Itt van Elon Musk vészterhes jóslata - elmondta, hogy mikor érkezik a Terminátorok uralma

Terminátor - A halálosztó
Vágólapra másolva!
Elon Musk elkeserítő figyelmeztetést adott ki, ő ugyanis biztos forrásból tudni véli, hogy mikorra válhat a mesterséges intelligencia okosabbá, mint bármelyik ember a Földön - sőt ez szerinte már nagyon hamar be is fog következni.
Vágólapra másolva!

Az X (egykori Twitter), Tesla és SpaceX vezér rémisztő figyelmeztetése szerint a mesterséges intelligencia (MI) már jövőre okosabb lehet minden embernél! Ez már egy módosított jóslat, a milliárdos üzletember korábban ugyanis a Terminátorok uralmát 2029-re tette. Most azonban úgy véli, hogy az aggasztó fejlődés már sokkal hamarabb, akár már egy év múlva is bekövetkezhet. 

Elon Musk előadást tart
Fotó: Wikipedia

Musk az X közösségi platformon egy élőzés keretében árulta el, hogy a technológia ugrásszerű fejlődése miatt változtatta meg a véleményét.

"Szerintem brutális mértékben felgyorsult a világ, így már akár a jövő év vége felé elérjük azt a holtpontot, ami után a mesterséges intelligencia okosabbá válhat a legintelligensebb embernél is a Földön. A fejlődést eddig az akadályozta, hogy az MI chip alapú volt, és az emberek nem tudtak elég Nvidia chipet beszerezni. Idén azonban megtörténi az átállás a feszültségtranszformátoros ellátásra. Egy-két év múlva pedig már csak áramra lesz szükség a mesterséges intelligencia működtetésére."

Nem ez az első eset, hogy Musk hangot adott az MI miatti félelmeinek. Az xAI nevű cégének (amit sokan a ChatGPT riválisának tartanak, és az "Explaining AI" fogalom rövidítése) elindulásakor már úgy fogalmazott, hogy az MI akár a civilizáció pusztulását is eredményezheti, emiatt pedig más tech vezetőkhöz hasonlóan az egyre élesedő MI-verseny szüneteltetésére szólított fel: "Ha megtehetném az MI-n alapuló digitális szuperintelligencia használatában, megtenném, de mivel erre nincs reális esély, így jobb, ha aggódva a Terminátor jövő miatt mindent megteszünk annak elkerülése érdekében."

Terminátor-arc az Ultra Visionről
A kép csak illusztráció 

Musk mindig is arról volt híres, hogy előrébb járt a tudományos forradalomban, mint bárki más. A "Master Plan, Part Deux" nevű 8 évvel ezelőtti mestertervében például azt jósolta, hogy az autókkal hamarosan akkor is pénzt tudunk majd keresni, amikor éppen nem is használjuk ezeket. Sőt azt is már jó előre megígérte, hogy lesznek önvezető autók is.

Forrás: Daily Star