Ezekben a síparadicsomokban a legdrágább házat venni

Legjobb síparadicsomok Európában
A picture taken on February 6, 2017 after sunset shows a general view of the St Moritz's ski resort. St-Moritz, one of the oldest and most famous ski resorts in the Swiss canton of Graubünden, is hosting the World Alpine Skiing Championships from February 6 to 19th February before hoping to organize the 2026 Winter Olympics. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A világ leggazdagabb emberei kedvelik a kiemelt síparadicsomokat, és szeretnek is ingatlanokat vásárolni ezekben a városokban. Ennek egyik eredménye pedig az, hogy számos fontos sí központban brutálisan fölmentek az ingatlanárak. Ráadásul a legmenőbb települések között csupán egyetlen amerikai van.
Vágólapra másolva!

A szupergazdagok elsősorban az Alpokat kedvelik, ha síelésről van szó, de nem csupán sportolni járnak ezekre a helyekre, gyakran ingatlanokat is vásárolnak a településeken.

Ennek pedig az lett az egyik következménye, hogy elképesztően nőnek az ingatlanárak a kiemelt városokban.

A síparadicsomok európai dominanciáját csupán egyetlen amerikai város, Aspen töri meg – írja a Business Insider.

Toplistás üdülőhelyek

A síparadicsomokban kialakuló brutális ingatlanár-robbanást mérte a Knight Frank legutóbbi jelentése, amely olyan településeket gyűjtött össze, ahol az elmúlt három év mindegyikében volt legalább három ingatlaneladás 25 millió dolláros érték fölött.

A jelentés négy ilyen síparadicsomot talált, és összesen 17 olyan város van a Földön, ahol a fenti trend kimutatható. A toplistán olyan helyek szerepelnek, mint London, Hongkong vagy Szingapúr.

St. Moritz, a világ egyik vezető síparadicsoma Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Bár a négy síparadicsom közül három Európában található, az egyetlen amerikai település, Aspen, a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb üdülőhelyének számít a szupergazdagok körében. Olyan sztárok fordulnak meg a településen rendszeresen, mint Kim Kardashian és Kanye West, Elton John vagy Jack Nicholson.

Az aspeni ingatlanvásárlók között pedig olyanok is vannak, mint Lachlan Murdoch ingatlanmogul, aki 2017-ben 29 millió dollárért vásárolt magának egy házat.

Az ingatlanhoz tartozik egy istálló és egy 300 üveges férőhellyel rendelkező borospince.

Svájci uralom

Rátérve a három vezető európai településre, a legdrágább ingatlanpiaccal rendelkező síparadicsom közé St. Moritz, Courchevel, valamint Gstaad került be – vagyis két svájci és egy francia helyszín. Az első két hely különösen népszerű a szupergazdagok körében, és

mindkét település történeti távlatban is a világ legdrágább helyei között található.

St. Moritz különösen kiemelkedik a sorból, mivel egy világklasszis síparadicsomról van szó, amely lényegében az alpesi téli turizmus szülőhelye. Amellett pedig, hogy a település kétszer adott már otthont téli olimpiának, a világ leggazdagabb egy százaléka szemében is igazi ékkőnek számít.

A szintén svájci Gstaad különlegessége abban áll, hogy ez a település ad otthont a világ egyik legdrágább iskolájának számító Institut Le Rosey téli kampuszának.