Vágólapra másolva!
2014  a rezsiharc éve lesz – mondta Orbán Viktor a napirend előtti felszólalásában hétfőn. A miniszterelnök az értékelőjében elmondta, hogy a kormány legfontosabb feladata az energiaárak csökkentése lesz, ezért jön az első magyar nonprofit közműszolgáltató és a hatósági árszabályozás. Orbán nem fél senkitől, mindenkivel szembeszáll. A kormányfő beszéde és az ellenzéki reakciók percről percre. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
13:59
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Hagyomány, hogy az új

Hagyomány, hogy az új ülésszak a miniszterelnök felszólalásával indul. Most is Orbán Viktor napirend előttijével kezdődik, és ennek az ad különös hangsúlyt, hogy a választások előtt valószínűleg ez lesz az utolsó alkalom, hogy az ellenzéki frakcióvezetők szemtől szemben elmondhatják a véleményüket a miniszterelnöknek. Mivel egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy tartanának bármilyen többpárti elnöki vitát, netán miniszterelnök-jelölti vitát a választások előtt, az ellenzékieknek jól meg kell gondolniuk, hogyan használják ki ezt az alkalmat, amikor április 6. előtt utoljára szembesíthetik valamivel a miniszterelnököt.

14:00
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

A kormánypárti képviselők nagy tapssal fogadják Orbán Viktort, a miniszterelnök megköszöni, és hozzáteszi, ez még akkor is jó, ha provokáció eredménye volt. Hogy pontosan mi volt a provokáció, azt a tévéközvetítéséből nem derült ki, csak annyit lehetett hallani, hogy valaki hangosbeszélőn át mond valamit, amíg Orbán fel nem ér a pulpitusra.

Orbán Viktor évadnyitó beszéde a Parlamentben Fotó: Mudra László - Origo

14:01
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Különleges helyszín

Ez a négy nap az utolsó alkalom, amikor ilyen nagy parlament ülésezik az Országgyűlés épületében, hiszen a választások után már csak fele ennyi képviselő lesz. Az előkészületek már el is kezdték, átalakítják az üléstermet, így a képviselőknek az északi részen található felsőházi teremben kell nyomogatniuk a gombokat. Az április 6-án megválasztott képviselők természetesen már az újjávarázsolt teremben ülnek majd össze, kattintson ide, ha már most meg szeretné nézni, milyen lesz.

14:04
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Késik a miniszterelnök

A parlament ülése napirend szerint egy órakor kezdődik, de a Duna tévén az élő közvetítés helyett egyelőre csak a Vajdahunyad várát és a városligeti tó vadkacsáit mutogatják. Az ülésteremben még nagy a zsivaj, sok képviselő nincs még a helyén, és egyelőre az elnöki pulpituson is csak a jegyzők ülnek.

14:11
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Kövér László már megérkezett

A házelnök már megérkezett az ülésterembe, mindenkivel kezet fogott a pulpituson, mielőtt leült, és már Orbán Viktor is ott ül a helyén a parlamenti patkóban.

14:14
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenki leadta a vagyonnyilatkozatát

Kövér László ezzel kezdte az ülést, hozzátéve, hogy ezért mindenki rendesen részt vehet az ülésen. Máris jön Orbán Viktor.

14:17
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Szerződést kötöttünk az oroszokkal

Orbán azzal kezdi, hogy a kormány milyen eredményeket ért el a legutóbbi beszámolója óta: az oroszokkal kötött szerződéssel kezdi. Megemlíti, hogy visszavették a Fővárosi Gázműveket. 

14:19
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Úszni fogunk

Orbán bejelentette, hogy a kormány döntött arról is, hogy új kongresszusi központot építenek, a helyét ki is jelölték a Művészetek Palotája mellett. Ezenkívül 32 uszodát is fognak építeni, és kiemelt esemény lesz az úszó-világbajnokság. Vízummentesen lehet Törökországba utazni - folytatja Orbán, aki megemlíti az online kasszákat is, amit hangos pfujolással fogadnak az ellenzéki képviselők.

Forrás: MTI/Kovács Attila

14:22
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Új munkahelyek

Az oroszok és angolok is új beruházásokat kezdtek Magyarországon, ezzel új munkahelyeket teremtettek, és Azerbajdzsán is segít egy egyházi intézmény felújításában.

14:23
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán önnek is köszöni

Orbán szerint a kormány arra vállalkozott, hogy a másokra való támaszkodás helyett a saját lábunkra álljunk. Megköszöni az állampolgároknak, hogy az elmúlt négy évben támogatták az átalakítás programját, ennek is köszönhető szerinte, hogy most kisebb az államadósság, nőtt a foglalkoztatás, csökkentek a rezsik.

14:25
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Lélekben is megújult az ország

A munkanélküliség még mindig magas, de gyorsan javul - mondja Orbán. A munka megbecsülése is javult, szerinte itt volt a második legnagyobb minimálbér-emelés Európában, tíz százalékkal nőtt a minimálbér. A gazdasági sikerek, a határozott kormányzás, és az emberek mindennapjainak javítását hozó politika az emberek gondolkodását, életszemléletét is megváltoztatta, lélekben is megújultunk. "Ezt még a materialistáknak sem szabad lebecsülni, mert innen fakad az összefogás" - mondja Orbán.

14:29
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Harc és barátság

A megújult Magyarország már nem ijed meg senkitől, kiáll magáért, akkor is, ha nagyobb erőkkel találja szemben magát. Kitart az érdekei mellett, és képes harcolni is értük - mondja Orbán. De nemcsak harc volt, hanem megerősítettük szövetségeinket is, és új barátságokat, együttműködéseket kötöttünk Indiában, és hamarosan újabbak jönnek Kínában és Szaúd-Arábiában. 

14:31
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Jó, de nem elég jó

Most már mindenki láthatja, hogy Magyarország jobban teljesít - mondja Orbán. Van jövője az országnak, mert hisz magában, és ahhoz a térséghez tartozik, amelyik a következő években az európai fejlődés motorja lesz. De sok még a teendő - mondja. Tudja például, hogy még sok család él nehéz helyzetben, és még erőfeszítések kellenek a stabil növekedéshez. 

14:33
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Óriások tyúkszemére léptünk

A növekedéshez le kell törni az energiaárakat. A cél az, hogy nálunk legyen az energiaellátás Európában. Ez nemcsak a családokat, hanem a befektéseket is segíteni fogja. Ezért a legfontosabb feladat a rezsicsökkentés folytatása és megvédése, ami azért szükséges, mert ezzel "óriások tyúkszemére léptünk", és ez nekik fáj.

14:35
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Brüsszeli bankárok a magyar családok ellen

2014 a rezsiharc éve lesz. Az EU kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot, a brüsszeli bankárok újabb támadásra készülnek a magyar családok ellen - mondja Orbán. Orbán szerint a kormánynak választania kellett, hogy ki mellé állnak, "és mi a piros-fehér-zöld sarkot választottuk". A kormány felkészült, és elég erős, hogy megvédje a rezsicsökkentést. "Kérem, sőt, udvariasan elvárom mindenkitől, hogy ebben támogassa Magyarországot" - mondja Orbán.

14:38
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Jön az állami energia

Különleges sürgősséggel beterjesztette a kormány az újabb rezsicsökkentést a parlament elé, amiről akár már holnap is szavazhatnak a képviselők. Ezen kívül meg kell teremteni az országban a nonprofit energiaszolgáltatást, így ehhez is törvényt kell hozni, a kormánynak pedig létre kell hoznia az első magyar nonprofit szolgáltató. Orbán szerint ez jár az embereknek, az elmúlt négy évben megdolgoztak érte.

14:40
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Meg az árszabályozás

Radikálisan olcsóbb árakat csak árszabályozással lehet elérni, mondja Orbán, ezért erről fognak javaslatot tenni Európában, "aztán vagy elfogadják, vagy nem". "Magyarországnak újra van jövője, ne engedjük, hogy ezt bárki elvegye a magyaroktól" - zárta beszédét Orbán Viktor. 

14:42
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az emberek között ezt a témát ne hozza fel

Orbán beszéde több mint húsz percig tartott, a parlamenti pártok vezetői most reagálhatnak rá, elsőként az MSZP-s Harangozó Tamás kért szót, aki azzal kezdte, hogy nehéz lehetett Orbánnak ezt a beszédet rezzenéstelen arccal elmondani. Harangozó arra figyelmeztette Orbánt, hogy az online pénztárgépek témáját ne hozza elő az emberek között, mert nem biztos, hogy fel van készülve arra, hogy hogyan reagálnak rá. Harangozó szerint Orbánnak arról is beszélnie kellett volna, hogy az ő kormánya vezette be a legtöbb adót. Szerinte a kormánytól távol áll a hozzáértés, Hoffmann Rózsa szétverte az oktatást, és minden más területen is rosszul teljesítettek.

14:45
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ezért fogják leváltani őket

Harangozó szerint a kormány a mérhetetlen korrupció, a nyomorgó emberek, a leszakadástól rettegő középosztály miatt fog megbukni április 6-án. Erővel el lehet venni mindent az emberektől, de az önbecsülésüket nem - mondja Harangozó, aki szerint ők mindenkinek otthont, biztonságot fognak adni.

Orbán a válaszokat hallgatja Fotó: Mudra László - Origo

14:47
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Új szolgaság

Schiffer András LMP-s képviselő szerint a kormány a paksi szerződéssel új szolgaságba taszította az országot, ráadásul ez a szerződés a duplájára fogja felnyomni az áramárakat. Schiffer szerint a kormány szétszakította a magyar társadalmat, a gazdagoknak adtak, a szegényektől elvettek. "Hogy tudnak elszámolni a lelkiismeretükkel?" Ha összeadjuk Bokros, Bajnai és Gyurcsány megszorító csomagjait, az sem éri el azt, amit az Orbán-kormány csinált - mondja Schiffer. Hol az egymillió új munkahely, amit ígértek? - kérdezi. 

14:52
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ezt úgy hívják: hazaárulás

Schiffer nagy lendülettel kéri számon Orbántól a munkahelyeket, az elmaradt lakásépítéseket és a devizahitelek megoldását. Az árak európaiak, de a bérek csak az ottani átlag negyven százalékát érik el - mondja Schiffer. A fiatalok ki akarnak vándorolni Magyarországról, önök egy unokák nélküli országot akarnak? - kérdezi, majd azt mondja, hogy a paksi szerződés nem az energiafüggőség csökkentése, hanem úgy hívják: hazaárulás.

14:55
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Szanyi nem tud viselkedni

Mondja a jobbikos Vona Gábor, aki szerint rossz volt kampány idején megkötni a paksi szerződést, pedig szerinte megvan a parlamenti támogatása mind a bővítésnek, mind annak, hogy azt az oroszok csinálják. Viszont most kampány van, és senki nem mer beleállni a kampányba. "Feldobta a magas labdát, és egy szakmai kérdést kampánykérdéssé tett" - mondja. Azt is cáfolni kellene, hogy ez a megállapodás nemcsak a Közgépnek lesz jó - mondja Vona, aki hirtelen fordulattal az ellenzéket kezdi szidni. "Amit csinálnak, az lárifári. Most mivel van bajuk, az atomenergiával vagy Oroszországgal?" - kérdezi Vona, amire nagy hangzavar lesz a teremben, majd Vona megkéri Kövért, hogy csináljon rendet, mert Szanyi Tibor nem tud viselkedni.

Szanyi Tibor Fotó: Mudra László - Origo

15:00
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

A medve nem játék

Jó lenne már, ha felismernék ennek a székely mondásnak az igazságát - mondja Vona az ellenzéknek az Oroszországgal való viszonyra utalva, aztán nekiesik az MSZP-nek, mert szerinte felelőtlenül viselkednek, és nem fogják tudni leváltani így a kormányt. Aztán a kormányon még számon kéri az elszámoltatást.

Vona Gábor Fotó: Mudra László - Origo

15:05
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Végre valaki elégedett

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az, akit nagy örömmel töltött el Orbán beszéde és a kormány minden eredménye.

Harrach Péter felszólalása Fotó: Mudra László - Origo

15:11
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Hová tűnt Mesterházy Attila?

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek tűnt fel az MSZP-elnök hiánya, és rögtön szóvá is teszi, amint szót kap. Szerinte ez azt jelzi, hogy megint el fogják követni azt a hibát, amit egyszer már elkövettek: Gyurcsány Ferencre akarják bízni az országot. Aztán elkezdi sorolni, hogy szerinte mivel járt a Gyurcsány-kormány az országnak: elvették a nyugdíjakat, kicsinálták a pedagógusokat, bezárták a kisiskolákat, majdnem fizetőssé tették az egészségügyet, elvették a gyest a gyerekes családoktól, megemelték a munkanélküliek számát.

15:19
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

A kommunizmus, az a baj

Orbán Viktor válaszolhat, bár néhány megjegyzést csak odébb akar terelni. "Gátlástalan, hazug, ezek voltak azok a szavak, amelyek elhangzottak a Mesterházy Attila helyett felszólaló képviselő beszédében" - mondja Orbán, aki szerint a lényegi bajokat csak az okozta, amit kommunizmusnak nevezünk. "Önök akarnak bennünket kioktatni igazmondásból, amikor azt mondták, hogy hazudtak reggel, délben meg este?" - kérdezi Orbán, aki szerint erkölcsi kérdésekben nem, de politikai kérdésekben talán tudnának értelmesen beszélni az ellenzékkel, ha akarnának. 

15:22
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Igenis csökkent az államadósság

Orbán nem érti, miért kell ezt elvitatni, amikor ez nem is a kormány sikere, hanem az állampolgároké, és az eredményt az európai statisztikák is mutatják. A devizahitelesekről is mindig kell beszélni, pedig nem is az ő saruk - mondja Orbán, és sorolja a számokat, hány embert mentettek meg. Azt mondja, hogy ha a bíróság meghozza a szükséges két döntését, akkor további lépéseket is fognak tenni. 

15:24
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Maguk ellen tüntetnek

Orbán szerint az ellenzék a saját korábbi tettei ellen tüntet, amikor a paksi bővítés miatt vonulnak utcára, az pedig nem igaz, hogy az atomenergia-részesedés növekedése feltétlenül azt jelentené, hogy nőni fognak az energiaárak. Az adórendszert is a védelmébe veszi, szerinte a korábbi tönkretette a gazdaságot. "Mást se tesznek, hogy vissza akarják hozni azt az adórendszert, amit nagy nehezen sikerült leváltani" - mondja Orbán, aki szerint semmi okunk, hogy visszatérjünk a múlthoz.

15:29
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Sértegetik a közmunkásokat

Orbán a védelmébe veszi a közmunkaprogramot is, szerinte az ellenzék sértegeti azokat az embereket, akiknek számít az, hogy kétszer annyi közmunkabért vihet haza, mint amennyi segélyt kaptak. "Lehet erről vitatkozni, de ne sértegessék ezeket az embereket" - mondja indulatosan.

15:32
február 03, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán hálás a külföldre ment fiataloknak

Mert nem a munkanélküli segélyt választották itthon, hanem kimentek külföldre dolgozni, versenyeznek, és sok pénzt küldenek haza. Orbán mérges az ellenzékre, hogy ezeket az embereket menekülteknek állítja be az ellenzék. Az ellenzék padsoraiban közben annyira hangoskodnak, hogy Kövér László nem törődve azzal, hogy Orbán beszél, hangosan megkérdezi, hogy: "Mi az izgalom tárgya a baloldalon?"

Orbán Viktor közben a mondandója végére ér, más már nem reagálhat, a parlament ülése a további napirend előtti felszólalásokkal folytatódik. Élő közvetítésünket ezzel lezárjuk.