Jobb, ha jövőre adja el autóját a katás

állásinterjú
Meeting for coffee, dayplaner on table
Vágólapra másolva!
Kedvezően változik jövőre a katásokra vonatkozó szabályozás. Abban az esetben, ha a katás olyan ingatlant vagy ingó vagyontárgyat ad el, amelyet részben üzleti, de részben saját célra is használ, a bevétel egy az egyben a személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik.
Vágólapra másolva!

Ez azt jelenti, hogy ha a katás eladja azt a lakást, amelyben él, és amelyben mellesleg a vállalkozása is működik, jövőre az ebből származó bevétel nem katás bevétel lesz, hanem az eladó magánszemély szja hatálya alá tartozó jövedelme. Ez nagyon fontos változás, hiszen egy ingatlan eladásából származó bevétel automatikusan annyival dobná meg a katás bevételt, ami a 40 százalékos büntetőadó megfizetését vonná maga után.

Kata szerint évi 12 millió forint bevétel alatt lehet adózni – ez havi 50 ezer forint a főállású katásoknál – a fölött azonban 40 százalék az adó. Vagyis ha a katás egyéni vállalkozó eladja a lakását 20 millió forintért, és ez a bevétel katás bevételnek minősül, akkor a 12 millió forint feletti rész után extra adót kell fizetni. Ha a katás tevékenységéből például 6 millió forint bevétele keletkezik, akkor neki elvileg csak havi 50 ezer forint adót kell fizetnie. Ha eladja a lakását 20 millióért, akkor a teljes katás bevétel 26 millió forint lesz, vagyis 14 millió forint után 40 százalék adót kell fizetnie, ami 5,6 millió forint. Ez irreális.

Ezért jövőre az ilyen típusú bevétel nem katás bevétel lesz, hanem szja-hatálya alá tartozó.

Ez azért fontos, mert egyrészt így a katás tevékenységből származó bevétel mértékét nem bolygatja meg egyéb ügylet, másrészt pedig az ingatlan és ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó bevétel a klasszikus szabályok szerint adózik. Ez az szja-ban azt jelenti, hogy ha nem üzletszerű az értékesítés, akkor adót csak akkor kell fizetni, ha az eladáson keres is a magánszemély.

Vagyis hiába adta el 20 millióért a lakást a magánszemély, ha azt 22 millióért vette – hiszen ebben az esetben nem történt jövedelemnövekedés.

Adót csak akkor kell fizetni, ha kevesebbért vett, mint eladta,

például ha 18 millióért vette és 20-ért adta el. Ez esetben a jövedelem a kettő különbsége, így adót is 2 millió forint után kell fizetni (ha kevesebb, mint öt év telt el a szerzés és az eladás között, de ez most mellékes). Kétmillió forint jövedelem után 300 ezer forint az szja. A kata módosítása ezt az ellentmondást teszi helyre.

A katás jobban teszi, ha az ingóságait, ingatlanjait jövőre adja el, mert kedvezően változnak az adózási szabályok Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Ugyanez a helyzet valamennyi ingó vagyontárgy értékesítésével kapcsolatban is, ám fontos, hogy csak akkor, ha azt nem csak üzleti célra használja a vállalkozó.

Vagyis ilyen a családi autó, amivel a vállalkozó is közlekedik, de nem lehet ilyen a kisteherautó vagy a traktor.

Ugyanez vonatkozik az olyan esetekre is, ha a vállalkozó eladja a fröccsöntőgépet, a szitanyomó-berendezést vagy a fodrászkellékeket. Tehát olyan vagyonelemeket, amelyeket csak a vállalkozás működtetése érdekében használt. A kata-törvény további változásait az Adózóna.hu vette sorba.