Kriptovaluták, ingatlanpiac: melyik lufi pukkan ki hamarabb?

lufi, lufifújás
Vágólapra másolva!
Nagyon ígéretesnek tűnhet a kriptopiac mellett ingatlanokba vagy diszruptív technológiákba fektetni, de Rich Bernstein amerikai befektető óvatosságra inti a bizakodókat.
Vágólapra másolva!

Richard Bernstein, az amerikai Forbes szerint 581 millió dolláros vagyonnal rendelkező befektető nem túlzottan optimista több befektetési formával kapcsolatban sem. A CNBC reggeli műsorában arról beszélt,

a kriptopiac mellett az egyesült államokbeli ingatlanok és az úgynevezett diszruptív technológiák (olyan technológiai innovációk, amelyek újszerűségükkel megjelenésükkel felforgatnak egy-egy szegmenst) egyre inkább a kipukkadás felé haladó lufiknak tűnnek

- írja a Forbes.hu.

„Csomó buborék van a piacon" – mondta Bernstein. Szerinte a sok helyen tapasztalható ellátási és szállítási problémák, valamint az amerikai laza pénzügyi politika miatt nagy a kockázata annak, hogy a mostani felfutások a piacokon előbb-utóbb kipukkadáshoz vezetnek.

Egy több lufit fújnak a befektetési piacon Forrás: Dreamstime

Bernstein szerint különösen igaz ez a bitcoinra, mert a jelenleg kielégíthetetlennek tűnő kereslet az egyik legbiztosabb jele egy piaci buborék kialakulásának.

Vészjósló az ingatlanpiaci helyzet is, mert az USA-ban Bernstein elmondása alapján az ingatlanok ára most gyorsabb ütemben emelkedik, mint a 2000-es évek közepén és második felében. „A változás mértéke nagyobb, mint amit a nagy ingatlanpiaci buborék idején 2005 és 2008 között".