Örökre megváltozik Sydney városképe ezzel a fejlesztéssel

The towers of Barangaroo South seen from Darling Harbour, Sydney Australia. photography colour colour image COLOR color image HORIZONTAL horizontal image outdoors outside day background people incidental people people in the background travel travel desti
The towers of Barangaroo South seen from Darling Harbour, Sydney, New South Wales, Australia, Pacific
Vágólapra másolva!
2024-re lesz kész Ausztrália legnagyobb városának hatmilliárd dolláros fejlesztése, amely örökre megváltoztatja a város képét, és várhatóan még az Operaházat is felülmúlja látogatottságban a Barangaroo.
Vágólapra másolva!

A 22 hektáron elhelyezkedő Barangaroo ugyan még nem készült el teljesen, de már így is jelentősen megváltoztatta Sydney arculatát, köszönhetően annak, hogy a 2000-ben megtartott olimpia óta üresen álló területen már számos felhőkarcoló felépült.

A 6 milliárd dolláros beruházást Új-Dél-Wales vezetősége indította el, a fenntartható városi megújulás jegyében.

A projektet 2003-ban indították azzal a nem titkolt céllal, hogy átalakítsa a városról alkotott képet, és annak ikonikus emblémájává váljon

– a legutolsó ilyen beruházás az 1973-ban átadott Operaház volt.

Barangaroo South tornyai Forrás: robertharding/Andrew Michael/Andrew Michael

A Barangaroo egyik nagy előnye, hogy a város központjában található, közel az üzleti negyedhez. Ugyanakkor elvárás a hellyel szemben a környezetbarát megoldás, és hogy alkalmas legyen üzleti-, valamint rekreációs célokra is. A tervezést a híres ausztrál építészcégre a Durbach Block Jaggers-re bízta a kormány.

– nyilatkozta Tim Archer, a Barangaroo Delivery Authority médiakommunikációs igazgatója a Bloombergnek.

Barangaroo Forrás: AFP/William West

Az építkezési munkálatokat hat évvel ezelőtt kezdték meg, de már 2017-re három felhőkarcoló és a rakpart is elkészült, valamint 50 étterem, bár és étkezde nyitott meg.

A Barangaroo déli részén található a komplexum pénzügyi területe, az éttermek és a kiskereskedelmi üzletek

– a híres David Jones ruhaüzlet vagy a Peter's of Kensington konyhaleszerelés már ki is nyitott. Az éttermeknél hatalmas a kínálat, és nem csak helyi ételek, hanem a nemzetközi finomságok is megtalálhatóak.

A Scotch Row Pocket Park néven futó kulturális tér pedig a helyi közösség javát szolgálja: alkalmi társalgó, ping-pong játékra alkalmas tér, valamint helyi zenekarok előadására is alkalmas. Ráadásul a Barangaroo megtervezésénél figyeltek a terület történelmére is, például túrák és különböző kulturális események sorával adózik a helyi Gadigal népcsoport előtt.

Barangaroo üzleti része Forrás: AFP/William West

Barangaroo-t helyiek tervezték helyiek számára, és a városlakók hamar felfedezték maguknak. Egyedül az ausztrál milliárdos üzletember és fejlesztő, James Packer Crown Sydney Hotele és kaszinója gerjesztett vitát. A hatcsillagos szálloda a tervek szerint 2021-ben nyílik meg apartmanokkal, éttermekkel, bárokkal és üzletekkel.

A helyiek komoly vitákat folytattak arról, hogy a kaszinó és hotel mennyiben szolgálja a közösség kulturális értékeit, és hogy mennyire helyes egy ilyen projektbe belevonni egy üzletember érdekeltségeit.

„A Crown Sydney Hotel Resort épülete kevesebb, mint egy hektáron fekszik a 22 hektáros területen, és a kaszinó az épület legfeljebb 20 százalékára korlátozódik" – mondta Tim Archer.

A következő három évben további három közösségi teret adnák át a Barangaroo South eddig megnyílt területén – például egy nyilvános kikötőt is. A Central Barangaroo 2024-ben készül el teljesen, és ez lesz a terület szíve-lelke, egyben kulturális és pihenési központ.