Szijjártó Péter hagyományt teremtene

Események

Vágólapra másolva!
A jövőben Szijjártó Péter rendszeresen beszámolna az Országgyűlésnek az Európai Unió állam és kormányfőivel valamint külügyminisztereivel folytatott találkozókon elhangzottakról. A frakciók üdvözölték a külgazdasági és külügyminiszter szándékát, de nehezményezték, hogy nem jelenik meg az Országgyűlés Külügyi bizottsága előtt, ahol számos kérdést tennének fel neki. Ez történt ma a parlamentben.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés
14:09
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Uniós zászló az MSZP-s komputereken

Talán a zászló kitiltása miatt a szocialista képviselők most személyes komputereik hátlapjára ragasztott uniós zászlóval jelzik, hogy a lobogónak bent lenne a helye az ülésteremben.

14:11
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hagyományt teremtene Szijjártó Péter

Szeretné, ha a jövőben az Általános és Külügyek Tanácsa valamennyi üléséről beszámolhatna az Országgyűlésnek. 

14:12
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Az ukrajnai helyzet rendezéséről volt szó

Az Európai Tanács Külügyi Tanácsa ülésén az ukrajnai helyzet rendezéséről volt szó. 

14:13
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Elfogulatlan lesz a mechanizmus

Az Általános Ügyek Tanácsán viszont egy a jogállamiságot és demokráciát ellenőrző mechanizmus elindulásáról döntöttek.

14:15
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Ön nem hajlandó megjelenni a bizottság előtt

Tóth Bertalan örült a beszámolónak, annál is inkább, mivel Szijjártó Péter nem hajlandó megjelenni a Külügyi bizottság ülésén. Kifogásolta viszont, hogy egy kicsit kurta lett a beszámoló és felsorolta, hogy a szocialista frakció miről kérdezné Szijjártó Pétert, ha megjelenne.

14:19
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Mi sem szeretjük a lopakodó szerződésmódosítást

Jó hír, hogy az Unió Ukrajna-politikájába beépíti a decentralizáció elvét, amit magyar sikernek is tekinthetünk, de egy kalmár szellemű diplomáciával nem fogjuk tudni érvényesíteni az érdekeinket. 

Magyarországon az emberek nem tudhatják biztonságban jogaikat, se vagyonukat, ezért, bár mi sem szeretjük a lopakodó törvényhozást, a jogállamiság védelme üdvözlendő - értékelt Schiffer András az LMP frakcióból.

14:20
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Holnap szavazunk Ukrajna uniós társulásáról

Ukrajna társulási szerződéséről holnap szavaz a magyar Országgyűlés - emlékeztetett Hörcsik Richárd a kormánypárti frakcióból.

14:23
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

A kisebbségek jogát ellehetetlenítik

Se az autonómia felé, se a kisebbségi jogok védelme érdekében nem tettünk eddig semmit - közölte Gyöngyösi Márton. A Jobbik szerint a Lisszaboni Szerződés óta felgyorsult a nemzetállamok dolgaiba történő beavatkozás; a jelenséget a párt elítéli. 

14:28
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Povl Bang Jensen halálára

A kereszténydemokrata Latorcai János Povl Bang Jensen halálára - 55 éve kezdődött a "Magyar ügy" ismételt tárgyalása az ENSZ-ben címmel beszélt napirend előtt.

A dán diplomata gyanús körülmények között halt meg. 1957-ben alakult meg az 1956-os eseményeket vizsgáló ötfős ENSZ-bizottság, amelynek elnöke volt. A bizalmasan meghallgatott forradalmárok beszámolói alapján 1957. júniusában napvilágot látott jelentés elítélte a szovjet megszállást. Jensen a forradalmárok listáját, ígérete szerint, titokban tartotta; a listát elégette, amikor az ENSZ szabotálta a jelentés nyilvánosságra-hozatalát és a lista átadására szólították fel. Ő az egyetlen külföldi, akinek a szobra a Külügyminisztériumban található - tájékoztatott Latorcai János.

14:36
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Új hűbéresség

Orbán Viktor két "hűbéresének" telepét is felavatta a múlt héten Fehér-megyében - kezdte felszólalását az LMP-s Schiffer András. 

A folyamat a Continental dohánytermékekkel foglalkozó cégcsoportnak jutatott kivételekkel kezdődött, a CBA-val, majd a gázüzletágban működő MET-tel és Andrew Vajnával folytatódott: ők az új hűbéresek. Mögöttük sorra sejlenek fel off-shore cégekre utaló szálak. 

Az intézményes korrupció miatt nem csoda, hogy jégkrémeket lehet árulni a dohányboltokban, és nem működik a plaza-stop sem - sorolta az ellentmondásokat Schiffer András.

14:40
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Ne irigykedjen!

Tállai András nem kívánt reagálni a személyeskedésre, szerinte azt az irigység motiválja. Ugyanakkor a magyar érdekeket szolgálja a rezsicsökkentés, a földek védelme és az arányos adózás is. 

Önök a kormányzás elveivel sem értenek egyet: a segély helyett munka elvével vagy a családi adókedvezménnyel; az LMP más érdekek mentén politizálna - összegzett az államtitkár.

14:46
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

"Szembenézés"

Z. Kárpát Dániel a piaci árfolyamon történő forintosítással szembesíti az Országgyűlést. A kormány szerint  az árfolyam nem fog romlani, a Jobbik szerint viszont 2006-ban már láttunk ilyet. A bankok nem jogszerűen jártak el, különben nem buktak volna el mintegy 200 pert a bíróságokon. Pénzügyi szemetet legalizálnak a nélkül, hogy szóba álltak volna a devizahitelesekkel.

Z. Kárpát Dániel átadta az érintett civilek peticíóját. A holnapi szavazáson és pénteken is demonstráció várható - közölte.

14:50
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

A 2003-2010 közötti kormányok felelnek

Az árfolyamkockázatért a 2003-2010 közötti kormányok felelnek - reagált Répássy Róbert. 2010-ben az Orbán-kormány első lépése volt, hogy betiltotta a devizahitelezést, rögzítette az árfolyamot és még számos dolgot tett. Válaszában elsorolta valamennyit. 

Ha kedvezőbb árfolyamon történne a forintosítás, akkor a devizahitelesek sokkal jobban járnának, mint a forinthitelesek, ami elfogadhatatlan - mondta. 

14:55
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

MSZP: Elég volt!

Újpest és Angyalföld polgárai tegnap azt üzenték: elég volt! - utalt a tegnapi időközi választás eredményére a szocialista Tóbiás József. De ezt üzenték azok a tízezrek, akik akár pedagógusként, akár az internetadó elleni tiltakozás miatt az utcára mentek - állítja az MSZP.

A Haza veszélyben van - az Önök kormányzása miatt - egészítette ki a kossuthi idézetet. Az Önök hívei otthon maradtak, passzív rezisztenciával üzentek Önöknek.

A magyarok jogot, létbiztonságot és európai politikát akarnak!

15:01
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Tállai Andrásé a megtisztelő feladat

Tállai Andrásé a megtisztelő feladat - adta meg a szót a kormánypárti képviselők nevetgélése mellett Kövér László. 

Tegnap egyetlen mandátum sorsa dőlt él - reagált Tállai. Egyébként pedig, a tüntetők a pártok távolmaradását kérték. Erős csúzstatás tehát a tüntetők nevében beszélni, mert erre senki sem kérte fel Önt.

A kormányzó többségnek az életpálya modellek, a családi adókedvezmény, a forintosítás, a devizahitelek, a rezsicsökkentés jelentik az aktuális kérdéseket és nem az, amiről Ön és a szocialisták beszélnek. Tállai Andrást megtapsolták. 

15:03
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Próbáljanak meg ember módjára viselkedni

Akinek nem sikerül az nyugodtan elhagyhatja a termet, amíg ki nem utasítom - feddte meg a szocialistákat Kövér László.

15:07
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Minden marad a régiben

Önök megvédték egyetlen mandátumukat, nekünk pedig megmaradt a kétharmados többségünk - folytatta a kormánypártok részéről Rogán Antal. A kormánypártok ezt arra használják, hogy folytassák a devizehitelek lezárását és az életpályamodelleket. 

Önök, Tóbiás József részvételével csak arra voltak képesek, hogy banki etikai kódexet fogadjanak el, ami semmire sem kötelezte a bankokat, mi pedig elszámoltatjuk őket. Ehhez kérjük az Önök szavazatait is - mondta.

15:10
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Méltatlan volt Tóbiás felszólalása

Valóban baj van, ha a megtisztulás és a szembenézés helyett örömünnepet ülnek a szocialisták. Ma reggel a sajtó az MSZP-s Hiszékeny Dezső elleni vádemeléssel volt tele, a múlt héten pedig Simon Gábor több mint százmilliós számlakiegyenlítésével. 

Önök devizahiteles adósrabszolgaságba taszították ezt az országot. L. Simon László méltatlannak nevezte Tóbiás József felszólalását. Rogán Antal viszont a lényegről beszélt - mondta.

15:13
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

A bekiabálástól nem tudta folytatni

Kövér Lászlónak kellett közbelépnie, aki szerint a szocialisták összetévesztik az Országgyűlést a Fővárosi Nagycirkusszal.

De hiába, az MSZP-ből folytatódott a belkiabálás. L. Simon László szerint, ha a szocialisták megközelítenék az 50 százalékot, akkor fel alá rohangálnának az ülésteremben, mint a gyerekek. 

 

15:20
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kiss László interpellál az oktatásról

Újra felesleges reformok sokaságát vezetnék be az oktatásba - állítja Kiss László MSZP-s képviselő. Ez rajzolódik ki a költségvetésből is. 

A középiskolások érdeklődése nem indokolja a gimnáziumi férőhelyek csökkentését. E közben nem javítják, hanem leépítik a szakképzést - mondta.

15:26
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP nem hiteles

Az MSZP kormányzása miatt nem hiteles a felszólalás. Önök privatizálták a tankönyvellátót, miközben a mostani kormány letörte a tankönyvek árát - reagált Rétvári Bence. A PISA-jelentések tették szükségesség az oktatási reformot. Nem tudom, hogyan számolták ki a forráskivonást, kakaó-biztos számítógépeken vagy sem, de forráskivonás nem lesz, és a gimnáziumi férőhelyek száma sem csökken. Aki tanulni akar Magyarországon az tud is - közölte válaszában Rétvári Bence.

15:29
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Csoda lett volna az egymillió új munkahely

A kormány megszorító politikája mellett csoda lett volna az egymillió új munkahely megteremtése. Ez nem is sikerült - állítja a jobbikos Volner János. A 211 000 közmunkásból április 6-a után 93 000 lett, miközben 600 000 fő külföldön talál csak munkát. 55 év fölött 10 emberből csak négynek van munkája a nyugdíjas kora előtt.

15:33
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Czomba Sándor: Jól állunk

22 éve nem volt négymillió feletti a foglalkoztatottság - reagált Czomba Sándor. 2010 tavasza óta 110 000 -re nőtt a közmunkások száma, e mellett több mint 300 000 munkahely keletkezett a versenyszférában; ebből 200 000 az elmúlt évben.

A kormány számos intézkedéssel támogatta a munkahelyteremtést, az nem magától jött.

 

15:35
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Ön félrevezeti a közvéleményt

Ön csúnyán félrevezeti a közvéleményt. Nem velem, hanem Matolcsy Györggyel vitatkozik, amikor 100 000 főre teszi az elvándorlók számát. Matolcsy György 500 000 főt ismert el, egyesek már 600 000- ről beszélnek. Volner János nem fogadta el a választ, de a többség igen.

15:37
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

LMP: Mikor védik meg a kisbirtokosokat?

A földforgalmi törvény nem szolgálja az új birtokstruktúra kialakítását. Mikorra fog a kisbirtok-nagybirtok arány Magyarországon 80-20 %-ra változni az új földtörvény hatására - kérdezte Sallai R. Benedek. 

15:42
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Nem egyik napról a másikra

Számos jogszabályt kellett és kell még meghozni ahhoz, hogy a tulajdonviszonyok megváltozzanak, de a külföldiek kiszorítása megkezdődött - reagált Bitay Márton Örs.

Ma az 1200 hektáros felső határba minden föld beleszámít. Korábban a maximum 2500 hektár volt - emlékeztetett. A kormány a földet a gazdáknak programmal és a területalapú támogatások korlátozásával is segít.

15:44
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Ön mellébeszél

Nem az 1200 hektáros földekről, hanem a kisbirtokokról kérdeztem, vagy Ön szerint az 1200 hektár kisbirtoknak számít? - kérdezett vissza Sallai R. Benedek. Elutasította a választ. 

15:51
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

2,5 százalékos lesz a növekedés

" Stabil pénzügyek, tartós gazdasági növekedés a jövő évi költségvetésben!" címmel opimista jövőt festett fel a fideszes Galambos Dénes. 

Való igaz, hogy jövőre is megfontolt, de kiemelt teljesítményre számítunk - értett egyet Tállai András. Ebben az uniós források és a kereslet növelése segít. Az életpályamodelleknek, a devizahitelek kivezetésének ez az értelme, de az egyensúlyi költségvetés és a csökkenő államadósság szerepe sem elhanyagolható.

Galambos Dénes megköszönte a választ.

15:54
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Miért nem csökkentik az adóterheket?

Önök döntöttek, de a döntésüknek tiltakozás lett a vége. A 2010-ben még adómentes cafeteria adója 2014-ben 37 százalékos lett, 2015-ben pedig 52 százalékra emelték volna, de a tüntetések miatt mintha meghátrálnának - összegezte a folyamatokat Gúr Nándor.

15:58
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Már megszavaztuk

November 18-án már megszavaztuk az adótörvényeket és az adó mértéke 200 000 forintig változatlan maradt - reagált Tállai András. A LIGA szakszervezet is elismerte a változtatást. 

A hat évvel ezelőtti rendszert senki sem sírja vissza. Akkor valóban adómentes volt a cafeteria, de a reaáljövedelmek közben csökkentek.

A kormány a cafeteria-juttatásokkal szemben a jövedelmeket részesíti előnyben.

16:03
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Szakmai gyakorlatok anomáliái

A kormány négy és fél éve nem figyel a fiatalokat érintő szakmai gyakorlatok problémáira. A munkaadók nem adnak át valódi, használható tudást, semmilyen ellenőrzés nincs. A duális képzés csak a fiatalok nyolc százalékát érinti - állítja a jobbikos Farkas Gergely.

16:10
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

2015-től vizsgálják

2015. január elsejétől a felsőoktatási intézményeknek vizsgálniuk kell a gyakorló helyek minőségét. Hathetes gyakornokság esetén díjazás illeti meg a hallgatókat - tájékoztatott Rétvári Bence. 

A jogszabályokat nem felsorolni, hanem betartatni kell, a kiskapukat be kellene zárni. Farkas Gergely  elutasította a választ  Miért nem értékelhetik a gyakorló helyeket a hallgatók - tette fel a költői kérdést.

16:16
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

IKOP a neve a vasútfejlesztő programoknak

Az IKOP, azaz az integrált közlekedésfejlesztési operatív programról kérdezett a kereszténydemokrata Földi László, aki szerint a 2014–2020-as fejlesztések nyertese lesz a vasút.

800 kilométert érintenek a nagyprojektek - tájékoztatott válaszában Fónagy János. Az elővárosi vasutak fejlesztésétől az utasforgalom növekedését várják. Itt parkolók is létesülnek majd.

16:22
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Önök tudják mi a magántulajdon?

"Magánnyugdíjügy: önök tudják mit jelent az, hogy magántulajdon?" címmel kérdezett Harangozó Gábor. A kérdés a még megmaradt magánnyugdíjpénztárak felszámolására vonatkozott. 

16:30
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

100 000 emberről van szó

A tagok döntő többsége mára nem fizet semmiféle tagdíjat. Csehországban e miatt valóban felszámolták a magánnyugdíj-pénztárakat, a magyar kormány úgy döntött, hogy azok a pénztárak megmaradhatnak, ahol még van befizetés - reagált a szocialista Harangozó Tamás azonnali kérdésére Varga Mihály miniszter. 

Az önök rendszerének a lényege, hogy nem tisztelik a magántulajdont - utasította el a választ Harangozó.

Lehet, hogy ön vállalná, hogy 60 000 ember veszteséges pénztárakban maradjon, és elveszítse a nyugdíjjogosultságát, de a kormány nem vállalja - vágott vissza Varga Mihály.

16:32
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Miért nincs vagyonkataszter?

A kérdést a jobbikos Gyöngyösi Márton tette fel, aki a költségvetés egy vagyonértékesítésre vonatkozó, nem világos tételét feszegette.

16:36
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Ki az előterjesztő?

Az értékesítés a beruházási alapba kerül majd - biztosított mindenkit Tállai András, de azt nem tudta megmondani, hogy mit adna el a kormány.

Nem ön a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára? - kérdezett vissza Gyöngyösi Márton. A Jobbik szerint alkotmányossági kérdéseket is felvet, hogy 169 milliárd forint értékű privatizációra szánt vagyonról semmit sem tud mondani a kormány.

 

16:38
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hol az önkormányzatok önrésze?

Az önkormányzatok önrészét kereste, de nem találta a költségvetésben az LMP. Az is megoldás, ha az önerőt az állam nyújtja az önkormányzatoknak - véli Ikotity István.

16:41
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

A kifizetések jól haladnak

Rekordösszegű kifizetések történtek az elmúlt két évben és idén is. Az önkormányzatok esetén megszűnik a pályázati rendszer: arról a miniszterek döntenek egy projektterv benyújtása alapján, amennyiben a fejlesztés összhangban van a kormány céljaival; de erre legkorábban 2015. második felében kerülhet csak sor - válaszolt Lázár János. 

16:44
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Milyen szempontok alapján döntenek?

Milyen szempontok alapján döntenek a források elosztásáról? - kérdezett vissza Ikotity István. 

A jövőre nézve lesz önerőalap, abból teherbíró képességük szerint részesülnek majd az önkormányzatok. A kormány egyetlen célja, hogy a Kohéziós Alap valamennyi forrását lehívjuk és felhasználjuk - tájékoztatott Lázár János.

16:49
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Lakossági állampapír-értékesítés

Bodó Sándor (Fidesz) a lakossági állampapír-értékesítésről kérdezett. 

A kormány célja, hogy a lakosságot bevonja az államadósság finanszírozásába - mondta Tállai András. Országszerte lakossági pontok nyíltak, ahol ötféle állampapírt kínálnak; az állampapírok kamata meghaladja a piaci kamatokat (pl. a babakötvényé). Mára a kétszeresére, tíz százalékra nőtt a lakossági állampapírok száma.

16:52
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

34 korrupciós ügy?

"Mikor hozzák nyilvánosságra a 34 korrupciós ügyet?" címmel tett fel a legfőbb ügyésznek kérdést Lukács Zoltán. A szocialista képviselő írásbeli kérdésére Varga Mihály azt válaszolta, hogy 34 ügyben adott át bizonyítékokat a magyar államnak az Európai Csalás Elleni Hivatal.

16:56
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

12 ügyről van szó

Az OLAF által megjelölt ügyek csak akkor kerülnek az Ügyészséghez, ha bűncselekmény gyanúja merül fel. Polt Péter csak 12 ilyen ügyről tud.

Lukács Zoltán reméli, hogy a 12 ügyben a nyilvánosságot is tájékoztatják. 

Önnek a levél elkészült, én magam írtam alá; és minden ügyben sajtóközleményt is kiadunk - közölte Polt Péter.

17:01
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

SZERSA-korrupció

A Szegényeket és Rászorulókat Segítő Alapítvány négy éve tartó törvénysértéseiről kérdezte szintén a legfőbb ügyészt Dúró Dóra. A hivatalosan 428 diákot oktató iskolába alig 45 diák jár.

Költségvetési csalás gyanújával folyik eljárás: a bejelentett diákok után felvett normatív támogatásokat vizsgálják - válaszolt Polt Péter. 

17:04
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Az Ügyészségnek nincs törvényességi felügyelete

A Jobbik szerint 2012-ben történt az első feljelentés. Az Alapítvány két vidéki városban is nyitott iskolát, ahol azonban magánházakba van bejelentve.

Polt Péter megismételte: Az Ügyészségnek nincs törvényességi felügyelete, csak büntető feljelentést vizsgálhat. Az eljárás elindult.

17:22
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Aranytojást tojó tyúk

Szél Bernadett az MVM külföldi gázértékesítési ügyeiről kérdezett, amelyek eltűnnek egy fekete lyukban, mert a MET-holdingon, egy off-shore cégen keresztül történnek. Miért adta el az aranytojást tojó tyúkot az MVM? - kérdezte.

Fónagy János államtitkár szerint a rezsicsökkentés következtében több mint 300 milliárd forint maradt a földgázszolgáltatásokból a lakosságnál. Az MVM-nek kizárólag az E.ON Földgáz Trade Zrt. szerződései alapján van kapcsolata a MET-tel - közölte.

Szél Bernadett nehezményezte, hogy nem kapott érdemi választ és emlékeztetett: a MET 40 százalékos tulajdonosa az MVM, 60 százalékban azonban egy Kajmán-szigeteken bejegyzett cég. 

17:29
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Adótitkokról a parlamentben nem beszélhetünk

Adótitkokról a parlamentben nem beszélhetünk. E szavakkal utasította el az érdemi válaszadást Tállai András. Az államtitkárt Heringes Anita (MSZP) kérdezte a kecskeméti számlagyár ügyében. Az önkormányzati cégeknél történt visszaélés felügyeletét a Matolcsy György rokonságán keresztül a parlamentbe jutott képviselő, majd polgármester Szemereyné Pataki Klaudia látta el. 

17:36
november 24, 2014
Vágólapra másolva!

Nemzeti Együttműködési Alap

" Lesz-e vizsgálat a Fidesz-közeli civileknek juttatott pénzekről? " - kérdezte az LMP-s Schmuck Erzsébet, aki több esetet felsorolt, ahol a nyertesek kötődnek a Fideszhez.

A NEA 5000 civil szervezetnek osztott ki támogatást, az Ökotárs pedig összesen húsznak - válaszolt Rétvári Bence.