Ebben a svéd erőműben már ruhákat égetnek a szén helyett

H&M, ruha
NEW YORK, NY - OCTOBER 24: A view of clothes on display at the ERDEM X H&M Exclusive Event at H&M Flagship Fifth Avenue Store on October 24, 2017 in New York City. Andrew Toth/Getty Images for H&M/AFP
Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi Hennes & Mauritz, vagyis a H&M kidobott ruháit hasznosítja újra a Stockholmtól észak-nyugatra található Vasteras olaj- és széntüzelésű erőműve, ami így várhatóan 2020-ig teljesen mentes lesz a fosszilis anyagok feldolgozásától.
Vágólapra másolva!

A vasterasi üzem 400 ezer tonna szemétből, mintegy 15 tonna kidobott H&M ruhát égetett el 2017-ben. A cég a közeli városokból szerzi be a hulladékot, de van, hogy még Nagy-Britanniából is importálnak hulladékot az égetőbe.

– mondta Jens Neren, a Malarenergi üzemanyag-ellátási vezetője.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/Andrew Toth

A régi olaj és szénalapú üzemek bioüzemanyag és szemétégetés céljából történő átalakításával a legnagyobb skandináv gazdaság reménykedik abban, hogy az évtized végéig nem használ fel több fosszilis energiahordozót.

– nyilatkozta mondta Johanna Dahl, a svédországi H&M kommunikációs vezetője.

Illusztráció Forrás: AFP/2017 Getty Images/Andrew Toth

A vasterasi üzem mintegy 150 ezer háztartást szolgál ki, és legnagyobb kihasználtságakor, 1996-ban 650 ezer tonna szenet égetett el.