Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány megtanított minket arra, hogy bárkivel, bármi megtörténhet. Sajnos sokan elveszítettük biztosnak hitt állásunkat, vagy ha mégsem, folyton ott kering a levegőben a "mi lesz, ha...".  Mi lesz, ha én vagy az egyik szerettem elkapja a vírust? Mi lesz, ha otthon balesetet szenvedek a karanténban vagy home officeban? Ki fog ellátni, ha a kórházak leterheltek? Ahogy az ember elkezd ezen morfondírozni, hirtelen annyi kérdés merül fel benne, hogy azt sem tudja, melyiket tegye fel elsőként.
Vágólapra másolva!
Forrás: Freepik

A home office árnyoldalai: sajnos bárhol érhet minket baleset

Az első, és a második hullám alapján kijelenthetjük, hogy az emberek nehezen bírják a bezártságot. Mivel a négy fal közé szorulunk, így természetes, hogy frusztráltabbak, idegesebbek vagyunk a megszokottnál, ami pedig kapkodáshoz, vagy akár balesetekhez is vezethet.

A KSH adatai szerint 2019-ben több mint 1600-an szenvedtek otthon, halálos kimenetelű balesetet; közúti balesetben pedig több mint 2500-an hunytak el. A 2020-as adatok pedig minden bizonnyal még magasabb számot fognak mutatni az otthoni balesetek tekintetében.

Most, ebben a nehéz időszakban talán még inkább odafigyelünk a szeretteinkre, és féltjük, óvjuk őket. Gondolni sem akarunk arra, hogy mi lesz akkor, ha esetleg elveszítjük egy családtagunkat, vagy egy közeli hozzátartozónkat. Lelkileg erre talán nem is lehet felkészülni, ugyanakkor anyagilag érdemes gondoskodni egy ilyen szomorú lehetőség során is.

Forrás: Freepik

Milyen biztosítások léteznek erre az eshetőségre?

A kockázati életbiztosítások jellemzője, hogy akkor fizetnek, amikor a biztosított halála bekövetkezik. Ugyanakkor kiegészítésképpen kérhetők olyan szolgáltatások is - egészség- vagy balesetbiztosítási elemek -, amelyek akkor is fizetnek, ha a biztosítottat baleset éri, lerokkan, csonttörést szenved, vagy kórházi-, műtéti ellátásra szorul.

Ennek előnye, hogy relatíve alacsony befizetés mellett (ez körülbelül havi 5-15 ezer forint attól függően, hogy kérünk-e hozzá valamilyen kiegészítő elemet vagy sem) nagyobb - akár több milliós - védelmet biztosít. Hátránya viszont, hogy csak akkor fizet, ha valamilyen baj történik.

Ezzel ellentétben az úgynevezett megtakarításos életbiztosítások lényege, hogy nem csak halál esetén fizet, hanem pénz megtakarítási célja is van. Ez lényegében ugyanis egy befektetés, ami hozamot is termel - így nem csak halál, vagy baleset következtében kerül kiutalásra a befizetett összeg, hanem akkor is, ha lejár a szerződésünk.

Kevesen tudják, de a nyugdíjbiztosítás is egy életbiztosítás, csak annak egy specializáltabb, kifejezetten nyugdíjcélú változata.

Ez a plusz megtakarítási lehetőség azonban jellemzően már magasabb költséggel is jár, mint a kizárólag kockázati életbiztosítási védelmet adó konstrukció. Ebben a formában ugyanis a megtakarítások 10-15 ezer forinttól indulnak, ugyanakkor akár 25-30 ezer forintot is befizethetünk, ha a pénztárcánk bírja. Sőt egyes típusokat egyszeri nagyobb összeg - akár 500.000 forint - befizetésével és befektetésével indíthatunk el.

A már említett balesetbiztosítás pedig nem csak kiegészítésként, hanem önálló elemként is megköthető. Ebben az esetben a biztosító akkor fizet, ha a biztosított balesetben elhuny, vagy annak következtében lerokkan, kórházba kerül, vagy sérülést szenved (például valamelyik csontja eltörik). Népszerűségnek legfőbb oka pedig az, hogy ezek jellemzően alacsonyabb havi költséggel - 2-3 ezer forinttal - is elindíthatók.

Élet-, vagy balesetbiztosítás? Mi a különbség a kettő között?

Sokan összekeverik az élet- és a balesetbiztosítást, ami nem csoda, hiszen a baleseti halál hasonló, mint az életbiztosítás egyik alapkockázata. A balesetbiztosítás ugyanakkor ténylegesen csak balesetből fakadó sérülések vagy halál esetén fizet, ezzel szemben az életbiztosítás bármilyen haláleset után kifizeti a biztosítási összeget.

Baleset- és életbiztosítást egyébként nem csak saját magunkra, hanem bármelyik családtagunkra köthetünk - például a gyermekeink számára. Különösen fontos, hogy ők is biztosítva legyenek, hiszen a gyermekek szeretnek mozogni, ebből kifolyólag sokkal nagyobb valószínűséggel következhet be valamilyen kisebb-nagyobb baleset.

Érdekességképp említjük csak meg, hogy a statisztikák szerint a gyermekeket átlagosan 4 évente kell orvoshoz vinni azért, mert valamilyen balesetet szenvedtek el. Ugyanakkor azt fontos szem előtt tartani, hogy a legtöbb biztosító nem köt életbiztosítást 14 évnél fiatalabb gyermekek részére. Így a legkisebbekre érdemes balesetbiztosítási védelemmel vigyázni.

Kombináltan még hatékonyabb

Sokan választják a balesetbiztosítást, ha nem tudják megfizetni a tisztán életbiztosítási védelmet adó konstrukció havi 5-10 forintos díját. Azzal ugyanis legalább - ha kisebb mértékű védelemmel is - némi anyagi biztonságot nyújthatnak szeretteiknek, ha velük történne valami.

És olyan is van, aki kizárólag életbiztosítást köt. Ugyanakkor a legjobb megoldás az lehet, ha a kettőt kombinálva kötjük meg.

Ebben az esetben ugyanis a szolgáltatások köre sokkal bővebb lesz, így nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat, és szeretteinket.

A covid miatt most aktuálisabb, mint valaha

A baleset- vagy egészségbiztosítással kombinált életbiztosítás most, a covid miatt, talán még aktuálisabb. Hiszen nagyon sokan megbetegednek, és kiesnek a munkából, és ezt a kiesést bizony a családi költségvetés is igencsak megsínyli.

Ráadásul a kórházi kezelés is pénzbe kerülhet, ami szintén tovább apaszthatja a családi kasszát. Amennyiben összekapcsoljuk a különböző típusú biztosításokat, úgy minimalizálthatjuk a kiesés mértékét és biztosabbak lehetünk abban, hogy átvészeljük ezt az egyébként nehéz időszakot.

Ezzel kapcsolatban pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy egyetlen szerződéssel akár az egész családot biztosíthatjuk, ami azon túl, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki számára védelmet jelent, anyagilag is kevesebb terhet ró a családi kasszára, mintha mindenkinek külön-külön kötnénk a nevére különböző kiegészítő elemeket tatrtalmazó életbiztosítást.

Forrás: Freepik

Mire kell odafigyelni az életbiztosítás kiválasztása során?

A biztosítás kiválasztásakor mindenképp érdemes elolvasni a feltételeket. Ezekből ugyanis részletesen megtudhatjuk, például hogy a balesetbiztosítás a rokkantság milyen fokozatait különíti el és az egyes esetekben milyen mértékű kártérítést fizet.

A másik fontos dolog pedig az, hogy mit kapunk cserébe a havonta befizetett pénzünkért. Vagyis mekkora összeget fizetnek ha például meghalunk, vagy egy balesetből kifolyólag meg kell műteni. Ugyanis ebben a tekintetben is mutatnak szórást a különböző konstrukciók - még ha nem is olyan nagy mértékben.

Amennyiben szeretnénk, szakértői segítséget is igénybe vehetünk annak érdekében, hogy biztosan a számunkra legmegfelelőbb életbiztosítást válasszuk ki.

Nemcsak a vagyontárgyakra érdemes biztosítás kötni

Sokan azért nem kötnek biztosítást, mert nincs rá elég pénzük. Ez persze teljesen érthető, hiszen az ilyen nehéz helyzetekben - mint amilyen a mostani is - érdemes meghúzni a nadrágszíjat.

Azonban az érme másik oldalát megvizsgálva nagyon érdekes látni, hogy a legtöbb embernek mégis van biztosítása az autójára, a lakására, és a vagyontárgyaira.

Érdemes tehát saját magunk és szeretteink védelmét is szem előtt tartani. A járvány talán éppen ezt tanította meg nekünk, hogy a saját, és szeretteink egészségénél nincs fontosabb dolog a világon. Ahogyan arra is, hogy mindig gondolni kell a jövőre, és fel kell készülni a lehető legváratlanabb helyzetekre is.