A világ leggazdagabbjai még pofátlanabbul gazdagabbak lettek

US-ECONOMY-FINANCE-CURRENCY HORIZONTAL ILLUSTRATION CLOSE-UP CURRENCY DOLLAR SECURITY MEASURE BANK NOTE BANK FINANCE ECONOMY FRAUD WRESTLING FIGHT AGAINST CORRUPTION EFFIGY
A close-up of the front of the US 10-dollar bill bearing the portrait of Alexander Hamilton, America's first Treasury Secretary, is seen on December 7, 2010 in Washington, DC. Various security features are imprinted into the bank note. Different denomination security threads have various colors which are visible when lit by ultra-violet light. The security features found in United States currency are selected after extensive testing and evaluation of hundreds of bank note security devices, many of which are used successfully by other countries with lower production and circulation demands. AFP PHOTO / Paul J. RICHARDS
Vágólapra másolva!
Egyre több pénze van a világ gazdagjainak, immár a globális vagyon közel 50 százaléka felett őrködnek a dollármilliomosok. Mivel az egész világ gyarapodik, ez nem azt jelenti, hogy a szegények még szegényebbek lettek. Kína feljövőben, ha erős öt évet produkál az ázsiai ország, akkor megelőzheti az Egyesült Államokat, és a leggazdagabb ország lehet.
Vágólapra másolva!

Újabb tanulmány jött ki arról, hogy a világ leggazdagabb emberei csak egyre vagyonosabbak lesznek, a náluk lévő pénz aránya egyre csak növekszik.

A Boston Consulting Group kutatásából az derül ki, hogy a globális vagyon

összesen 201,9 ezer milliárd dollár volt 2017-ben,

ami 12 százalékkal több, mint 2016-ban volt.

Ez a szám 2,5-szer több, mint a tavaly keletkező teljes GDP.

Az így keletkező vagyon a gazdagoknál csapódott le javarészt, azaz a Föld dollármilliomosainál egyre több pénz van.

Ez az elmúlt öt év legnagyobb ütemű növekedése.

A növekedés mögött a dollár erősödése, a felfelé tartó részvénypiacok és a növekvő befektetési kedv áll.

A Föld teljes vagyona átlépte a 200 ezer milliárd dollárt Forrás: AFP/Paul J. Richards

A tanulmány szerint, míg 2012-ben a szupergazdagok a teljes vagyon 45 százalékát birtokolták, addig ez az arány napjainkra közel 50 százalék.

A Bloomberg azonban megemlíti azt, hogy ez a növekedés egyáltalán nem azt jelenti, hogy a szegényebbeknek kevesebb pénzük van, sőt még az is előfordulhat, hogy ők is tehetősebbek lettek, csak ez az adatokban kisebb súllyal jelenik meg.

Érdekesség, hogy a globális vagyon 60 százaléka (121,6 ezer milliárd dollár) fekszik befektetett eszközökben.

A Föld vagyonának eloszlása

A legvagyonosabb régió Észak-Amerika.

A globális pénztömeg 43 százaléka koncentrálódik erre a kontinensre.

A második helyen Nyugat-Európa áll, itt a pénzmennyiség 22 százaléka található, leginkább a Svájcban felhalmozott vagyonoknak köszönhetően.

Régiók szerinti eloszlás:

Észak-Amerika a leggazdagabb Forrás: Origo, Boston Consulting

A tanulmány kiemeli azt, hogy nagyon feljövőben van Ázsia, itt a vagyongyarapodás mértéke 19 százalék volt.

Ennek 57 százalékát Kína adja.

Kína növekedési üteme elég ijesztő, ha a következő 5 évben is tudja tartani az elmúlt öt év növekedési ütemét az ázsiai ország, akkor letaszíthatja az élről az Egyesült Államokat, és a leggazdagabb állam lehet.