A pálinka helye a magyarság csúcsteljesítményei között van

Vágólapra másolva!
A pálinka a magyar gasztronómia egyik pótolhatatlan eleme, megvan a maga helye a megterített asztalon, főzése és fogyasztása pedig évszázadok óta a magyar népi tradíció szerves része - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségén, az Országházban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a pálinka nemzeti italunk, palackba zárja a gyümölcsök esszenciáját és megmenti a jövőnek a vidéken élők tudását és bölcsességét. Emellett képes megismételhetetlen hangulatot teremteni, gondoskodik a közösség megőrzéséről.

A pálinka éppen ezért hungarikum, ott van a helye a magyarság csúcsteljesítményei között, igazi nemzetösszetartó erőt képvisel

– tette hozzá.

Illusztráció Forrás: Cherries / Shutterstock

Nagy István emlékeztetett, a Vidékfejlesztési Programból 2021-2027 között komplex módon fejlesztjük a teljes élelmiszeripart, minden tevékenység és minden vállalati méret számára biztosítunk lehetőséget. A felhívások tervezése során az ipar igényeit vettük figyelembe, örömünkre szolgált, hogy ebben a folyamatban a Pálinka Nemzeti Tanács is segítette a munkát.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a pandémia ugyan visszavetette a keresletet, különösen rossz hatással volt az értékesítésre a HORECA szektor időszakos leállása, de összességében elmondható, hogy az elmúlt 15 évben a pálinka és a törkölypálinka előállítása, fogyasztása, ismertsége és megbecsültsége folyamatosan növekedett.

Az Agrárminisztérium célja, hogy emelje a pálinka színvonalát, messzire vigye a rövidital jó hírnevét, támogassa és szabályozásokkal megteremtse a minőségi pálinkafőzést, a kulturált fogyasztást, a vendéglátás fellendülését, valamint segítse a hagyományok ápolását is.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepsége Forrás: Pelsoczy Csaba

Nagy István szerint

a pálinkáról, annak minőségről és mennyiségről a főzőmesterek szaktudása, szorgalma gondoskodik.

Éppen ezért a munka elismeréseképpen díjjal jutalmazzák ezt az értékteremtő tevékenységet. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny népszerűségét jól mutatja, hogy a megmérettetésre idén 300 féle pálinkával neveztek a résztvevők – emelte ki a miniszter az Agrárminisztérium közleményében.