Rezsicsöppentés - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A Fidesz a rezsicsökkentéssel, az MSZP pedig a nyugdíjazások körülményeivel foglalkozott hétfőn a parlamentben. Németh Szilárd fideszes képviselő egészen odáig ment, hogy a rezsicsökkentést egy új világ felépítésének nevezte, Szanyi Tibor szerint ez semmit sem ér, miközben minden drágul. Novák Elődöt kétszer is el kellett némítani, Budai Gyula válaszát pedig majdnem nem fogadták el a képviselők. De legalább az ülés elején béke volt: a pártokat napirend előtt pár percre összebékítette a magyar jégkorong- válogatott bronzérme.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül68 bejegyzés
12:23
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Horogkereszt

Valószínűleg már hétfőn elfogadják a képviselők az önkényuralmi jelképek használatának büntethetőségéről szóló törvényt. Korábban az Alkotmánybíróság megsemmisítette a büntető törvénykönyv erről szóló rendelkezéseit. A kormánypártok most újra beteszik a Btk.-ba. Így az lesz büntethető, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas módon terjeszti, nagy nyilvánosság előtt használja vagy közszemlére teszi a horogkeresztet, a nyilaskeresztet, az SS-jelet, a sarló-kalapácsot és a vörös csillagot. Vagyis a vörös csillag viseléséért itthon többször elítélt Vajnai Attila nem biztos, hogy megkönnyebülhet.

Szintén hétfőn dönthet a parlament arról, hogy bővíti azoknak a körét, akik részt vehetnek a nemzeti eszközkezelő programjában. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter javaslata alapján ez a lehetőség azon devizahitelesek előtt is megnyílik, akiknek tavaly adódtak fizetési nehézségeik. Szavazás lesz a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvény módosításáról is, ennek révén egyszerűbben nyithatnának magyarországi befektetési számlát a külföldön élő magyarok.

13:04
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Megváltoztatni a világot

Kepli Lajos kezdi a napirend előtti felszólalásokat: Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot - címmel.

13:12
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Tukacs támad

"Kényszernyugdíj!"- ezzel a radikálisnak tűnő címmel interpellálja az emberi erőforrások miniszterét a szocialista Tukacs István. Rajta kívül még három MSZP-s képviselő emeli fel a hangját az interpellációk órájában. A jobbikos Hegedűs Tamás az orvosok elvándorlása, a független Schiffer András és Vágó Gábor pedig az offshore cégek miatt aggódik.

14:34
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a horgászok

A kérdések órájában a jobbikos Bertha Szilvia arra lesz kíváncsi, hogy vajon meg lehet-e élni 12 ezer forintból. Az azonban nem derül ki a címből, hogy ezt milyen időtartamon érti a képviselő. Frakciótársa, Magyar Zoltán pedig egy kérdés mögé rejtve azt állítja, hogy a Fidesznek csak a horgászok szavazata kellett. A hétfői ülésnap leghosszabb kérdés címét mindenképpen az MSZP-s Garai István Levente tudhatja magáénak, aki a következőt kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztertől: Körülbelül hány, szinte életveszélyes kátyú található Ön szerint a Jakabszállás-Orgovány - Izsák-Kisizsák-Szabadszállás-Kunszentmiklós útvonalon? Mikor lesz meg ezen útszakasz számos helyen halmozott és rendkívül veszélyes, nagy kiterjedésű és mélységű kátyúinak rendbehozatala? Addig is milyen kártérítésre számíthatnak a "kátyús károsodást" szenvedő járműtulajdonosok?

15:09
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Összehozták őket a hokisok

Megkezdődött a hétfői ülés. Napirend előtt először Soltész Miklós államtitkár beszélt, aki a magyar jégkorong-válogatott sikereit méltatta. Szavaihoz csatlakozott az MSZP-s Varga László is. A Jobbik is gratulált a bronzéremhez, ami szépen csillog - mondta Vona Gábor, a párt frakcióvezetője.

15:14
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Soltész nagyon jót tett

A fideszes Cser-Palkovics András is nagyon szépen megköszöni Soltésznak, hogy ezt a témát "idehozta a plenáris ülésre". Varga István a háttérben bőszen bólogat, a nyakkendője miatt viszont jó lenne, ha valaki szólna neki, mert több helyen is meg van csavarodva.

15:17
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Elhúznak a fiatalok

Adjunk esélyt címmel beszél napirend előtt Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetője szerint az elmúlt két évben fokozatosan csökkent azoknak a fiataloknak a száma, akik a felsőoktatásba jelentkeztek. A politikus nem fogadja azokat a magyarázatokat, amelyek a demográfiai okokra akarják kenni a jelenséget. "Szellemi kivándorlás zajlik" - mondta Mesterházy.

15:21
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Amerikával jön Cséfalvay

A kormány nevében Cséfalvay Zoltán reagál az hallottakra. Szerinte az adatokat célszerű összetetten nézni, a demográfiának pedig jelentős szerepe van abban, hogy melyik évben hányan jelentkeznek a felsőoktatásba. Az államtitkár ez után az Egyesült Államok oktatási rendszerével példálózik, Mesterházy a háttérben két bólogatás között jegyzetel.

15:26
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Kipusztulunk

A Föld Napja alkalmából kért szót a KDNP-s Nagy Andor. A képviselő egy híres filozófus szavait idézi, aki szerint az emberiség ezer év múlva kipusztul. "Én magam ugyan nem vagyok ennyire borúlátó" - mondta Nagy, aki szerint nem mindegy, hogy a világ végéig milyen életminőséget akarunk biztosítani magunknak. Nagy egy éles fordulattal rátér a Föld Napja-mozgalom történetére, amit mi most nem részleteznénk.

15:33
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Délvidéki földikutya

A Kőrösér-menti tájvédelmi körzet jelenlegi helyezetének ismertetésével reagál Nagy Andor szavaira Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár. Budai ezek után a délvidéki földikutyák megmentéséről beszél.

15:37
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Ide a vízi erőművet!

Vona Gábor ma nem ütközni szeretne a kormánnyal, hanem képviselőtársai segítségét kérni, mégpedig a vízi erőművek kérdésében. A Jobbik frakcióvezetője fájlalja, hogy Dunán innen és túl mindenhol vannak vízi erőművek, kivéve Magyarországon. Az érvek a létesítmények mellett szinte kifogyhatatlanok, ebből párat fel is sorol Vona. Szégyenteli a politikus szerint, hogy mekkora területet tudnánk öntözni, és csökkenthetnénk az energiafüggőségünket is.

15:42
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Alvízi ország vagyunk

Fónagy János válaszol a kormány nevében. Az államtitkár három fejezetben szeretne reagálni Vona problémáira. Magyarország alvízi ország, sok évszázados érdekünk, hogy átgondolt vízgazdálkodásunk legyen - mondta Fónagy. Az sem elhanyagolható a kérdés szempontjából, hogy ott fekszik az ország, ahol. Az elmúlt évtizedek egyik legégetőbb kérdése volt Bős-Nagymaros kérdése, az ezzel kapcsolatos álláspontok pedig nem változtak.

15:47
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Új világot épít a kormány

Tovább folytatódik a rezsicsökkentés - erről beszél napirend előtt a téma élharcosa, Németh Szilárd. Csepel fideszes polgármestere szerint az eddigi rezsicsökkentési lépéseknek nagyon jó társadalmi hatásuk volt. "Nem közpénz terhére csökkentünk rezsit, hanem a szolgálatók extraprofitjának terhére" - mondta Németh, aki önbizalomhiányosnak semmiképpen sem nevezhető, hiszen egészen odáig megy, hogy a kormány új világot épít. A rezsicsökkentés folytatódni fog, jön a palackos gáz és a kéményseprők is. Az országban mindenhol egységesnek kell lennie a közszolgáltatásoknak.

15:53
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Jó szívvel ajánlja

Újra Fónagy válaszol. Úgy gondolja, hogy a modernkori magyar politikának kevés olyan témája van, amelyet jó szívvel támogatni lehet: a rezsicsökkentés azonban ilyen. A csökkentés azonban érdekeket érint: a közel négymillió magyar háztartást például úgy, hogy csökkennek a költségei. "Ez nem frakcióálláspont vagy pártkérdés, ez a kormányzati elit felelősségének a kérdése" - folytatja a nagy szavak használatát az államtitkár.

15:56
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Már el is telt egy óra

Vége a napirend előtti felszólalásoknak. A jegyző ismerteti a további napirend utáni felszólalókat.

16:03
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Hektikus törvényhozás

Az államháztartási törvényhez kapcsolódó apró jogszabály-módosítás miatt kell eltérni a házszabálytól - sérelmezi a független Vágó Gábor. A képviselő szerint a kormány törvényhozása hektikus. Azt kéri, hogy ne lehessen ilyen mértékű dömpinggel elárasztani az Országgyűlést, és akkor nem lenne szükség állandóan arra, hogy megakasszák a munkát. A témához hozzászól Hegedűs Lórántné. A jobbikos képviselő azzal kezdi, hogy ők ugyan megszavazzák majd a házszabálytól való eltérést, de arra fel szeretné hívni a tévénézők figyelmét, hogy egy nagyon durva és súlyos hiba miatt kell módosítani a szóban forgó törvényt.

16:06
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Balla furcsáll

A Fidesztől Balla György is úgy érezte: hozzá kell szólnia a témához. Muszáj azonban világossá tennie, hogy a javaslat arról szól, hogy az önkormányzatoknak ősszel is elég legyen benyújtani a következő évre vonatkozó költségvetési terveit. Szerinte durva hibáról és kapkodásról beszélni furcsa. Azt azonban megköszönte, hogy az ellenzék támogatni fogja a házszabálytól való eltérést.

16:09
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Elfogadták

303 igen szavazattal elfogadták a képviselők a házszabálytól való eltérést.

16:11
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Semjén és a facsemete - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:13
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Hiller szapul

Közben Hiller Istvánnak ötperces időkerete van rá, hogy a tavaly elfogadott köznevelési törvényt szapulja, és ezt örömmel meg is teszi.

16:17
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Botrány!

A beiskolázási botrány kifejezetten a kormány miatt alakult ki - mondja Dúró Dóra, aki második gyermekét várja a szintén jobbikos Novák Elődtől. Óvodai férőhelyhiány - erről csak és kizárólag a kormány tehet. Ezek a nehézségek kifejezetten Budapesten és az agglomeráció területén jelennek meg - mondta Dúró.

16:21
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Schiffer és a titokzatos valaki

A független Osztolykán Ágnes lehetetlen helyzetnek nevezte, amelybe a kormány hozta az érintetteket. A politikus előtt ülő Schiffer András közben nagyon mosolyog valakire, és a mutatóujját a szája elé tartva arra a kéri a titokzatos ismeretlent, hogy maradjon csendben. Nem tudjuk, ki lehet az, de van egy tippünk, hogy az illető Osztolykánnak akart volna beszólni valamit.

16:25
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Milyen vészhelyzet?

Michl József KDNP-s képviselő szeretné aláhúzni, hogy nincs vészhelyzet a magyar köznevelésben, ezt hallva egy éles női hang kiabált bele a képviselő beszédébe, azt azonban nem lehetett érteni, hogy pontosan mit.

16:29
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Rogán és az iPad - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:37
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Méltatlan a rendszer

Tukacs István végre megkapta a szót, és elkezdheti interpellációját a kényszernyugdíjazásról. Az MSZP-s képviselő az orvosokat és pedagógusokat érintő nyugdíjazás miatt emelte fel szavát. Szerinte van olyan megyei kórház, ahol az orvosok nyolcvan százaléka nyártól nyugdíjba megy. A megfeszített munkát végzőkkel szemben roppant méltatlan az új rendszer - mondta.

16:40
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Tukacs várjon még

Szócska Miklós szerint nem általános érvényű kényszernyugdíjazásról beszélünk, amely alig több, mint háromezer embert érint. A kormánypárti képviselőket láthatóan nem érdekli a téma, mert mindenki a padtársával beszélget. Szócska azt kéri Tukacstól, hogy inkább a folyamat végén vonjanak mérleget, ne dobálózzon a számokkal.

16:43
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Nem hagyja annyiban

Tukacs nem hagyja magát: folytatja a számháborút, az államtitkár válaszát pedig nem fogadja el.

16:46
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Tényleg elmennek az orvosok?

Ismét az egészségügyet érintő interpelláció következik: a jobbikos Hegedűs Tamás az orvosok kivándorlása miatt aggódik. Az orvosi hányszakmák száma folyamatosan nő. A hiányszakmát végzők nagy része vállalkozóként végzi munkáját, mert a közalkalmazotti fizetésért nem lehet altatóorvost találni. Vállalkozóként viszont ennek a dupláját viszi haza. Ha nem rendezik a béreket, külföldre mennek az orvosok - csodálkozott rá a világra Hegedűs.

16:51
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Szócska másképp látja

Megint Szócska válaszol, ő egészen másképp látja a dolgokat, szerinte elindult egy kedvező folyamat. Egy közvélemény-kutatás pedig azt mutatja, hogy az egészségügy iránt megnőtt a bizalom, a közalkalmazotti létbe csöppent orvosok örülnek a váltásnak. Folytatódnak a különböző ösztöndíjprogramok - próbálja meggyőzni az ellenzéki képviselőt Szócska.

16:52
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Felesleges erőfeszítés

Az erőfeszítéseket értékeli Hegedűs, de nem kapott megnyugtató választ Szócskától arra, hogy megállítható-e a jövőben az orvostársadalom külföldre vándorlása. A választ nem fogadja el.

16:57
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Cséfalvay magyaráz - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:04
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Mi lett a párbeszéddel?

Béke az érdemi szociális párbeszéd poraira - ezzel a címmel nyújtott be interpellációt az MSZP-s Gúr Nándor. A politikus egy uniós konferenciáról beszél, nem igazán értjük, hogy pontosan mit, de a lényeg, hogy fontos a párbeszéd. Az Országos Érdekegyezető Tanácsot megszüntették - mondja Gúr, aki hiányolja a műszakpótlékot, panaszolja a szabadság távolléti díjra való átszámítását, a kollektív szerződést. Ezek mind-mind rosszul működnek.

17:08
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Czomba bepipult

Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár ott volt azon a bizonyos konferencián - és erre nagyon büszke is. Czomba annyira mondja a magáét, hogy már szinte ordításba megy át a felszólalása. Minimálbér-emelés, bérkompenzáció, munkahelyvédelmi akcióterv - sorolja a kormány intézkedéseit. Majd egy papírral hadonászik, és most már láthatóan borzasztóan ideges.

17:14
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

A spekulánsok pártján állnak

Az új földforgalmi törvény lebegtetése miatt visszaélések tapasztalhatók - állítja a jobbikos Varga Géza. A kormány azért toporog szerinte, mert fogalma sincs, hogyan lehetne megvédeni a magyar földet a spekulánsoktól. Varga megsúgja: a Jobbik bizony tudja a választ. A kormány csak azzal tudná bizonyítani, hogy nem a spekulánsok oldalán áll, ha elfogadná a Jobbik javaslatait - mondja a jelek szerint cseppet sem szívbajos Varga.

17:17
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Csak a Jobbik

Budai Gyula válaszol, akinek elege van abból, hogy a Jobbik hétről hétre úgy állítja be magát, mint akit egyedül érdekel a magyar föld sorsa. Az elmúlt időszakban számos olyan javaslat született meg a parlamentben, amely a visszaéléseket vizsgáló bizottság munkáját segíti. Ne egy általánosan megfogalmazott konkrét esetet hozzon a Jobbik a parlamentbe, amely semmit nem mond - kéri Budai.

17:24
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Most elfogadták, vagy nem?

Volner János azt javasolja, hogy ismételjék meg a szavazást, mert láthatóan sokan hiányoznak a padsorokból. Az ülés levezető elnöke azt kéri, hogy mindenki újra helyezze be a kártyáját. A megismételt szavazás sem sikerült, mert nem határozatképes a ház, az ellenzék nem szavazott. Novák szerint ideje lenne megállapítani, hogy a magyar föld kérdése ügyében az Országgyűlés nem fogadta el az államtitkári választ, és ne addig probálkozzanak a szavazással, amíg olyan eredmény nem jön ki, ami Budainak megfelelő. Az elnök Novákba fojtja a szót.

17:26
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Novákot újra elnémítják

Latorczai János KDNP-s képviselő azt tanácsolja Nováknak, hogy olvassa el a házszabályt, aztán majd meggondolja kétszer is, hogy mit beszél. Novák nem ért a szóból: ott folytatja, ahol abbahagyta. "A kétharmad útjai kifürkészhetetlenek" - mondja Novák, aki továbbra is azt kéri, hogy az elnök ne hirdesse ki az eredményt. Újra kikapcsolják a mikrofonját, így nem tudja befejezni a mondandóját.

17:37
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Offshore egyenlő megszorítás

Mitől élénkülnek a seychelle-i és a belize-i befektetések Magyarországon - kérdezi Schiffer András független képviselő. Az LMP-s politikus szerint Magyarország állami szinten támogatja az offshore-t. Schiffer cégeket sorol, amelyeknek offshore-gyanús tulajdonosaik vannak. Magyarország vezető helyen van a vagyonkimenekítésben. Ha ez a kiáramlás nem lett volna, vagy csak fele ekkora, akkor az elmúlt húsz évben nem lett volna szükség megszorításokra. Tervezi-e a kormány kizárni az állami megbízásokból az offshore cégeket - kérdezi Schiffer.

17:41
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Minden eszközt bevetnek

Aktuális kérdés, hogy hogyan lehet gátat szabni az offshore elterjedésének - válaszol Fónagy János. Az államtitkár szerint a kormány minden eszközzel a korrupció felderítésén munkálkodik, az alaptörvény ki is zárja azok támogatását, akik nem ellenőrizhetően használják fel a kapott pénzt. 110 ezer pályázóból csupány néhány tucat cégről bizonyosodott be, hogy offshore, ezek ügyében már meg is indult a vizsgálat.

17:43
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Nem a válaszra

Fónagy sem gondolhatja komolyan, hogy Schiffer majd elfogadja a válaszát. Nincs elszámoltatás, nincs átláthatóság, az államtitkár egyszerűen nem mondott igazat, a választ pedig nem fogadja el.

17:45
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Csak elfogadták azt a választ

Újra szavaznak Varga Géza jobbikos képviselő interpellációjáról. Úgy tűnik, már elegen vannak az elnök szerint a teremben, itt az ideje a gombnyomásnak. A képviselők 214 igen szavazattal elfogadták Budai Gyula válaszát.

17:47
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Novák nem fér a bőrébe - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:49
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Rezsicsöppentés

Rezsicsöppentés címmel kérdez Szanyi Tibor. Az MSZP-s képviselő arról beszél, hogy az embereket nem csak az áram- és gázszámlák érintik. Minden drágul, itt az infláció, meg a 27 százalékos áfa. Ehhez képest a rezsicsökkentés fabatkát sem ér. A fővárosban a távhő ára 26 százalékkal emelkedett, ez egy 50 négyzetméteres lakásban akár 10 ezer forintnyi plusz kiadást is jelent. A rezsicsökkentés miért működik emelkedő árak mentén - kérdezi Szanyi.

17:51
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Nem reagál

Fónagy János nem szeretne számháborúba belemenni. Az eddigi adatok szerint sikeresen megtörtént a rezsicsökkentés végrehajtása - mondja az államtitkár, aki még véletlenül sem reagálna Szanyi felvetésére.

17:54
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Szép álmokat - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:57
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Ki mer a szemükbe nézni?

Z. Kárpát Dániel a devizahitelesekért tartott vasárnapi tüntetésről beszél. A jobbikos képviselő az évszázad átverésének nevezi, hogy annyi svájci frank alapú hitelt helyeztek ki a bankok annak idején. Aki a károsultak szemébe mer nézni, azt péntekre várja a képviselő egy tanácskozásra.

17:59
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Papírból jó hírek

Sokan végtörlesztettek, az árfolyamgát-programba is több mint 100 ezren jelentkeztek - sorolja papírjából az örvendetes adatokat Cséfalvay Zoltán. A nemzetgazdasági államtitkár szerint a kormány megtette azokat a lépéseket, amelyek segítségévél a rászoruló családok a segítő lehetőségeket igénybe tudják venni. Z. Kárpát szerint az államtitkár hetente ugyanazt mantrázza, a kérdésekre pedig nem válaszol.

18:02
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Önnek csomagja érkezett - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:10
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Gőgös és a földpályázatok

A Nemzeti Földalap belső ellenőrzéséről beszél Gőgös Zoltán. Az MSZP-s képviselő minden egyes felszólalásakor a földek törvénytelen bérbeadásáról beszél, ezt a jó szokását most sem hagyja el. A győztes kevesebb pontot kapott, mint a később alulmaradt másik pályázó - ez a fő motívum azokban a történetekben, amelyeket Gőgös hétről hétre felhoz.

18:13
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Nézzen adatokat

Budai Gyula azt kéri, hogy az MSZP-s képviselő vegyen figyelembe néhány adatok: Az előző kormány alatt pedig másképp kellett volna csinálni néhány dolgot, és akkor sokkal sikeresebbek lettek volna egy-két dologban. Gőgös viszontválaszában azt mondja: nem ugyanarról beszélnek az államtitkárral.

18:18
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Leszakadunk

Szekeres Imre szerint leszakadóban van az ország, az elmúlt két évben csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, csökkentek a beruházások is, 34 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2010-ben. Közben persze az adóterhelés nagymértékben nőtt - mondta az MSZP-s képviselő.

18:20
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Egy a cél

Abban egyetértés van, hogy a gazdasági növekedést ösztönözni kell - válaszol Navracsics a volt honvédelmi miniszternek. A miniszterelnök-helyettes a görög válsággal takarózik, szerinte Magyarország nagyon súlyos államadósságot örökölt, ami az egyik legfőbb korlátozója a gazdasági növekedésnek.

18:21
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Elszakadt a cérna - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:25
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Bajnai adja vissza a pénzt!

A Mol támogatta a Bajnai Gordont - ez nem tetszik a jobbikos Volner Jánosnak. De az OTP harmincmillió forintos támogatása sem túl szívderítő az ellenzéki képviselő szerint. A kormány pipogya módon fogadta az erről szóló híreket, szigorúan el kellett volna számoltatni ezeket az embereket a kapott pénzzel, vissza kellett volna kérni a pénzt Bajnai Gordontól.

18:27
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Legalább tudjuk, mi van

Navracsics azt mondja: párttámogatások ügyében a jogszabályok járnak el. "Egy haszna van ennek az esetnek: tisztán látjuk a dolgokat. Ha jogszabályok betartásával történik a támogatás, akkor csak annyi, hogy tudjuk, melyik cégek kiket támogatnak" - mondta a miniszterelnök-helyettes. Navracsics szerint nem szabad elfelejteni, hogy a Haza és haladás nem párt, hanem magánalapítvány.

18:31
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Bűnük, hogy magyarnak születtek

A közfoglalkoztatottakért aggódik a jobbikos Hegedűs Lórántné. Szerinte az önkormányzati vezetőknek a jövőben nem lesz beleszólásuk abba, hogy kiket foglalkoztassanak közmunkaprogramban, ez pedig felesleges feszültségeket szít majd a település lakói között. Mit mondjanak azoknak az állástalanoknak, akik nem kerülhetnek be a közfoglalkoztatásba, hiszen egyetlen bűnük, úgy tűnik, hogy magyarnak születtek - kérdezi a lelkészfeleség.

18:32
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Gyér érdeklődés - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:38
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Oldják meg, ahogy tudják

Jönnek a kérdések. A sort az MSZP-s Pál Tibor kezdi. Az önkormányzatok az utolsó pillanatig nem tudhatták, hogy milyen létszámban, milyen keretből folytathatják munkájukat. Az elmúlt években bővítették a hivatalokat, vannak már kormányablakok, járások - ezekbe mind mind új alkalmazottak, gépkocsik, számítógépek kellettek. A bürokrácia egyre csak duzzad, annak ellenére, hogy a kormányra kerüléskor éppen a csökkentés mellett tette le a Fidesz a voksát. Nő a hivatalok száma, a létszámot azonban csökkenteni akarják, ennek megoldását pedig rátolják az önkormányzatra: oldják meg maguk, ahogy tudják.

18:39
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Rossz a kérdés

Tállai András nehezen tudta megfejteni, hogy mi is volt Pál kérdésének lényege. Egy új intézményfenntartó központ működik, és nem kellett költeni az új hivatalok dolgozóira, bútoraira és gépkocsijaira, hiszen azok az önkormányzatoktól kerültek át. "Nem igaz az sem, hogy nőtt a hivatalok száma, sőt éppen hogy kevesebb van" - mondta a belügyi államtitkár.

18:42
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Ezrek éheznek

Jön a kedvenc kérdésünk: a jobbikos Bertha Szilvia arra kiváncsi, hogy meg lehet-e élni 12 ezer forintból. Hamar kiderül, hogy a közfoglalkoztatási bérről van szó, a kormány áprilisban azt várja el az emberektől, hogy napi 6-8 óra munka mellett havi tízezer forintból éljenek meg. Százezreket érint ez a probléma Bertha szerint, sok ezer ember éhezik, vagy már az uzsorások kezébe is került.

18:45
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Kikéri magának

Megint Tállai válaszol. Kikéri magának a 300 ezer közfoglalkoztatott nevében, hogy Bertha rabszolgának nevezi a közfoglalkoztatottakat. Szerinte ezek tipikusan jobbikos frázisok. Cigánybűnözésről beszélnek, most meg sajnálják azokat a cigányokat, akik közmunkában dolgoznak - mondja Tállai.

18:52
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Az MSZP kedvenc témája

Tukacs Istvánhoz hasonlóan, frakciótársa, Göndör István is a kényszernyugdíjazás miatt aggódik. Miért diszkriminálják azokat, akik egy szakmailag elfogadott névjegyzékben szerepelnek, hogyan tudják pótolni az indokolatlanul kizárt személyeket - kérdezi Göndör. "Nem gondoltak arra, hogy gyorsan fel kéne oldani a korlátokat" - fejezi be az ellenzéki képviselő.

18:56
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Halászok vagy horgászok

A komplex, a horgászat problémáit kezelni tudó javaslattal továbbra is adós a kormány, hiába tartott néhány hete a Parlament felsőházi termében az ágazat számára fogadást - állítja a jobbikos Magyar Zoltán. A horgászatnak sokkal komolyabb lehetőségeket kell adni, szemben a halászattal. Rá kellene néznie a kormánynak a kizsákmányoló halászokra.

18:58
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Budai egyetért

Ebben a dologban egyetért Budai Gyula az ellenzéki képviselővel. Az illegális halászatból származó hal mennyisége sokkal nagyobb, mint a legális halfogásból, a kormány pedig ez utóbbit támogatja, előbbit meg büntetni kell. Szóba kerül még az aquakultúra is. Budai idő előttinek érzi Magyar kérdését, és bízik benne, hogy mindenki meg lesz majd végül elégedve.

19:00
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Navracsics válaszol - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

19:03
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Hidegaszfalt

A Jakabszállás - Orgovány - Izsák-Kisizsák-Szabadszállás-Kunszentmiklós útvonalon található kátyúk miatt aggódik az MSZP-s Garai István Levente. Fónagy János válaszában azt mondta: ezek az utak nem ilyen forgalomra és terhelésre épültek, "egyszerűen nem bírják el ezt a folyamatos terhelést". Többről van itt szó, mint a valóban szükséges kátyúzásról, ami egyébként szintén folyamatos. A legégetőbb helyeken ideiglenes hidegaszfalttal orvosolták a problémát, heteken belül sor kerül az érintett útszakaszok helyrehozatalára is, addig meg jönnek a balesetveszélyre figyelmeztető táblák.

19:05
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Adj nekik, Tibi!

"Tibor, adj nekik" - biztatta frakciótársa a jobbikos Bana Tibort felszólalása elején. Körmenden egyetlen tollvonással szüntették meg az aktív szülészetet és nőgyógyászatot, de több városban is folyamatosan romlik a helyzet. Bana szerint szinte az összes Vas megyei járásban rossz állapotban van a mentőpark, létfontosságú lenne egy esetkocsi. Szócska Miklós válaszában tételesen felsorolja, hogy hol mit tervez a kormány, hogy a dolgokon javítani tudjon.

19:09
április 22, 2013
Vágólapra másolva!

Mára ennyi

Vége a kérdéseknek. Negyedóra szünet következik. Percről percre tudósításunk véget ért.