A babaváró hitellel más hitel is kiváltható

NAGY Márton
Budapest, 2019. március 29. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke beszédet mond a Magyar Nemzeti Bank ötödik alkalommal megrendezett Budapest renminbi kezdeményezés című nemzetközi konferenciáján Budapesten, az I. kerületi Bölcs Várban 2019. március 29-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A babaváró hitelhez kapcsolódva változnak az adósságfékszabályok, a babavárót önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételbe, és várhatóan nem korlátozzák, hogy a babaváró hitellel más kölcsönt kiváltsanak az ügyfelek – jelentette be Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az MNB kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Várhatóan szerdán a Magyar Közlönyben megjelennek a módosított adósságfékszabályok, amelyek számítási módját szerdán délután közli a jegybank – tette hozzá.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Július elsején életbe lép a családvédelmi akcióterv négy pontja:

  • a babaváró támogatás,
  • a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön használt ingatlanokhoz,
  • a jelzáloghitelek elengedésének kibővített változata,
  • valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Korábbi tájékoztatás szerint a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását a július elseje után született gyerekek után igényelheti majd minden 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva 2022 végéig áll majd nyitva ez a lehetőség, három és fél éven át léphetnek be a programba a fiatalok.

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre.

A második gyerek

születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést, és elengedik a tőketartozás 30 százalékát.

A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik. Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul, és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.