Vágólapra másolva!
Tavaly az ügyfelek közel 50 százaléka nem igényelte a nyugdíjbiztosítása után járó adójóváírást. Az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek 20 százaléka után – több szerződés esetén is – maximum évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet. 
Vágólapra másolva!

2015 végéig már mintegy 120 ezren kötöttek államilag támogatott nyugdíjbiztosítást, közülük több mint 50 ezren első alkalommal vehetik igénybe az előző évi befizetéseik után járó adójóváírást. A támogatási összeghez a biztosított nem automatikusan jut hozzá, hanem

az adózónak magának kell cselekednie.

A 2014 óta a nyugdíjbiztosítások után az állam az ügyfelek tárgyévi befizetéseinek 20 százaléka után, több szerződés esetén is maximum

évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet.

Az adójóváírást kérni kell

Az adójóváírás nem kerül automatikusan az ügyfelek szerződésére, hanem azt a személyi jövedelemadó bevallásának keretében kell igényelni – írta az Union és az Erste Biztosító a közös levelükben.

Több mint elgondolkodtató, hogy az első támogatott év után ügyfeleink közel felének számlájára nem érkezett adójóváírás a NAV-tól – mondta Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Február 15-ig jelezze, hogy adójóváírást kér a nyugdíjbiztosítása után Fotó: Fábián Tamás - Origo

Ez többek között azért lehet, mert, mert az érintett ügyfelek elmulasztották az adóbevallásukon feltüntetni, hogy adójóváírást kérnek. Ebben a lépésben nem járhatunk el az ügyfeleink helyett, ugyanakkor igyekszünk minden érintettnek felhívni a figyelmét arra, hogy ezt a tennivalót semmiképpen ne mulassza el. Akkor se, ha az aktuális adóbevallását az adóhivatallal vagy éppen a munkahelyével szándékozik kitöltetni – mondta Raveczky Zsolt.

Figyelje a határidőt

Az Union Biztosító is azt tapasztalta, hogy ügyfeleinek fele nem kért adójóváírást. Az igénylést a biztosítótól kapott díjigazolás alapján kell kitölteni – mondta Bóna Katalin, az Union Biztosító ügyvezető igazgatója. Ezt az igazolást a biztosítók jogszabály szerint

legkésőbb február közepéig postázzák.

Aki február végéig sem kapja meg az előző évi befizetésekről szóló dokumentumot, az a biztosítója ügyfélszolgálatán mindenképpen kérje annak pótlását.

Emellett érdemes arra is odafigyelni, hogy az ügyfél időben rendezze esetleges adó- vagy járuléktartozását, mivel ez is akadálya lehet annak, hogy az adóhivatal utalja az összeget.

Célszerű mielőbb benyújtani a bevallást is, ugyanis az adóhatóságnak az adóbevallás beérkezésének napjától számítva 30 napja van arra, hogy átutalja az adójóváírást, feltéve, hogy a bevallás hibátlan volt, azaz valóban jár a feltüntetett összeg.