Nagy összefogást hirdetett Bajnai - az október 23-ai események percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Beindult a politikai nagyüzem október 23-án Budapesten: Bajnai Gordon összefogást hirdetett a kormány ellen, és mindenkit vár a mozgalmába, Orbán Viktor pedig rövid beszédében kikelt a pénzvilág és a teszetosza uniós politika ellen. A Jobbik a Deák téren ünnepelt, majd fáklyával vonult fel, Gyurcsány pedig meghallgatta Bajnait. Tele a város rendőrrel, de eddig csak egyetlen embert állítottak elő antiszemita bekiabálás miatt. Kövesse az eseményeket percről percre az [origo]-n!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül188 bejegyzés
09:45
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán és Áder korán kezd

Áder János köztársasági elnöknek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Kövér László házelnöknek korán elkezdődik a keddi ünnepnap, már kilenc órakor a Kossuth téren kell lenniük, ahol az ország zászlajának ünnepélyes felvonásával elkezdődnek az október 23-ai állami ünnepségek. A téren a zászlófelvonás után családi programok lesznek, népzenei koncertek és a forradalmat idéző képkiállítás várja az érdeklődőket. Az állami ünnepség 90 millió forintba kerül.

A programok fél négyig tartanak majd, utána előkészítik a terepet Orbán Viktornak, aki délután négy órától mond ünnepi beszédet a Parlament előtt.

09:54
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kora délután kezdődik a nagyüzem

Ha addig nem is, kora délután biztosan beindul az élet Budapest belvárosában. Délután egy órától gyülekeznek a kormány támogatói a Széna téren, majd kettőkor a Margit hídon át elindulnak a Parlament elé, ahol négytől Orbán Viktor mond beszédet. Velük egy időben egy másik, bár vélhetően kisebb menet is indul: a Szolidaritás fél kettőtől gyülekezik a Clark Ádám téren, ahonnan egy beszéd után indulnak át a Szabad sajtó útra, a Milla délután háromkor kezdődő ellenzéki rendezvényére. A szervezők erre a tüntetésre több tízezer embert várnak, a színpadon pedig beszédet mond majd Bajnai Gordon volt miniszterelnök is (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). Szintén háromkor kezd a Deák téren a Jobbik is, a rendezvényen Vona Gábor és Morvai Krisztina is beszédet mond majd.

Az MSZP és az LMP nem tart külön ünnepséget Budapesten, Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció viszont a délutáni nagyüzemet megelőzve, délután fél kettőkor az Egyetem téren várja a támogatóit.

10:04
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Ne akarjanak ma autózni Budapesten

Az október 23-ai rendezvények miatt Budapesten több utcát lezárnak, és jelentős forgalomkorlátozásokra is kell majd számítani. Módosul több tömegközlekedési járat útvonala és menetrendje is. A Szabad sajtó utat és a Kossuth utcát már reggel nyolctól lezárják, a békemenet miatt délután nem lehet majd közlekedni a Széna tér-Kossuth tér útvonalon, késő délelőttől pedig motorosfelvonulás is lesz Budáról a Corvin közig. A lezárásokról és a módosításokról ebben a cikkünkben részletesen is beszámoltunk. Aki teheti, hagyja otthon az autóját, és kerülje el a belvárost.

10:33
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Politikamentes programok városszerte

Számos program várja a látogatókat kedden a fővárosban. A Kossuth téren világzenei koncertek lesznek, az Országház Díszlépcsőházát, a Kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását 10 órától tekinthetik meg a látogatók. Az épületbe a XII-es számú kapun lehet belépni, a parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes. 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában 10 órától Goda Krisztina Szabadság, szerelem, déltől Szilágyi Andor Mansfeld, 14 órától Gothár Péter Megáll az idő című filmjét vetítik. A Terror Háza Múzeum állandó és időszaki kiállításai ezen a napon ingyenesen látogathatók. Az Operaház egész nap nyitva áll az érdeklődők előtt, a vezetések mellett színes családi programokat is rendeznek az Ybl-palotában. Rendhagyó fotókiállítás látható a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban 1956 - Szabadnak lenni jó! címmel november 10-ig.

11:31
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Felvonták a zászlót

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján a közjogi méltóságok jelenlétében, a Himnusz hangjaira felvonták a magyar lobogót a Parlament épülete előtt - derül ki az MTI beszámolójából. Az ünnepi ceremónián jelen volt Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök.

Forrás: MTI/Soós Lajos

11:52
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Fokozott ellenőrzés

Fokozott ellenőrzést rendelt el szerda éjfélig Budapest teljes területére Tóth Tamás rendőr dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya - közölte a rendőrség.

12:25
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Virágok a Széna téren - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

12:46
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Tarlós a Rádiónál tart beszédet

A Fővárosi Önkormányzat a Magyar Rádió épülete előtt tartja megemlékezését, amelyen Tarlós István főpolgármester mond beszédet.

12:48
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Áder János virággal - kép

Forrás: MTI/Soós Lajos

12:59
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán: Harcolnunk kell a szabadságunkért

Ma is harcolnunk kell a szabadságunkért, habár egészen másféle harcot kell vívnunk, mint '56-os elődeinknek - mondta Rogán Antal V. kerületi polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője a kerületi megemlékezésen.

A politikus közölte, hogy szabadságunkat ma nem erőszak, nem katonák veszélyeztetik, hanem a pénzügyi kiszolgáltatottság, a gazdasági fenyegetettség, vagyis a válság, amelynek a legfőbb előidézője a gátlástalan individualizmus. Rogán Antal a forradalom napjaira utalva azt mondta, hogy a magyarok bebizonyították maguknak és az egész világ előtt, hogy képesek összefogni, egységként gondolkodni és cselekedni, megmutatták, hogy a jó ügyért az életüket is képesek feláldozni.

13:00
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Áder: Új fejezetet írtak Magyarországon

Áder János köztársasági elnök az ünnep alkalmából nyilatkozatot adott ki. A nyilatkozat szerint 56 éve Magyarországon írták a világtörténelem új fejezetét, mert korábban nem volt rá példa, hogy egy ország népe lázadjon fel a szocialista világrend ellen. Ekkor született meg a szabadság nemzete is - írta a nyilatkozatban Áder.
 
"1956 októbere szüleink és nagyszüleink nemzedékének forradalma volt. Nekik köszönhetjük a napot, mely 1990-ben visszanyert szabadságunkhoz elvezetett. Az ünnep méltósága ezért azt kívánja tőlünk, hogy ezen a napon elsősorban őelőttük hajtsunk fejet" - olvasható a nyilatkozatban, amelynek a végén Áder arra kéri a világon élő összes magyart, hogy ma álljon meg egy főhajtásra, és osztozzon "a hősök iránti tisztelettel 1956. október 23-a felszabadító örömében".
13:04
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán beszél - kép

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

13:10
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Tarlósnak fújnak - kép

Már készülődnek a zenészek Budapesten a Magyar Rádió előtt, ahol Tarlós István főpolgármester mond beszédet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:11
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mesterházy egy hotelben ünnepel

Az MSZP nem tart nagy ünneplést Budapesten. Korábban úgy volt, hogy a párt vezetői vidéken mondanak majd beszédet, de mégis meggondolták magukat, és a fővárosban maradtak: Mesterházy Attila pártelnök 11 órától a 11. kerületi Flamenco Hotelben beszél az MSZP és a Táncsics Alapítvány közös rendezvényén.

13:14
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Az elfelejtett pártok is emlékeznek

Nem valószínű, hogy tömegeket fog megmozgatni a 2010-ben a parlamentből kiszorult két párt rendezvénye, de azért ők is ünnepelnek. Az MDF-ből alakult a JESZ "új politikai nemzedéke" Győrben, a Bisinger József Parkban található emlékműnél tartja megemlékezését. Azt írták, nem véletlenül választották a helyszínt, hanem azért, mert úgy látják, hogy Győr az egyik legélhetőbb és legpolgáribb település Magyarországon, amely "jól jellemzi azt az eszményt, amiért 56 hősei 56 évvel ezelőtt életüket áldozták".

Az SZDSZ mindenféle külön kommentár nélkül a 301-es parcellánál tart megemlékezést délben. Beszédet mond Mécs Imre és Kard Aladár.

13:23
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Megemlékezők a Vértanúk terén - kép

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

13:33
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán és Áder kitüntetett egy atyát

A reggel kilenc órás zászlófelvonás után Áder János és Orbán Viktor a Parlament delegációs termében kitüntette Roman Majewski atyát, a Jasna Gora pálos kolostor házfőnökét. Az atya a Magyar Érdemrend Középkeresztjét kapta meg Áder Jánostól.

Forrás: MTI/Kovács Attila

13:45
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A gój motorosok bénítják meg Budát

Jelentős forgalomkorlátozás lesz a gój motorosok felvonulása miatt is. A páros alakzatban vonuló motorosok Budáról, a Kongresszusi Központ elől indultak el, majd elmennek a Nemzeti Pantheonhoz, aztán végigjárják a várost. Átmotoroznak a Széna térre, majd vissza a Hősök terére, amit kétszer megkerülnek, és a program szerint kettő előtt érnek a Corvin közbe. Dudálni nem fognak.

13:46
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Esztergom díszpolgára lett Kökény Roland

Esztergomban díszpolgári címek adományozásával ünnepli a városvezetés az 56-os forradalom évfordulóját. Tétényi Éva polgármester kitüntette Kökény Roland olimpiai bajnok kajakozót, a városi kajak-kenu sportegyesület vezetője pedig Pro Urbe díjat kapott.

14:08
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté Tarlóssal ünnepel - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:09
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Tarlós: Olykor muszáj együtt lépni

A főpolgármester a Magyar Rádió előtt tartott ünnepségen arról beszélt, hogy 1956 nemzetegyesítő forradalom volt, amely valóságos szabadságharcban teljesedett ki, a nemzet ekkor egységes volt és oszthatatlan, ebben volt az ereje. "A legújabb időben ismét küzdeni kell az ország megaláztatásának elkerüléséért, a nemzeti minimumért, s most az ellenzék is köteles volna segíteni" - mondta Tarlós, aki azt szeretné, hogy "Legyen nemzeti minimum, ismerjük fel, hogy olykor muszáj egyszerre lépni, ha nem akarunk egyszerre elsüllyedni".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:15
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Nemcsák Károly beszél - kép

A fővárosi ünnepségnek Nemcsák Károly volt a sztárvendége.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:21
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP virágot vitt a mártíroknak - kép

A szocialista párt nevében Horváth Csaba és Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja vitt koszorút a Mártírok emlékművéhez.

Forrás: MTI/Soós Lajos

14:26
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Tele van rendőrökkel a belváros

Az [origo] tudósítója szerint a belvárosban a Szent István körúton és a Bajcsy-Zsilinszky úton végig, minden sarkon rendőrök állnak.

14:30
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence ünneplőben villamosozik

Rétvári Bence, a KIM államtitkára a 18-as villamossal indult el kifele a Fehérvári úton - jelentette tudósítónk, aki szerint a KDNP-s képviselő csinos ünneplőbe öltözött, és egy mappát szorongat a kezében.

14:33
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Selmeczi tenyérnyi kokárdát tűzött - kép

A Fidesz nevében Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője koszorúzott a Mártírok emlékművénél. A képviselőnő egy tenyérnyi kokárdával díszítette tiszta fekete kiskosztümjét.

Forrás: MTI/Soós Lajos

14:39
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Vágó Gábor magányosan álldogál egy járdaszigeten

Vágó Gábor, az LMP képviselője magányosan álldogál a Krisztina téren egy járdaszigeten - jelentette tudósítónk. Az LMP nem tart nagy ünnepséget, frakcióvezetőjük, Jávor Benedek Hajdúszoboszlón tart ünnepi beszédet, a párt fővárosi frakcióje pedig a 301-es parcellánál tartott koszorúzást.

14:47
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mesterházy: Orbán elárulta 1956 emlékét

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc mai üzenete, hogy a szabadságot és a demokráciát nem elég kivívni, azért mindig, minden nap küzdeni kell. A pártelnök kedden, az 1956-os forradalom évfordulóján Budapesten, az MSZP és a Táncsics Mihály Alapítvány ünnepi megemlékezésén azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök "elárulta 1956 emlékét", a magyarok által akkor és 1989-ben megfogalmazott vágyakat, a köztársaságot, a szabadságot, a demokráciát, a nemzet érdekét, és korábbi önmagát is.

14:48
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A Kossuth-címer az új kokárda

Mesterházy Attila a Flamenco hotelben, a Büszkeség és tisztelet című rendezvényen arra szólította fel "a köztársaság híveit", hogy "az új magyar köztársaság megteremtésének napjáig" hordják a Kossuth-címert kitűzőként, "legyen ez a demokraták összetartozásának jelképe".

15:04
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kis csoportokban várják Gyurcsányt

Egyetem tér: Gyurcsány Ferenc és pártja fél kettőtől tart megemlékezést. Kis csoportokban gyülekezik Gyurcsány Ferenc és a DK zömében idősebbekből álló közönsége az Egyetem téren. Tudósítónk szerint eddig pár százan gyűltek össze. A tömegben több DK-zászló leng, az egyiken Kazincbarcika, a másikon a 13. kerület felirat olvasható. 

15:07
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Narancsszínű lufik a Békemenetben

Békemenet: A Széna téren, ahonnan a Békemenet indul majd, már több mint ezren gyülekeznek - egyrészt a Mammut bevásárlóközpont sarkában lévő emlékmű előtt állnak, másrészt a szemben lévő buszpályaudvarnál lengetik a piros-fehér-zöld zászlókat, és narancssárga színű lufit is lóbálnak többen. Van ugyanakkor, aki nem bírja az álldogálást: egy idősebb úr egy nemzeti színű szalaggal átkötött kalapban a téren lévő mexikói étteremben sörözik.

15:09
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos Kádárt és Biszkut hazaárulózza

1956-ban csakis magunkra számíthattunk, és politikai szimpátiától függetlenül össze tudott fogni az ország - mondta Kósa Lajos debreceni polgármester ünnepi beszédében a haon.hu tudósítása szerint. A Fidesz-alelnök megjegyezte: a nemzet nem felejt, ezért tudja, hogy Kádár János, Apró Antal, vagy Biszku Béla hazaárulók, bitangok voltak.

Kósa Lajos az ünnepi beszédében azt mondta: "az MSZMP utódja ma is a Parlamentben politizál, és azt gondolják, nincs ezzel semmi tennivaló". Szerinte ugyanazok politikai örökösei lövettek bele a forradalomra emlékező tömegbe hat évvel ezelőtt, és alázták meg az ünneplőket, mint akik '56-ban.

15:11
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány tűzön-vízen át

Demokratikus Koalíció: A hangszórókból Republik szól - "Ott leszünk, tüzön és vízen át" - a közönség egy része birtokba vette az utcabútorokat, hölgyek kucorognak kucorognak rajtuk. A tér közepén aláírást gyűjtenek a választási regisztráció ellen.

15:25
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Négymillió éhezőt látnak Gyurcsány hívei

Demokratikus Koalíció: Gyűlnek az emberek és egyre több tábla emelkedik a magasba - jelentette tudósítónk. Gyurcsány szimpatizánsai a táblákon a miniszterelnöknek szeretnének üzenni, ezt írták ki: "Viktor, tél előtt mit üzensz a négymillió éhezőnek?", illetve "A hatalom nem öncél, hanem szolgálat".

15:25
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mesterházy Kossuth-címert tűz a kokárda fölé - kép

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

15:27
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál a Békemenetért

Békemenet: Folyamatosan érkeznek az emberek a Mammut elé, a Margit körutat néhány perccel ezelőtt le is zárta a rendőrség az autósok elől. A résztvevők között az előbb népzenészek is feltűntek, hegedűvel, brácsával, nagybőgővel népzenéket játszanak. Közben az emberek olyan táblákat emelnek a magasba, amelyeken települések nevei olvashatók: Etyek, Szentes, Tatabánya és Velence nevével is találkozott tudósítónk. Egy résztvevő olyan táblát tart, amelyen a kormány tagjai és Schmitt Pál fotója látható, és azt írta rá: "ők értünk".

15:28
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Díszpolgár lett Schmittné Makray Katalin

Belváros-Lipótváros díszpolgára lett Schmittné Makray Katalin, a volt köztársasági elnök felesége, aki október 23-án, kedden vette át az elismerést Rogán Antal (Fidesz-KDNP) polgármestertől, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjétől.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az ünnepségen Rogán Antal azzal indokolta az elismerést, hogy Schmittné Makray Katalin annyira aktív részese a belvárosi közösségnek, hogy tiszteletbeli belvárosinak számít. Az olimpiai ezüstérmes tornász a versenysport mellett a tömegsportot, a mozgás, az egészséges életmód népszerűsítését is fontosnak tartja - tették hozzá, kiemelve, hogy az államfő feleségeként is mindig a magyar ügy szolgálatát tartotta szem előtt.

15:33
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Már hatezren voltak ma a Parlamentben

Nagy érdeklődés mellett zajlanak az október 23-ai "A szabadság napja" nemzeti ünnep állami rendezvényei; eddig több ezren vettek részt az eseményeken - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kedden kora délután az MTI-vel. A tárca tájékoztatása szerint az Országgyűlés épülete 10 órától várja a látogatókat, s eddig már több mint hatezren tekintették meg ingyenesen a díszlépcsőházat, a kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását.

Forrás: MTI/Kovács Attila

15:36
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Pataky Attila lyukas zászlót kötött a kezére

Békemenet: Az egyik szervező, Bayer Zsolt hatalmas tapsot kapott, amikor megérkezett és rajongók körbefogták és fényképzeni kezdték. Ott állt mellette Fritz Tamás is, de őt kevesebben fényképezték. A Békementre eljött Pataky Attila énekes is, akinek a karján egy nagy lyukas nemzeti színű zászló van, és ott van Palkovics Imre, a nagyobb minimálbérért harcoló Munkástanácsok szakszervezetek elnöke is.

15:39
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsányra gerjednek a mikrofonok

DK: Az érdeklődők már jóformán megtöltötték az aprócska Egyetem teret, amikor hangos taps dudaszó és kereplők jelzik, megérkezett Gyurcsány Ferenc. A bevezeto szónok "egy 30 éves Vas megyei fiatal", beköszöntojét a mikrofonok geredjése zavarta meg.

15:46
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Egy dekoratív szőke nő vezeti a Békemenetet

Békemenet: A Békemenet elején kifeszítettek egy nagy transzparenst, amelyre azt írták: "Nem maradunk adósok, egy a haza". Az üzenet most nincs kiírva angolul, mint a januári békemeneten az, hogy "nem leszünk gyarmat". A transzparenst a menet elején Pataky Attila, Palkovics Imre, Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum elnöke, Fritz Tamás és Bayer Zsolt tartja. A menet elején Bayer Zsolt mellett áll egy dekoratív szőke nő is, igyekszünk kideríteni, hogy ő kicsoda.

15:47
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a legjobb - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Gyülekeznek a Széna téren a Békemenet résztvevői

15:49
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Diktatúrától és turulokráciától fél Gyurcsány

DK: Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció rendezvényén arról beszél, hogy mostanában nem kívülről erőszakolják rá Magyarországra a diktatúrát és a "turulokráciát", hanem belülről, és ezért az országot szerinte meg kel védeni. Közben a tömegben őrletes tülekedés zajlik, mert az Egyetem téren nincs elég hely az áthaladók számára. A mikrofon továbbra is gerjed, amikor a felszólalók felemelik kicsit a hangjukat. Az emberek találgatják, hogy mi lehet az oka a technikai gubancnak. Az egyik találgatás szerint lehet, hogy "zavarják".

15:53
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Lengyel zászlók ózdi táblával

Békemenet: Hatalmas taps fogad egy ötven főből álló csoportot, akik közül lengyel zászló tartottak, illetve egy Fidesz-Ózd feliratú táblát. Közben Pataky Attila elárulta az [origo]-nak, hogy miért jött el a mostani Békemenetre: "a demokráciáért és a jogállamiságért szeretnék kiállni, tisztelegni akarok az 56-os hősök előtt és más ünnepségre nem is megyek" - magyarázta az énekes.

15:56
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbiknak elege van az unióból

Jobbik: Bő egy órával a Jobbik rendezvénye előtt teljesen nyugodt a Deák téren felállított színpad környéke, az utolsó simításokat végzik a színpadon, és meghozták a mobilvécéket is. Az Akvárium sarkánál mintegy ötven ember várakozik, és megjelentek a relikviaárusok is. A jelenlévők között minden korcsoport képviselteti magát. Egyelőre jobbára csöndben vannak. A színpadon közben felhúztak egy molinót "Nem engedünk az 56-ból" felirattal, és egy uniós zászlót is "Elég volt az unióból" felirattal.

15:57
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Egy éjszakát vonatoztak a lengyelek

Békemenet: Tudósítónk megkérdezte a lengyel zászlókkal vonuló csoport egyik tagját, honnan jöttek. A férfi azt mondta, egy éjszakán át vonatoztak Budapestre Varsóból, és ő azért jött, mert támogatja azokat a változásokat, amelyek most Magyarországon végbemennek, illetve azért is jött, mert "magyar, lengyel két jó barát". A férfi el is kezdett májusban magyarul tanulni.

Közben a menet elején megjelent egy ötvenes éveket idéző teherautó, amely tele van hangszóróval. Az egyik szervező, Csizmadia László most erről igazgatja a tömeget.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

16:00
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Együtt fújolnak Gyurcsányékkal a Romantikus Erőszak rajongói

DK: Nagy Imre egykori gimnáziumának igazgatója az iskolarendszer átalakításáról is beszélt, azt mondta, most a félelem alapján szervezik át az oktatást. A jogi kar árkádjai alatt pár "Romantikus Erőszak" feliratú poló srác álldogál, a szónok kormányt bíráló szavait követő fújolásba ők is beszálltak kicsit.

16:01
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Stoppolják a jó helyeket a Millán

Milla: Egyelőre csak néhány tucatnyian lézengenek az Erzsébet hídon, főleg turisták sétálgatnak és fényképeznek, de néhányan már transzparensekkel érkeznek. A színpadon a későbbi fellépők próbálnak. Az Astoria irányából is folyamatosan érkeznek a résztvevők, akik jó helyet akarnak maguknak a háromkor kezdődő rendezvényre.

16:03
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Eközben: kitüntették Risztov Évát

Debrecenben az ünnepi közgyűlésen adták át a helyi kulturális- és sportéletben, valamint a város fejlesztésében maradandót alkotó személyiségeknek a Csokonai-, Hatvani- és Hajós Alfréd-díjakat. Risztov Éva, a londoni olimpián aranyérmet szerzett úszó is kitüntetést vehetett át Kósa Lajostól, Debrecen polgármesterétől. De nagy nap ez a mai E. Lakatos Aranka szobrászművésznek és Tar Károlyné népművelőnek is, őket is kitüntette a debreceni polgármester.

16:06
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

56+56 Orbán takarodhat

Milla: Tudósítónk 15 rendőrautót és négy csapatszállító autót számolt össze. A transzparenseken a többi között a következő feliratok láthatók: "Nem a Milla miatt jöttem, magamért vagyok itt", "2/3 = III/III", "56+56 Orbán takarodhat". Egyelőre nyugalom van.
16:13
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Tízezreket vizionálnak Gyurcsányék

DK: A műsorvezeto tízezres tömegröl beszél, sokan vannak, de azért ez túlzás, inkább kicsi a tér a pár ezer embernek. Balázsovits Lajos színész szerint a Demokratikus Koalíció a demokrácia visszaállitását akarja.

16:22
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Csepellel és nemzeti rockkal melegít a Jobbik

Jobbik: Nemzeti rockkal próbálják feldobni a hangulatot a szervezők, és egyelőre a legnagyobb látványosság az a 63-as katonai platós kocsi, amely több jobbikossal begurult a színpad közelébe. A sofőr tudósítónknak azt mondta, általában minden rendezvényen ezzel a Csepellel szokott megjelenni. A Deák tér környéken egyre több embert és egyre több árpádsávos zászlót lehet látni.

16:23
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Elindult a Békemenet

Békemenet: Elindult a tömeg a Széna térről, már a Mechwarht-ligethez közelít a menet. Mielőtt elindultak, elénekelték a magyar és a székely himnuszt, és több rövid beszédet is elmondtak a szervezők egy platós Csepel teherautón állva.

16:25
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Adósrabszolgák legyünk, vagy szabadok?

Békemenet: Az első szónok Csizmadia volt, aki először egy perc néma csendet kért az '56-os felkelők tiszteletére, és üdvözölte a Békemenethez csatlakozó Lungo Drom képviselőit, akik nagy tapsot kaptak. Mi nem fogunk politizálni, mi nem fogunk új miniszterelnököt bemutatni, mert nekünk már van egy, Orbán Viktor - mondta, mire nagy tapsot kapott.

Bencsik András volt a következő felszólaló, aki azt kérte, hogy legyen ugyanolyan méltóságteljes ez a menet, mint az előzőek voltak, és azt mondta, ugyan erről még korai beszélni, de egy feladatuk még biztos lesz: 2014. áprilisában is szükség lesz egy Békemenetre. 

Fritz Tamás József Attilától idézett, majd Petőfi Sándort parafrazeálva úgy zárta a mondandóját, hogy "adósrabszolgák legyünk, vagy szabadok?"

A felszólalók közül Bayer Zsolt kapta a legnagyobb tapsot. Beszédének a lényege az volt, hogy megöl minket a disznófejű nagyúr, de ezt nem szabad hagyni. Az Orbán Viktor beszédei végén megszokott "Hajrá Magyarország, hajrá magyarok" szlogennel búcsúzott el.

16:28
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Ideje lenne, ha Gyurcsány jönne

DK: "Arany szíveim" - kezdte Haraszti István szobrászmuvész. "Ennyi emberek még soha nem tudtam beszélni". Utána Bornai Tibor a KFT együttes egykori énekese énekelt egy '56-os dalt. Most már Gyurcsany jön kérdezte? - egy no a férjét, amire ő csak annyit válaszolt, hogy "ideje lenne".

16:29
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Káosz van a városban

A Déli pályaudvar környéke, az Attila út és Gellért rakpart a lezárások miatt teljesen be van állva, a közlekedésben elég nagy a káosz. Szállingóznak az emberek a Milla tüntetésére, de a témát egyelőre a Békement adja, egy középkorú nő legalábbis azt fejtegette, hogy "miért kell ezeknek fizetni azért, hogy eljöjjenek (a Békemenetre)"". Elhangzott az a megállapítás is, hogy két év alatt nem lehet húsz év hibáit kijavítani.

16:30
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Eközben: Kövér egy sejkkel tárgyal

Kövér László, az Országgyűlés elnöke fogadta a magyarországi látogatáson tartózkodó Hamed bin Mohamed khalifa Al Suwaidi sejket. Az Egyesült Arab Emírségek uralkodó családjának tagja az arab ország és Magyarország közötti kapcsolatépítés szempontjából is történelmi napnak nevezte október 23-át, majd bejelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek nagykövetséget akar nyitni Magyarországon. Kövér támogatásáról biztosította a sejket.

16:32
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Koszorúznak a gój motorosok - kép

Forrás: MTI/Soós Lajos

16:33
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Ezrek vonulnak a Millához

Csaknem teljesen megtöltötték a fővárosi Clark Ádám teret a Szolidaritás mozgalom szimpatizánsai. Többezres menetük már el is indult a Szabad Sajtó útjára, ahol csatlakoznak a Milla demonstrációjához. Székely Sándor, a Szolidaritás egyik társelnöke a Clark Ádám téren tartott beszédében azt mondta, hogy akárcsak 1956-ban, úgy Magyarország ma is rossz helyzetben van. Azt mondta, két éve olyan kormány van hatalmon Magyarországon, amely "leépíti a demokráciát, külpolitikailag elszigeteli az országot, és gazdaságpolitikája következtében a lakosság 40 százaléka, csaknem négymillió ember él a létminimum alatt".

16:36
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Hamisan lövik le a serifet a Millán

Milla: Az Astoriától nagy csapatokban érkeznek az emberek a Milla rendezvényére. Fél órával a tüntetés kezdete előtt már több ezren vannak. Sok a fiatal, de meglepően sok a középkorú is. Pártzászlók nincsenek, csak helységeket jelző táblák. Bob Marley I Shot the Sheriff című számát feltűnően hamisan énekli valaki. A Szolidaritás menete rendőri felvezetéssel most ért az Erzsébet hídhoz, és csatlakozik a millásokhoz. Minden csupa lufi és mosoly. A Váci utcában eközben zavartalanul sétálnak a turisták.

16:36
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kicsit berekedt Gyurcsány

DK: Az Egyetem téren Gyurcsány Ferenc folytatja a beszédét arról, hogy milyen rossz most Orbán Viktor Magyarországában. Szegénység ugyanis mindig is volt, de most már elhagyatottság is van szerinte az országban, amely "töpörödik és zsugorodik". A haza összefogást kíván, és ehhez "nem piperkocökre, hanem államférfiakra és államférfinak nevezett államasszonyokra van szükség", szónokolja.

16:39
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány vérszomjas beszédet mond

DK: Gyurcsány Ferenc a 2014-es választásról is beszélt, kijelentette, hogy Orbán bukását akarja, és kétharmados többséget szeretne szerezni, hogy helyreállíthassa a "megsebzett demokráciát". "Szétzúzzuk a köztársasággal szemben álló erőket egyszer és mindenkorra", mondta a célról, és hozzátette, hogy "ez a pökhendi világ nem a jövő, hanem a múlt Magyarországa."

16:40
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Valaki szereti Viktort

Milla: Egy egészen emelkedett fricska a Millának: a Ferenciek terén az egyik ablakból transzparenst lógatnak ki, amelyen egy piros szív van, és egy narancssárga felirat: Viktor.

16:41
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

LMP: A pesti srácok LMP-sek lennének

Érkezett közben egy LMP-s közlemény, amelyben az áll: "a pesti srácok ma LMP-sek lennének". Az LMP azt írja, hogy "56 örököseiként a nemzetnek azt üzenjük: ahogy október hősei, úgy mi sem folytathatunk szabadságharcot saját múltunk, a nagyvilág és tágabb hazánk, Európa ellen."

Forrás: MTI/Soós Lajos
A fővárosi LMP-frakció megemlékezése a 301-es parcellánál

16:44
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Egy férfi alsónadrágban trianonozik

Békemenet: A menet eleje most érkezett a Bem mozihoz a Margit körúton. az egyik ház erkélyéről egy idősebb férfi alsónadrágban azt kiabálja, hogy "vesszen Trianon". Több résztvevő megtapsolja a produkciót. A Békemeneten résztvevők nagyrészt némán vonulnak, de néha rákezdenek egy-egy nótára, például a "Kossuth azt üzenete, elfogyott a regimentje" kezdetű dalt énekelték az előbb.

Egy résztvevő azt magyarázta hosszan tudósítónknak, hogy a Békemenete azok jöttek el, akik "nemzetben és nem a globalizációban gondolkodnak". Hozzátette, hogy ő a többi ünnepségről szóló tudósításra is kíváncsi.

16:45
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány támogatja Bajnait

Egyetem tér: A kormány külpolitikáját is bírálta a beszédében a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc. "Nekem is vannak ismeroseim Azerbajdzsánban, Türkmenisztánban, Oroszországban, de a barátaink Párizsban, Berlinben, Washingtonban vannak." Hatalmas topsot kapott, amikor közölte, hogy pártja támogatja Bajnai Gordont. Közben ügyrendileg bejelentette azt is, hogy orvost kér a színpad jobb csücskébe.

16:46
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Hányan kíváncsiak Gyurcsányra?

Az Egyetem téren Gyurcsány Ferenc beszédére várva:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=BOkuiJp1eHQS2XbO
16:46
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Szélkakas vagy, nem turul

Milla: Az Erzsébet hídhoz érkező Szolidaritás menetének a transzparenskészítői is beleadtak mindent. Különösen a "Szélkakas vagy, nem turul", illetve "Orbánc?" felirat tűnt fel tudósítónknak.

16:50
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A nagy ügy

Egyetem tér: A himnusz előtt Gyurcsány Ferenc még figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a "nagy ügy", azaz a kormány 2014-es leváltása mindenkitől együttműködést kíván. "Ha jól csináljuk, győzni fogunk, Magyarországért, a köztársaságért.

16:55
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Tavaly kétszer ennyien voltak a Jobbikon

Jobbik: "Jó itt leni, itt megtalálom saját magamat, itt érzem magam magyarnak" - mondta tudósítónknak egy 49 éves szakács arról, hogy miért jött el a Jobbik rendezvényre. Őt leginkább az elszámoltatás hiánya zavarja Magyarországon, de a Jobbikkal teljesen tud azonosulni. Azt érzékeli, hogy vannak belső feszültségek a pártban, amit szerinte az is mutat, hogy tavaly kétszer ennyien voltak itt. Persze az is lehet, hogy az emberek megcsömörlöttek a politikától - tette hozzá.

Tudósítónk beszélt Murányi Leventével, a Jobbik alelnökével is, aki részt vett a Corvin közi harcokban, és emiatt két év két hónapot ült börtönben. A politikus azt mondta, számára ez a nap, nemcsak 1956-ra visszaemlékezés, hanem a 2006-os eseményekre is. Murányi is úgy látja, hogy manapság nehezebb mozgósítani az embereket, mint régebben, de szerinte ez minden pártnál így van. Szerinte azért is lehetnek kevesebben, mert az emberek nem állnak ki az érdekeikért.

16:57
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bayer barátnője a dekoratív szőke

Békemenet: Nincs sok izgalom a Békemeneten - jelentette tudósítónk. A menet eleje már a Margitszigetnél jár, a vége a budai hídfőnél van; a résztvevők továbbra is némán vonulnak, vagy nótáznak. A járókelőktől pedig néha kapnak egy kis tapsot. Közben megtudtuk, hogy a menet elején korábban feltűnt dekoratív szőke nő nem más, mint Bayer Zsolt barátnője.

17:01
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsányék meghallgatják Bajnait

DK: Véget ért a DK tüntetése az Egyetem téren, a tömeg nagy része a Ferenciek tere felé, a Milla tüntetés felé indul el. Gyurcsány beszéde után elég vérszegény volt az "Orbán, takaródj", tudósítónk alig értette, mit skandálnak a DK-s résztvevők.

17:04
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Szocialisták a Millánál

Milla: A Milla rendezvényén Szeged tábla alatt vonult több, egyformán piros dzsekibe öltözött tüntető. Amikor tudósítónk megkérdezte, hogy esetleg az MSZP-t képviselik-e, azt mondták, hogy magánemberként vannak jelen. Később azonban Botka Lászlót, Szeged szocialista polgármesterét is ugyanilyen piros dzsekiben látta tudósítónk.

17:05
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Felcsúttal viccel

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6HfLvE3ewAOsQihd
17:06
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Millás népművészet - kép

Forrás: Sáling Gergő [origo]

17:07
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A Nyugati felől erősítik Orbán híveit

Békemenet: A menet a Jászai Mari térhez ért, a Nyugati pályaudvar felől érkezik az erősítés, több százan, talán ezren is vannak, csatlakoznak a Békemenethez, amely a Kossuth térre igyekszik.

17:08
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Egy furcsa kéz a Deák téren - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:10
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kiderült, kik az Orbán-rajongók

Milla: Közben fény derült a millás helyszín két Orbán-rajongójának a kilétére. A Viktor feliratú, piros szíves molinót két kedves asszony lobogtatja a Ferenciek terén az egyik ablakból. A fiatalabb szőke és az idősebb göndör vörös hajú nő távcsővel nézi a tömeget, de lentről bemutattak nekik.

Forrás: MTI/Földi Imre

17:11
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Eközben: karambolozott egy mentő

Karambolozott, majd felborult egy mentőautó a XIII. kerületben, a Róbert Károly körúton - közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. A baleset után az autó sofőrjét, valamint a mentőautóban szállított beteget könnyebb sérülésekkel vitték kórházba. A két mentődolgozó nem sérült meg, de őket is megvizsgálják a kórházban.

17:11
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Tízezrek a Millánál

Milla: Közben megváltozott a rendezvény logója. A Légy jelen! helyett most már a Jelen vagy! feliratot tűzték ki. Az emberek az Astoriáig megtöltötték a teret, csaknem tízezren lehetnek már.

17:12
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bakancsok a Deák téren - kép

Fotó: Mudra László [origo]

17:13
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánista elhajlások, cigányozás, zsidózás

Milla: Sorok alakult ki mobilvécéknél. Tudósítónk közben kisebb orbánista elhajlást tapasztalt az Erzsébet híd lábánál, ahol az egyik Milla-szimpatizáns a rendőröket dicsérte a társának, és azt mondta nagyon fessek. "Főiskolások ezek" - reagált a másik. Közben zászlókkal megjöttek a jobbikosok a Petőfi Sándor utca bejáratához, ahol amúgy rengeteg a rohamrendőr és a készenlétis. A cigányozás és a zsidózás is beindult, de a hangerejüket elnyomja a Milla-színpad hangja. Nemcsak a Jobbik rendezvényén voltak kevesebben, mint tavaly, de a Jégbüfénél is a felére csökkent a radikális nemzeti oldal hangja. Ugyanakkor meg kell állapítanunk, hogy a Milla nem tudja behozni a Fideszt a fiatal lányok arányában.

17:15
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Tankról álmodnak a Békementben

Békemenet: A menet eleje a Visegrádi utcánál van, tudósítónk szerint feltűnő, hogy míg Budán a legtöbb házból integettek a menetelőknek, addig a pesti oldalon mindenhol zárt ablakok alatt haladnak el a résztvevők. (A XIII. kerületben 2010-ben is simán nyerte az MSZP az önkormányzati választásokat). Egy résztvevő közben odasúgta tudósítónknak, hogy nem molinóval, hanem "inkább tankkal kéne felvezetni a menetet", hogy méltón emlékezzenek 56-ra és 2006-ra.

17:16
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Elégedettek Gyurcsánnyal

Az Egyetem tér most már szinte teljesen kiürült, a többség a Milla rendezvénye felé indult. Az [origo]-nak többen is azt mondták, Bajnait mennek meghallgatni "már csak a Gyurcsány által szorgalmazott összefogás jegyében is". "Ezt vártuk tőle" - válaszolta néhány idősebb nő arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc is beállt Bajnai Gordon mögé.

17:21
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Öt egyetemista beszólt a Békemenetnek

Békemenet: Nyugati felüljárón a Hallgató Hálózat aktivistái várták a Békement résztvevőit, és több  transzparenst is lelógatnak a felüljáróról. Ezeke az szerepel: "Kevesebb diplomást, nagyobb békemenetet!", illetve "Köszi a tandíjat, a kivándorlást, Fidesz-KDNP!". Tudósítónk szerint tucatnyian sincsenek, a Békemenet résztvevői közül viszont néhányan visszaszóltak: volt, aki fújolt, egy másik menetelő pedig azt kiabálta: "tanulni kéne, az én lányom dolgozik tanulás mellet".

17:25
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenkit ekéznek a Jobbiknál

A Deák téren is elkezdődött a Jobbik rendezvénye, mégpedig a Himnusz eléneklésével. Pörzse Sándor kezdte a beszédeket, főleg az elszámoltatás hiányáról szólt, és ekézte Gyurcsányt, Bajnait és a többi szocialistát. Szerinte a mai fiatalok is lennének annyira bátrak, mint amilyenek az 56-os hősök voltak. Harcias szónoklatára a közönség kevésbé harciasan reagált.

17:30
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A békéért vonulnak a piliscsabai apácák

Az Alkotmány utcába kanyarodott a Békemenet, de a Parlamentig aligha fognak eljutni a résztvevők, a Kossuth tér ugyanis szinte megtelt tudósítónk szerint. Tudósítónk találkozott három apácával is, ők azt mondták, Piliscsabáról jöttek, a közösségükben lévő kántor ajánlotta nekik a Békememenetet, és a békéért vonulnak.

17:31
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy a szélsőjobbosok hangja

Milla: A lezárt Városháza utca környékén a jobbikosoknak inkább a hangereje nagy, mint a fizikai jelenléte, és a rendőrök egyelőre profin kezelik a helyzetet. Ha kilép a tömegből egy-egy tüntető, visszatessékelik. Tudósítónk az egyik oldalon Zagyva György Gyulát, a másikon Karácsony Gergelyt látta.

17:33
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai érkezik - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:36
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Taktikát váltottak a rendőrök

Milla: A rendőrök közben taktikát váltottak a Petőfi Sándor utca bejáratánál, és kínkeservesen benavigáltak két, kordonokkal felpakolt Ifát. Először azt hittük, a kordonokkal választják majd el az árpádsávos tömeget a Milla-rendezvénytől, de később kiderült, hogy tulajdonképpen vizuálisan léptek fel: a két autóval ugyanis beálltak a két tömeg közé, így takarva el őket egymástól. A jobbikosok közben rendületlenül zsidóznak, a millás oldalról "Nácik, haza!" a válasz, mire "Itthon vagyunk!" a reakció a Jobbiknál. A rendőrök ha a millás oldalon látnak valakit árpádásávos vagy jobbikos dekorációval, akkor átengedik a másik oldalra.

17:39
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Színpadon egy nagy magyar asszony

Jobbik: A mai magyar asszonyok egyik legnagyobbikaként konferálta fel Pörzse Sándor Morvai Krisztinát. Az EP-képviselő szerint az EU-tagság elnyomást hozott, és azért kell fellázadnunk, mert terrorban tartanak minket. Szerinte a magyarok jelentős része harmadik világbeli színvonalon él, tombol a bűnözés, és a fiatalok gazdasági menekültként mennek külföldre. A közönség ingerküszöbét akkor lépte át, amikor arról beszélt, hogy a borsodi rendőrök képtelenek megvédeni a rettegésben élő öregeket. Ekkor támogató füttyszót kapott.
17:41
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Sugárzik Bajnai tekintete - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:43
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Megtelt a Kossuth tér

A Békemenet eleje a Parlamenthez érkezett, a vége az Alkotmány utcában rekedt, mert már nem férnek be a térre. A résztvevők Orbán Viktor beszédét várják, a miniszterelnök négykor lép színpadra.

17:47
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Eközben: Brüsszel jóváhagyta a Tobin-adót

Az Európai Bizottság engedélyt adott az úgynevezett Tobin-adó bevezetésére. A bizottság szerint a kezdeményezés minden jogi feltételnek megfelel, ezért azt javasolják az Európai Unió Tanácsának, hogy engedélyezze azt. A tervek szerint a pénzintézetek közötti ügyletek után 0,1 százalékos adót kell majd fizetni, az adónem bevezetését nyáron kezdeményezte kilenc, eurózónába tartozó tagállam.

17:50
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Fújolnak a politikai szörnyetegre

Milla: Ungváry Rudolf közíró a hatalmat kisajátító kisebbségnek nevezte a kormányt, amely turulos vérgőzös rasszizmusával próbálja maga mellett tartani az ország egyik felét, a másik felét pedig ellenségnek tekinti. Nemzeti együttműködést hirdet, miközben lenyúl mindet, amit ér: médiát, igazságszolgáltatás, termőföldet. Orbánt Viktort politikai szörnyetegnek nevezte Ungváry Rudolf, amit hangos, hosszan tartó fújolás követett.

17:51
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A gárdisták a legnagyobb sztárok a Deák téren

Jobbik: Még mindig a gárdisták számítanak a Jobbik-tüntetések legnagyobb sztárjainak: akárhányszor megemlítik őket, hatalmas ovációt kapnak. A hungarista szimbólumvilágú tetoválásparádé mellett az a 80 év körüli pár nyújtja a legmegkapóbb látványt, akik egészen egymásba gabalyodva hallgatják a szónoklatokat az ország hányattatott sorsáról. A legelveszettebbnek meg az az osztrák nyugdíjas tűnt, aki németül telefonálva próbált rájönni arra, hogy hogyan került a rendezvényre, amivel többeket megmosolyogtatott.

17:54
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Maguknak követelik az utcát

Milla: Ungváry Rudolf író arról beszél a Milla tüntetésén, hogy a kormány becsapta a választóit, azokat is, akik "erre a vacak kormányra szavaztak". Az író sokáig ostorozza a választási regisztráció intézményét, amely szerinte emberek ezreinek választójogát veszi el. Ezután Ungváry arra biztatja a résztvevőket, hogy menjenek tüntetni, amikor csak tehetik: "az utca a miénk" - tette hozzá. 

17:55
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A Milla mellett hangol a Kárpátia

Rengeteg rohamrendőr várakozik a Pilvax közben az [origo] tudósítája szerint. Eközben a Magyarok Világszövetsége a Semmelweis utca és a Kossuth Lajos utca sarkán készülődik az ünnepségére. A színpadon már hangol a Kárpátia együttes, épp csak a közönség hiányzik, alig páran lézengenek a színpad előtt.

17:58
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Harrach a pénzvilág mohóságát emlegeti

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője szerint ma ugyanúgy az egyén és a közösség szabadságáért küzdünk, mint 1956-ban, ám most a pénzvilág mohóságával és a brüsszeli bürokraták kettős mércéjével kell szembeszállnunk. A frakcióvezető a Pest megyei Galgagyörkön azt mondta, hogy ennek a küzdelemnek is ugyanaz a célja, mint ami az 1956-os harcoké volt: "friss levegőhöz juttatni a Magyarország jövője szempontjából egyformán fontos nagyvárosokat és a vidéket".

17:59
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a számháború

Az MTI becslése szerint a DK Egyetem téri rendezvényén ezren voltak, a Jobbik Deák téri nagygyűlésén néhány ezren. A Milla demonstrációjának kezdetén a becslésük szerint 20 ezren gyűltek össze, míg jelen pillanatban a Békemeneten 150 ezer ember vesz részt az MTI tudósítói szerint.

18:00
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Zeng az Orbán takarodj!

Milla: Óriás felzúdulást keltett, amikor Ungváry Rudols a regisztráció bevezetésének a kormányzati tervét említette. Arról is beszélt, hogy a kormány becsapta a választókat 2010-ben mert, elhallgatta a valós szándékát, hogy a hatalom kizárólagos megszerzésére törekszik. Szerinte nem az ország vagy a demokrácia, hanem a basáskodó kormány van válságban, és 56 szelleme 2014-ben lesz időszerű igazán. Azzal zárta a beszédét, hogy "Készüljetek 2014-re!", azaz a választásokra. A résztvevők egy kiadós "Orbán takarodj!" skandálással reagáltak.

18:01
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Árpádsávosok és rohamrendőrök

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=n5TuKm9PfeKh1oC9

A Ferenciek terén gyülekező jobboldai tüntetőket rendőrök választják el a Milla tüntetőitől.

18:03
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mocskos idők

Jobbik: 1956 október 23. ugyanúgy keddre esett, és ugyanilyen szép idő volt - tudtuk meg Murányi Leventétől. Az akkor 16 éves Jobbik-alelnök nem kozmetikázott, beszédében mocskos féregnek nevezte Demszky Gábort, amiért a 2006-os zavargások után kitüntette Gergényi Pétert. A mocskos jelzőt még párszor előtte az előző rendszer értékelése közben.

Fotó: Mudra László [origo]

18:04
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Botka László majd kicsattan - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

18:06
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Zászlóismereti óra a Kossuth téren

Elkezdődött a rendezvény a Kossuth téren, természetesen a Himnuszt játszották le elsőként. A rendezvény műsorvezetője Szöllősi Györgyi, a Magyar Televízió műsorvezetője, elég hosszan mutatja be a történelmi zászlókat.

18:08
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kinyitották az Operaházat

A felnőtteket idegenvezetéssel, operarészletekkel és táncelőadásokkal, a gyerekeket pedig játékos hangszerbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és rendhagyó irodalomórával várták a Magyar Állami Operaházban kedden, az 1956-os forradalom évfordulójának alkalmából rendezett nyílt napon.

18:10
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Árpádsávos zászló a Kossuth téren

A Kossuth téren még mindig a zászlókat mutatják be, most tartanak az árpád sávos zászlónál.

18:12
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Ennyien vannak a Békemeneten - kép

Fotó: Hirling Bálint [origo]

18:13
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mulatságos francia a Jobbik színpadán

Jobbik: Marine Le Pen francia szélsőjobboldali vezető barátja, Bruno Gollnisch francia EP-képviselő a Jobbik színpadán. Felkonferálását vesszen trianonozás fogadta, aztán amikor magyarul "adjon az istennel" köszöntötte őket, lelkes "szebb jövőt" volt a válasz. Kicsit bizarrnak hatott, hogy az EU-ellenes Jobbik október 23-i ünnepségén az első 9 felszólalóból kettő EP-képviselő volt, de a közönségnek érezhetően tetszett a Vona Gábor nevét mulatságosan kiejtő francia beszéde.

18:14
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

TGM filozofál

"Milyen nép az, amely eltűri, hogy szegény öregasszonyok és -emberek a télen megfagyjanak?" - teszi fel a kérdést Tamás Gáspár Miklós filozófus a Milla-tüntetésen, majd meg is válaszolja: "nem, mi nem ilyen nép leszünk, nem fogjuk engedni." Tamás Gáspár Miklós szerint soha többé senkiről nem szabad megfeledkezni.

18:14
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A BM is számolgat

A Belügyminisztérium közleményt adott ki arról, hogy szerinte hányan vesznek részt a megmozdulásokon, a számok szinte teljesen egyeznek az MTI korábbi becslésével: a rendőrség becslése szerint - olvasható a közleményben - a Békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésén csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan vettek részt.

A Belügyminisztérium általában nem szokta megbecsülni a tömegrendezvények létszámát. Utoljára a januári Békemenetről adtak ki hasonló közleményt, akkor azt írták, hogy 400 ezren voltak a kormány támogatói.

Az [origo] tudósítóinak becslése szerint a Milla rendezvényén is többen vannak, mint 20 ezren, és Gyurcsány Ferencet is többezres tömeg hallgatta.

18:15
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Örül a fegyelmezett tüntetéseknek a Belügy

"Az október 23-i rendezvények, vonulások rendbontás nélkül, fegyelmezetten zajlanak, a rendőrség megfelelő erőkkel biztosítja a helyszíneket. Az eddigi egyetlen kivétel a Ferenciek terei Jégbüfé előtt kialakult rendbontás volt, ahol szélsőjobboldali ellentüntetők verbálisan inzultálták az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tüntetésére érkezőket. A rendőrség dupla sorfallal állította helyre a rendet" - közölte a Belügyminisztérium.

18:16
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Megtévesztett emberekről beszél Balavány

Milla: Balavány György beszédében az összefogás jelentőségéről beszélt. A rendezvénnyel egy időben a Kossuth térre tartó békemenetesekről azt mondta, "ők nem az ellenfeleink, hanem hazájukat féltő megtévesztett emberek". Tamás Gáspár Miklós főként a kormány szociális intézkedéseiről, vagy ahogy fogalmazott, szociális érzéketlenségéről beszélt. Beszédét óriási tetszést kiváltva azzal kezdte., "Nagyon szépen kérlek, Viktor, menj el".

18:17
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Beethoven szól a Kossuth téren

Beethoven Egmont-nyitányát játsszák az MR Szimfonikusok a Kossuth téren. A mű a magyar hallgatókban összeforrt az 1956-os forradalommal, mert a rádió folyamatosan ezt játszotta 1956 október 23-án, amikor lehetetlenné vált a saját műsor készítése.

18:18
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Vona elmondja, mit akar

Jobbik: Tavaly azért jöttem el, hogy elmondjam, kik vagyunk, ma meg azért, hogy elmondjam, mit akarunk -kezdte beszédét Vona Gábor. Közönségét 2006-osoknak nevezte a tüntetésekre utalva. Vona beszéde elején régóta hangoztatott, lassan klisévé silányuló nézeteiről beszélt, miszerint el kell takarítani a politikai elitet, elszámoltatás kell, és meg kell védeni a magyar földet. Szokásos poénjai is elmaradnak egyelőre.

18:19
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Átszellemülten állnak a Kossuth téren

A Kossuth téri állami ünnepség résztvevői tudósítónk szerin átszellemülten állnak, a történelmi zászlókat lelkesen megtapsolták, az Egmont-nyitányt pedig szótlanul hallgatják.

18:21
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc mosolya - kép

Forrás: MTI/Kallos Bea

18:24
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Juhász: Magyarország visszamaradt az időben

Milla: Magyarország nem egyszerűen lemaradt az elmúlt húsz évben, hanem visszamaradt az időben - mondta beszédében Juhász Péter. Szerinte ideje volna visszatalálni az európai Magyarországra. "Ma a polgár nem bízik az államában, a civil nem bízik a politikusban. A rendszerváltás után még felszisszentünk, ha sérelem érte a demokráciát" -folytatta Juhász Péter, majd hozzátette: az Orbán-kormány szabálysértésből csinált szabály, az alkotmánysértésből alkotmányt.

18:26
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Az ősapákat szólítja az MVSz

"Sanyi kezdhetjük?" Sárkánydobosok játszanak toborzót a Magyarok Világszövetsége (MVSz) rendezvényén. A toborzás rájuk is fér,  a színpad előtt jóformán senki nincs, igaz a járdákon több tucatnyian támasztják a korlátokat, sokan katonai gyakorlókban. Miközben Sámánszerű rekedt ének szólítja az ősapákat, ősanyákat.

18:27
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

56-os szabadságharcos beszél a Kossuth téren

Balás-Piri László 1956-os szabadságharcos egy barna ballonkabátban és világoskék ingben beszél 56-os emlékeiről a Kossuth téren. A közönség egyszer sem szakítja meg tapssal a történelemórát.
18:30
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Babarózsaszín álmokról énekelnek a Kossuth téren

A Ghymes együttes az Akkor is '56 című dalt énekli a Kossuth téri színpadon.

18:31
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Az időseknek tetszik a sámánrítus

Továbbra is kevés embert érdekel az MVSz rendezvénye. A közelben lévő Astoria szálló két idős vendégének azonban tetszik a sámánrítus, az erkélyen ringatják magukat rá.

18:34
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Választási mozgalmat indítanak a Millások

Milla: A Milla Egyesület elnöke szerint október 23- án nem köszönthetjük a köztársaságot, mert két éve nem látta senki. A magyar vezetők szerinte már-már visszatértek Fél-Ázsiába. Abban, hogy itt tartunk, szerinte az elmúlt húsz év minden kormánya benne van, és benne vannak a civilek is. Azt mondta, hivatásos politikusok ennyire még soha sehol nem nézték le a választókat, ezért "nem elég az Orbán, takarodj!, de szükséges is". A legfontosabb cél most lebontani a falakat magyar és magyar között, ezért a legfontosabb feladat szerinte az összefogás. A mai nappal a Szolidaritással és a Haza és Haladással közösen a Milla elindítja az Együtt 2014 választói mozgalmat, amely nyitott és befogadó együttműködés, ahová mindenkit várnak.

18:36
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Hende szerint legyőztük a szovjet hadsereget

Hende Csaba honvédelmi miniszter Beregszászon ünnepelt, és azt mondta: 1956 októberének napjaiban mindenki megtette a magáét, és megtörtént a csoda. Hende szerint "a terepet jól ismerő felkelők a maguk gerilla harcmodorával, könnyű fegyverekkel leiskolázták az akkori világ legerősebb hadseregének első csapatait, vagyis legyőzték a szovjet hadsereget". Hozzátette: "tíz napra, még ha csak tíz napra is, de kivívták a haza szabadságát".

18:36
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán-Simicska koalícióról beszél Juhász

Milla: Juhász Péter arról beszél, hogy 2014-ben le kell váltani az Orbán-Simicska koalíciót, aztán újra kikiáltani a köztársaságot, és csak utána lehet majd úgy ünnepelni október 23-át, hogy azokról szóljon, akikről kellene: a forradalom hőseiről. Juhász Péter a szívében már leváltotta Orbán Viktort.

18:38
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Ennyien vannak a Millán - kép

Forrás: MTI/Marjai János

18:39
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Harciasabbá vált Vona

Jobbik: Attila unokái nem lesznek rabszolgák saját országukban - váltott picit harciasabbra Vona Gábor. Azt mondta, minden külföldi piszkos kezet eltörnek, amely magyar földért nyúl. Nyomorgó, rabszolga Magyarországról beszélt, majd 16 pontos programot sorolt fel arról, hogy mit akarnak. Többek között olyan, korábban már sokat hangoztatott célokról beszélt, mint az államadósság újratárgyalása, az EU-ból való kilépés, a politikai elit vagyonosodási vizsgálata, cigány népszaporulat megállítása vagy a csendőrség felállítása.

18:40
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Egy bácsi elájult a Ghymesen

Egy bácsi nehezen bírta az álldogálást, és a Ghymes együttes száma közben elájult. Tudósítónk szerint rögtön kivitték a tömegből.

18:41
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Juhászé a taps, TGM-é a katarzis

Milla: Az eddigi millás felszólalók közül egyértelműen Juhász kapta a legnagyobb tapsot, de Tamás Gáspár Miklósnál voltak a legnagyobb katarzisok és hullámvölgyek is.

18:45
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

BM: már 400 ezren vannak a Kossuth téren

Pár perc alatt negyedmillióan érkeztek a Kossuth térre a Belügyminisztérium számítása szerint. A BM közleménye szerint teljesen megtelt a Kossuth tér, a Békemenet résztvevői megtöltik az Alkotmány utcát és a környező mellékutakat. A rendőrség becslése szerint a rendezvényen közel 400 ezer fő vesz részt. Alig fél órája a BM azt közölte, hogy a Békemeneten 150 ezren vesznek részt.

18:46
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gárdisták igazítják útba a külföldieket

A doboló táltosok befejezték a sárkányok megidézését, végre a szinpad előtt is van már pár tucat ember. Miközben a számok között idáig hallani a millás szónokokat, a járdán ácsorgó gárdaszerű egyenruhát viselő férfiak egy külföldit igazítanak útba.
18:47
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mi ez, ha nem politikai pedofília?

Milla: "Bajban a hon, mert nem elég, hogy a határon belül megosztották a nemzetet, mindent megtesznek, hogy exportálják ezt a megosztottságot. Erdélyből idehozott gyerekekkel parádéznak gátlástalanul. Mi ez, ha nem politikai pedofília?" - kérdezte Kónya Péter, a magyar Szolidaritás vezetője.

18:48
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mennyből az angyal a Kossuth téren

Kossuth tér: Márai Sándor Mennyből az angyal című versét szavalta el Csurka László színész az előbb, majd most megint a Ghymes zenél.

18:49
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Az öklét rázta Vona, csillogott az öltönye

Jobbik: Öklét rázva búcsúzott a hallgatóságtól Vona Gábor, akinek a többször hangoztatott paneljei helyett inkább a csillogó öltönye adott némi exkluzivitást. A jobbikosok ez után a Magyar Rádió épülete felé indultak.

18:50
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenhol zászlók a Deák téren - kép

Fotó: Mudra László [origo]

18:51
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kónya: Le fogjuk győzni az Orbán-rendszert

Milla: "Nem akarunk olyan országot, ahol elő van írva hány gyerekünk legyen, és hogyan neveljük őket, és ahol a hatalom beteszi a lábát az otthonunkba, a hálószobánkba. Az összefogás erejével le fogjuk győzni az Orbán-rendszert" - ígérte Kónya. De ezért bátran tenni kell - tette hozzá.

18:52
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán Ilonka nénivel jött

A Magyar becsületrend első kitütntetettje egy felvidéki tanítónő, Dr. Tamás Aladárné Szűcs Ilona, a százéves Ilonka néni - mondta büszkén Orbán Viktor, elkezdve beszédét a Kossuth téren. Ilonka néni újra magyar állampolgár, a szlovákot pedig emiatt elvesztette.

18:54
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Összefog a HaHa, a Milla és a Szolidaritás

A magyar Szolidaritás összefog a Haza és Haladás egyesülettel, valamint a Millával - jelentette be Kónya. Közösen létrehozzák az Együtt 2014 választási mozgalmat. Érkezik Bajnai Gordon.

18:55
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Egy kicsit beszélt az idős kitüntetett

Örülök, hogy ilyen sokan vagyunk, mondta kicsit remegő hangon a kitüntetett idős asszony a mikrofonba, és üdvözletet hozott a felvidéki Balogvölgyéről. Ezután egy versből idézett.

18:55
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Egyszerre kezdett Orbán és Bajnai

Percre pontosan ugyanakkor kezdett el beszélni a tömeghez Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth téren, és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök a Milla tüntetésén.

18:56
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai: Utcára kell menni a jövőért

Bajnai Gordon azt mondja, kiáll mindazokért a dolgokért, amelyek összekötik az embereket. "Egyszer azt mondtam, nem vagyok politikus.Akkor úgy is gondoltam. Egy normális országban nem kell mindenkinek politikusnak lennie. Akkor is hittem benne, amikor átadtam a hivatalomat" - mondta Bajnai Gordon, de hozzátette, a hazánk megint olyan helye lett, ahol az utcára kell menni a jövőnkért, a jogainkért. 2014 nemcsak a választások éve, hanem sorsforduló lesz.

18:58
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Éljen Magyarország, vivát magyarok

Emlékezzünk tisztelettel azokra, akik öt nap alatt leverték a szovjet megszálló csapatrokat, és csak novemberben, egy hatalmas hadsereggel szemben szenvedtek vereséget. A kivégzett és a bortonbüntetésre ítéltek előtt is tisztelettel hajtsunk fejet - mondta a beszédében Orbán. Négy évtizeddel később ők adták nekünk az erőt, hogy lebontsuk a falat, legyőzzük a szocialista munkáspártot - tette hozzá, majd azt mondta: "Éljen Magyarország, vivát magyarok!"

19:00
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Ellenünk kormányoznak

"Sokan vannak itt olyanok, akik 2010-ben is a változásra szavaztak, azt akarták, hogy vége legyen a korrupciónak, meg akartak szabadulni a beteljesületlen ígéretektől, és az előző tíz év állandósult politikai háborújától, amely minden kérdésben szembefordított minket, magyarokat. Ők bíztak, és megcsalattak. Most ellenük kormányoznak. Magyarországnak olyan kormánya lett, amelyért bocsánatot kell kérnünk egymástól a gyerekeinktől, és egymástól" - mondta Bajnai.

19:02
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai: A kormány erőszakos, nem erős

Az állam a korrupció eszközévé vált Bajnai Gordon szerint. "A kormány úgy kér újabb és újabb áldozatot, hogy közben két végén égeti a jövőnket. Erősnek hirdeti magát, pedig csak erőszakos".

19:03
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: 1956 után 2006

Október 23-a minden évben arra emlékeztet, hogy a szabadságharc leverőinek törekvései nem tűntek el a magyar közéletből - mondta Orbán, majd a 2006-os lovasrohamot és könnygázas tömegoszlatást idézte fel. "Jó, ha ezt észben tartjuk" - jegyezte meg. Kiderült, hogy a nyugati világ gazdasága nem a becsületes munkán, hanem egy pénz-világbirodalmon alapszik - tért át a jelenre a miniszterelnök, aki szerint a pénzgazdaságok nem az igazság útján állnak, ezt ma már a gyerekek is tudják.

19:04
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai: Nem elég a kormányváltás

A kormány a kudarcok kormánya, ezért mennie kell - folytatta Bajnai Gordon. A leváltása azonban önmagában nem elég. Le kell bontani azt a rezsimet is, amelyet az elmúlt két évben építettek. Rezsimváltás, új politikai kultúra kell, alkotmányos garancia, hogy az országban többé ne sajátítsa ki a hatalmat egyetlen politikus sem.

19:06
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gárdista divatbemutató az MVSZz rendezvényén

Háromféle egyenruhást lehet megkülönböztetni az MVSz rendezvényén, akik nem rendőrök. Vannak, akiken sima rejtőmintás kezeslábas van, mások erre magyar nemzeti gárdás fekete bomberdzsekit húztak.  Vannak páran zsír újnak tűnő olívazöld gyakorlóban, fekete sapkában. Közben a színpadon fátyolos hangon énekel valaki a Kárpát-medence csodáiról.
19:07
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Összefogást sürget Bajnai

A regisztráció nem más, mint megszorító csomag a szabad választásoknak. Már a kormányváltáshoz is összefogás kell - mondta Bajnai, aki szerint az új korszak alkotmánya közös ügye lehet minden hazafinak és demokratának.
19:09
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai a politikai közepet erősítené meg

Meg kell erősíteni a politikai közepet, amelynek jobb- és baloldala is elég erős ahhoz, hogy kiszorítsa a megosztásra építő politikusokat is. A közép szereplői szerinte egymásnak csak a megoldásait vitatják, de a létét soha. Új közös nevezők kellenek, újra egyet kell értenünk a legalapvetőbb dolgokban - fogalmazott Bajnai. Mindenekelőtt abban, hogy Magyarországnak újra jogállamnak kell lennie, amely képes korlátozni bármilyen hatalmat. Ez az alap, ebben nem lehet vita.

19:10
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Európa nem érti a lényeget Orbán szerint

Az EU-nak most józan észre, bátor elszántságra és a szívek felemelésére is szüksége van, mondta Orbán. "Európának meg kellene értenie, hogy nemzetek nélkül nincsen szíve, kereszténység nélkül pedig nincsen lelke" - jelentette ki. Megint megjegyezte, hogy a mindenkire érvényes európai szabályokat elfogajda a kormány, de azt nem, hogy "bármilyen kifinomult módszerrel idegenek kormányozzanak minket". A szocialista kormányok hibái miatt szerinte nem büntethetik az egész országot. Nincs okunk kételkedni saját erőnkben, niztatta az 1956-os példával a hallgatóságot. "Mi is képesek vagyunk megújítani Magyarországot" - kiáltotta, nagy tapsvihart kiváltva.

19:11
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Nem igaz, hogy mindenki annyit ér, amennyije van

Új megállapodás kell a szolidaritás kérdésében is, mert nem igaz, hogy mindenki annyit ér, amennyije van - utalt Bajnai Lázár János korábbi mondatára. Meg kell állapodni szerinte a haladás kérdésében is, abban, hogy a haladás és a haza nem egymást kioltó fogalmak. Aki nem halad, az hátrál. A világban verseny van akkor is, ha letagadják. Aki megérti ezt, az boldogul - összegzett Bajnai.
19:13
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány szellemét idézi Orbán

Orbán a kormány eredményeit sorolja, az új alkotmánytól a munkahelyteremtésig. Ki kell tartani, és képesek leszünk olyan Magyarországot ácsolni, ahová "néhány év múlva visszajönnek a ma idegenben szerencsét próbáló fiatalok is. "Mi nem azt üzenjük a fiataloknak, hogy el lehet innen menni, hanem azt, hogy vissza lehet ide jönni" - fogalmazott, megidézve Gyurcsány Ferenc egy korábbi beszédét.

19:15
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai: Európaiságunk a megmaradásunk záloga

Európa dolgában is új megegyezésre kell jutnunk - folytatta Bajnai. Európa szerinte nemcsak támogatás, hanem kultúra, nyugodt erő, nyitottság és kíváncsiság, minőség az életben. Európaiságunk a megmaradásunk záloga, mi egy évezrede ebbe a hagyományba születünk bele, nem turulmadárba.

19:16
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Szélsőjobbosok próbálnak bejutni a Millára - kép

Forrás: MTI/Beliczay László

19:16
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán húsz perc után befejezte

"Annyira élünk csak, amennyire Magyarország él. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - fejezte be alig húszperces beszédét Orbán, majd a Szózat következett.

19:17
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán és Ilonka néni - kép

Forrás: MTI/Kovács Tamás

19:19
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai lekörözi Orbánt

Nem kell újabb, a többiekkel versengő párt, lerakjuk az összefogás alapjait, erről szól a mai nap - mondta a tervekről Bajnai. Orbánnal egyszerre kezdtek beszélni, a miniszterelnök azonban már abbahagyta, Bajnai viszont még beszél. Jöttünk jobbról és jöttünk balról is, hogy középen találkozzunk - fogalmazott. Szövetségbe hívnak mindenkit, akikkel a korszakváltás elvében és programjában közös nevezőre lehet jutni. Erre alapozva kidolgozzák a talpra állásához szükséges jó kormányzás programját. Nyitott és befogadó választói mozgalom létrehozásáról döntöttek. Reménykedő baloldaliakat, csalódott jobboldaliakat, politikailag elárvult szabadelvűeket, hatni akaró zöldeket várnak, és olyanokat is, akik nem akarnak maguknak pártot választani. Ezt a rezsimet csak politikai eszközökkel lehet leváltani - hangsúlyozta Bajnai.

19:22
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Videó a Békemenetről

19:23
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai nem mosná össze a kormányokat

Sok bűne volt a 2010 előtti éveknek is. Minden kormányhoz lehet kérdőjelet tenni, de nem lehet őket összemosni - hangsúlyozta Bajnai. "Nehéz lesz, mert meg akarnak majd osztani minket, és lesz száz ügy, amelyben nem értünk egyet. Haza és haladás, szolidaritás és Európa - ezekben egyetértünk, ezekkel alkotjuk az ország új erős közepét" - folytatta Bajnai.
19:27
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Egy másik Magyarországról álmodik Bajnai

"Legyetek békések, de elszántak. Mondjátok el mindenkinek, hogy van remény, hogy vissza akarjuk kapni a hazánkat, ahol nem acsarkodásból épül politika, hanem kölcsönös tiszteletből. Mi tudjuk, hogy ez a másik Magyarország létezik" - üzente Bajnai. "Nehéz lesz, de együtt meg lehet csinálni. Csak együtt lehet megcsinálni. Együtt győzni fogunk" - zárta beszédét, majd a színpadra hívta Kónya Pétert és Juhász Pétert.

19:29
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy tapsot kapott Bajnai

Tudósítónk szerint nagy tapsot kapott Bajnai Gordon, sokan felálltak a helyükről, hogy közelebb kerüljenek a kivetítőkhöz, és a beszéd közben is sokszor tapsoltak.

19:37
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Jó, de hosszú volt Bajnai beszéde

Milla: Bajnai Gordon beszéde után Csákányi Eszter és Kulka János igazítja útba a résztvevőket, akiknek azt tanácsolták, hogy ne az Astoria irányába hagyják el a helyszínt. Menjetek békével - köszön el Kulka.

Tüntetők egy csoportja tudósítónknak azt mondta, Bajnai Gordon beszéde nagyon jó volt, bár kicsit hosszú, főleg úgy, hogy az előtte szólók is hosszan beszéltek. "A mi szavazatunk eldőlt, és várjuk a Kossuth téren kiábrándult polgárokat is" - mondták.

19:44
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a Milla rendezvényének

Az [origo] tudósítója szerint feloszlott a tömeg a Szabad Sajtó úton, a Milla rendezvényének vége, mindenki elindult hazafelé.

19:46
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Antiszemita bekiabáló miatt akadt dolga a rendőröknek

Garázdaság miatt előállítottak egy férfit a Jobbik központi rendezvényén Budapesten. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint a férfi antiszemita bekiabálásokkal zavarta meg az eseményt. Az igazoltatás után, folytatta a szabálysértést, ezért a rendőrök előállították.

19:49
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kukucskáló kislány a Kossuth téren - kép

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

19:57
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán nem volt se harcias, se kemény

A Kossuth téren egy Igazságot Magyarországnak! feliratú transzparenssel vonuló középkorú pár tudósítónknak azt mondta, hogy Orbán Viktor beszéde nem volt olyan harcias és kemény, mint várták, de szerintük ez érthető is, mert éppen az IMF-fel és az unióval tárgyal a miniszterelnök. Végigvonultak a Békemenettel, azt mondták, megérte.

20:06
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Megindult a Jobbik fáklyákkal

Elindult a Jobbik fáklyás menete a Magyar Rádió épülete felé. Sok a kommandós és a rendőrautó. A tüntetők több ezren vannak, vagyis úgy tűnik, hogy a beszédek után sokan ott maradtak a Deák téren.

20:12
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Juhász, Bajnai és Kónya a színpadon - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

20:17
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A Ghymes még zúz, a tömeg már oszlik a Kossuth téren

Kossuth tér: Még tart a Ghymes koncert, néhány ezren hallgatják, de a tömeg nagy része már elindult hazafele. Tudósítónk szerint Orbán Viktor még valószínűleg a parlamentben lehet a dolgozószobájában, mert a mikrobusza még csak most parkolt le az egyik bejárat elé.

20:19
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Habony a sáljáért nyúlt

Csípőssé vált az idő, amit az is jelez, hogy a Parlament déli kapujánál Habony Árpád is kijött, hogy az Audijából kivegye a sálját.

20:21
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Előtörtek a zsidóviccek a jobbikosokból

A Jobbik fáklyás menete a Zsinagógánál tart, ami alkalmat adott a részvetőknek néhány zsidóvicc elsütésére. Nagyjából mindenki kezében van fáklya, és nemzeti rock szól egy hangszóróból. Tudósítónknak egy egyetemista lány azt mondta, azért szimpatizál a Jobbikkal mert nekik is kell adni egy esélyt.

Tudósítónk becslése szerint három-négyezren lehetnek, és kifejezetten sok kisgyereket látott a tömegben, ahol elhangzott az a feltehetően viccnek szánt felszólítás is, hogy "dobjátok a fáklyát a zsinagógára!".

20:25
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

"Mocskos zsidók!" - skandálják a jobbikosok

"Odamegyünk, ahol az első lövések eldördültek 56-ban" - mondta a Magyar Rádióhoz tartó jobbikos menet egyik tagja. A 17 éves fiú elkezdett arról beszélni, hogy miért támogatja a Jobbikot, de a mondanivalójának nem ért a végére, mert csatlakoznia kellett a "Mocskos zsidók!" skandáláshoz. A zsidózás, Szlovákia szidása a cigánybűnözés emlegetése felváltva adja a skandálások témáját. A menet lassan a Rákóczi úthoz ér, ahol sok a nézelődő.

20:27
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Nem tartanak Bajnaitól Orbán hívei

Kossuth tér: Egy idős házaspár, akik a 22. kerületből érkeztek a Kossuth térre, azt mondták, nagyon tetszett nekik a műsor, és az idő is jó volt. Bíznak benne, hogy se Gyurcsány, se Bajnai nem fog visszatérni, mert a kormány újabb négy évre megszerzi a választók bizalmát - kommentálták az ellenzéki tüntetésen bejelentett összefogást.

Esélytelen, hogy az ellenzék össze tudja magát szedni, úgyhogy biztos a kormány újabb négyéves mandátumában - mondta egy fiatal férfi is az [origo] tudósítójának. A téren közben véget ért a koncert, már bontják a színpadot.

20:28
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Záptojásból kelt ki Orbán és Matolcsy - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

20:34
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: Sietnem kell, mert megver a feleségem

Tudósítónk a Kossuth térről a Szabaság tér felé vezető Vécsei utcában arra lett figyelmes, hogy a miniszterelnök kisbusza megáll egy olasz pizzéria előtt. Orbán Viktor kiszállt a buszból, és beugrott egy kávéra, de előtte még autogramot adott a teraszon ülő két nő magyar zászlójára, akik aztán meg is tapsolták. A miniszterelnök azt mondta nekik, hogy "sietnem kell, mert megver a feleségem".

20:39
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Skandálni szeretnek az emberek

Megérkezett a fáklyás menet a Magyar Rádió épületéhez. Az egyik jobbikos szervező háromezer fősre becsülte a tömeget. Számítottak arra, hogy ilyen sokan eljönnek, mert szerinte az emberek sokkal fogékonyabbak az ilyen menetekre, mint az ünnepi beszédekre, itt ugyanis tudnak énekelni, skandálni is. A tavalyi menethez képest a szervező szerint többen eljöttek idén. Egy rövid, nagyjából húszperces program várható, két beszéd lesz a rádiónál. "Orbán, Gyurcsány, Gordon, mind a három lógjon" - üvöltötte bele a csendbe egy felvonuló, nagy derültséget okozva ezzel.

20:54
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Verset olvasnak a jobbikosok

Éles kulturális fordulat a Jobbik Bródy Sándor utcai rendezvényén: Illyés Gyulától olvas fel egy verset a tíz perce még mocskos zsidózó tömegnek az első felszólaló, Farkas Gergely jobbikos képviselő. 

20:59
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán utolsó vacsorája - kép

Kattintson a képre, és nézze meg nagyban az alkotást!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

21:01
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Unalmas a Jobbik

Szűk a Bródy Sándor utca, így olyan, mintha sokan lennének a Jobbik tüntetésén - jelentett tudósítónk, aki már unja az ácsorgást és a sablonos beszédeket.

21:04
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Jávor: Magyarország súlyos bajban van

Október 23-a megünneplésének akkor van igazán értelme, ha az erkölcsi világosság, amelyet az ünnep felmutat, inspirációként és iránymutatásként tud szolgálni a mai sorskérdések megoldásához - jelentette ki Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője Hajdúszoboszlón, a Bocskai-szobornál tartott ünnepségen. Az LMP frakcióvezetője 1956 és napjaink között párhuzamot vonva úgy fogalmazott: "ne legyen kétségünk afelől, hogy ahol a társadalmi kommunikáció és a szellem feletti politikai irányítás megszerzésére irányuló kísérletet látunk, ott mindig valamiféle zsarnokság menekül az igazság elől". Szerinte Magyarország ma súlyos bajban van - mondta Jávor Benedek, és hozzátette, hogy "a baj nemcsak az, hogy 2007 óta nem tudunk kilábalni a gazdasági válságból, nemcsak az, hogy miféle kormányzás és törvénykezés folyik ma az országban, és nemcsak az, hogy a megelőző ciklusokban kormányzó elit is méltán veszítette el az állampolgárok bizalmát. A baj a demokrácia alapjait érinti".

21:09
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Koncertre mennek a jobbikosok

"Fegyverbe, fegyverbe!" - skandálják többedszerre a felvonulók a Bródy Sándor utcában. A harci kedv megléte mellett az is kiderült, hogy van rasztás jobbikos is. A rendezvény véget ért, a résztvevők elindulhatnak az Astoria felé, ahol Kárpátia koncert lesz.
21:14
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Merre van a Kossuth tér?

Véget ért a jobbik felvonulása, de páran elkezdték kiabálni, hogy "gyertek velünk, aki magyar velünk tart" - jelentette tudósítónk, aki kíváncsiságból megkérdzte tőlük, mégis hova mennek. Erre az egyik, a Blaha Lujza felé tartó fiú azt mondta neki, hogy "hát a Kossuth térre". "Arra?" - kérdezett vissza erre egy lány, mire a fiú annyit válaszolt, hogy "hát mindenki arra megy".

21:21
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Karlengetve vonultak az ifjú jobbikosok - kép

Fotó: Mudra László [origo]

21:22
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

A rádió előtt hőzöngenek

Jobbik: Egy kisebb, nagyjából ötvenfős csoport nem igazán akarja elhagyni a Magyar Rádió előtti helyszínt. Néhányan közülük talán ittasak is, és azt ordibálják, hogy Kossuth tér! és Gyertek vissza!, de a többi jobbikos nem igazán hallgat rájuk.

21:23
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Párszáz embert vonz a nemzeti rock

Tudósítónk szerint néhány száz ember kíváncsi a Kárpátia koncertjére, amit az Astoria környékén, az MVSZ korábbi rendezvényének helyszínén tartanak. A koncerten kívül elcsendesedett a város, hazavonultak a tüntetők. 

21:37
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán nem enged - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=luEWtcvEWi8VM0OM
22:01
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Rosszullétek miatt riasztották a mentőket

Rosszullétek, illetve könnyebb sérülések miatt riasztották a mentőket az október 23-i ünnepi rendezvények idején - közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese kedd este az MTI megkeresésére. Összesen 37 embert láttak el, rendkívüli esetük nem volt.


 

22:43
október 23, 2012
Vágólapra másolva!

Négy emberrel volt gondja a rendőröknek

A Belügyminisztérium este fél nyolckor kiadott közleménye szerint rendben, békésen lezajlottak az október 23-i rendezvények. Országosan 701 eseményt jelentettek be, ezeken többszázezer ember vett részt, de a rendőrség csak négy emberrel szemben intézkedett. A közlemény nem részletezte, hogy hol és miért intézkedtek a rendőrök.

Az Index egyik újságírójának a Ferenciek terén a szélsőjobboldali, zsidózó tüntetők eltörték az orrát.