Hála a Libabőrnek: a Márton-nap idén hétnapos ünnep lesz

Vágólapra másolva!
Idén először kerül megrendezésre az ősz legnagyobb gasztronómiai fesztiválja, amely országszerte várja majd a gasztronómia szerelmeseit.
Vágólapra másolva!


Érdemes felkeresni a nagyszabású rendezvényben részt vevő éttermeket és borászatokat a Márton-napi héten, hiszen az érdeklődők a Libabőr Fesztivál alatt kóstolhatják meg először a 2023-as év újborait a Márton-napi elmaradhatatlan, ínycsiklandó libás fogásaival egyetemben, ebbe pedig jólesőn bele is borzongunk: innen is a rendezvény neve.

Forrás: Shutterstock

A Márton-nap széles körben ismert és nagy hagyománynak örvendő gasztronómiai vonatkozása mellett a borászatok életében is kiemelt jelentőséggel bír, ezért a Magyar Bormarketing Ügynökség az idei évtől kezdve – rendhagyó szándékkal – egy egész héten át tartó országos eseményt hirdetett meg, amelyben az újborokat és az új évjáratot ünnepeljük országszerte, felhívva a bor iránt érdeklődők figyelmét a népszerű italok izgalmas "születésére". „A komor őszbe visszakacsintó indián nyár könnyedebbre hangolt, üde borokért kiált, és a babonásak szívesen áldoznak a „Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik" mondás oltárán. Mit igyunk, és mire figyeljünk? Újborok, nemcsak kezdő borisszáknak" – csinál kedvet a Libabőr Fesztiválhoz a szervezőség. Cikkünkben számba vesszük, hogyan is érdemes eligazodni idehaza a sokszínű kínálatban, és hogy egyáltalán kik azok, akik a szüret idején már le is palackozták első tételeiket.

Míg számos országban törvényben rögzítik, mikor lehet kijönni az első újborokkal – vagyis az aktuális év szüreti termésének első boraival –, hazánkban egyelőre nincsenek hatályban efféle megkötések, azonban, ahogy közeledünk Márton napjához, egyre gyakrabban találkozni a közösségi média felületein meghirdetett libalakomákkal, amelyekhez természetesen dukál az újbor. A jelentős gasztronómiai esemény alkalmából, november 6–12. között első alkalommal kerül megrendezésre virtuálisan az országos Libabőr Fesztivál, melynek egyik legfőbb célja, hogy felkeltse az érdeklődést az új évjárat iránt, országszerte népszerűsítse a magyar borokat, borászatokat, fellendítse a hazai borturizmust, valamint nem utolsó sorban a helyi borértékesítést is.

Az újborok népszerűsége nemcsak idehaza, hanem az egész világon töretlen, a borok felé nyitott fogyasztókat pedig legkönnyebben a szüretek izgalmával lehet közelebb hozni ehhez a világhoz, melynek első eredményei éppen azok a primőr gyümölcsös, virágos jegyeket magukon hordozó tételek lesznek, amelyek megkedvelése után majd jöhetnek a komolyabb, érleltebb borok. Miután minden évben eljön az idő, amikor a piacra kerülnek az új borok, de sok körülöttük a tévhit, vagy a legenda, ezért nem árt ezeket tisztázni, ebben pedig a szervezők vannak segítségünkre, akik rámutattak, hogy technikailag az adott év szüretét követően frissen kierjedt, vagyis elkészült borokat tekintjük újnak, melyek jellemzően novemberben szoktak piacra kerülni, a népi megfigyelések szerint ugyanis a szüretet követően általában Márton napjára erjedtek ki, ezért is kezdték a híres szenthez kötni az új bor fogyasztását. Elméletileg minden újbor egészen a következő évi újborok megjelenéséig újnak számít, de a gyakorlatban érdemes a következő év húsvétjáig elfogyasztani a palackok tartalmát, ekkorra ugyanis azok a friss, gyümölcsös aromák, amiket a borászok az újborokkal szeretnének megmutatni nekünk, elillannak. Persze utána sem „romlanak meg", de az ízélmény már más lesz.

Az újborok felfedezésének lehetősége ily módon tehát összeforrt a libalakomák idejével, így az éttermek és borászatok előszeretettel párosítják az ételeket és az italokat kifejezetten erre az időszakra; novemberben tudniillik már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, mint például a libaleves, a libasült párolt káposztával, zsemle- vagy burgonyagombóccal, ugyanis az ismert/hírhedt szállóige szerint, „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." Cikkünkben a teljesség igénye nélkül megemlítünk néhány igazán ínycsiklandó kedvcsinálót:

Míg egy szakvezetéses pincelátogatás a Pannonhalmi Főapátság borászatában 5 boros kommentált kóstolóval és frissen sült házi sajtos pogácsával várja a látogatókat, addig a Monkey étteremben Márton-napi lúdlakoma a jussa a hozzájuk betérőknek. A válogatott „Mártonságok" kenegetőként, sütve, konfitálva és cassoulet-ba rejtve kerülnek majd a vendégek tányérjára. Biogyümölcsből készült termékeik, tokaji boraik és saját főzésű prémium pálinkáik garantálják a kielégült gyomor élményét a Széphalmi Nyelvforgató Kóstolóház felhívásában, ahol a nyakolajozás végén megünnepelhetjük a találkozást egy kuriózumnak számító Tokaji Sárgamuskotály pezsgővel, náluk ugyanis „az éhség, a szomjúság és a bánat egyszerre tűnik el." – állítják. Szintén szeretettel vár mindenkit a Szél Fiai Fogadó & Cellárium is november 3-tól minden pénteken és szombaton. Ha egyik időpont sem alkalmas, vagy elkeltek a helyeink, akkor vasárnap, vagy megrendelésre akár hétköznapokon is szeretettel várjuk kedves vendégeinket libamenüvel és libasülttel, sőt Márton-napi ludasságokat ígér a Szerelemvölgy is, ahol közismerten minden évben kiemelt figyelemmel készülnek az idényfogások. A szervezők külön felhívták a figyelmet, hogy idei évben is a fatüzelésű sparhelten és a sütőkben készítik az ünnepi menüt.

Tipp:Érdemes a megszokottnál jobban behűteni az új vörösborokat, mert a gyümölcsös aromák úgy jobban érvényesülnek majd a pohárban!


És bár jó móka lehet az újbor-kóstolás, Angerman László, sommelier felhívta a figyelmet korábban arra is, hogy azokra a borászatokra is érdemes figyelni, amelyek – ha nem is az idei évjáratból –, de mostanában hozzák ki a szép, érlelt új boraikat a pincéből, hogy így csináljanak helyet az újnak. Ezzel kapcsolatosan pedig ne felejtsük, hogy bár izgalmas a 2023-as évjáratot kóstolni, akár újbornak palackozva, akár csikókorukban, az igazi nagy borélményt a szép, érlelt tételek adják – így véletlenül se essünk abba a hibába, hogy egy borra csak azért nem vagyunk kíváncsiak, mert ó!

További információ itt és itt.