár; szerinte a katasztrófavédelem likviditáshiánytól szenved, és nem képes belépni a szolgáltatásba. 

14:02
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kihívás előtt a közszolgáltatás

A kormány elsősorban a lakosság és nem a szolgáltatók oldalán áll - reagált V. Németh Zsolt. A probléma a Zöld-Híd Kft.-t érinti, amelynél tartozás halmozódott fel. A katasztrófavédelem képes belépni ott, ahol erre szükség van.

14:05
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Áfa a tömegközlekedésben?

Sallai R. Benedek (LMP) a tömegközlekedés kiterjesztését várja az áfacsökkentésről. "Mikor tervezi a kormány a tömegközlekedés kedvezményes áfakörbe sorolását?" Az LMP a cafeteria juttatások közé sorolná és adómentessé tenné a tömegközlekedést.

14:11
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP beszállt az áfaharcba

Úgy tűnik az LMP is beszállt az áfacsökkentést követelők táborába. A cafeteria keretében már most is van lehetőség a tömegközlekedés támogatására, a kormány nem érvényesített áremelést a szektorban - reagált Tállai András. Áfacsökkentésre első körben az alapvető élelmiszerek területén kerülhet sor a kormány szándékai szerint.

14:15
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Újra lesz acélgyártás Diósgyőrben

Újra lesz acélgyártás Diósgyőrben, ami több szempontból jó hír: egyrészt a helyi képzett munkaerő nem vész el, másrészt a magyar hulladékacélt is fel tudja majd dolgozni a miniacélmű. Az elnevezés a kompakt technológiára vonatkozik, nem az acélmű méretére, ahol több tonna acélt dolgoznak majd fel - válaszolt Mengyi Roland (Fidesz) kérdésére Szabó László.

14:21
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ortutay Gyula Kollégium

Nincs jobb dolguk, mint hogy iskolák átnevezésével tematizálják és sokkolják a közvéleményt? - kérdezte Szabó Sándor (MSZP) ezúttal a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium ügyében. 

Ortutay pályája több szempontból is vitatható: három rendszert is kiszolgált, és bizonyos szempontból a helyezkedés nagymestere volt - indokolt Rétvári Bence.

14:26
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Közútfejlesztések

A közlekedésfejlesztések felgyorsítását nem rövid távú érdekek motiválják, hanem az, hogy bűn lenne veszni hagyni az uniós forrásokat. A kormány garantálja a régészeti feltárás és az örökségvédelmi szempontok érvényesülését. Higgye el, vigyázunk értékeinkre! - válaszolt Ikotity Istvánnak (LMP) ezúttal Tasó László.

14:29
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elektromos közlekedés

Völner Pál 150 új eletromos töltőállomás létesítését jelentette be. A Jedlik Ányos-terv az elektromobilitás elterjesztésére törekszik számos ösztönző bevezetésével. Az indirekt ösztönzők, mint a parkolási kedvezmény és a buszsáv használata, ősszel kerülhetnek a Ház elé - tudtuk meg Tállai Andrástól.

14:35
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szauron szeme a közmunkásokat figyeli

Kamerák helyett munkaszervezőket, értékteremtő munkát követelt Gúr Nándor a közmunkásoknak. A szocialista politikus emlékeztetett: Ózdon a Fidesz a Jobbikkal közösen döntött a kamerák kihelyezéséről, "összenő, ami összetartozik".

Pogácsás Tibor adatokkal cáfolta, hogy nem értékteremtő munka folyik a térségben: fóliasátrak kihelyezéséről, facsemeték ültetéséről számolt be. 

14:39
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Csigalassú vasútfejlesztés

Ander Balázs (Jobbik) a Pilisvörösvár–Esztergom vasútvonalon tapasztalható forgalomkorlátozásokra panaszkodott. Baross Gábor egykori vasminiszter mit szólna mindehhez? 

Az ideiglenes nyomvonalon a közlekedés június végéig folytatódik - ismerte el Tasó László. A lassú egyeztetések és az időjárás sem segített, ezért is lenne szükség a Jobbik támogatására a fejlesztések felgyorsításakor - utalt egy korábbi kérdésre az államtitkár.

14:45
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szentkirályi ásványvíz

A Szentkirályi ásványvizet egy tőkeerős olasz cég vette meg. Sallai R. Benedek (LMP) a túlzott vízkitermeléstől tart. "Miért nem lép a kormány a hazai vízbázis védelmében?" - kérdezte.

Tasó László biztosította arról, hogy a meglévő törvények és a vízkeretirányelv már most sem teszik lehetővé, hogy a természetes vízhozamot meghaladó mennyiségű vizet termeljenek ki.

14:53
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

A Simicska-barátságon túl

Már eddig is 60 milliárd forintba került a keményen dolgozó kisembereknek az M4-es. Miért a műtárgyak elbontásáról és nem a 4 milliárdos kilométerenkénti ár csökkentéséről döntött a kormány?" Hol van az ésszerűtlen pazarlás határa?" - kérdezte a Jobbikból Hegedűs Lórántné.

A kormány mindaddig kitartott a program mellett, ameddig az Európai Bizottság három kifogást nem fogalmazott meg. Az egyik egy OLAF-vizsgálat, a másik a kilométerenkénti magas ár, a harmadik a Szolnoktól keletre haladó szakasz megkérdőjelezése volt az unió részéről. Utóbbit a kormány nem uniós forrásból, de megépíti - válaszolt Lázár János.

14:58
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Diákparlamentek kritikái

A diákparlamentek jegyzőkönyvei pontos képet festenek az iskolák problémáiról. A diákok túlterheltek, testnevelés címén sportközvetítést néznek, és unatkoznak a délutáni kötelező foglalkozásokon - sorolta az LMP-s Ikotity István.

Az események sajtónyilvánosan zajlanak: nyilván ezeket november-decemberben is fel lehetett volna tenni, azóta eltelt fél év, de az interneten valóban most olvashattunk a jegyzőkönyvekről. 

A javaslatok nyomán az Emmi egy kis füzetkét készített - tájékoztatott Rétvári Bence. 

15:06
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Mi lesz a Cséry-teleppel?

Földbe vágott árkokkal, nagyüzemi módszerekkel szennyezték a talajt a XVIII. kerületi Cséry-telepen. Az árkokba teherautó-számra hordták az olajos iszapot. Az érintett állami cég 500-600 millió forintos támogatást is kapott. Mikor számolják fel a szennyezést? - kérdezte a szocialista Kunhalmi Ágnes.

Az eset nem most, hanem 2013-ban történt a 60 hektáros hulladéklerakó területén, az ügy jelenleg nyomozati szakaszban van, több mint 35 milliárd forint bírságot szabtak ki. A büntetőfeljelentést követően leváltották a cég vezetőit. A minisztérium a szennyezettség mértékét feltárta, és az egyelőre nem veszélyezteti a vízbázisokat - válaszolt V. Németh Zsolt.

15:12
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nemzeti parkok

Hogy kapják meg a nemzeti parkok az ígért "kártalanítást"? - Sallai R. Benedek (LMP) kérdése a területalapú támogatások összegének a csökkenésére vonatkozott. 

A támogatások egységesítése mindenkire vonatkozott - reagált V. Németh Zsolt, de a nemzeti parkok költségvetése ettől függetlenül 700 millió forinttal emelkedni fog. 

15:20
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elszabaduló törlesztőrészletek

Tukacs István az elszabaduló törlesztőrészletek kapcsán általános csalódásról számolt be: egyre több választó keresi meg az ügyben. Arra kérte a "historizáló hajlamú" Tállai Andrást, hogy ne elmúltnyolcévezzen.

Tállai András a kérdező és pártja rossz lelkiismeretéről, hibás emlékezetéről és a megvilágosodásról beszélt. Az MSZP akkor világosodott meg, amikor a kormány megtalálta a megoldást: azt megelőzően semmiféle elképzelése nem volt arról, hogy mit is kéne tenni. 

15:33
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Zárolták a Buda-Cash ügyfélvagyonát

Nem férnek hozzá a Buda-Cash ügyfelei a pénzükhöz, holott az ügyfélvagyon a törvény szerint nem képezheti a zárolható vagyon tárgyát - olvasott fel a törvényből a szocialista Bárándy Gergely. Mi a jogalapja annak, hogy ezt a vagyont, ami az ügyfelek soron kívüli kártalanítására van, lefoglalták?

Kontrát Károly azzal tért ki a válasz elől, hogy folyamatban lévő ügyekről nem tájékoztathat.

Bárándy felháborítónak tartja, hogy a kormány nem nevezi meg a jogalapot. Megkezdődtek az azonnali kérdések.

15:40
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hungária Értékpapír

Volner János (Jobbik) a Hungária Értékpapír károsultjairól és a kormány felelősségéről kérdez a felügyelet elmaradása miatt. 

Varga Mihály válaszol: a kormány legfontosabb célja az, hogy visszatérjen a bizalom. A Quaestor-törvény mellett két törvénycsomagot is elfogadott az Országgyűlés, a kormány gyorsan reagált. A Hungária ügyében előbb le kell folytatni a vizsgálatokat, csak utána látszik, mennyivel károsították meg az embereket, mekkora a megmaradt vagyon.

15:48
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Volt nagykövet "zavaros" visszaemlékezései

Mikor alakítják át a fejlesztési pénzek rendszerét úgy, hogy az ne a Fidesz holdudvarát szolgálja? - kérdezte ezúttal Schmuck Erzsébet (LMP) Orbán Viktor hétvégi kijelentése kapcsán. 

A téma fontosabb annál, mint hogy egy volt amerikai nagykövet zavaros visszaemlékezéseire alapozzuk a véleményünket - kezdte Lázár János. Az Európai Bizottság auditálja a források elköltését, a hibaarány 2 százalék alatt van Magyarországon, ami alacsonynak számít. Az egymilliárd forint fölötti pályázatok nyerteseit nézi meg a kormánybizottság. Négyszemközt semmiről sem dönt a miniszterelnök - mindennek az unió által jóváhagyott, bejáratott útja van, fogadjuk ezt el - kérte Lázár János. 

15:54
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Új Duna-híd: Kalocsa-Paks

A kormány 41 egyeztetést folytatott le a Kalocsa és Paks között épülő új Duna-hídról. Mind a 41 település támogatja. Lázár János sajnálatosnak nevezte, hogy az egyeztetéseken az ellenzék nem vett részt. A 40 milliárdos beruházás megvalósításához 3-4 évre van szükség.

Font Sándor (Fidesz) reméli, hogy végre mindenki belátja, van értelme a hídnak.   

16:03
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Azbesztbiznisz Várpalotán?

Egy kft. 18 nap alatt kapott engedélyt arra, hogy 27 tonna azbeszttel szennyezett veszélyes hulladékot lerakhasson a várpalotai Inotán. Mindig ilyen gyorsan dönt a környezetvédelmi hatóság, vagy csak akkor, ha 1,3 milliárd forintos közbeszerzésről van szó? - kérdezte a szocialista Gőgös Zoltán.

A szennyezett zagyvaszántói építési hulladék lerakásáról van szó: a kormány 18 lerakót vizsgált meg, hogy megtalálja a megfelelőt - reagált V. Németh Zsolt.

Önök se a várpalotaiakat, se a városvezetést nem kérdezték meg, tegnap a várpalotaiak világossá tették: elutasítják a törmelék lerakását - tájékoztatott Gőgös, és ismét feltette a gyorsaságra vonatkozó kérdést. 

V. Németh Zsolt: azért volt gyors a hatóság, mert erre volt szükség a szennyezés gyors elhelyezéséhez.  

 

16:12
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Bezárják-e a menekülttábort Debrecenben?

"A tegnapi miniszterelnöki látogatás fényében mi a minisztérium álláspontja a debreceni menekülttáborral kapcsolatban? Zárttá nyilvánítják-e a tábort? Visszaállítják-e a határőrséget? - kérdezte Kulcsár Gergely. 

A nemzetközi menekültügyi szabályokat betartjuk, akik veszélyben vannak, azokat befogadjuk, de azokat, akik csak élősködni akarnak Magyarországon, azokat nem - mondta Kontrát Károly. 2008 óta a rendőrség látja el a határőrizeti feladatokat. 

A déli határon özönlenek az országba a menekültek. Ha lesz uniós bevándorlói kvóta, a Jobbik a kérdésben népszavazást kezdeményez - reagált Kulcsár. 

Kontrát válaszában elmondta, hogy a nemzeti konzultációtól a lakosság felhatalmazását várják a cselekvésre.

16:22
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Mentősök kockázati pótléka

Az ország 18 bíróságán küzdenek havi 20 000 forintért a mentősök, hogy megkaphassák a kockázati pótlékot. A jogosultság feltétele, hogy a kockázat a munkában töltött idő 50 százalékában megvalósuljon. Ikotity István (LMP) azt kérdezi, a pótlék fedezetéhez szükséges nettó 1,5 milliárd forintot megadja-e a 2016-os költségvetésben a kormány.

A pótlékokat jogszabályok rögzítik. A mentősök havi 24 000 forint kivonulási pótlékot kapnak - derült ki Rétvári Bence válaszából. Az elmúlt 5 évben átlagosan 40 000 forinttal nőtt a mentősök bére, ami a duplája annak, mint amit ön kér.

16:28
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

M4 másodszor és utoljára

Az Abony-Fegyvernek szakasz építését 2013-ban úgy kezdték el, hogy pontosan tudták, az unió azt nem támogatja, önök mégis évről évre 10-20 milliárd forinttal megtoldották a beruházás támogatásának összegét - kezdte felszólalását a szocialista Bangóné Borbély Ildikó.

Nem lehet tankönyvből megtanulni biciklizni. Ön a politikai felszólalás módját megtanulta az ön mögött ülő úrtól. Nem tőle, a másiktól - mondta Fónagy, mire Mesterházy Attila felemelte a kezét. A kormány azért kezdte el a beruházást, mert bízik abban, hogy az belső forrásból megvalósítható. 

Bangóné reméli, hogy a csökkentett műszaki tartalom nem azt jelenti, ami az újságokban van. 

16:36
május 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ön nemcsak demagóg, de cinikus is

Ön nemcsak demagóg, de cinikus is, amikor a halállal érvel. Tisztában vagyunk a helyzet súlyosságával, de 60 másodperc kevés arra, hogy én önt a műszaki tartalomról tájékoztassam, nemhogy megtanítsam. Köszönöm a Fidesz-frakció figyelmét - vágott vissza Fónagy János. Vége az azonnali kérdéseknek. Köszönjük a figyelmet!