A Deutsche Bank egykori top brókere most börtönben ül

Christian Bittar
Former employee of Deutsche Bank, Christian Bittar (R), arrives at Southwark Crown Court in London on January 13, 2016 to appear charged with conspiracy to defraud in connection with the Serious Fraud Office's ongoing investigation into the manipulation of the Euro Interbank Offered Rate (Euribor). British authorities charged 11 bankers with manipulating Euribor in connection with an ongoing investigation by the SFO. Six of the 11 appeared at Southwark Crown Court on January 13. Euribor is the rate at which eurozone banks borrow funds from one another. AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
Vágólapra másolva!
Christian Bittar korábban a Deutsche Bank legjobban fizetett kereskedője volt, aki egymaga 90 millió fontos bónuszt kapott 2008-ban. A 46 éves egykori bankár azonban március másodikán bűnösnek vallotta magát a londoni bíróság előtt, amit egy több mint hat éves ügyészségi vizsgálat előzött meg.
Vágólapra másolva!

A globális pénzügyi válság után a botrány elsősorban a bankokat érintette, amik 9 milliárd dollárnyi bírságot fizettek ki a londoni bankközi és euró-kamatláb manipulálások miatt. Az ügyészek ezután a kerekesdőket kezdték el vizsgálni, olyan közismert és sikeres brókereket, mint Bittar, vagy a UBS Group korábbi kereskedője, Tom Hayes, aki végül az első elítélt ügyeskedő pénzszakember volt.

Christian Bittar Forrás: AFP/Niklas Halle'n

A Deutsche Bank továbbá 2,5 milliárd dolláros bírságot fizetett ki 2015-ben.

Az egyik kereskedési stratégiája az volt, hogy a három és hat hónap közötti időszakra, euróban felvett kölcsönök költsége gyorsabban nőtt, mint az egyhónapos kölcsönöké.

Ez rendkívül jövedelmezőnek bizonyult a Lehman Brothers szeptemberi bedőlése után, amikor a bankok kizárólag rövid lejáratú kölcsönöket adtak egymásnak. Bittar ekkor 90 millió fontos bónuszt kapott.

Bittar a pénzügyi válság kitörése után manipulálta a nemzetközi és európai kamatlábakat.

A szenegáli származású Bittar matematikai képességeinek köszönhetően bejutott a francia Grandes Ecoles egyetemek egyikére, majd ezután Párizsban a Societe Generale-nál dolgozott elemzőként, utána kereskedőként. Ezután került a Deutsche Bank londoni irodájába. 2010-ben őt nevezték ki kereskedelmi vezetőnek Szingapúrban.

2011 decemberében a Deutsche Bank megvált Bittartól, mivel eljárás indult ellene és a bank ezzel a lépéssel "védeni akarta önmagát". Az ellenőrzéskor 40 millió eurónyi befektetését vesztette el Bittar. Majd ezután csatlakozott a BlueCrest Capital Management fedezeti alaphoz.

Bittar 2014-ben újabb 10 millió fontos pénzbírságot kapott, és eltiltották attól, hogy a pénzügyi szektorban vállaljon munkát.