Oda a kétharmad, elszámoltat az Országgyűlés

Események

Vágólapra másolva!
A kétharmad elvesztése és a magyar külpolitika is téma volt az Országgyűlés plenáris ülésén. Kósa Lajos szerint a veszprémi választási vereség nem hoz trendfordulót. Szijjártó Péter a növekvő terrorveszély miatt az ellenzék támogatását kérte. Az MSZP frakció nevében végre megszólalt Mesterházy Attila. Ez történt az ország házában.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
12:01
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Emelkedik a terrorveszély

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a világban zajló változások egy drámai következményéről beszél, ami a terrorfenyegetettségi szint megerősödése. 

12:03
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam tevékenysége

A miniszter az Iszlám Állam kegyetlenségeit sorolja. A keresztények elleni szisztematikus fellépés folyik - utalt 21 kopt keresztény kivégzésére Egyiptomban. Családtagjaikat a magyar kormány 500 euróval támogatta - jelentette be. A magyar kormány nemzetközi bírósági vizsgálatot kezdeményezett.

12:06
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Szövetségeseinkkel is együttműködünk

A kurdisztáni katonai stabilitáshoz is csatlakoznánk - mondta Szijjártó. A kormány az ellenzéktől is várja a javaslatokat arról, hogy hogyan csatlakozzunk az Iszlám Állam elleni harchoz.

12:10
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik emelte fel először a szavát

Az ISIS és az Iszlám Állam tevékenysége nem most kezdődött: a Jobbik szólalt fel először ebben a kérdésben. A szélsőséges Iszlám oka a Nyugat politikája - mondta Gyöngyösi Márton.

12:13
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Mesterházy: miért nem mond le?

Mesterházy Attila szerint Szijjártó Péter nem arról beszélt, amiről kellett volna: a lemondásáról. Szijjártó kiirtotta az elemzésen alapuló külpolitikát, és olyan szerencselovagokat hozott helyzetbe, mint Kiss Szilárd. Az MSZP szerint véget kell vetni az elszigetelődésnek. 

12:16
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Schiffer: Több Európára van szükség

Honnan kap ez a terrorszervezet pénzbeli és katonai utánpótlást? Ezt kell az Európai Uniónak kiderítenie.  Biztonságpolitika kérdésében több Európára van szükség - ismertette az LMP véleményét Schiffer András. Önök terrorizmus elleni nemzeti stratégiát ígértek, helyette a bevándorlókkal szembeni hecckampányt indították el, amit abba kéne hagyni - mondta.

12:18
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szigetelődtünk el

Németh Zsolt szerint Merkel és Putyin látogatása egyértelműen bizonyítja, hogy nem szigetelődött el a kormány. Az Országgyűlés várja a külügyminisztérium megkeresését a katonai szerepvállalásunkról való egyeztetés érdekében - mondta Németh Zsolt.

12:24
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a napirend előtti felszólalások

6,7 millió eurót, összesen 2 milliárd forintot költött ingatlanvásárlásra a Magyar Művészeti Akadémia - ismertette a még tavaly megjelent kormányrendelet részleteit az LMP felszólalója. Ikotity István szerint ismét a vitatott, részben a közszereplő Giró-Szász András rokonához köthető cég volt az ingatlanközvetítő. Az épület sokszorosa az Alapítvány által eddig  használt területnek, ráadásul rossz állapotban van. Ez alatt a lakosság nagy része nem fér hozzá a kulturális javakhoz. 

12:28
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Az MMA közfeladatokat lát el

Hiába kapta meg a Vigadót a Magyar Művészeti Akadémia, az nem alkalmas az alapítvány köztestületének elhelyezésére - szögezte le válaszában Rétvári Bence. Az ingatlanvásárlással a magyar állam jól járt, mert egy kultikus épület, a korábbi MÚOSZ-székház került a birtokába, mondta az államtitkár.

12:36
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

KDNP: Nem szegényellenes a kormány

A kereszténydemokrata Szászfalvi László Ferge Zsuzsát idézi, hogy bizonyítsa, az MSZP kormányon semmit sem tett a rászorulók védelmében. A szocialista frakció ennek ellenére rosszindulatú kampányban igyekszik szegényellenesnek beállítani a kormányt. A szegénységgel veszélyeztetettek száma negyed millióval csökkent a kormány politikájának köszönhetően - állítja Szászfalvi.

12:37
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Rétvári egyetért

Rétvári Bence négy és fél év után arra kérte az ellenzéket, ismerje el, hogy a munkahelyteremtés az egyetlen értelmes szegénységellenes politika. A minimálbér-emelés is egyértelműen a Fidesz-kormányokhoz kötődik. Az MSZP ezzel szemben a segélyezésben érdekelt, cserébe szavazatokat vár.  

12:43
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

"Híd a mellébeszélés világába!"

Mirkóczki Ádám Rétvári Bence múlt heti válaszára utal címadásában. A Jobbik a Híd a munka világába uniós program forrásainak visszás felhasználásával kapcsolatban interpellálta a kormányt. Miért védik Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, akit azóta miniszteri biztossá nevezett ki Orbán Viktor? A kormány bármilyen szintű lopást hajlandó eltűrni a kisebbségi szavazatokért? A program résztvevői több százezres fizetéseket kaptak és ésszerűtlen költekezéseket hajtottak végre eddig 600 millió forintért, de a projekt 5,2 milliárdos. Megvárják, míg a további 4,5 milliárdot hasonló módon költik el? 

12:48
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ön is kapott meghívást

Ön is kapott egy meghívást az Országos Roma Önkormányzattól! Menjen el és személyesen győződjön meg a program előrehaladásáról - reagált Rétvári, majd hosszasan sorolta a projekt célját és azt, hogy milyen szakmákra képezik ki a részben OKJ-s programokba bevont rászorultakat: 1200 főből legalább hatszázan reményeik szerint elvégzik a képzést. 

12:56
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Legyőzhető a Fidesz

Újpesten is, Veszprémben is bebizonyosodott, az MSZP legyőzte a Fideszt és a Jobbikot - utalt a hétvégi veszprémi választás eredményére Tóbiás József pártelnök. Van remény, mert hosszú idő óta először független nyert, akit az MSZP támogatott, mert a baloldalnak fontosabb a változás, mint a saját pártérdeke.

12:59
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kész Zoltán nem támogatta önöket

L. Simon László szerint nem a szocialisták, és nem is Gyurcsány nyert a hétvégén, mert Késznek esze ágában sem volt a baloldali pártokhoz csatlakozni. A választás eredménye bebizonyította, hogy alaptalannak bizonyultak a választási rendszert bíráló ellenzéki támadások.  

13:10
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos gratulált Kész Zoltánnak

Az MSZP-DK-MOMA és a liberálisok által támogatott jelölt a választás tétjét a kétharmad lebontásában fogalmazta meg. Ez alkalmas volt arra, hogy mozgósítsa a baloldalt. Ezzel szemben a Fidesz a veszprémi választókerület képviseletét nevezte meg, a választás tétjének. De a hétvégén további két településen is volt választás: ott utcahosszal győzött a Fidesz. Mit jelent a trendforduló? A baloldal valóban azonosul Kész Zoltán értékrendjével, aki még a liberálisoknál is liberálisabb? Ózdon pedig az MSZP teljes szavazóbázisa átszavazott a Jobbikra: ez lenne a trendforduló? Kósa Lajos szerint a kormánypártok nyugodtan és méltósággal folytathatják a munkát. Felszólalására a kormány nem reagált.

13:14
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Nem sikeres a szegénységpolitika

A Jobbik "megdöbbentő" adatot osztott meg az Országgyűléssel: a magyarok 36 százaléka nem engedheti meg magának, hogy vendégeket fogadjon, ami a társadalmi kapcsolatokat is aláássa. A legszegényebbek között kimagasló a 18 év alattiak száma. Miért engedték elszabadulni a szociális ollót? - kérdezte Egyed Zsolt. 

13:16
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Csökkent a szegénység

Pogácsás Tibor egyetértett azzal, hogy vékony a középosztály, de a gyermekszegénység 100 ezer fővel csökkent a Fidesz-KDNP kormányra kerülése óta. A kormány az óvodáztatással igyekszik változtatni a helyzeten - mondta.

13:22
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Márciustól újra lesz kilakoltatás

Schmuck Erzsébet szerint a kilakoltatás kérdésével érdemben nem foglalkozik a kormány, pedig kis összegű hátralékok miatt tehetik ki az embereket a lakásukból. A kilakoltatott gyerekek állami gondozásba, a szülők hajléktalanszállókra kerülnek. A helyzetet súlyosbítja a márciustól hatályba lépő új segélyezési rendszer, és az önkormányzatok forráshiánya - állítja az LMP-s politikus.

13:23
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány támogatja az önkormányzatokat

A szegény önkormányzatokat 30 milliárd forinttal támogatja a kormány, ezért nem súlyosbodik a kilakoltatási helyzet - reagált Rétvári Bence. 

13:25
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kórházfelújítások

Bene Ildikó a Hatvani Albert Schweitzer Kórház megújulásáról számolt be felszólalásában. Szabó Zsolt további kórházfejlesztéseket sorolt fel. 

13:28
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Lengyel-magyar két jó barát?

Látványos kudarcba fulladt Orbán Viktor lengyelországi látogatása, ahol a lengyel Jog és Igazságosság pártja azzal utasította el a találkozót, hogy Orbán Viktor rombolja az európai szolidaritást  - értékelte a látogatást a szocialista Kiss László, aki szerint a Miniszterelnökség úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy meghazudtolta lengyel partnerét és cáfolta a találkozás tervét. 

13:30
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Lengyelország a barátunk

Szijjártó Péter szerint Orbán Viktort kitüntették a látogatáson, ami azt bizonyítja, hogy nem romlott meg a lengyel-magyar viszony.

13:33
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Meddig folytatják a vidékrombolást?

Miért teszik tönkre a Csenger-Mátészalka közötti vasúti közlekedést? - kérdezte Apáti István. Mindössze két vonatpárral, mintegy 50 000 főnek nem teszik lehetővé a vasúti közlekedést, majd a forgalom hiányára hivatkozva bezárják a vasútvonalakat - állítja a Jobbik. 

13:34
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány egyeztet a polgármesterekkel

A kormány egyeztet a polgármesterekkel, munkanapokon pedig több vonatpár is működik. Tasó László visszautasította a Jobbik vidékrombolásra vonatkozó állításait. 

13:37
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Megújult Gripen-képességünk

Megújult Gripen-képességünk már nemcsak a magyar-, hanem a szlovén és a Baltikum védelmére is alkalmassá tesz bennünket - derült ki a fideszes Vas Imre és Vargha Tamás államtitkár felszólalásából.

13:43
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Házasság hete után lesz együttélés hete is?

Bangóné Borbély Ildikó szerint a házasság hete rendezvényt a kormány propagandacélokra használta. A gyermekek 40 százaléka ma már nem házasságból születik, mikor tekintik családnak a nem házasokat? - kérdezte a szocialista politikus.

Egyházi rendezvényről volt szó, ehhez csatlakozott a kormány - helyesbített Novák Katalin. Amennyiben bárki kezdeményezi, lehet együttélés hete is, de a kormány nem kíván beavatkozni az emberek magánéletébe, mert ez egy szabad ország.

13:48
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kizsákmányolják a diákokat

A gyakorlati képzőhelyeken havi 16 000-18 000 forintért a szakmai gyakorlaton lévő diákokat hétvégén, és ünnepnapokon is dolgoztatják. A Jobbik már többedszörre szólal fel a diákmunka nem megfelelő törvényi szabályozása ellen - mondta Farkas Gergely. 

Válaszában Czomba Sándor arra kérte a Jobbikot, hogy konkrétan jelezze a visszaéléseket és a kormány megteszi a szükséges ellenlépéseket.

13:53
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hortobágyi veszélyes hulladék

Meddig mérgezheti még a balmazújvárosi embereket a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló? A kormány nevében Illés Zoltán egy éve azonnali intézkedést ígért, az államtitkár novemberben már az üzemeltetőre és a tulajdonosokra hárította a megoldást. 14 hónap után most beszéljenek a kormány felelősségéről - kérte Kulcsár Gergely a Jobbik-frakcióból.

13:58
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kordában tartják a szennyezést

V. Németh Zsolt elismerte, hogy bűncselekmény történt, de a forrásokat az adófizetők pénzéből kell előteremtenie a kormánynak.  

A sérült hordókat átcsomagolták, a telepet körbekerítették, rendszeres helyszíni szemlék bizonyítják, hogy a szennyezés nem jutott ki a telepről. A földművelésügyi minisztérium elkészítette a telep felszámolását célzó anyagot - tájékoztatott az államtitkár. 

14:03
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Végveszélyben a méhészet

Magyar Zoltán a méhészek panaszait hozta a Ház elé. Az elmúlt két év katasztrofális volt, az ágazat az utolsó tartalékait éli fel, az érintettek konkrét intézkedéseket várnak. A méhegészségügyi felelősöknek státuszt és hatósági jogosítványokat követelnek a méhészek. Tarthatatlan az oktatási rendszer, a marketing és a támogatások elkerülik az ágazatot - sorolta a panaszokat.

14:07
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Az időjárás is sújtja a méhészeket

A kormánynak fontos a méhészet, de abból megélni nem lehet - szögezte le Nagy István államtitkár. A méhegészségügyi felelősöket nem szabad az állatjóléti hatóságokkal összekeverni, ha erősebb jogosítványokat kapnak, akkor mit csinál az állatjóléti hatóság? - kérdezett vissza.

14:12
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Hol van a pénz?

A rejtélyes kérdés ismét az Országos Roma Önkormányzat forrásfelhasználására utalt. Ezúttal Teleki László kérdezte Rétvári Bencét. Nem a Lungo Drom az egyetlen roma civil szervezet, a kormánynak nem lett volna szabad monopolhelyzetbe hoznia Farkas Flóriánt. Miért nem egyeztetnek a többi roma civil szervezettel? - kérdezte. 

14:19
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány az ORÖ-val egyeztet

Nem a Lungo Drommal, hanem a roma nemzetiség törvényes képviselőjével, az Országos Roma Önkormányzattal egyeztet a kormány; az önkormányzat belső működésébe pedig nem kíván beavatkozni. 

Teleki László viszonválaszában a kormány felelősségét hangsúlyozta, amiért törvényi felhatalmazással monopolhelyzetbe hozta a Lungo Dromot és a Roma Önkormányzatot. 

Rétvári Bence cáfolt és újra elsorolta a meghirdetett felzárkózási programokat. Ezzel megkezdődött az azonnali kérdések köre.

14:23
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Novák Előd harmadszorra kérdezi

Novák Előd harmadszorra kérdezi Szijjártó Pétert: mi a véleménye most, a gazdagok kormányának érintett tagjaként a luxusmedence-adóról, amit még ellenzékben követelt, Gyurcsány villája előtt? 

Szijjártó Péter nem tehet róla, ha valaki nem hajlandó tudomásul venni a korábban már megadott válaszát, de ő a munkájával szeretne foglalkozni. 

Novák szerint hiteltelen a Fidesz, ha csak ellenzékben követel luxusadót és öt százalékos élelmiszer-áfát.

Szijjártó nem élt a viszonválasz lehetőségével.

14:26
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Újabb bércsökkenés vár a közszolgákra

A közszolgálati életpályamodell folyamatosan késik, az érintettek fizetését nyolc éve befagyasztották, most mégis további 10-40 százalékos bércsökkenés vár a közszolgákra a kormányhivatalokba történő beolvasztásukkal - tette szóvá Szél Bernadett.

14:31
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz életpályamodell

Ön nem besorolási bérekről, hanem eltérítésekről beszél, amelyeket az állami pénzen konszolidált önkormányzatoknak kellene biztosítaniuk az adófizetők pénzéből - utasította vissza az állításokat Lázár János miniszter.

Én olyan emberekről beszélek, akik reggeltől estig dolgoznak és nem tudnak megélni a bérükből; a csendes többségről, nem önökről, és a csúcsvezetőkről, akik dupla fizetéssel ellepték ezt az országot - reagált Szél Bernadett. 

 

14:36
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugodjon meg!

Ha ülésvezető elnök lennék, azt mondanám, az a legfontosabb, hogy megnyugodjon! Lázár János közölte: 1825 főnek nőni fog a bére, de 215 főnek valóban csökken. Utóbbiak azok, akiknek a munkáját 35-50 százalékos béreltérítéssel honorálták egyes önkormányzatok illetve a Magyar Államkincstár. Lázár János szerint helyes, hogy az ő bérük és általában a bürokrácia csökken, mert a lakosság számarányát tekintve túl  sokan dolgoznak a közszférában.

14:40
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kubatov-listák

Pintér Sándor a múlt héten azt mondta, hogy fontos a kétharmad megtartása. Ezt akkor nem értette senki, csak most kezdjük megérteni - mondta a szocialista Gőgös Zoltán. A fideszes főhadiszállásra érkező újságírókat Veszprémben a rendőrség úgy próbálta távol tartani Kubatov Gábortól, hogy igazoltatták őket. A rendőrség feladata inkább az lenne, hogy megnézzék, hogyan gyűjtöttek törvénytelenül adatokat Kubatov szabad csapatai.

14:45
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Kontrát szerint nem történt törvénytelenség

Gőgös Zoltán közölte: Kubatov Gábor még akkor is közszereplő, ha még egyszer sem szólalt fel ebben a Házban; bocsánat egyszer - reagált a bekiabálásra. Közszereplőként akkor is tűrnie kell a kritikát, a rendőrségnek pedig az a feladata, hogy vizsgálja ki a Fidesz törvénytelen működését.

Kontrát viszonválaszában a 2006-os rendőri visszaéléseket tette szóvá.

14:51
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Tovább késik a csődvédelem

Z. Kárpát Dániel szerint félő, hogy a kereszténydemokraták ismét kihátrálnak a családi csődvédelemből. 

Tállai András megtisztelőnek nevezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és nem az Igazságügyi Minisztériumhoz fordul kérdésével a Jobbik. Tavasszal lesz törvény - ígérte meg.

Z. Kárpát Dániel szerint ismét nem hallhattunk semmilyen konkrétumot. 

Tállai viszonválaszában felsorolta azokat az elveket, amelyek mentén megszülethet végre a szabályozás.

14:58
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Belvízi védekezés

A kereszténydemokrata Földi László a csatornák vegyes fenntartásával magyarázza az alföldi belvízi helyzetet: ezek részben állami, részben önkormányzati, részben magántulajdonban vannak.

Pogácsás Tibor a kárrendezés módjáról tájékoztat. Az önkormányzatok és a gazdák is kaphatnak támogatást, előbbiek a vízelvezetés megújítására, utóbbiak a vetéskárok enyhítésére. Megígérte, csaknem 8000 milliárd forintból közmunkások is segítik majd a csatornák jó állapotba hozatalát.

Földi László megköszönte a választ.

15:06
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Hallgat a MET-ről a Fidesz

Miért csontozzák ki a Magyar Villamos Műveket, miközben szárnyal a profitorientált MET? - kérdezett rá a gázüzletágban zajló folyamatokra Szél Bernadett. Simicska utódjait építi a kormány? Miért kell 18 milliárdot adni év közben az MVM-nek? - kérdezte.

Lázár János válaszában közölte: nem kompetens energetikai kérdésekben, és amúgy is túl nagy a portfóliója. 

Úgy tudtam, a paksi bővítés önhöz tartozik: hogy lesz ebből önrész, ha már most is támogatásra szorul az MVM? Miért adták oda az aranytojást tojó tyúkot a MET-nek?

Lázár János konkrétumokat kért, és az MVM bizottsági meghallgatását javasolta Szél Bernadettnek.

 

15:10
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

MSZP: Lakjunk jól focival?

Tukacs István (MSZP) Kisvárda és Seszták Miklós miniszter kapcsolatára kérdezett rá: a harmadosztályú focicsapatnak most stadion épül 800 millió forintból, mintha ez lenne a legnagyobb probléma a térségben.

Rétvári válaszában Mesterházy Attilát idézte, aki még államtitkárként a stadionok fejlesztésének szükségességéről beszélt. A kormány most megvalósítja az MSZP által megfogalmazott célokat. 

15:23
február 23, 2015
Vágólapra másolva!

Ne nyolcévezzen!

Tukacs István szerint védhetetlen a harmadosztályú csapatoknak stadiont építeni akkor, amikor több első osztályú csapat sem rendelkezik saját stadionnal. A szocialista képviselő négy és fél év után méltatlannak nevezte a "nyolcévezést".

Rétvári Bence azt javasolta Tukacs Istvánnak, hogy a fejlesztésekről szóló belső vitát frakción belül folytassa le az MSZP. Ismét feltette a kérdést, hogy kormányon a szocialisták miért nem tettek semmit programjuk megvalósításáért. Ezzel véget ért az azonnali kérdések órája. Mi is búcsúzunk. Köszönjük figyelmüket!