Orbán: Magyarország szintet lépett - parlament percről percre

Események

Parlament, országgyűlés, plenáris ülés, Orbán Viktor felszólal
Vágólapra másolva!
Egy fillért sem szeretne a kormány lehívni az IMF-től, ezért más most a kormány helyzete, mint a három évvel ezelőtti IMF-tárgyalások idején - jelentette ki Matolcsy György miniszter a parlamentben. Az interpellációk főként a magyar gazdaságról szóltak - Matolcsyt lemondásra szólították fel -, de volt szó bombagyárakról, hétköznapi nemzetpolitikáról, és a gázolaj áráról is. Döntés születhet hétfőn a jövő évi adótörvényekről, az igazságszolgáltatási reformról, valamint intézmények államosításáról is. Parlament percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
13:41
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Adók és bírók a parlament napirendjén

A felszólalások és interpellációk után elsőként az igazságügyi reform részét képező törvények elfogadásáról döntenek hétfőn a képviselők. Ezután szavaznak a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekhez érkezett módosító javaslatokról, majd az előzetes napirend szerint a megyei önkormányzati intézmények államosításáról is.

13:43
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

A győztes után is járna töredékszavazat

Az egyéni választókerületben mandátumot szerző jelölt után is járna töredékszavazat a Fidesz választásitörvény-javaslata alapján. A tervezet szerint a parlament 199 tagú lenne, a vegyes választási rendszer egyfordulóssá alakulna, a nemzetiségek kedvezményesen juthatnának mandátumhoz, a határon túli magyarok pedig egyéni jelöltekre nem, csak pártlistára szavazhatnának.

13:46
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Benyújtották az evakulcs emeléséről szóló javaslatot

Január 1-jén a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva adómértéke - Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló módosító indítványt.

14:06
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Molnár Jánosról emlékeznek meg az ülés elején

Kövér László megnyitotta a parlament hétfői ülését. Ennek kezdetekor a közelmúltban elhunyt Molnár János egykori MSZP-s képviselőről emlékezetek meg egyperces néma felállással.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:09
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Váratlan fejleményekre kell új megállapodás"

A fideszes Rogán Antal arról beszélt, hogy a kormánynak mérlegelnie kell a nemzetközi környezet változásából adódó változásokat. Felszólalása szerint a kormány megvédte a béreket és a nyugdíjakat, nem úgy mint például Romániában. Rogán szerint a váratlan fejleményekre kell az új megállapodás az IMF-fel.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:14
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Magyar sikerről beszél Matolcsy

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszában arról beszélt, hogy az EU-ban Magyarország csökkentette leginkább a munkanélküliségi rátáját szeptemberben. A kormány gazdaságpolitikája kétségkívül sikeres, ami annak köszönhető, hogy merész és szokatlan lépéseket használ - fogalmazott.

14:16
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem hagyományos védőháló kell"

Matolcsy György szerint az IMF nyújtotta biztonsági hálóval a magyar gazdasági növekedés továbbra is biztonságban lesz. Növekedés + foglalkoztatás = fenntartható egyensúly - mondta.

14:20
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Schiffer derültséget okozott

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője nagy derültséget okozott azzal, amikor azt mondta, hogy a kormány által hagyott romokat nekik kell majd 2014-ben eltakarítani. A politikus szerint helyes a kormány törekvése a munkahelyteremtésben és az államadósság csökkentésében, de elszalasztották az esélyt, hogy új alapokra helyezzék a nemzetgazdaságot.

14:22
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Novák Előd pakol - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:25
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Schiffernek "lejárt az ideje"

Kövér László házelnök figyelmeztette Schiffer Andrást, hogy fél perccel túllépte a neki biztosított időkeretet. Az utána felszólaló Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint "Schiffernek lejárt az ideje".

Matolcsy szerint Magyarország nem sarcoló eszközökkel állította helyre az ország gazdasági mozgásterét. Nem a klasszikus receptet követték, hanem a saját józan eszüket - fogalmazott. "Megnyertük a szabadságharc csatáját" - tette hozzá.

14:30
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem szereti Orbán annyira a Valutaalapot"

Orbán kormányzása alatt romlott az ország helyezte - kezdte Józsa István MSZP-s képviselő a felszólalását. "Nem szereti Orbán annyira a Valutaalapot, hogy ne hívná vissza, ha nem lenne nagy a baj - mondta. Józsa arról is beszélt, hogy a forint elveszítette értékének egyötödét, a fizetőképesség van kockán.

14:35
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy a plafon leszakadásától tart

Matolcsy György szerint 2002 és 2010 között már megértük a gazdaságpolitika "csúfos, baljóslatú, válságot előidéző" bukását. A miniszter a plafon leszakadásától tart, mert mint mondta, 2010-ben az MSZP kért elsőként mentőcsomagot az IMF-től az egész unióban. "Az MSZP nyolc évének hibás gazdaságpolitikája és az Európai Unió válsága együtt felelős a jelenlegi kockázatos helyzetért" - mondta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:40
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Vona Orbánt hiányolja

Vona Gábor jobbikos képviselő elvárta volna, hogy az IMF-tárgyalásokról Orbán Viktor miniszterelnök beszéljen a parlamentben. Vona az IMF-hez fordulásról úgy véli, hogy "nyúl és farkas viszonyában új típus nincs". Mint fogalmazott, a farkas az IMF, amely meg fogja enni Magyarországot.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

 

14:45
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem szeretnénk lehívni egy fillért sem"

Matolcsy György szerint ez az IMF-tárgyalás más, mint ami 2010-ben volt, mert az egy kényszertárgyalás volt. Akkor szerinte Magyarországnak nem volt mozgástere, most viszont a pénzpiacról finanszírozzák az országot. Az is különbség szerinte, hogy most "nem szeretnénk lehívni egy fillért sem".

14:53
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Pálffy szerint a nemzetpolitikai ügyek lényegesebbek

A nap utolsó napirend előtti felszólalását Pálffy István KDNP-s képviselő mondta el, "A magyarság és a magyar kultúra hétköznapjai" címmel. Pálffy szerint szomorú, hogy "az ellenzék habzó, remegő szájjal ugrik rá a kormányra", ha gazdasági kérdésekről van szó, miközben fontos nemzetpolitikai kérdések mellett mennek el. Ilyen például a verespataki aranybánya tervezett megnyitása, vagy több régi erdélyi épület bontásának a szándéka. Azt is megemlítette, hogy egy szlovákiai magyartól megvonták a szlovák állampolgárságát, mert felvette a magyart. Válaszában Rétvári Bence közigazgatási minisztériumi államtitkár elítélte és "jogfosztó magatartásnak" nevezte a szlovákiai esetet.

15:00
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

A napirendről szavaz a parlament

Véget értek a napirend előti felszólalások, a parlament a napirendről szavaz.

15:11
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Illés Zoltán szerint nem véletlenül zsong az ülésterem

Interpellációk, kérdések és azonnali kérdések jönnek, miután a képviselők megszavazták az ülés napirendjét. Az új választási törvényről szóló döntéseket elhalasztották. Gőgös Zoltán (MSZP) interpellálta "Bóvlipolitika" címmel a vidékfejlesztési minisztert a vízgazdálkodás és az árvízvédelem finanszírozásával kapcsolatban, Illés Zoltán államtikár válaszolt helyette. Az államtitkár szerint nem valósak a problémák, amelyeket a szocialista politikus felsorolt. Szerinte szűkösek ugyan a források, de meg tudták oldani a terület működtetését, és még az árvízmegelőzésre is jutott forrás. Illés szerint Gőgös felvetéseinek komolyságát kérdőjelezi meg az is, hogy felszólalása közben végig zsongást lehetett hallani az ülésteremben.

15:22
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Divatos nyakláncban mosolygó LMP-s - fotó

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Szilágyi Péter (LMP) az ülésen

15:29
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Ady Endre emlékét hiányolja Csucsáról egy fideszes

A 130 éve született Ady Endrét idézte Varga Zsolt fideszes képviselő interpellációjában. A ma Romániához tartozó Csucsán, ahol Ady Csinszkával megismerkedett és ahol lakott is, ma már csak hét magyar él - mondta a képviselő. A csucsai Boncza-kastélyban ma semmi nem emlékeztet arra, hogy Ady egykor ott élt. Varga Zsolt arra volt kiváncsi, hogy mikor kap méltó emléket Ady Endre Csucsán, és egy, a költőt ábrázoló szobor megalkotásához egyhavi tiszteletdíját is felajánlotta. Németh Zsolt államtitkár szerint valóban igaz, hogy eldugott emléktáblán és mellszobron kívül kevés dolog emlékeztet a településen Adyra, de Németh szerint hamarosan új Ady-emlékkiállítás nyílik Csucsán. Érmindszenten is Ady-központ készül hamarosan - tette hozzá.

15:55
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Le kellene hozni a gázolaj árát a "sztratoszférából"

Kovács Tibor (MSZP) Matolcsy Györgyöt interpellálta, az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését kérte azért, hogy különösen a gázolaj ára ne legyen "a sztratoszférában". A politikus szerint erre van lehetőség, és emellett a kormánynak le kell mondania arról a "reménytelen gazdaságpolitkiáról", amely a múlt háten tapasztalt forintárfolyamokhoz vezetett. Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszolt, szerinte a benzinár a legtöbb uniós tagállamban magasabb, mint nálunk. A gázolajért pedig a fuvarozók alacsonyabb árat fizetnek - tette hozzá. Kovács szerint viszont csak a fuvarozók egy része tudja visszaigényelni a jövedéki adót egy részét. A politikus hiába nem fogadta el a választ, a kormánypárti többség ezúttal is úgy döntött, megfelelőnek tartja azt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:03
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Csak a fejét fogta egy jobbikos ötletre az LMP-s politikus

A bombagyártás legalizálásának, majd a bombagyárak legalizálásának ötletével viccelődött a jobbikos Németh Zsolt. A szomszédságában ülő Vágó Gábor (LMP) közben a fejét fogta.

16:14
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Hende Csaba a Gripen-szerződésekről olvas - fotó

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
"Jelentés a Gripen szerződés módosításáról folytatott tárgyalásokról" - olvasható Hende papírján

16:15
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Hiller: A köznevelési törvény "úgy rossz, ahogy van"

Hiller István a miniszterelnöknek tette fel az első kérdést, a köznevelési törvénnyel kapcsolatban, amelynek szellemiségét nem tudja elfogadni. Szerinte a törvény "rossz munka, gyenge és alacsony színvonalú", és lehet módosítani, "de valójában menthetetlen", és "úgy rossz, ahogy van". Hiller azt kérte, hogy vonja vissza a kormány a javaslatot, és utasítsa Hoffmann Rózsa államtitkárt, hogy készítsen új javaslatot.

16:18
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint hazafias nevelés kell

Orbán válaszolt Hillernek, de azzal kezdte: szívesen válaszolna, ha az MSZP-s politikus feltett volna egy kérdést. Azért mondott néhány mondatot: "Ez egy világos törvény, hazafias nevelést szeretnénk, (...), és szakmailag kiállja a huszonegyedik század történelmének próbáját" - fogalmazott.

16:22
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán Dúró Dórával viccelődött

Dúró Dóra (Jobbik) Orbán Viktornak címezte a kérdését, amely Lázár János, a Fidesz-frakcióvezetője egy korábbi megjegyzésére vonatkozott. Ez úgy szólt, "jó lenne, ha a KDNP szembenézne azzal, hogy a KDNP nem koalíciós partner". Szerinte a KDNP-vel szemben rendszeresen a Fidesz "liberálisabb" irányvonala győzedelmeskedik. A jobbikos képviselő Alföldi Róbert színigazgatóságáról és a Hit Gyülekezetéről is beszélt.

Orbán Viktor szerint Dúró Dóra eltévesztette a kérdés címzettjét, mert valójában Lázár Jánossal kellene arról beszélgetnie, hogy mit miért mondott a KDNP-ről. A mostani magyar kormány nem koalíciós, hanem egységkormány, közös listával, közös jelöltekkel indultunk a választásokon is, és a vitáinkat megpróbáljuk megoldani - mondta utána a miniszterelnök.

16:29
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy kikerülte a lemondására vonatkozó kérdést

Ertsey Katalin (LMP) az eva átalakításának a kis- és középvállalkozásokra gyakorolt hatásáról kérdezte Matolcsy Györgyöt, mert szerinte vannak olyan vállalkozók, akiknek a kormány terve verte be az "utolsó szöget a koporsójába", miközben másfél éve adós a kkv-k helyzetének javítását célzó tervvel. "Szeretném megkérdezni, mikor nyújtja be a lemondását?" - tette fel a kérdést Ertsey. "Valóban érdemes benyújtani a magyar növekedés tervét november 30-án" - reagált erre Matolcsy György, de a lemondásának benyújtásáról nem beszélt.

16:52
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megvédte a multicégeket az államtitkár

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő a lánctartozásokról, és a Lidl elleni blokádról beszélt. Szerinte a multikkal szemben - amelyek lánctartozásba kergetik bele a vállalkozókat, és családok ezreinek döntik romlásba - a hazai vállalkozókat kellene helyzetbe hozni. A válaszadó Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a lánctartozás nem függ attól, hogy külföldi vagy magyar cégekről van-e szó, ez a magyar gazdaság régi problémája. Cséfalvay azt kérte, hogy a jobbikos képviselő ne általánosítson sem a multikkal, sem a magyar tulajdonú cégekkel kapcsolatban.

16:58
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Nagyot kacagnak a Fidesz prominensei - fotó

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:00
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán nyakkendőjét igazgatva érkezik - fotó

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Orbán Viktor és Matolcsy Göyrgy érkeznek az ülésre, felszólalásokra készülődve

17:05
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: "Éppen most léptünk egy osztállyal feljebb"

"Furcsa helyzet, amilkor a bukott diák froclizza azt, aki éppen versenyt nyert" - kontrázott Orbán Viktor miniszterelnök egy szocialista kérdésre, amely a kormány gazdaságpolitikájára vonatkozott. Orbán szerint "éppen egy osztállyal feljebb léptünk mi magyarok", mert három százalék alá sikerült szorítani a hiányt, és ezzel Magyarország a "pénzügyi függetlenség útjára lépett", és "megáll a saját lábán". A kormányfő szerint erről az útról nem akarnak letérni most, hogy a kormány a "szabad kéz politikájára" tért át. Ez szerinte azt jelenti, hogy ma Magyarország előnyös megállapodásokat köthet a világ bármely bankjával, pénzintézetével vagy pénzügyi alapjával. Az Európában uralkodó bizonytalanság ellen "jó eszköz a széles együttműködési rendszer kiépítése" - mondta az IMF-re utalva.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:22
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

A romák érdekében szólalt fel egy jobbikos képviselő

Mirkóczki Ádám, a Jobbik politikusa kérdést tett fel a belügyminiszternek arról, hogy a tervek szerint 2013-tól a 2000 lakos alatti településeken nem lehet működő önkormányzati hivatal. Viszont a politikus szerint a statisztikák azt mutatják, hogy a cigány népesség az ilyen településeken jóval nagyobb arányban van jelen, mint másutt, vagyis elsősorban őket sújtja majd, ha az eddiginél is kevesebb közszolgáltatás lesz elérhető a számukra. Ráadásul ez ellentétes a kormány roma stratégiájában lefektetett elvekkel - mondta Mirkóczki. Tállai András államtitkár válaszában megköszönte Mirkóczkinak, hogy aggódik a cigányság sorsáért, és örült annak, hogy a Jobbik is belátta, hogy "segíteni kell a romáknak, programokat kell indítani". Ugyanakkor szerinte Mirkóczki aggodalmai alaptalanok, a kistelepüléseken élők nem fognak rosszul járni.

17:28
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Pálffyt a középhullámú rádió adása aggasztja

Pálffy István (KDNP) a Kossuth Rádió középhullámáról érdeklődött, amely nyár óta három órával rövidebb adásidővel működik, és ez sokaknak aggodalmat okoz a Kárpát-medencében, az országhatárokon túl ugyanis az egyébként 24 órán át működő adás nem hallgatható teljes egészében. A válaszadó Fónagy János államtitkár szerint technikai okai vannak a változásnak. Utána a komáromi erődrendszerrel kapcsolatban tett fel kérdést egy kormánypárti képviselő.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Pálffy István

17:36
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megint az SZDSZ-hez hasonlították az LMP-t

Osztolykán Ágnes (LMP) a köznevelési törvény tervezetét bírálta, szerinte az új rendszer még több szegregáló elemet vezet be az oktatásba integráció címén. Ezek a változások szerint "gyermek- és társadalomellenesek", és a kisegítő osztályokra, a hídprogramra vonatkozó tervek csak "egy lemoshatatlan pecsétet nyomnak a gyermek homlokára". Halász János államtitkár azt válaszolta, "maguk ugyanúgy beszélnek és gondolkodnak az oktatásról, mint az SZDSZ", pedig az előző kormányok integráció címén megvalósították a szegregált iskolarendszert. Az államtitkár szerint a kormány segít a roma gyerekeken.

17:42
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Tukacs István Stephen Kinget olvas

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Tukacs István MSZP-s képviselő asztalán a félig kiolvasott A ragyogás

17:47
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Vége a kérdéseknek

A kérdések végére ért a parlament, a szünet után a törvényjavaslatok vitája következik. Élő közvetítésünket lezárjuk.

20:38
november 21, 2011
Vágólapra másolva!

Összefoglaló a plenáris ülésről