Évekig nem bukott le a sikkasztó bróker

HSBC
HSBC
Vágólapra másolva!
A HSBC Holdings svájci bankjának vagyonkezelője aláhamísította ügyfelei aláírását, és ezzel 3 millió svájci frankot sikkasztott, amit a genfi reptér szomszédságában található Casino du Lac-Leamy kaszinóban felhalmozott adósságának törlesztésére fordított.
Vágólapra másolva!

A svájci jogrendszer nem engedi meg, hogy megnevezzék a brókert, illetve a károsultakat, amíg a nyomozás folyamatban van. Ezzel együtt ő a negyedik bankár, akit az elmúlt hat hónapban megvádoltak, vagy elítélték visszaélés, vagy hamisítás vádjával. A sorozatos szabályszegések pedig nem tesznek jót Genf hírnevének.

– nyilatkozta Patrick Haack, a HEC Lausanne üzleti iskola üzleti etika professzora.

Illusztráció Forrás: REUTERS/Valentin Flauraud

A HCBS bróker lopását

két éven át nem vették észre, mivel gyakran kevesebb, mint 10 ezer svájci frankot vett igénybe, néha azzal az ürüggyel, hogy az ügyfeleknek vitte el a pénzt.

Amint a gyanú felmerült, a cég belső vizsgálatot indított, a brókert elbocsátották, és értesítették a hatóságokat.

Az első hitelügyletek már a XVIII. század végén elindultak Genfben. Most, jó kétszáz évvel később az ágazat agresszív kultúrája lehet részben az oka a szabálysértéseknek eten a területen – állítja Sebastien Mena a londoni Cass üzleti iskola vezetője.

Illusztráció Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ugyanakkor Svájcban a banktitok hosszú múltra tekint vissza, ám ez nem mindig jelent segítséget, ha váratlan probléma merül fel. Például

a múlt hónapban a csalás vádjával elítélt Patrice Lescaudron egykori Credit Suisse bankár esetében is, aki a bíróságon elmondta, hogy ügyfelei számlájáról fedezte a veszteségeket, mert félt azok felfedezésétől.

Lescaudron több mint 100 millió dolláros kárt okozott, miközben 30 millió dollárnyi jutalékot vett fel.

Ugyanakkor szintén eljárás van két korábbi Credit Suisse bankár ellen is. Ők saját zsebre dolgoztak, majd megalapították a TG Investment befektetési céget. Okirathamisítással és csalással vádolják őket.

A genfi magánbankok számára komoly versenyhelyzetet hozott a szingapúri és a hongkongi magánbankok térnyerése miatt, ráadásul az Egyesült Államok ügyészi hivatalai is egyre-másra keresik azokat a gazdag amerikaiakat, akik esetleg pénzüket Svájcban rejthették el. A genfi bankárok száma az elmúlt öt évben 12 százalékkal, 18.341-re csökkent tavaly.