Nagyot kaszáltak a Google vezetői

Google
Vágólapra másolva!
A Google vezérigazgatója már most igen szép hónapot tudhat maga mögött. A nemrégiben kinevezett Sundar Pichai ugyanis február elején mintegy 199 millió dollár értékű részvénycsomagot kapott a technológiai óriástól.
Vágólapra másolva!

A vezérigazgató 273 328 C osztályú Google részvényt kapott február 3-án – derül ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott dokumentumokból. Azon a napon a Google anyacégének, az Alphabetnek a részvényei 726,95 dolláron zártak.

Alhabet A és C

Az Alphabet két részvénysorozata forog a tőzsdén. Az A és a C sorozat közötti különbség az, hogy az A sorozathoz szavazati jog is kapcsolódik, míg a C-hez nem. Ez a különbség az árfolyamokban is megmutatkozik: hétfőn az A sorozat 704,16, a C 682,74 dolláron zárt hétfőn a tengerentúlon.

Pichai a tavaly bejelentett átszervezés idején került a Google élére: ő lett az Alphabet keresési részlegének vezetője. A szervezeti változással az Alphabet alatt tömörül immáron a Google, a kockázati tőkében utazó Google Ventures és többek között az önjáró autókkal foglalkozó projekt.

Ez volt az első jutalma Piachai-nak, mióta kinevezték – írja a CNBC.

Google I/O konferencia, Sundar Pichai prezentál Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Nem Pichai volt az egyetlen, aki február 3-án jó napot zárt. Ruth Porat, az Alphabet pénzügyi vezetője is kapott 52 704 C osztályú részvényt, amely az említett záróáron számolva nagyjából

38,3 millió dollárnak felelt meg.

Külön jelentés szól arról, hogy mellettük 42,8 millió dollárban kapott részvényeket Diane Green is, aki november óta vezeti a Google felhő-ágazatát.

Az Alphabet kétévente részvénycsomaggal jutalmazza a vezetőit, hogy hosszú távú üzleti gondolkodásra ösztönözze őket – írja az SEC-nek megküldött jelentésében a technológiai óriás.