Vágólapra másolva!
Rövid, de éles szópárbaj alakult ki a szlovén, magyar, olasz katonai együttműködés kiszélesítése kapcsán az Iszlám Állam elleni fellépésünkről kormány és ellenzék között. Kósa Lajos bírálta az ellenzék "zavaros" álláspontját. Követtük a vitát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül12 bejegyzés
10:02
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Hende Csaba az előterjesztő

Lezsák Sándor ülésvezető elnök megadta a szót a miniszternek. Humanitárus, békefenntartó feladatokat is ellát a kötelék, elsősorban Közép-Európában és Délekelet-Európában, de elméletileg Európán kívül is bevethető. A kötelék Koszovóban és Afganisztánban már teljesített szolgálatot.

10:05
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Ma már nem korszerű a szervezet

A közös alakulat csatlakozik a NATO olaszországi hadtestéhez, ezért szükséges a megállapodás megújítása. Kiszélesedik a bevetési kör: többnemzeti kiképzésre is alkalmasnak kell lennie. 

10:06
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Az olaszok parancsnoksága alatt

Az olasz a vezető nemzet. A kötelékhez más nemzetek is csatlakozhatnak, akár ad hoc módon, esetenként is részt vehetnek benne. 

10:10
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Demeter Márta az MSZP vezérszónoka

A megállapodás célja egy könnyű lövészdandár létrehozása - kezdte felszólalását a szocialisták vezérszónoka. A megállapodás nem pontosítja előre a felajánlott képességeket: arról a felek minden évben újra egyeztetnek.

10:12
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Nőnek a biztonságpolitikai kihívások

A növekvő biztonságpolitikai kihívásokra a képességek megosztásával és csoportosításával lehet hatékony válaszokat adni. Ehhez elengedhetetlen, hogy a Kormány biztosítsa a megfelelő ráfordításokat. Fontos, hogy a Kormány a magyar emberek biztonságát a védelmi feladatokat ellátó katonák elismerésével segítse. Az MSZP reméli, hogy az életpályamodell nemcsak ígéret marad.

10:14
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Elengedhetetlen fejlesztések

Harci helikopter képességünk megszűnt és a szállítóhelikopterek beszerzése sem tűr halasztást. Az MSZP mindazonáltal támogatja a háromoldalú megállapodás megújítását - mondta Demeter Márta. 

10:17
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Bana Tibor következik

A Jobbik vezérszónoka annak jelentőségét hangsúlyozta, hogy a közös szárazföldi haderő a jövőben az EU, az ENSZ és a NATO kötelékében korlátozás nélkül bevethető lesz. A Jobbik nem támogat olyan hadműveleteket, amelyek idegen érdekeket szolgálnak: az Iszlám Állam elleni kurdisztáni misszió nem érdekünk, mert ezzel mi is célpontokká válhatnánk.

10:21
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik nem támogatja

A Jobbik nem akar jó pontokat szerezni az Egyesült Államoknak és elutasítja a megállapodás kiszélesítését, mert nem fogadja el a feltétel nélküli NATO irányítást. 

10:25
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: zavaros az ellenzék

Vége a vezérszónoki körnek. A Fidesz frakcióból Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke kért szót. Örül, hogy az MSZP támogatja a megállapodás megújítását. Amiben nincs vita kormány és ellenzék között az az, hogy az ukrajnai katonai szerepvállalásból ki kell maradnunk. Szerinte az ellenzék hozzáállása összezavarhatja a nézőket. Kósa Lajos bízik benne, hogy az Iszlám Állam elleni misszióban való részvételünkről még lesz alkalom vitatkozni az Országgyűlésben - mondta. Farizeusnak nevezte a magát kereszténynek valló Jobbik álláspontját az Iszlám Állam elleni fellépés elutasításáról.

10:27
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Harangozó: az MSZP álláspontja egyértelmű

Demeter Márta senkit sem zavart össze - reagált Kósa felszólalására Harangozó Tamás. Annyit mondott, hogy a felkészültségünk korlátokat szab a magyar haderő bevethetőségének. Erre a kérdésre várnak megnyugtató válaszokat - mondta a szocialista Harangozó Tamás. 

10:30
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Bana Tibor is reagált

A Jobbik szerint épp Kósa felszólalása tért el a tárgytól, amikor a Jobbik karácsonyi keresztállításáról kezdett beszélni. A párt szerint a kormány álláspontja Ukrajnával kapcsolatban nem egyértelmű. Az Iszlám Állam elleni fellépést pedig a Jobbik semmiképp sem tudja támogatni - ismertette pártja álláspontját Bana Tibor. 

10:32
március 04, 2015
Vágólapra másolva!

Hende Csaba nem válaszolt

A honvédelmi miniszter nem kívánt válaszolni az ellenzék által felvetett problémákra. Ezzel véget ért a vita. Köszönjük figyelmüket!