Teljesen felújítják Michael Jackson magánvidámparkját

Neverland
Neverland farm és magánvidámpark
Vágólapra másolva!
Hatalmas felújításon esett át Michael Jackson Neverland magánvidámparkja, ami a pop néhai királyának életéről szóló film egyik helyszíne lesz. A filmben a fiatalon meghalt sztár unokaöccse is szerepel.
Vágólapra másolva!

Nagy a nyüzsgés a kaliforniai Santa Barbarában található farmon felépített Neverland vidámparknál - ami Peter Pan mesebeli otthonáról kapta a nevét -, ahol a Michael című életrajzi filmet forgatják a pop koronázatlan királyáról, Michael Jackson-ról. A dokumentumfilmben a sztár 27 éves unokaöccse Jaafar alakítja Jackson-t. A forgatás miatt életre keltik a magánkézben lévő játszóbirodalmat, így az alapos felújításon esik át. A filmet a tervek szerint jövőre vetítik majd a mozikban. 

A híres Neverland Ranch is elúszott 2008-ban egy 24 millió dolláros tartozás fejében
A híres Neverland Ranch is elúszott 2008-ban egy 24 millió dolláros tartozás fejében
Fotó: Forrás: AFP

Neverland-et 2005 óta ette a gyom, egyre inkább lepusztult, játékai szinte romos állapotba kerültek, de most egy időre ismét felpezsdül itt az élet. A birtokot Michael Jackson 1988-ban vásárolta meg, az érte fizetett összeg azóta sem került nyilvánosságra. A sztár magánéletének védelme érdekében ezt valójában egy tröszt vásárolta meg, amelynek Jackson ügyvédje, John Branca és könyvelője, Marshall Gelfand volt a vagyonkezelője. A megállapodást később, 1988 áprilisában Jackson felbontotta, és ő lett az ingatlan végső tulajdonosa. A sztár ezt használta otthonául is, ahol a vidámpark mellett állatsimogató is van. 

A birtokhoz három vasút is tartozott: egy "Neverland Valley Railroad" nevű, az édesanyjáról Katherine-nek elnevezett gőzmozdonnyal és két kocsival. A másik egy C. P. Huntington replika volt mozdonnyal. Az egyedi gyártású magán elektromos vonatot Jackson saját gyerekei számára vásárolta. A vonatot Neverland udvarán állították fel a főépület mögött, és 30 méteres sínpályával rendelkezett. A ranch-en csak a főépület 1.000 négyzetméter alapterületű, emellett több vendégház, 50 férőhelyes moziterem, életnagyságú vasút, vidámpark, állatkert és medence is helyet kapott a területen. Három elefánt, hat zsiráf, nyolc aligátor, négy tigris, egy medve, majmok, kígyók és más egzotikus állatok éltek a birtokon. A vidámpark része elképesztő mennyiségű játékot tartalmaz, van itt körhinta, óriáskerék, kalózhajó, hullámhinta, szupercsúszda, dodzsem és játékterem is. 

Michael, Jackson, MichaelJackson, Neverland, vidámpark, 1993,
Michael Jackson egy ideig otthonaként használta a farmot
Fotó: Getty Images/Jason Kirk / Getty Images/Jason Kirk

Elizabeth Taylor itt mondta ki a boldogító igent Larry Fortensky-nek 1991-ben, és Oprah Winfrey is forgatott itt interjút Michael Jackson-nal. 1995-ben Jackson és akkori felesége, Lisa Marie Presley három napon keresztül a világ minden tájáról érkező gyerekcsoportokat látott itt vendégül. 

2003. november 18-án az egész birtokot feldúlták a hivatalos szervek házkutatási paranccsal a kezükben, ugyanis Neverland fontos helyszín volt a People vs. Jackson nevű gyerekmolesztálási perben. Sok állítolagos érintett gyerek fordult meg ugyanis itt. Habár a sztárt végül felmentették a vádak alól, ő soha nem tért ide vissza. 

Annak idején volt arról is szó, hogy Graceland-hez hasonlóan emlékhelyszínné alakítják Neverland-et, ezt azonban elvetették, és 2016-ban piacra dobták. 

Ronald Burkle amerikai milliárdos, a Jackson család egyik közeli barátja 2020-ban vette meg a ranch-et közel 22 millió dollárért. Egy szóvivő, aki Jackson pénzügyi tanácsadójaként is szolgált, azt mondta a The New York Timesnak, hogy Burkle befektetésként tekintett az otthonra.