Havi 2,1 milliárd forint a legmagasabb vállalatvezetői fizetés

New York Wall Street bika
The Charging Bull (Wall Street Bull) near Wall Street in New York City, USA, 08 March 2014. Photo: FELIX HOERHAGER
Vágólapra másolva!
A válság után ismét visszatér a vállalatvezetők csillagászati javadalmazása. A nem vezető beosztásban dolgozók bére 12 százalékkal, a nagyvállalatok vezérigazgatóié pedig 430 százalékkal emelkedett Nagy-Britanniában az utóbbi 17 évben. Az óceán túlpartján az egyenlőtlenség még kirívóbb: egy vállalatnál az átlagos dolgozói kereset és a vezérigazgató összjövedelme között ma már 355-szörös a különbség. 2015-ben a legjobban fizetett vezető Sir Martin Sorrell volt, aki 70 millió fonttal (25,5 milliárd forinttal) gazdagodott. A részvényesek újra prémiumplafont vezetnének be.
Vágólapra másolva!

A vállalati részvényárak növekedésével párhuzamosan a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok igazgatóinak fizetése ismét a válság előtti szintre emelkedett. 2015-ben

átlagosan 1,55 milliárd forintnak megfelelő fontot kerestek a nagyvállalatok vezérigazgatói, ami azt jelenti, hogy az utóbbi 17 évben a topmenedzserek fizetése 430 százalékkal nőtt.


Ezzel párhuzamosan

a nem vezető állásban dolgozók átlagfizetése az inflációt leszámítva 12 százalékkal emelkedett,

derül ki a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adataiból, melyeket a Financial Times közölt. Ugyanannál a vállalatnál egy átlagos dolgozó és a felsővezető jövedelme között Nagy-Britanniában 140-szeres a különbség, összehasonlításképp ez az arány 1984-ben még csak 33-szoros volt.

A londoni City Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

Az USA-ban a jövedelmi különbségek még ennél is mélyebbek:

a dolgozói átlagfizetés és a vezetői javadalmazás között ma már 335-szörös a különbség egy vállalaton belül,

két évtizeddel korábban ez a különbség még 50-szeres volt.

A briteknél 2015-ben a legmagasabb vállalatfizetői javadalmazás 70 millió fontra (25,5 milliárd forint) rúgott, amelyet Sir Martin Sorrell, a WPP marketing és kommunikációs nagyvállalat vezetője kereste.

Sir Martin Sorrell a legjobban kereső vezérigazgató volt 2015-ben Nagy-Britanniában Forrás: AFP/2015 Getty Images/Slaven Vlasic

A jövedelmi különbségek ellen Donald Trump amerikai elnök is fellépett kampánykörútja során, „szégyenteljesnek és nevetségesnek" nevezve a csillagászati jövedelmeket.

A Financial Times ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Rex Tillerson külügyminiszter, az Exxon volt vezetője 180 millió dollár (52,2 milliárd forint) végkielégítéssel távozott volt cégétől, mielőtt a washingtoni kormányba került volna, míg a Nemzeti Gazdasági Tanácsot irányító Gary Cohn 285 millió dollár (82,6 milliárd forint) lelépti pénzt kapott a Goldman Sachstól, mielőtt kormányzati pozícióhoz jutott.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A növekvő társadalmi elégedetlenség miatt Theresa May brit kormányfő már korábban bejelentette, hogy korlátozná a vezetői alapfizetéseket kiegészítő úgynevezett „hosszú távú ösztönző programokat" (LTIP), sőt, azt is javasolta, hogy a dolgozók is képviseltethessék magukat a nagyvállalatok igazgatótanácsában, ez a kezdeményezése azonban elbukott.

Emellett a részvényeseknek is elegük van a szégyentelenül magas prémiumokból, amelyeket még akkor is kifizetnek, ha a vállalat éppen nem zárt jó évet.

A részvényesek szövetsége azt javasolja, hogy a vezetői bónuszokat akár 50 százalékkal is lehessen mérsékelni, ha nem ér el jó eredményt a vállalat, és a prémiumokat olyan részvény formájában fizessék ki, amelyeket 5-7 évig ne lehessen értékesíteni.

A brit lap kitér arra is, hogy a Volkswagen korábbi vezetője, Martin Winterkorn pont abban az évben kapott hatmillió euró prémiumot, amikor az emissziós botrány miatt rosszul állt a német autógyártó szénája.

Hollandiában a vezető bankárok prémiuma nem lehet magasabb a fizetésük 20 százalékánál, ám az USA-ban ilyen korlátozásra nem lehet számítani.

A bankok kockázatos befektetéseit korlátozó, a válság után bevezetett úgynevezett Dodd-Frank törvényt az új amerikai adminisztráció előreláthatólag felpuhítja, legalábbis Donald Trump kampányában elhangzott ígéretek között ez az ígéret is szerepelt. Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy Trump megválasztása óta

a nagybankok részvényeinek ára 20-35 százalékkal emelkedett, márpedig ez a vezetői jutalmazás további növekedését vetíti előre.

A Wall Street jó hangulatban várja a bankokra vonatkozó szabályok lazítását Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

A Bloomberg adatai szerint a bankárok az Egyesült Államokban, Svájcban és Nagy-Britanniában keresnek a legjobban.

A csillagászati fizetések alapproblémája, hogy

a menedzserek a fizetésük jelentős részét külföldi adóparadicsomokban hagyják, és nem adózzák le abban az országban, ahol a tevékenységet folytatják.

A paywatch.org listája szerint a legnagyobb összegeket az Apple, a Pfizer, a Microsoft, a Merck, a Cisco, az Exxon Mobil, és a Johnson & Johnson vezérigazgatói mentik ki az adózás alól.