Mobilapplikáción is követhetjük fesztiválos költéseinket - MNB Pénzügyi Sarok

sziget, fesztivál, buli, koncert, zene
Két év után újra a Szigeten bulizhatunk
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi sarok rovatában ma a következő kérdésre keressük a választ a jegybank szakértőjével: „Hogyan fizethetek majd a végre újra induló nyári fesztiválokon? Amikor legutoljára voltam, ez elég körülményesen ment!" (P. Máté, Hegyeshalom). 
Vágólapra másolva!

A legtöbb nyári könnyűzenei fesztiválon csak – a járvány idején is rendkívül biztonságos – készpénzmentes fizetés lehetséges.

Így gyorsabb az ügyfelek kiszolgálása,

mintha folyamatosan a visszajárót számolgatnák, másrészt az esetleg elázott, elszakadt papírpénz sem okozhat problémát.

Az érintésmentes bankkártyák mellett olyan előre fizetéses kártyákkal (ún. pre-paid fizetési kártyákkal), sőt, akár – rendezvénytől függően – karszalaggal is fizethetünk fesztiválozóként, amelyeket a fesztivál saját, akár mobiltelefonról is elérhető alkalmazása segítségével tölthetünk fel. Az applikáción keresztül nyomon követhetjük költéseinket, egyenlegünket, az elszámolási viták is könnyebben rendezhetők, illetve nem utolsósorban ez automatikusan visszatéríti megmaradt pénzünket az esemény végén.

Illusztráció Forrás: Facebook/ Sziget Festival/ @bodorkosm/Bodorkos Mate

A fesztiválkártyák és karszalagok a papír utalványokra, „ebédjegyekre" hasonlítanak, ám elektronikus alapon: egy érintés nélküli technológiával működő fizetési chip található bennük. Ettől azonban még nem bankkártyák, hanem

olyan specifikus készpénz-helyettesítő eszközök, amelyek akár név, személyes adatok nélkül is igényelhetők,

nem tartozik hozzájuk bankszámla, és nem lehet velük például közüzemi tartozásokat sem rendezni. Csak korlátozott körben, jellemzően a program helyszínén és ideje alatt (például a büfékben) lehet használni őket, azután érvényüket vesztik.

Célszerű a fesztiválkártya regisztrációját elvégezni a kártyakibocsátónál (bár e nélkül is használhatók). Ha ugyanis elveszítjük, regisztráció nélkül a továbbiakban nem tudjuk használni, miközben bárki, aki megtalálja, jogosulatlanul levásárolhatja az egyenlegét. Ha pedig esetleg ellopják, letiltani és pótolni sem lehetséges regisztráció nélkül.

A fesztiváltkártyachiphez egy forint nyilvántartási egyenleg tartozik, amely néhány tíz, de akár százezer forintig feltölthető, bármikor újratölthető készpénzzel, bankkártyával vagy akár a mobilapplikáción keresztül. Az egyenleg lekérdezhető, ellenőrizhető a helyszíni kereskedőknél, a feltöltőpontokon, automatákon és az applikációban.

Illusztráció Fotó: sziget.hu/Rockstar Photographers

Egyszeri és újratöltési költsége azonban lehet.

Erről előzetesen érdemes tájékozódni a kibocsátó honlapján vagy a fesztiválon. Ha viszont a fesztiválkártya feltöltése készpénzfizetéssel díjmentes, akkor a fesztiválszervező a bankkártyákról történő feltöltésnél sem kérhet díjat.

Ha esetleg borravalót adnánk a rendezvényen, akkor a vásárlás során akár a fizetési terminál ügyféloldali monitorján is választhatóak a jellemzően 5, 10, 15 vagy 20 százalékos extra kifizetések.

A fesztiválszervezők, illetve a bankoktól független kártyakibocsátók jellemző szerződéses feltételei szerint

az e kártyákon lévő fel nem használt összegek a rendezvény végéig igényelhetők vissza,

utána már nem. Célszerű tehát időben elkölteni vagy visszakérni a maradék pénzt.

Elszámolási vitás ügyben a kártyakibocsátóhoz kell fordulni. Ha ez eredménytelen, a megyei békéltető testület vagy polgári peres bíróság dönthet a jogvitáról. Bár a kibocsátók e szolgáltatásaik kapcsán nem pénzügyi intézmények, s emiatt nem felügyeli őket a Magyar Nemzeti Bank, az általános fogyasztóvédelmi, polgári jogszabályok ugyanúgy érvényesek rájuk, mint bármely más kereskedelmi szolgáltatóra.

Szerző: Dr. Nádra Ildikó, az MNB felügyeleti szóvivő-helyettese