Rendkívül sikeresek a Magyarországon elindított vállalati hitelprogramok

Hitel, hiteltörlesztés, moratórium, Magyar Nemzeti Bank, illusztráció, koronavírus, gazdaság
Vágólapra másolva!
Egyértelmű összefüggés van a vállalati hitelezés tavalyi felfutása és a foglalkoztatási szint stabilitása között – erre a következtetésre jutottak magyar kutatók. Ha nincsenek az állam és a jegybank által elindított hitelprogramok, nem csak a kilábalás, de a munkaerőpiac helyzete is igencsak más képet festene ma.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány hatására bevezetett állami és jegybanki hitelprogramok megmentették a magyar munkaerőpiacot – idézi a Világgazdaság a Közgazdasági Szemlében megjelent tanulmányban szereplő megállapításokat. Tavaly a járvány miatt hatalmas hullámvasutat járt be a hazai munkaerőpiac, de már a nyár végére helyreállt a foglalkoztatottsági szint, és az idén is kitartott a lendület.

A tanulmány készítői szerint:

a koronavírus-járvány hatására bevezetett jegybanki és állami hitelprogramokat igénybe vevő, öt főnél nagyobb vállalatok létszámadatai jóval kedvezőbben alakultak 2020 márciusa és decembere között, mint a hasonló, viszont a programokat nem használó vállalatok foglalkoztatottsága.

Hozzátették továbbá, hogy a mért hatás a legnagyobb mértékben a Növekedési hitelprogram (NHP) Hajrá!-nak, és a beruházási hiteleknek köszönhető, illetve leginkább a kisvállalatoknál mutatható ki. Ez a komplex gazdasági programcsomag is eredményezte, hogy a vállalati hiteldinamika 2020 végén is közel két számjegyű növekedést mutatott, míg a foglalkoztatottak száma mindössze 40 ezer fővel csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Magyar Nemzeti Bank még 2013-ban vezette be a Növekedési hitelprogramot, aminek népszerűségét mutatja, hogy 2020 márciusáig összesen több mint 2700 milliárd forint értékben támogatta a kis- és középvállalatokat.

Az NHP Hajrá! elindítását pedig 2020 áprilisában jelentette be a jegybank, amely

az Új Széchenyi Kártya programmal, vagy az MFB csoport és az Eximbank csomagjaival együtt összesen 2000 milliárd forint keretösszeget biztosított a vállalatoknak.

Ez az összeg a 2019-es év teljes vállalati hitelkibocsátásának nagyjából 70 százaléka volt – mutattak rá a tanulmány készítői. A vizsgálat alapján megállapították, hogy a beruházási és az NHP Hajrá!-s hitelt felvevő vállalatoknál a támogatott programok 1,5 fő körüli, arányaiban 6, illetve 5 százalékos létszámtöbbletet eredményeztek 2020 decemberére, a kisvállalatoknál pedig 0,7 fős, arányaiban 4 százalékos növekedés volt tapasztalható.