Több mint negyedszázados rekordot döntött meg az online kereskedelem óriása

Horizontal ILLUSTRATION LOGO E-COMMERCE WAREHOUSE TRADE
An Amazon distribution center is seen as the coronavirus continues to spread across the United States, on April 25, 2020 in North Las Vegas, Nevada. - Nevada Gov. Steve Sisolak ordered a mandatory shutdown of nonessential businesses, including all casinos, in the state through at least April 30, 2020 to help combat the spread of the virus. The World Health Organization declared the coronavirus (COVID-19) a global pandemic on March 11th. (Photo by David Becker / AFP)
Vágólapra másolva!
Minden várakozást meghaladó negyedéves eredményről számolt be az internetes cégóriás, az Amazon: az egy részvényre eső igazított eredménye 10,30 dollár volt, ami meghaladta a várt 1,51 dollárt, ez pedig 24 százalékos éves növekedésnek felel meg. A vállalat emellett minden idők legnagyobb háromhavi nyereségét érte el ebben az időszakban.
Vágólapra másolva!

Az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója kitér arra is, hogy a cég 26 éves történetének legmagasabb profitját érte el, emelett bevétel soron szintén jóval meghaladták a várakozásokat, hiszen a jelentett 88,91 milliárd dollár magasabb, mint a konszenzus által várt 83,25 milliárd.

Annak ellenére sikerült a vártnál magasabb nyereséget kitermelni, hogy a negyedévben 4 milliárd dollárnyi extra kiadások jelentkeztek a cégnél a vírussal kapcsolatban, főleg takarítási költségek, illetve az időközben felvett ideiglenes munkavállalók miatt.

Az Amazon egyik disztribúciós bázisa Las Vegastól északra Forrás: AFP/David Becker

Miközben a fizikai üzletek sorra zártak be világszerte, az Amazon olyan jelentős növekedést produkált, hogy 175 ezer új alkalmazottat kellett bérelnie a megnövekedett forgalom lebonyolítására - teszi hozzá a Reuters cikke.

A menedzsment a jövőre nézve is optimista, a következő negyedévre kiadott várakozásaik magasabbak, mint az elemzői konszenzus. Az elemzők egyetértenek abban, hogy a cég hosszú távon is nyereséges maradhat, és különösen pozitív volt, hogy már a tengerentúli Amazon-leányvállalatok is nyereségről számoltak be, valamint a felhőszolgáltatás sikere töretlen.