Fantasztikus látványtervek készültek a Nemzeti Cirkuszművészeti Központról

Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, cirkusz, fesztivál, Budapest
Budapest, 2022. január 12. Bemutató a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál red carpet showján a Fővárosi Nagycirkusz előtt felállított sátorban 2022. január 12-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről. A konferenciához kapcsolódó kiállításon bemutatják a Budapesten felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ makettjét is.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Nagycirkuszban mától látogatható XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál tegnapi előnapján tartott szakmai és tudományos konferencián bemutatták a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ épületének makettjét is. A résztvevők az európai cirkuszépületek történetével ismerkedhettek, s ennek alkalmából egy kiállítás is nyílt.

Január 12. és 17. között rendezik meg a Fővárosi Nagycirkuszban a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált, ennek nyitányaként tegnap tudományos és szakmai konferenciát rendeztek a külföldi szakemberek részvételével a cirkuszépületekről a Szépművészeti Múzeumban.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ látványterve:

A rendezvény keretében a Barokk csarnokban egy kiállítás is nyílt, ezen a Nyugati pályaudvar mellett felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részeként készülő új cirkuszépülettel és az artistaképző intézettel is megismerkedhettek a világ egyik legrangosabb nemzetközi cirkuszi fesztiváljára érkezett vendégek.

A Cirkuszépületek Európában című konferencia és kiállítás megnyitóünnepségén a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál szervező bizottságának elnöke kiemelte: Magyarország Európa vezető cirkuszművészeti központjaként a világon első alkalommal rendez tudományos konferenciát a cirkuszépületekről, de cirkuszpedagógiai konferencia is szerepel a fesztivál programjában.

Az úgynevezett Csodagömb metszete:

A konferenciához kapcsolódó kiállításon bemutatják a Budapesten felépítendő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ makettjét is.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról 2021 februárjában született kormányhatározat. Része lesz egy új cirkuszépület, ami a Nyugati pályaudvar mellett, egy régóta üresen álló területen épül, valamint egy régi vasúti hangárból kialakított artistaképző iskola. Almássy Kornél, a Magyar Építészeti Múzeum igazgatója a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában a konferencia idején látható kiállítást méltatva elmondta, hogy az számos makett, tervrajz, térkép és egyéb dokumentum, valamint képzőművészeti alkotások segítségével áttekinti a magyar cirkuszművészet és -építészet történetét, és felvillantja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ jövőjét is.