Így fordult ki a sarkaiból a világ egyik legnagyobb technológiai szektora

asia ces 2015
Visitors photograph a model during the first Consumer Electronics Show (CES) in Asia in Shanghai on May 25, 2015. More than 200 technology companies from 15 countries around the world are showcasing their consumer technology innovations at CES Asia which takes place from May 25 to 27. AFP PHOTO CHINA OUT
Vágólapra másolva!
A kínai kormány az elmúlt hónapokban számos olyan lépést tett, megrázva ezzel a piacokat, amelyek a nemzetközi befektetői közeget is súlyosan érintették. Ezeken belül is az elmúlt hetekben  megszaporodtak azok az új szabályozói döntések, amelyek elsősorban a technológiai szektorra vonatkoznak. Utánajártunk, hogyan alakultak ezek a folyamatok, és mekkora gazdasági súlya van azoknak a területeknek, amelyeket érintenek. Elmondjuk azt is, hogy mi állhat a hátterében annak, hogy Peking váratlan szigorúsággal lép fel a kínai tech vállalatokkal szemben.
Vágólapra másolva!

A kínai állam az elmúlt hónapokban egy olyan szabályozási hullámot indított el, amely az élet és a gazdaság számos területét érintette.

A háttérben részben egy állami program, az úgynevezett „közös jólét" áll, melynek hivatalos célja, hogy növelje a lakosság prosperitását az élet különböző területein.

Feltehetőleg ennek volt közvetlen része, hogy a kormány hatalmas beruházásokat jelentett be a sport területén, ahogy az is, hogy egyre erősebben korlátozzák a gyerekek videojátékozási lehetőségeit – miután a kínai állami média egy helyen „elektronikus ópiumnak" is nevezte a videojátékokat.

A következőkben elsősorban a technológiai szektorban történt átalakulásokat próbáljuk bemutatni. Ezek ugyanis nemcsak részvénypiaci szempontból hozhatnak (és már hoztak eddig is) komoly felfordulásokat, de egy gigantikus méretű piacon alakítják át a hatalmas iparági szereplők alapvető mozgásterét.

Növekvő szigor

A kínai hatóságok az elmúlt néhány hónapban egy sor olyan szabályt vezettek be, amelyek elsősorban a kínai technológiai szektort, azon belül is a vállalatok digitális adatkezelését érintik.

A hullám még novemberben kezdődött, amikor az Alibaba-alapító híres milliárdos, Jack Ma nevéhez köthető Ant Groupnak felfüggesztették a nyilvános részvénykibocsátását.

Azóta a szabályozó hatóságok bevezettek monopóliumellenes szabályokat is az úgynevezett „platformgazdaság" területén. Ez a gyűjtőfogalom alapvetően olyan internetes cégeket foglal magában, amelyek például az e-kereskedelemben vagy az étel-házhozszállításban működnek.

Az Alibaba esete jól mutatja a kínai hatóságok szigorát Forrás: Imaginechina via AFP/Su Weizhong

A szigorodó környezet eredményeként több nagy technológiai vállalat is elkezdhetett félni, hogy mikor találják meg őket is a hatóságok. A félelem pedig nem is volt alaptalan. Az e-kereskedelmi óriás Alibabát 2,8 milliárd dollárnak megfelelő összegre büntették a monopóliumellenes szabályok megsértése miatt, míg az ország legnagyobb fuvarmegosztó szolgáltatójának számító Didi ellen kiberbiztonsági vizsgálatot indítottak, melynek idejére fel kellett függeszteni az új ügyfelek regisztrálását.

Mindezt napokkal azt követően, hogy a vállalat tőzsdére vitte a részvényét az Egyesült Államokban.

Épp nemrég pedig a kínai Közlekedési Minisztérium és más szabályozó hatóságok beidézték a Didit és tíz másik fuvarmegosztó céget, mivel vizsgálat indult ellenük. A hatóságok szerint a szolgáltatók megfelelő engedélyek nélküli sofőröket és autókat alkalmaztak.

Mi lesz a részvényekkel?

A befektetők szempontjából az egyik nagy kérdés, hogy a pekingi szabályozási hullám milyen átalakulásokat hoz a részvénypiacon.

A közelmúlt lendületes és igen volatilis mozgásai arra utalnak, hogy a befektetők egyelőre próbálják felmérni a helyzetet és a kockázatokat.

Tariq Dennison, a hongkongi GFM eszközkezelő elemzője például úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi befektetői körökben most sokszor két szélsőséges vélemény uralkodik. Az egyik szerint azonnal ki kell szállni a kínai részvényekből, míg a másik szerint épp most van kiváló beszállási lehetőség.

A részvénypiaci befektetőket is megrázták Peking lépései Forrás: AFP/Imaginechina/An Xin

Nemrég pedig az egyik legnagyobb befektetési bank, a JPMorgan elemzője nyilatkozott úgy, hogy egyelőre azt javasolják az ügyfeleiknek, hogy inkább tartózkodjanak a kínai részvényektől, és csapjanak le a kötvénypiacban rejlő lehetőségekre.

A banknál is hozzátették azonban, hogy

ez nem jelenti azt, hogy hosszú távon ne lennének kiváló vételi lehetőségek a kínai részvénypiacon;

különösen, hogy a papírok még mindig igencsak alulértékeltek a nemzetközi befektetők szemében – a vállalatok valódi értékeihez képest.

Lapozzon, a következő oldalon bemutatjuk, milyen hatalmas a kínai technológiai szektor!