Ettől omolhat teljesen össze a bitcoin

blockchain, bitcoin, kripto,
Csak kriptovalutával lehetne fizetni a saját kripto-negyedben, ha sikerül a terv (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Miközben a kriptovaluták hívei szerint az új technológia a teljes globális pénzügyi rendszert forradalmasíthatja, a pesszimisták úgy vélik, a digitális pénzek valójában semmilyen megoldást nem kínálnak a fennálló problémákra. Utóbbi oldalt képviseli Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász is, aki szerint az sem kizárt, hogy a bitcoin totálisan összeomlik.
Vágólapra másolva!

Bár sokan rendkívül lelkesek a kriptovalutákkal kapcsolatban, Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász úgy látja, hogy ez a lázas elragadtatás valójában alaptalan, és az sem kizárt, hogy a bitcoin totálisan összeomlik a jövőben. Véleménye szerint ugyanis a virtuális fizetőeszközök egyáltalán nem oldják meg a globális pénzügyi rendszer problémáit – írja a MarketWatch.

Jelenleg egyébként a Blockchain.com adatai szerint a bitcoin rendszere másodpercenként 3-4 tranzakciót képes feldolgozni,

szemben a Visa és a Mastercard rendszerével, amelyek több mint 5000 tranzakciót tudnak kezelni másodpercenként.

Friss cikkében Krugman úgy érvel, hogy a bitcoin egyik legnagyobb problémája, hogy nincs alatta semmilyen védőháló, illetve lényegében semmilyen korlát nem fogja meg. Az ilyen fizetőeszközök mögött tehát nem áll semmilyen fedezet, ami nagyban problematikussá teszi a valuta értékének meghatározását.

Egyetlen kérdés döntheti el a bitcoin sorsát Forrás: AFP/Karen Bleier

A másik probléma, hogy a bitcoin „való életben" történő használata elenyésző, amikor pedig megjelenik, igen gyakran valamilyen illegális környezetben teszi azt. Például egy idén januárban kiadott tanulmány szerint,

nagyjából 72 milliárd dollár értékű illegális tevékenység köthető a bitcoinhoz.

Júniusban pedig az amerikai hatóságok hívták föl a figyelmet arra, hogy jelentősen megemelkedett azoknak az illegális tevékenységeknek a száma, melyek során az elkövetők bitcoint használtak.

Egyelőre nem világos, hogy valóban jöhet-e a totális összeomlás, az azonban jól látszik, hogy idén eddig elég izgalmas éve van a bitcoinnak.

A jelenleg vezető digitális fizetőeszköz ugyanis értékének közel felét elveszítette,

majd jött egy fordulat, és nagyjából 40 százalékot izmosodott júliusban.

A bitcoin árfolyamának idei teljesítménye a dollárral szemben Forrás: investing.com

Miközben az elmúlt időszakban a legkülönbözőbb jóslatok érkeztek a bitcoin jövőjéről, Krugman egy viszonylag egyszerű kérdést helyez a középpontba.

Ez pedig az, hogy milyen meglévő problémát old meg a bitcoin. Ha ugyanis ezt a kérdést érdemben meg tudjuk válaszolni, akkor az is világosabbá válhat, milyen hosszú távú irányt jósolhatunk a virtuális fizetőeszközöknek.

Közép-európai idő szerint szerda kora délután a bitcoin közel 6 százalékos gyengüléssel, 7550 dollár körül mozgott.