Bászra megadásáról tárgyalnak

Vágólapra másolva!
Az amerikai tengerészgyalogosok heves csatába bonyolódtak iraki egységekkel Bászra nyugati határában. Ugyanakkor a BBC jelentése szerint már folynak a tárgyalások a város védőivel, feltehetően a megadásról.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://origo.hu/irak/Térkép a támadásokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Kérje a legfrissebb híreket Irakról SMS-ben!/o-mobil/hirek/20030319friss.html

Az amerikai tengerészgyalogság harckocsijai Bászra nyugati elővárosainál szombaton összecsaptak az iraki erőkkel - közölte a Reuters hírügynökség a tengerészgyalogság egyik kapitányát idézve. A katonatiszt szerint nagyszabású csata kezdődött - jelentette az MTI.

A BBC ugyanakkor arról adott hírt, hogy a szövetségesek fontolgatják annak a lehetőségét, hogy a Dél-Iraki város körül blokádot vonnak, és szabadon hagyják a kijáratokat, hogy hátha megadják magukat a védők. Az indoklás szerint az amerikai-brit erők nem kívánnak utcai harcokba bonyolódni.

A legutóbbi jelentések szerint a szövetséges parancsnokok már tárgyalnak a Bászrát védő iraki egységek vezetőivel, feltehetően a megadás feltételeiről.

Közben megibdultak a városa felé a a brit hadsereg Sivatagi patkányok néven elhíresült páncélos hadosztálya, amely már az Öböl-háborúban is kitüntette magát. A jelentések szerint a brit egységek már elfoglalták állásaikat a várostól Észak-Nyugatra.