Veszélyes cégek árasztják el az amerikai tőzsdét

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ahogy egyre nagyobb számban lépnek tőzsdére a cégek az Egyesült Államokban, a kezdeti nyilvános részvénykibocsátások felpörgésével megjelentek a veszélyes cégek is, melyek súlyos kockázatokat jelenthetnek a befektetők számára. A jelenlegi lelkesedés végül nagyon komoly bukásokhoz is vezethet, ha a rali elkezd kifutni.
Vágólapra másolva!

Miközben a nyár közepén a kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) száma is csökken , az idei második negyedév robbanást hozott a piacon. A Renaissance Capital szerint ugyanis három éve nem volt olyan erős IPO időszak az amerikai tőzsdén, mint 2018 második három hónapjában.

A 60 tőzsdére lépés során a cégek összesen 13,1 milliárd dollárnyi tőkét vontak be,

a haszon mértéke pedig meghaladta az összes negyedév teljesítményét 2015 és 2017 között – írja a MarketWatch.

Talán nem meglepő, hogy a technológiai szektor uralta a mezőnyt, átlagosan 61 százalékos hozammal.

Az iparág így 29 százalékosra tudta felhúzni a negyedéves összesített átlagot – derül ki a Renaissance negyedéves jelentéséből. A vállalat IPO alapja (Renaissance IPO ETF) egyébként 6,1 százalékos pluszban van ebben az évben.

Erős nyár

Kiemelkedően erős volt az idei június, ahogy a hónap végén felpörögtek az IPO-k, és csak az utolsó csütörtökön 7 vállalat lépett tőzsdére.

Az idei év első felében összesen 105 darab IPO-t jegyeztek a piacon, ami 36,4 százalékos erősödés az egy évvel korábbi szinthez képest.

A piac általánosságban jól teljesít, és ez vonzóvá teszi a tőzsdére lépést a társaságok számára. A probléma az, hogy ez a folyamat a veszélyes cégek előtt is megnyitja az utat, ami komoly kockázatot jelenthet a befektetőknek.

Június utolsó hete jó példa volt a nem túl fényes üzletekre. A különböző okok miatt kockázatos vagy vitatott cégek között jegyzi az elemzés például a másodvonalas kiskereskedelmi vállalatnak számító BJ's Warehouse Club Holdingsot, vagy a vitatott hátterű felhőalapú szoftvergyártásban utazó Domót.

A Wall Street szinte kritika nélkül csap le az új cégekre Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

A Renaissance elemzése szerint a legnagyobb baj az, hogy mivel a technológiai szektor átlagosan 60 százalékos emelkedést produkál az IPO árhoz képest,

számos befektető nem is vizsgálja meg az egyes cégek teljesítményét,

hanem szinte válogatás nélkül csap le a technológiai vállalatokra.

Buborékhatás

Ahogy azonban az elmúlt időszakban egyre kérdésesebbé vált, meddig tarthat még a technológiai rali – legutóbb a Netflix vagy a Facebook esései miatt –, ez a stratégia fokozottan veszélyes lehet, ha a szektor felfutása elkezd veszíteni az erejéből. Főleg, hogy

az elmúlt hetekben számos olyan vállalat lépett tőzsdére, amelyről senki nem hallott, mielőtt benyújtotta volna az IPO-hoz szükséges hivatalos dokumentumokat.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy más piaci környezetben lényegében elképzelhetetlen lenne, hogy olyan cégek lépjenek tőzsdére, melyek kétes háttér mellett hatalmas adósságoktól szenvednek és néhány felhasználóval, ügyfélllel, tulajdonképpen a túlélésért küzdenek. A mostani a rali azonban ezeket a vállalatokat is elviszi a hátán, ami viszont hatalmas kockázatot jelent. Végső soron tehát bármennyire is bízik valaki a piacban, egyre fontosabb megvizsgálni, hogy pontosan milyen hátterű az a vállalat, amely kilép a nyilvánosság elé.