Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Parlamenti vita az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményről

Események

Vágólapra másolva!
Az LMP és a Jobbik szerint a Transzatlanti Befektetési és Kereskedelmi Partnerségről szóló tárgyalások a multinacionális nagytőke és a tagállamok közti hatalmi harcról szólnak. A tárgyalások tétje a fenntarthatóság és szuverenitásunk megőrzése. A két párt az Európai Unió és Kanada közt már aláírt CETA egyezményre hivatkozott, amely, szerintük végveszélybe sodorta GMO-mentességünket. Az ellenzéki pártok másik ellenérve a titkosítás. Ha valami titkos, abból nem sok jó sülhet ki, márpedig az Európai Bizottság és Magyarország nemcsak a vélt hátrányokat-, de a vélt előnyöket bemutató hatástanulmányokat is titkosította. A kormánypártok, a baloldal és a liberálisok szerint a világkereskedelem megállíthatatlan növekedése miatt nincs alternatívája a tárgyalásnak. A tárgyalások célja a szabadkereskedelem összeegyeztetése az európai értékekkel. Követtük a vezérszónoki felszólalásokat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
10:51
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Ismertetik a vita menetét

Navracsics Tibor az Európai Bizottság képviselőjeként 15 percben időkereten kívül szólalhat fel a vitában. 

10:52
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az LMP időkerete megduplázását kérte

Az LMP időkerete megduplázását kérte, így 50 percben szólalhat fel. 

10:54
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter a kormány képviselője

A külgazdasági és külügyminiszter megköszönte a téma napirendre tűzését. 

10:55
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Zajlanak a tárgyalások

Végeredményekről még nem lehet beszámolni, mivel még folynak a tárgyalások, ezért korai végleges véleményt megfogalmazni - szögezte le Szijjártó a vita elején. 

10:58
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A világkereskedelem dinamikusan nő

2008 óta a világkereskedelem kétszerese a világtermelés kibocsátásának. A fejlődő országok külkereskedelme jelentősen nőtt: mára eléri az 50 százalékot. Kína átvette a vezető szerepet, a világ exportjának 11 százalékát adja. 

11:01
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A régiós kereskedelem is nő

Az ázsiai országok külkereskedelmének 50 százaléka egymás között zajlik, a növekedés az USA és az EU kereskedelmének a rovására ment. Európa a világkereskedelem egyharmadát bonyolítja ma.

11:08
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Regionális kereskedelmi megállapodások

A világkereskedelemben nőtt a regionális kereskedelmi megállapodások jelentősége. A Csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezeti megállapodás megelőzi az USA Európai Unióval folytatott tárgyalásait. A Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP), az APEC, a Kína és az Egyesült Államok közötti partnerség tükrében végre az Európai Unió is felismerte a regionális együttműködések jelentőségét. 

11:12
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU részvételével

Az EU részvételével is egyre több megállapodás születik: ezeknek a sorába illik az EU-USA Transzatlanti megállapodás. A megállapodás lehetősége 2011. novemberében merült fel és az Unió 2013-as jelentése alapján az Európai Bizottság 2013-ban kapott felhatalmazást a tárgyalásokra. 

11:14
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Eddigi tárgyalások

Eddig három területen folytak tárgyalások. Magyar kérésre lasították a vámlebontási menetrendet. A szolgáltatások kereskedelme esetén az Egyesült Államok keveselte az uniós tagállamok ambícióját. A közbeszerzések liberalizációját viszont az USA kevésbé támogatja. 

11:16
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Előnyök

A kereskedelmi és szabályozási akadályok lebontása jelentheti a legnagyobb előnyt Európa számára - tájékoztatott Szijjártó Péter.

11:18
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az Unió konzultációt indított

A nyilvánosság követelésére az Európai Unió konzultációt indított. Az Európai Tanács iránymutatásában offenzív célokat és deffenzív érzékenységeket fogalmazott meg. 

11:21
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Jövőbeni menetrend

2015-ben három tárgyalás lehet. Az érzékeny kérdésekre nyár után kerülhet sor. A tárgyalások nyolcadik fordulója februárban volt: politika kérdésekben nem történt előrelépés. Az USA a modern állattartás lehetőségeinek megteremtését kérte. Itt jeleztük GMO érzékenységünket; az EU pedig az amerikaiak által használt fogalom tisztázásának a szükségességét hangsúlyozta.

11:25
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Magyar érdekek

Magyarország nyitott gazdaság. Termékeink 80 százaléka az EU-ba irányul: itt 10 milliárd eurós a többletünk. Az Egyesült Államok irányába is rekordot döntött a magyar export 2014-ben. Külkereskedelmi többletünk 2010 óta az ötszörösére nőtt, 1,6 milliárd dolláros többletet realizáltunk. Az USA-nak nyújtott exportkedvezmények következtében élesedhet az Unión belüli verseny. 

11:28
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A GMO-mentességről nem tárgyalhat az Unió

Az emberi és állati egészség és fogyasztóvédelmi szabályok fellazítása nem képezhetik a tárgyalások tárgyát. A közszolgáltatások esetén is érvényben maradnak a nemzeti szabályok. Az Unió tárgyalási mandátuma nem terjed ki a GMO mentességre. 

11:30
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Vitarendezés

A befektetési megállapodások esetén óvatosságra van szükség. Az Európai Unió szerint a beruházó és az állam közti vitarendezés csak a beruházó letelepedése után jöhet szóba. Magyarország is jelezte, hogy nincs szükség új eljárásokra. 

11:33
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A megállapodást ratifikálni kell

Ha lesz is megállapodás, azt a nemzeti kormányoknak és az Európai Parlamentnek ratifikálniuk kell. Nem szabad kedvezőtlen megállapodást aláírni, de az Európai Unió nem zárkózhat be. Magyarország fontosnak tartja az átláthatóságot és a nemzeti érdekek megjelenését a megállapodásban.  

11:36
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor következik

Tíz év óta először fordul elő, hogy az Európai Bizottság egy tagja felszólal az Országgyűlésben - kezdte Navracsics Tibor, aki, mint mondta, egyetlen szempontból, az aggodalmak eloszlatása szempontjából kíván beszélni. A legnagyobb félelem az, hogy az Európai Bizottság, visszaélve tárgyalási mandátumával, kiszolgáltatja Európát és a tagállamokat az Egyesült Államoknak. 

11:37
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Tartalmi és intézményi garanciák

Az Európai Bizottság mandátumát tartalmi és intézményi garanciák korlátozzák. A kritikus kérdéseket minden esetben a tagállamok elé kell vinnie és az Európai Parlamentttel is egyeztetnie kell.

11:43
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Érzékenységek

A hatástanulmányok szerint az egyezmény Magyarországnak 15-20 százalékos exportbővülést, 20-30 000 új munkahelyet és GDP növekedést is hozhat. A mezőgazdasági termékek esetén azonban érdeksérelem lehet Európa és Amerika között. Az Európai Unió ugyanakkor leszögezte: meg kívánja védeni az európai modellt és az európai értékeket. 

Az egyik ilyen érték  az Európai Unió állat-, és növényegészségügyre vonatkozó, WTO-ban is rögzített szabályai és garanciái. A másik a kultúra és a közszolgáltatás szabadkereskedelemtől elzárt területei. A közszolgáltatások területének definiálása tagállami hatáskörbe tartozik - tájékoztatott Navracsics Tibor. 

11:48
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az EB honlapja nyilvános

Az Európai Bizottság honlapján a tárgyalások nyomon követhetők. A tagállamok ellenőrzési jogosítványaikat a folyamat végén is gyakorolhatják. Fontos intézményi garanciát jelent, hogy az egyezmény nem léphet hatályba a nemzeti, regionálsi vagy tartományi parlamentek hozzájárulása nélkül - összegzett Navracsics Tibor. 

11:52
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt a Fidesz vezérszónoka

Németh Zsolt szerint a TTIP megosztja a közvéleményt: egyesek messianisztikusan szorgalmazzák, mások ördögtől valónak tartják. A két szekta képviselői megtalálhatók a magyar parlamentben is és furcsa koalíciókat hoz létre. Ideje véget vetni a vallásháborúnak! - kezdte Németh Zsolt, és racionális megközelítést javasolt. 

11:53
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Érdekeink szerint befolyásolni a folyamatot

Érdekeink szerint befolyásolni a folyamatot: ez a magyar kormány hozzáállása. A két régió között a szabályok harmonizációja jelentősen befolyásolja életünket, és legfontosabb partnerünk Németország életét is. 

11:54
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Vétójoggal fenyegetőzni nem érdemes

Vétójogunkkal túl gyakran fenyegetőzni nem okos dolog, mert nevetség tárgyává tesz bennünket és elveszítjük befolyásunkat. 

11:56
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Választott bíróságok

A választott bíróságok lehetőséget, sokszínűséget is teremthetnek, nem biztos, hogy ezen bukik a megállapodás - fogalmazott Németh Zsolt.

11:58
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Átláthatóság és konzultáció

A vitarendezési eljárásról 2014-ben az Európai Bizottság konzultációt indított: 150 000 vélemény érkezett, ami alapján megalapozottnak nevezte a vitarendezés körüli aggodalmakat. 2015-ben további konzultációk lesznek.

12:01
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A TTIP tudatosságra koncentráljunk!

Ideje a gazdasági érdekeket külpolitikánk középpontjába állítani. Ne a szeret-nem szeret vitára pazaroljuk az időt, hanem a TTIP tudatosságra koncentráljunk, mert csak így tudjuk kihasználni az egyezmény előnyeit. 

12:06
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Fenntarthatóság

Fontos kérdés, hogy milyen egyezmény születik. Németh Zsolt arra kérte a kormányt, hogy a fenntarthatóság mentén tárgyaljon. Az így létrejövő világban a társadalom tagjai jól érzik majd magukat, nem hajszol bele senkit fenntarthatatlan helyzetekbe és a harmadik országokkal is harmonikus partnerség alakulhat ki.

12:09
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Tóth Bertalan az MSZP vezérszónoka

A megállapodásnak nemcsak itthon, de az Európai Unióban is vannak ellenzői. Ennek oka a tárgyalások titkossága, amin az Unió változtatni kíván, de továbbra is nagy a bizonytalanság. A kormány által megrendelt hatástanulmányokat épp Navracsics Tibor titkosíttatta, ami fokozta a bizonytalanságot - mondta Tóth Bertalan.  

12:11
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A külpolitikát belpolitikára használja a kormány

A kormány nyilatkozatai is fokozták a bizonytalanságot. Orbán Viktor először a megállapodás mielőbbi megkötését sürgette, később Rogán Antal már a magyar belügyekbe történő illetéktelen beavatkozásokról beszélt. A szocialisták szerint a kormánynak meg kell értenie, hogy nem használhatja a külpolitikát belpolitikai célokra. 

12:15
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Választott bíróság

A civilek aggodalmát fokozta, hogy a paksi bővítésnél választott bíróságot fogadott el a kormány. A GMO-mentesség és egészségügy területén a civilekkel is konzultálni kell: nem lehet csak a gazdasági szereplőkre korlátozni a konzultációt.

12:18
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A versenyképesség a legnagyobb kihívás

Az Egyesült Államok mezőgazdasági szereplői hatalmas versenyelőnnyel rendelkeznek. Hatalmas kihívást jelent, hogy a versenyképesség számos területen sérül Magyarországon. Tóth Bertalan itt felsorolta a trafikmutyit, az agrármutyit, a Közgép hegemóniáját, az uniós források irányított felhasználását, az irányított reklámbeszerzéseket, a nem szabad közbeszerzéseket, a MET kiváltságait. 

12:24
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Trójai faló?

Elfogadhatatlan lenne számunkra, ha a magyar kormánynak az amerikai választott bíróság döntésének kéne alávetnie magát - ismertette a kereszténydemokrata állaspontot Vejkey Imre.  

12:27
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Piacnyitás

Magyaroszág legfontosabb mezőgazdasági termékeink esetén lassította a vámlebontást és hosszabb alkalmazkodási időt kért. A szövetségi szint alatti közbeszerzések esetén nem indult érdemi- csak technikai tárgyalás az USA-val; ezek is nagyon lassan haladnak. 

12:29
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Lelassultak a tárgyalások

Az EU-ban és az Egyesült Államokban zajló választások miatt lelassultak a tárgyalások, azok csak 2015 második felében élénkülhetnek meg. 

12:32
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A KDNP a részletek ismeretében támogatja

A kereszténydemokraták azt szeretnék, ha a magyar szereplők ugyanolyan előnyökhöz jutnának, mint európai és amerikai partnereik - összegzett Vejkey Imre.

12:35
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: a gyarmatosítás utolsó állomása

Egyeztetett globális hatalmi fellépésről van szó, amelyet a nagyvállalatok hatalmas lobbierővel már 1990 óta támogatnak. Ennek megfelelő a propaganda is. Az Európai Unió csak pozitívumokat említ: a korlátok megszüntetését, a GDP növekedését és a munkanélküliség megszünését hangsúlyozza. 

12:38
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Beruházásvédelmi egyezmény

Multinacionális, profitorientált vállalatok választott bíróságokon perelhetik majd Magyarországot. GMO cégek bíróság elé vihetik a magyar állam GMO-mentességét. Verespatak kapcsán egy kanadai társaság kártérítést követelhet Romániától, mert tiltja a cionidos technológiát. A Philip Morris azért perelte be Ausztráliát, mert egészségügyi okokra hivatkozva korlátozta a dohányzást - sorolta a várható következményeket Gyöngyösi Márton, a Jobbik első vezérszónoka. 

12:41
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Amerika nem írt alá számos egyezményt

Az aggodalmakat fokozza, hogy Anmerika számos nemzetközi egyezménytől távol maradt: így nem tiltja a hulladék exportját és még számos dolgot, amelyeket Európa országai és az Európai Unió is aláírtak. Mivel nincs önálló európai külpolitika az amerikaiak befolyásszerződésről van szó - állítja a Jobbik.

12:44
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Mégis kinek az érdeke?

Az amerikai tárgyalópartnerre a legnagyobb nyomást a GMO cégek gyakorolnak, akik nem tudják elfogadni a tiltást - idézte a Föld barátai civil szervezet álláspontját a Jobbik második vezérszónoka és európai parlamenti képviselője Balczó Zoltán. Csath Magdolna közgazdás szavai szerint, ha beengedjük a csirkék ketrecébe a farkasokat, akkor nem kétséges, hogy mi történik majd. 

12:48
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

A cél az európai sztenderdek enyhítése

A Jobbik szerint az európai sztenderdek gyengülése várható. A Fidesz támogatja: az Európai Parlamentben Szájer József gyors előrelépést sürgetett. A ratifikálás csak a tárgyalások lezárása után merül fel, de ez nem feltétlenül jelent vétójogot. Akárcsak a termőföld és a menekültügy esetében szembekerülünk az Unióval és végül rajtaveszthetünk.

12:50
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: A kizsákmányolás nem érdekünk

A globális cégek és a nemzetállamok közti konfliktusról van szó: egy lassított puccsról. Ezt már Schiffer András, az LMP vezérszónoka jelentette ki. Jó a nagyvállalatoknak, az Unió magországainak, de rossz a kicsiknek és Kelet-Európának. Rossz válasz a 2008-as gazdasági válságra. A profitérdek nem előzheti meg az emberek érdekét.

12:56
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU széthullásához vezethet

Egy ENSZ tanulmány szerint 600 000 munkahely elvész és csökkenni fog az emberek bére. A szolgáltatás-liberalizációt 2000-ben sikerült megállítani. A NAFTA, az első hasonló megállapodás, Mexikónak előnyöket nem-, csak egy bűnözéstől és nyomortól elborított társadalmat hozott. 

Nem szokványos vámlebontásról van szó, hanem minden akadály lebontásáról. A CETA, azaz a Kanada és az Európai Unió közti kereskedelmi megállapodás már ratifikálásra vár: az egyermény szerint tudományos érvekkel védhető csak meg GMO-mentességünk. Schiffer a megállapodás megvétózását követete. Az USA és az EU 30 évre titkosít mindent. Beszédes, hogy az EU nyolcszor egyeztetett a civilekkel, de több mint százszor a lobbistákkal. Egy lefelé húzó szabályozási verseny indult el, ami mindenhol a szabályok és jogok lazítását okozza a természet és az emberek rovására. 

13:01
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Megszűnik a politika

A választott off-shore bíróságok megszüntetik a helyi gazdaságokat és a helyi politikát is: kérdéses, hogy egyáltalán szükség lesz-e politikusokra. A jövőbeni szabályokat innentől azzal az USA-val kell először megvitatni, amelyik nem írta elő se a Kiotói-, se a Stockholmi-, se a Bázeli Egyezményt, mielőtt azokról a kormányok saját legitim intézményeikkel egyeztetnének.

Növényvédő szerek, hormonkezelt marha, klónozott csirke áraszthatja el Európát. A gyógyszercégek gátolják majd a szegény országok olcsó generikus gyógyszerekhez való hozzáférését. Schiffer András szerint a tervezett megállapodás egyenlőtlen versenyt teremt számunkra.

13:03
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Gyenge a külpolitikai cselekvőképességünk

A TTIP függőség és a paksi energiafüggőség nem kiváltja, hanem erősíti egymást. Külpolitikai cselekvőképességünk megerősítése nélkül nem tudjuk csökkenteni kiszolgáltatottságunkat. Schiffer András azt kérte a kormánytól, hogy a görögökhöz hasonlóan mondja ki: sohasem fogjuk támogatni a megállapodást. 

15:17
február 26, 2015
Vágólapra másolva!

Civilizációs kérdésről van szó

Szelényi Zsuzsanna független képviselő szerint a TTIP valóban az egyik legfontosabb téma ma Európában. Civilizációs kérdésről van szó. Európának az az érdeke, hogy egy demokratikus országgal integrálódjon, mert ha az USA-val nem tudunk megállapodni, akkor senkivel sem. Egy jó TTIP Európának és Magyarországnak is előnyös, ha a kormány feladja a korrupciót és a növekvő államkapitalizmust - hangsúlyozta Szelényi. Felszólalásával véget ért a vezérszónokok köre. Köszönjük figyelmüket!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről