Létezik a Jurassic Park titkos szigete: gyilkos cápák őrzik, és kalózkincseket rejt

Kókusz-sziget, Chatham-öböl
Kókusz-sziget, Chatham-öböl
Vágólapra másolva!
Gyenge idegzetűeknek semmiképpen sem ajánlott a "Jurassic Park" című nagysikerű filmet inspiráló, az emberi civilizációtól távoli egzotikus Kókusz-sziget felkeresése - írja a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

A mai napig is lakatlan Kókusz-szigetet, amely Costa Rica partvidékétől 500 kilométernyire a Csendes-óceánon található, kizárólag hajóval lehet megközelíteni, és így is legalább két teljes napig tart a tengeri út. Sokak szerint azonban megéri a hosszú és bonyodalmas utazás erre az egzotikus helyszínre, ahol még mindig nyoma sincs az emberek pusztító tevékenységének. A sziget romlatlanságát bizonyítja az itt teljes nyugalomban élő vadvilág (állatok és halak) szimbiózisa.

A Kókusz-sziget, Costa Rica partjaitól 500 km-re Forrás: Wikipedia

A Kókusz-sziget feltérképezése azonban csak a legbátrabbaknak ajánlott, tekintettel a víz partjánál leselkedő veszélyekre. Erre jöhetett rá két író,

Robert Louis Stevenson és később Michael Crichton is, akik ezt a vad helyszínt választották inspirációként a Kincses sziget, illetve a Jurassic Park című, klasszikussá történeteikhez.

Habár dinoszauruszok egészen biztosan nincsenek itt, azt azonban sokan állítják, hogy láttak bizonyos azonosíthatatlan figurákat, akik némi hasonlóságot mutatnak a Kincses sziget kalózaihoz.

A legenda szerint a sziget valamikor régen a kalózok kedvelt búvóhelye volt, és több száz éven át rejtették el itt az összerabolt zsákmányaikat, kincseiket. Sokan közülük azonban már nem tudtak visszatérni ide, így szerzeményeik gazdátlanul maradtak. Állítólag a Simón Bolívar elől menekülő gazdag spanyolok is itt szabadultak meg értékeiktől, köztük egy ember nagyságú, színarany Madonna-szobortól.

1932-ben pedig egy 1 millió dollár értékű aranyleletre is bukkantak itt.

A Chatham-öböl a Kókusz-szigeten Forrás: Wikipedia

A szigetet az UNESCO 1997-ben a világörökség részének nyilvánította a környező vizek egyedülálló ökológiája miatt, és az egész területet nemzeti parkká alakították át.

A turisták csak külön hatósági engedéllyel léphetnek a sziget területére, amit még aznap el is kell hagyniuk.

Ez azonban nem akadályozta meg a szélhámosokat abban, hogy a sziget távoli fekvését kihasználva kifosszák annak vagyonát. Egyes állítok szerint Costa Rica kormánya pedig - a sziget formailag ezé az államé - szemet hunyt tevékenységük felett.

A tonhal és a cápauszonyleves iránti hatalmas kereslet miatt a nagyszabású illegális orvhalászat vélhetően mindennapos a területen.

Habár a hatóságok már számos orvhalászt elkaptak, érdemi büntetésben nem részesültek, ami sokakban értetlenséget vált ki.

A szigetet körülvevő tenger fokozottan veszélyes, hiszen itt többféle cápa is kifejezetten otthon érzi magát: fehércsúcsú zátonycápák, fésűs pörölycápák és bálnacápák is.

Az ide "tévedőkkel" szembeni szigorú fellépés oka állítólag az, hogy egy egymilliárd dolláros kincsesláda van valahol elásva a szigeten. A legenda szerint 1820-ban a kincset a perui fővárosból, Limából szállították el, hogy ne kerüljön a spanyol hódítók kezébe.