Ennek a férfinak pokollá vált az élete - mindenkit szörnynek lát

Vágólapra másolva!
Egy Tennessee-ben élő férfi ritka démoni arc szindrómában szenved, ami miatt mások arcát csúnyán eltorzítva látja.
Vágólapra másolva!

Egy Tennessee állambeli férfinél prosopometamorfopsziát, azaz PMO-t diagnosztizáltak, ami egy rendkívül ritka neurológiai rendellenesség, és ennek következtében mások arcát súlyosan eltorzítva látja. Az 59 éves Victor Sharrah nem így született, csupán két évvel ezelőtt, 2020-ban egy novemberi reggel ébredt arra, hogy körülötte mindenkit kvázi szörnynek lát. 

image

A férfi számára egy rémálom vált valóra, amikor aznap reggel kinyitotta a szemeit, és szerettei arcát, fülét, orrát és száját csúnyán eltorzítva, borzalmas formájukban látta csupán. Aztán, amikor kiment az utcára mindenki másnak az arca is ilyen koboldszerű lett számára. Mint később kiderült ennek a hátterében egy borzalmas és nagyon ritka betegség áll: a prosopometamorphopsia, PMO néven ismert neurológiai rendellenesség. Ez a kór olyannyira ritka, hogy az orvosi szakirodalom is csupán 81 ebben szenvedő betegről tud, így már nem is annyira meglepő, hogy Sharrah esetét felkapta a sajtó.

image

A férfit a Dartmouth College Pszichológiai és Agytudományi Tanszéke vizsgálta meg alaposan, és ők diagnosztizálták a baját is. Sharrah az arcokat önmagukat ijesztően eltorzult formájában látja, eltúlzott barázdákkal és megnyúlt arcvonásokkal. Az agya szép lassan alkalmazkodott ehhez a változáshoz, és azóta már felismeri minden ismerősét, annak ellenére is, hogy az elméje miféle rémekké alakította át őket.

Sharrah a bizarr változásról azt nyilatkozta, hogy egyik reggel a kanapéján ülve nézte a tévét, amikor belépett a szobába a lakótársa, és annak barátnője, akiket hirtelen szörnyszülötteknek kezdett látni. Aztán azt vette észre, hogy körülötte mindenki mintha grimaszolna: a szemeik megnyúltak, és mély sebhelyek húzódtak végig az arcukon. Sharrah szerint, amikor az emberek oldalra fordultak, hegyes füleket látott rajtuk, mintha mindenki Spock-ká alakult volna a Star Treck-ből. Amikor megpróbálta elmagyarázni lakótársának, mit lát, az azt hitte, megőrült. De az igazi sokk akkor érte, amikor kimerészkedett az utcára: ugyanis itt is mindenkit ugyanilyen torznak látott. 

image

"Olyan volt, mintha démonok jöttek-mentek volna az utcán. Mindenki olyan volt, mintha egy horrorfilm szereplői lettek volna!"

Az orvosok a PMO-ról ma még nagyon keveset tudnak, ezt gyakran tévesen pszichiátriai betegségként diagnosztizálják, de a skizofréniával ellentétben az arc torzulását nem kísérik téveszmék. Victor Sharrah azt mondja, hogy a torz arcok ellenére mindig felismeri azokat az embereket, akikkel kapcsolatba kerül, és megtanult együtt élni ritka állapotával. 

image

Annak érdekében, hogy többet tudjanak meg a prosopometamorfopsziáról, a New Hampshire-i Dartmouth College tudósai Sharrah segítségével dolgoznak azon, hogy újraalkothassák az általa érzékelt arctorzulásokat, így gyakorlatilag mindenki az ő szemével láthatja a világot. Érdekes módon ugyanis Victor csak akkor látja torznak az emberek arcát, amikor személyesen találkozik velük, fényképeken vagy a tévében nem. 

A PMO tünetei akár évekig is eltarthatnak, és Sharrah már négy éve küzd ezzel a kórral. Ma még senki sem tudja, hogy mi okozza a PMO-t, de a kutatók úgy vélik, hogy Sharrah esetében a látási torzulásokat egy 43 éves korában elszenvedett súlyos fejsérülés, vagy a szén-monoxid-mérgezés okozhatta, amelyet négy hónappal azelőtt szenvedett el, hogy démoni arcokat kezdett látni maga körül.

A betegséget azonban okozhatja valamiféle bipoláris rendellenesség is, vagy poszttraumás stressz is. 

Forrás: Oddity Central