Hihetetlen összeesküvés-elmélet terjed egy matracáruházról

Mattress Firm
CHICAGO, IL - DECEMBER 06: Mattresses are offered for sale at a Mattress Firm store on December 6, 2017 in Chicago, Illinois. Steinhoff International Holdings N.V., which is the parent company of Mattress Firm, saw its stock value plummet more than 60 percent today after the resignation of CEO Markus Jooste and an announcement from the company that it was launching an investigation into accounting irregularities. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az ágyakban található matracok nem gyorsan amortizálódó vagy elévülő dolgok, főleg ha valaki rászánja a pénzt, és minőségi darabot vesz. Ezért lett gyanús az amerikaiaknak egy vállalat, amely szinte minden sarkon ott van, ráadásul úgy, hogy a boltok soha nincsenek zsúfolva vevőkkel.
Vágólapra másolva!

A világon egyre több ágyban használnak matracot, azonban kijelenthető, és egy olyan termékről van szó, amit nem cserél az emberek többsége sűrűn.

A jobb minőségű darabokra akár 10-15 éves garanciát is adnak a gyártók.

Egy amerikai szervezet ajánlása szerint érdemes 7-10 évente matracot cserélni, de azok élettartama elég széles skálán mozog – írja a Business Insider.

Ezért is furcsállja sok amerikai, hogy a Mattress Firm boltjai gombamódjára elkezdtek kinőni az országban,

és összesen 3500 üzlet nyitott meg.

Ráadásul ezek sokszor egymáshoz nagyon közel, és indokolatlanul sűrűn helyezkednek el.

Boltok Las Vegas belvárosában:

Hogy ez mekkora szám, összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy

az egész Egyesült Államokban összesen 14 ezer McDonald's van.

Így a népszerű netes fórumon, a Redditen elkezdett terjedni az elmélet, hogy a rengeteg matracüzletet minden bizonnyal pénzmosásra használják.

Ennek alátámasztására a fórumot elárasztották a különböző térképek, ahol tényleg nagy koncentrációban vannak üzletek, azok olykor egymással szemben helyezkednek el.

Mattress Firm Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Beszámolók szerint ezek az üzletek általában konganak az ürességtől, vagyis szinte kizárt, hogy gazdaságosan lehessen egy ilyen láncot üzemeltetni.

A vállalatot egy dél-afrikai kereskedőcég, a Steinhoff vette meg 2016-ban 3,8 milliárd dollárért.

Az év végén volt olyan nap, amikor a Steinhoff részvények 62 százalékot emelkedtek, azonban úgy tűnik, az aranykorszaknak vége.

Matracboltok 15 perces körzeten belül:

Nem csitítja az sem az összeesküvés-hívőket, hogy a Steinhoff Holding elhalasztotta az éves jelentésének közzétételét könyvelési szabálytalanságok miatt, és hogy a vezérigazgató bejelentette a lemondását.

2017 végén a Mattress Firm ugyan bejelentette, hogy idén bezárnak 200 üzletet, de iparági szakértők szerint még ennek a többszöröse is indokolt lehetne,

akár 600-1000 matracbolt is lehúzhatja a rolót idén.

Természetesen a vállalat is reagált a híresztelésekre, és közleményben cáfolták, hogy azért lenne ennyi üzletük, mert azok pénzmosáshoz kellenek.