Újra megrendezik az ország egyik legnépszerűbb veteránautós eseményét

Balaton Classic veteránautó verseny
A BALATON CLASSiC veteránautó verseny egyik nevezője
Vágólapra másolva!
2023. június 2-án és 3-án ismét megrendezik az ország egyik legnépszerűbb veteránautós eseményét, a BALATON CLASSiC-ot. A futam Balatonalmádiból indul, és oda is tér vissza. A prológ (előfutam) június 2-án viszont Siófokról rajtol. Az autók útvonala ezúttal is bejárja majd a teljes Balaton-felvidéket.
Vágólapra másolva!

A BALATON CLASSiC immár 16. alkalommal nyújt felejthetetlen élményt a veterán és klasszikus autók, valamint a balatoni táj szerelmeseinek egy kétnapos verseny keretein belül. Az első nap az előfutam, ami még ugyan nem része a megmérettetésnek, de újoncoknak kifejezetten ajánlott, és itt dől el a másnapi rajtsorrend.

A BALATON CLASSiC veteránautó verseny egyik nevezője Forrás: BALATON CLASSiC

Az Origónak nyilatkozott a rendezvény főszervezője, Pétervári Zoltán, aki így emlékszik vissza a kezdetekre:

Majosházi Péter vezényelte le a versenyek időméréseit, sportszakmai hátterét. Ettől lett igazán színvonalas a verseny és így közösen indítottuk útjára később az Oldtimer Szuperkupa sorozatot, mely a mai napig nagy népszerűségnek örvend."

"A BALATON CLASSiC pedig úgy indult, hogy Andrással és Péterrel felosztottuk egymás között hazánk versenyautózásra alkalmas területeit, én pedig a Balaton környékét választottam. A választásban nagy segítségemre volt Varga Laci barátom, aki sokat tett azért, hogy a versenynek legyen egy ideális központja. Összeismertetett Wossala Györggyel, aki támogatott az akkor még Ramada néven ismert szállodával. Nos így, Almádi lett a versenyközpont 2008-ban."

A megmérettetés közúton zajlik, de nem a gyorsaságról szól, sokkal inkább egy turisztikai célú, tájékozódási és ügyességi túraautózás 260 kilométeren át a Balaton-felvidéken,

ahol a csapatok különféle ügyességi feladatokat oldanak meg időre. Ez a fajta verseny tehát abban különbözik a többi hasonlótól, hogy nem kötött pályán rendezik meg, és nem is csak egy statikus szépségverseny, ahol az autók nem mozognak, csupán kiállítási tárgyak.

Pétervári Zoltán elmondta: „Habár többen is szerveznek már hasonlót Magyarországon, mi azonban azzal próbálunk meg kitűnni a tömegből, hogy minél inkább megfeleljünk a veteránautó versenyek nemzetközi színvonalának, és elvárásainak.

Mivel ez egy turisztikai rendezvény, ezért minden évben a Balaton felvidék legszebb helyszíneit járjuk körül."

A BALATON CLASSiC veteránautó verseny egyik korábbi rendezvénye Forrás: BALATON CLASSiC

A versenyfeladatok

A részvevőknek két típusú kihíváson kell bizonyítani tudásukat és rátermettségüket, harcolva az idővel. Az első az úgynevezett etap, mely során egyik településből a másikba kell elnavigálniuk a csapatoknak, kizárólag az eseményen kapott itiner (útvonal térkép) segítségével, ezzel próbára téve a tájékozódási képességüket.

Fontos, hogy a versenyzők nem használhatnak semmiféle digitális eszközöket, csakis mechanikus mérőműszereket.

A második típusú próbatételek az etapok között található rövid, speciális szakaszok, melyeket századmásodperce pontosan kell teljesíteni, ehhez pedig jó vezetői ügyesség és összehangoltság kell a vezető és a navigátor között.

Pétervári Zoltán a részletekről is mesélt:

A szakaszokat folyamatos vezetés mellett kell teljesíteni és minden századmásodpercnyi eltérés büntetőpontot von maga után. A vezetőnek és a navigátornak úgy kell kitalálnia a taktikáját, hogy az első fotócellától indulva olyan sebességgel haladjon – miközben kerülgetnie kell egy bóját, vagy fel kell vennie egy pecsétet -, hogy pontosan a meghatározott időben érjen a zárócellához."

Egy veteránautó a BALATON CLASSiC-on Forrás: Valeria Talai/Valeria Talai / BALATON CLASSiC

A nevezési feltételek

A nevezés díjköteles, és szigorú feltétele van: az autó legyen legalább 30 éves (a mostani versenyzők között lesz egy 100 éves is). Ez alól kivétel az Open kategória, amelyben már fiatalabb autók is pályára léphetnek, sőt bizonyos esetekben mai modern autókkal is lehet versenyezni.

„A kiválasztásnál figyelembe vesszük az autó minőségét, állapotát, mennyi ugyanolyan autó nevezett már, hiszen cél a mezőny sokszínűsége.

Én már évek óta limitálom a befogadható csapatok számát, mert brutálisan nagy a túljelentkezés" – foglalta össze a főszervező.

Ma már szinte csak "kihalásos alapon" lehet bejutni a BALATON CLASSiC-ra annyira népszerű.

Egy – egy újabb autót azért minden évben befogadnak.

De mi a nyeremény?

Mint minden komoly versenynek, a győzteseknek (hiszen több kategóriában is hirdetnek nyerteseket) jár a nyeremény is. A BALATON CLASSiC esetében különösen értékes jutalmakra számíthatnak a legjobban teljesítők:

- mondta Pétervári Zoltán.

Mire számíthatnak a versenyhelyszínre látogatók?

A BALATON CLASSiC felejthetetlen élményt nyújt az autófanatikus idelátogatóknak is. Mivel az élő közvetítés egyelőre csak tervezett, ezért a szervezők mindenkit bátorítanak arra, hogy jöjjenek el, szurkoljanak a versenyzőknek és csodálják meg a maga nemében páratlan autókat.

A verseny során látható és lefényképezhető lesz több elképesztő gépjármű, mint például a Vissza a jövőbe című trilógia ikonikus időgépe, a DeLorean. A rangidős autók sorában is különleges darabokat találni. Ezek az 1923-as Salmson VAL 3, valamint az 1941-es Cadillac Fastback Coupe.
De még számtalan különlegességgel is találkozhatnak az ide látogatók, ilyen például a Ferrari, a Porsche, a Lamborghini.

Ezeken a versenyeken a sofőrök a mai világban alapvetőnek tekintett szolgáltatások nélkül ülnek a volán mögé.

Se szervó, se rádió, se légkondi, GPS-ről vagy az egyéb számítógép által vezérelt extrákról nem is beszélve. Az utóbbik használatát a verseny szabályzata nem is engedi, ugyanis speciális navigációs eszközök vannak kikötve.

A szervezők már évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a civil szervezetek támogatására. Idén a BALATON CLASSiC versenyzői és szervezői a Bohócdoktorok Alapítványnak szeretne segíteni. Az alapítvány célja, hogy a speciálisan képzett művészek, azaz a bohócdoktorok játékkal és humorral enyhítsék a kórházban vagy más egészségügyi intézményekben tartózkodó gyermekek stresszét, félelmét és szorongását.