Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Katonai tiszteletadás mellett temették el hétfőn délelőtt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Horn Gyula volt miniszterelnököt, aki hosszan tartó betegség után hunyt el két hete. A gyászszertartáson egymás mellett ültek a volt miniszterelnökök és államfők. Katona Béla, az Országgyűlés volt elnöke beszédében odaszólt Sólyom László volt államfőnek, és a miniszterelnököket sem kímélte. A tömeg hangosan pfujolta Orbán Viktort.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
11:44
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

10 órakor kezdődik a temetés

Hétfőn délelőtt 10 órától vesznek végső búcsút Horn Gyulától, Magyarország volt miniszterelnökétől a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Az állami, katonai tiszteletadás mellett tartandó temetésen a családtagok, hozzátartozók mellett politikustársak és külföldi vendégek is leróják kegyeletüket.

Horn Gyula életének 81. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el június 19-én. A szocialista politikus 1994 és 1998 között volt az ország miniszterelnöke.

A búcsúztatáson a néhai miniszterelnökről Katona Béla, a Horn-kormány minisztere, az Országgyűlés volt elnöke emlékezik meg. A temetésen Orbán Viktor kormányfő mellett korábbi miniszterelnökök, valamint az MSZP elnöke, Mesterházy Attila is lerója kegyeletét.

11:46
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Horn ravatala

Horn Gyula ravatala. Fotó: Mudra László - Origo

A 15-ös parcellánál felállított ravatalra helyezték el a koporsót, illetve egy nagy képet a volt kormányfőről.

11:48
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

11 órától bárki leróhatja kegyeletét

A búcsúztatás után a volt kormányfő koporsóját katonák viszik a Nemzeti Sírkert 15. számú parcellájában kialakított sírig. A szertartás után 11 órától bárki leróhatja kegyeletét az egykori miniszterelnök sírjánál.

11:49
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Hat éve jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt

Horn Gyula 1989 májusától 1990 májusáig a Németh-kormány külügyminisztere volt. 1989 októberében egyike volt az MSZP alapítóinak, 1990 májusától 1998 szeptemberéig töltötte be a szocialista párt elnöki tisztségét. 1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek, 2007 szeptembere óta azonban betegsége miatt nem vett részt a parlament munkájában. A politikus 2007 szeptemberében került a Honvédkórházba súlyos betegséggel. Horn Gyula utoljára a 75. születésnapjára rendezett ünnepségen jelent meg a nyilvánosság előtt.

11:55
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Idézetet osztogatnak az MSZP-sek

Folyamatosan érkeznek az emberek a sírkertbe, sokan hoznak magukkal vörös szegfűt, de a bejáratnál MSZP-sek maguk is adnak egy-egy szál virágot. Egy fekete színű nyakbaakasztót is osztogatnak, amelyen Horn Gyula képe van, a hátulján pedig egy idézet a volt miniszerelnök egyik könyvéből (Cölöpök): "Meg kell tudnunk különböztetni a hamisat a valóditól, a hazugságot az igazságtól, a szavakat és a tetteket".

12:02
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Volt és jelenlegi kormányfők

Az emlékezők körülállják a ravatalt, a volt és jelenlegi közjogi méltóságok azzal szemben ülnek. Az első sorban Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfő, valamint Katona Béla volt házelnök, aki a beszédet fogja mondani.

A legkorábban Bajnai Gordon és Boross Péter érkezett, ők percekig beszélgettek is egymással, majd Bajnai Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével is váltott néhány szót. Amikor Orbán megérkezett, mindenkit üdvözölt. Utoljára Gyurcsány Ferenc érkezett, tudósítónk úgy látta, ő külön nem köszöntött senkit. (Gyurcsány Ferenc sajtósa később jelezte tudósitónknak, hogy érkezésekor és távozásakor is külön köszönt a volt kormányfőknek, államfőknek és Orbán Viktornak is.)

Áder János, Orbán Viktor, Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon Fotó: Mudra László - Origo

12:06
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Két volt államfő is itt van

A sor másik végén ül Sólyom László és Schmitt Pál. Egy perce megérkezett Martin Schulz is, az Európai Parlament elnöke, ő külön üdvözölte Orbánt és Ádert.

Schmitt Pál és Sólyom László. A túlodalon Kucze Gábor volt belügyminiszter Fotó: Mudra László - Origo

12:12
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Martonyi, Navracsics a gyászolók között

Egy katonazenekar folyamatosan gyászindulókat játszik, közben érkeznek volt és jelenlegi kormánytagok. A mostani miniszterek közül Martonyi Jánost és Navracsics Tibort látta tudósítónk.

12:17
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Már életében utcát neveztek el róla

A Himnusszal kezdődött a temetés, a tömeg a szegfűket magasra tartva énekelte. Szalóczy Pal egykori rádiós bemondó köszönti a megemlékezőket, ismerteti Horn életrajzát. Az itt ülő nagykövetek írasban is megkapták az életrajzot, es szinkrontolmács is van a kedvükért. Már életében utcát neveztek el róla, igaz, Németországban - zárul az életrajz.

12:20
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

"Egy volt közülünk"

Katona Béla fodrásznál ült, amikor a rádió bemondta a halálhírt. A nagy zsibongás elhallgatott, mindenki mondott róla valamit. "Egy volt közülünk" - mondta valaki a fodrásznál. Ez igaz, de Katona szerint nem egy volt a politikusok közül.

12:24
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Értette a világot

Katona Béla szerint Horn Gyula felismerte, Európába kell vinni Magyarországot. Értette a világot, megérezte a szükséges változásokat. A rendszerváltás folyamata Horn Gyula nélkül lassabb és nehezebb lett volna - folytatja Katona, majd azért dicséri Hornt, hogy újjáépítette az 1990-ben romokban lévő MSZP-t.

12:27
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Katona szerint a legjobb kormányfő volt

Az országot is kiemelkedően vezette, "ő az egyetlen miniszterelnök, aki jobb állapotban adta át az országot, mint elődje" - jelentette ki Katona. Orbán és a volt kormanyfők faarccal hallgatták.

Katona beszólt Sólyom László volt államfőnek is: szóvá tette, hogy a rangos külföldi kitüntetések mellett itthon nem kapta meg a méltó elismerést, "mert a bánáti bazsarózsák barátja Horger Antalkent megtagadta tőle". Ezzel arra célzott, hogy Sólyom László nem volt hajlandó kitüntetni Hornt.

12:31
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kulka János Füst Milánt szaval

Horn Gyula értékes ember volt. Sokszor hozott rossz döntéseket, tévedett, de akinél több a jó döntés, az sikeres ember. Horn államférfi volt, az államférfitól búcsúzunk. Isten veled, nyugodj békében - zárja beszédét Katona. Kulka János elszavalja Füst Milán Este van című versét. Közben egyre jobban tűz a nap, a megemlékezők közül sokan esernyőt nyitnak, több nagykövet a megkapott Horn-életrajzzal legyezi magát.

Kulka János Horn lányával Fotó: Mudra László - Origo

12:34
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Az európai közösség nagy fia

Nagy ember, a magyar nép fia, de ezzel együtt az európai közösség nagy fia - kezdi Martin Schulz németül, de természetesen tolmácsolják. "Nekünk, németeknek az ország újraegyesítése Horn nélkül elképzelhetetlen lett volna" - dicséri Schulz a volt kormányfőt.

12:37
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Genscher: "Sose felejtjük el neki"

Hans-Dietrich Genscher egykori NSZK-s alkancellár és külügyminiszter lép az emelvényre, és ő is Hornnak a német újraegyesítésben játszott nagy szerepét dicséri. Ő már megemlíti Németh Miklós akkori kormányfő szerepét is. "Mi, németek ezt sose fogjuk elfelejteni a magyaroknak" - mondta Genscher, hozzátéve, hogy a német kormány megbízásából mondja ezt, és búcsúztatja Horn Gyulát, "ezt a nagy embert". Kedves Horn Gyula barátom, nálunk Németországban soha nem merülsz feledésbe - zárja szavait Genscher.

12:42
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Orbánt pfujolják

Elkezdődnek a főhajtások. Elsőként Mesterházy Attila rója le kegyeletét, majd a volt miniszterelnökök következnek. Utánuk Orbán, akit a tömeg hangosan pfujol.

Orbán Viktor búcsúzik Fotó: Mudra László - Origo

12:47
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Leeresztették a koporsót

A katonák felsorakoznak, néma csendben a sírhoz viszik a koporsót, majd trombitaszó közben a sírba eresztik.

Fotó: Mudra László - Origo

12:52
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán kezet csókol

Orbán Viktor kezet csókol Horn Gyula özvegyének Fotó: Mudra László - Origo

12:57
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Elhelyezik a koszorúkat a síron

A katonák elhelyezik a koszorúkat a síron. A megemlékezők mind felálltak, kivéve Horn Gyula családját.

13:08
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Valaki szavalni kezdett

A koszorúk elhelyezése közben egy férfi a megemlékezők közül hangosan elkezdett szavalni. Ez nem volt benne a forgatókönyvben, így a katonazenekar rákezdett a Szózatra.

13:15
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

A temetés hivatalos része véget ért

Egy trombitás az Il Silenziót játssza, közben MSZP-s politikusok, jelenlegi és volt képviselők felsorakoznak egymás mellé. Mindannyian egy szál szegfűt tartanak. A hivatalos rész ezzel véget ért, egyenként lehet a sírhoz menni.

13:18
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Kuncze, Bokros, Botka a sírnál

Elsőként Kuncze Gábor és Bokros Lajos, Horn két minisztere ért oda a sírhoz. Egy-egy szegfűt helyeztek el. Közben Orbán Viktor elhagyta helyszínt, nem ment oda a sírhoz. Az MSZP-s képviselők egy csoportban mentek a sírhoz, Mesterházy Attila pártelnök és Botka László, Szeged polgármestere vezetésével.

Kuncze Gábor, Bokros Lajos Fotó: Mudra László - Origo

13:21
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

A KDNP-s Pálffy István is letett egy virágot

Más pártokból is jöttek politikusok búcsúzni. A Párbeszéd Magyarországból Szabó Tímea társelnök és Karácsony Gergely, a szociáldemokrata pártból Schmuck Andor jött el, és a KDNP-s Pálffy István is elhelyezett egy virágot.

13:26
július 08, 2013
Vágólapra másolva!

Több ezren járulnak a sírhoz

A politikusok után az eddig távol álló megemlékezők is a sírhoz jöhetnek. Főként idősebb emberek várnak arra, hogy elhelyezhessék a kezükben tartott szegfűt. Több ezren vannak, nagy a tolakodás.

Tudósításunkat ezzel befejezzük. A temetésről készült video-összefoglalónk hamarosan elkészül.

Fotó: Mudra László - Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről